Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

      

Fundingmarkeder begynder at fryse til


45294 Kristensen 18/8 2011 08:48
Oversigt

Danske Markets er her til morgen ude med ovenstående kommentar. Bl.a. ses der tegn på at Fundingmarkeder begynder at fryse til. Selv de store banker vil få svært ved at gå i markedet til gode priser. Ingen lange udstedelser i seks uger nu. Tilfrysning af fundingmarkederne er gift for både bankerne, virksomhederne og dermed samfundet:

Mistilliden breder sig på de internationale pengemarkeder, hvor der er ved at komme alvorlige klumper i det system, der skal forsyne banker verden over med likviditet.


Chefanalytiker fra Danske Markets, Thomas Hovard, mener det er for tidligt at drage de store dommedags-konklusioner, da der endnu ikke er konkrete hårdte facts, der dokumenterer, at pengemarkederne er frosset til. Men han ser nogle begyndende klare tegn på, at der er en betydelig træghed i systemet.


"Al uroen de sidste to uger er meget svært at se konkrete tal på, når vi skal måle effekten på gældsmarkedet. Men det er vores klare fornemmelse, at når der opstår uro, så passer folk bedre på pengene. Det er en logisk reaktion," siger Thomas Hovard til FinansWatch.


Han siger, at nogle af de konkrete ting, man kan måle på er, når interbank-renterne pisker op, eller hvis der er store forskydninger i bankernes regnskaber, hvor interbank-fundingen pludselig siver markant.


"Men vi skal passe på med at overfortolke på det, der sker derude lige nu. Det hele er meget nervøst og der er ingen grund til at overreagere, før vi ser klare tegn på, hvordan investorerne på de her markeder reagerer," siger Hovard.


For dyrt

Konkret peger han på, at der skal holdes godt øje med interbank-spreadet, som er forskellen på renteniveauet mellem tre måneders Euribor-renten og OIS-spreadet.


"Her ser vi klare tegn på, at der er stor nervøsitet i markedet," siger han.


"Vi må konstatere, at funding-markederne er tæt på at være lukkede, fordi uroen virkelig har sat sig i systemet. Men der er selvfølgelig også sommerferie i Sydeuropa, så det alene gør, at aktiviteten er lav," siger Hovard.


Han vurderer, at de helt store og stærke banker godt kan gå i markedet p.t., men at de formodentlig undlader at gøre det.


"Det er for dyrt for dem, tror jeg. Og de mellemstore de vil have svært ved at funde sig p.t. til ordentlige priser," siger Thomas Hovard.


Ingen lange udstedelser

Til Jyllands-Posten siger Merete Poller Novak, som er chef for Strategic Funding i Jyske Bank, at der har ikke været udstedt lange usikrede obligationslån fra banker på de europæiske kapitalmarkeder siden begyndelsen af juli.


"Hvis ikke det forbedrer sig over det næste halve år, vil man blive tvunget til at nedbringe balancerne i mange europæiske banker," siger Merete Poller Novak.


"Den øgede usikkerhed op mod og efter nedgraderingen af USA har medført en skærpelse af den europæiske kreditkrise, der har spredt sig til Frankrig. Aktiviteten fra medio juli til medio august er normalt væsentlig lavere på grund af sommerferie, men at der ikke har været nogen nyudstedelser på de lange usikrede obligationsmarkeder i seks uger er usædvanligt," siger Merete Poller Novak

Af KASPER KRONENBERG

18/8 2011 08:49 akademikeren 245295Det der er skræmmende. Hvis vi skal have en omgang 2008 igen, så skal jeg have mere kaffe.18/8 2011 14:19 akademikeren 045323Så er der advarsel til svenske banker.

http://epn.dk/brancher/finans/bank/article2517993.ece18/8 2011 16:20 Kristensen 245326Vi så at Spar Nord Bank tog konsekvenserne heraf i går, og satte deres leasing selskab Finans Nord til salg. Det er ellers et yderst indebringende selskab, der i 1. halvår havde et overskud på 53 mio. kr. Men da Spar Nord skal skaffe funding til dette selskab, med en udlånsportefølje på 7-8 mia. kr., er det altså forholdvis tungt for en bank, som er i en sektor, hvor likviditet er svært at skaffe. Finans Nord er jo lidt af et "luksus problem", idet de har haft så stor success og leasing vokser fortsat, at de er blevet for store til Spar Nord Koncernen, som jeg ser det.19/8 2011 07:25 TeamGarlic 045334Good point, Kristensen. Man kan så filosofere over, hvem der kan løfte finansieringsopgaven for Finans Nord, når SPN ikke kan ?
Man kan frygte, at selskabet trods en fin indtjening ikke vil indbringe en flot pris netop med henvisning til finansieringsopgaven.20/8 2011 11:59 masha 045381Krist - ved du hvad Spar Nord har værdiansat Leasingselskabet til? 10 års overskud eller?
21/8 2011 14:15 Kristensen 045408Hej Masha!

Nej det har jeg ingen ide om. Men tvivler på at den kan koste 10 års overskud. Indtil nu er fundingen jo sket gennem Spar Nord. Men som selvstændigt selskab, vil fundingen formentlig blive væsentligt dyrere. Med en portefølje på 7-8 mia. kr., skal der ikke rykkes meget på funding-satsen, før et overskud på 100 mio. skrumper væsentligt ind. Men vælger man at sælge til en etableret spiller på leasing markedet, eller en større dansk eller udenlandsk koncern, kan det også være fundingen kan gøres billigere. Så prisen vil meget afhænge af, hvem som køberen bliver. Men der må være en stor goodwill-andel, da det er en af de største spillere på markedet, som man får en stor kundekreds.TRÅDOVERSIGT