Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Markedskommentar - Mens vi venter på Frisøren......


46047 5/9 2011 09:41
Oversigt

Haircut. Det er det vi venter på nu og det bliver obligationsejere af græsk gæld nok ikke særligt trygge ved at høre, for ikke at sige panik angst over. Haircut, er slang for at obligationsejere "klipper" noget af gælden af i erkendelse af at låntager ikke kan møde sine forpligtelser.

Det lyder som usandsynligt at man så kort tid efter støtteaktionerne skal erkende at pengene er tabt på forhånd, men det kan være en konsekvens af, at man med vold og magt vil fastholde euroen i nogenlunde intakt status. Det er helt sikkert et træk man ikke er lykkelig over at skulle foretage, men ikke desto mindre det man måske forberede systemerne på nu.

Det kan være grunden til at alle europæiske banker skal styrke balancerne så de kan tage tabene uden at komme i konflikt med Basel 2 eller 3.

Dette vil have en stor betydning for tilliden til Obligationer men også hele det finansielle system. Det er vel derfor man ikke taler så meget om det. Og økonomer og spindoktorer er vel sat på overarbejde til at finde navnet til den haircut eller gældseftergivelse.

EuroBonds er ikke svaret med mindre Grækenland virkelig committer sig til at skære i budgetterne også med recession inddiskonteret, men det bliver foreståeligt svært at få dem til at sælge ud af arvesølvet til udsalgspris.



5/9 2011 09:51 Conner 146048



Jeg håber aldrig, de går i gang med EuroBonds, så bliver alle da først fedtet ind i hinanden, så hellere smide de rådne æbler ud.



5/9 2011 09:57 146050



Indtil videre er der 5 mulige løsninger. Ingen af dem er investorkræs:

1. Euro1 og Euro2. Vi indfører 2 valutaer. Et for de prudente (danmark er måske på vippen ) og et for de frådsende.

2. Eurobonds. Alle i samme båd. Tyskland tager slæbet. De frådsene EU-lande skærer hårdt i deres udgifter. Eurobonds with a twist...forskellig rente afhængig af hvem der skal afdrage på obligationen (men så er det jo ikke rigtig en eurobond)

3. Grækenland forlader Euroen. Måske andre skal følge med.

4. Hele Euroen bryder sammen og alle lande genindfører egen valuta

5. Haircut.



6/9 2011 20:02 Kristensen 246115



Eurobonds tror jeg godt vi kan afskrive. Var til infomøde om de finansielle markeder i dag, bl.a. med en cheføkonom som indlægsholder og han troede ikke på eurobonds. Årsagen hertil var bl.a. at en sådan ville blive rated efter den svageste, og dvs. lav rating og høj rente. Endvidere mente han der var 80% chance for en statsbankerot i Grækenland - det var bare et spørgsmål om tid. Så det bliver helt klart spændende at følge. Jeg har brugt seneste stigninger til at sælge ud og vil den kommende tid ligge passiv. Der skrives om stigende frygt for nye bankkrak og fortsat om gældsfrygten i bl.a. PIIGS. Hertil kommer at en lang række virksomheder i industrien nedjusterede her i Q2.



6/9 2011 20:06 Kristensen 046116



Jeg vil umiddelbart sammenligne Eurobonds lidt lige som Scandinotes. En pose blandet bolcher, som kan være rigtig svær at værdiansætte.



5/9 2011 13:01 046055



Lidt aktuelt:

Den Europæiske Centralbank opfordrer eurolandene til at skynde sig med at vedtage den udvidelse af redningsfonden EFSF, som nogle medlemslande er begyndt at tøve med.

Senest har et medlem af Slovakiets regering oplyst, at landets parlament først vil stemme om udvidelsen af den i dag 440 mia. store redningsfond i december, hvor EU's deadline ellers hedder i begyndelsen af oktober.

- Det er klart, at vi har et absolut og totalt behov for, at alle beslutninger implementeres som aftalt af de enkelte stater, siger centralbankchef Jean-Claude Trichet mandag på en konference i Paris ifølge Reuters.

På konferencen sagde han ifølge nyhedsbureauet også, at der er brug for en styrkelse af den vækst- og stabilitetspagt, der regulerer medlemslandenes finansielle opførsel, og han talte for en mere centraliseret økonomisk styring i euroområdet.



5/9 2011 13:11 046058



Nationalbanken bakker op om et forslag fra G20-landenes internationale råd om, hvordan såkaldt systemisk vigtige banker skal afvikles. Det skriver netmediet Finanswatch på baggrund af et høringssvar fra nationalbankdirektør Nils Bernstein.

- Oprettelsen af et veldefineret sæt af værktøjer og bemyndigelser er essentielt for at kunne behandle en nødlidende SIFI (systemisk vigtigt finansielt institut, red.) på en facon, der minimerer den potentielle følgevirkning på den finansielle stabilitet. Nationalbanken støtter de mål og den retning, der er fremlagt i FSB's forslag, og finder det samtidig vigtigt, at der bliver taget mere vidtgående skridt for at sikre ens konkurrencevilkår på tværs af landene for både SIFI og ikke-SIFI's," skriver banken ifølge Finanswatch.



5/9 2011 13:29 Conner 146060



Tak for lidt update.

Der mangler simpelthen vilje og fælles fodslaw. Den her vaklen udmatter simpelt hen markedet, og øger dermed risikoen. Utroligt de ikke kan få lavet en plan, og føre den ud i livet. Der var mere plan i at smide Grækenland ud af Euroen og lade dem gå ned, i stedet for alle disse krumspring. Så er der vist en vej, og alle er klar over retningen, og konsekvensen.

Jeg kan blive så skide iriteret over alt det nøl.



5/9 2011 14:56 046064



Vi kan få smæk på skillingen hvor den tyske forfatningsdag onsdag d. 7 september tage stilling til om Tyskland overhovedet kan hjælpe!

http://www.business.dk/boersnyt/tysk-dom-kan-udloese-ragnarok

Never buy into a lawsuit!



5/9 2011 15:09 Conner 146066



For langsom :−)



5/9 2011 14:55 Conner 146063



Lidt mere.

"Forfatningsdomstolen skal onsdag tage stilling til lovligheden af Tysklands hjælp til diverse EU-hjælpefonde (EFSF osv.) og deriblandt Grækenland."

Personligt tror jeg domstolen er ligeglad med konsekvenser, de træffer en beslutning ud fra reglerne. Hvis nogen så efterfølgende ikke synes reglerne er gode nok, så må de lave dem om.


http://epn.dk/tema/gaeldskrise/article2536062.ece



5/9 2011 17:12 046076



Lånemarkedet er vel i bund og grund ved at indse realiteten om default Den græske rente fortsætter op. Renten på de to-årige græske statspapirer brød mandag eftermiddag 50 pct.'s niveauet for første gang, rapporterer Bloomberg.

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans



5/9 2011 21:35 346084



Her så grunden til at vi skulle rigtigt meget ned idag. CEO fra deutche bank akerman siger vel det vi har frygtet på ProInvestor i en rum tid. Mange banker kan ikke tåle en mark-to-market af deres obligationsbeholdning.



The chairman of Deutsche Bank, Josef Ackermann, today highlighted another obstacle to resolving the debt crisis that crosses the Euro zone.

"It is obvious that many organizations will not survive in the event of having to reassess their portfolios of sovereign debt at market prices," Ackerman said in his speech at a banking conference held in Frankfurt.

These comments came after the controversy arose Christine Lagarde, managing director of IMF, which has called for an urgent recapitalization of European banking. According to the institution, the shortage could reach 200,000 million euros, resulting from exposure to sovereign debt.

Ackerman believes that the turmoil facing the financial sector is reminiscent of the crisis suffered in 2008 after the collapse of Lehman Brothers, but also believes that European banks are now much better capitalized and less dependent on short-term financing term.

However, the president of Germany's biggest bank predicted a long period of difficulties for entities to still "have not provided convincing answers to the crisis," while the prospects for revenue growth are "limited to some extent ".



5/9 2011 22:16 146085



Jeg fandt interviewet med Lagrande på Spiegel. Det er godt nok spændende. Stresstesten viser at bankerne mangler 2,5 milliarder Euro, hvilket er en non-eventen. Men forudsætningen er håndtering af gældskrisen i Europa, i modsat fald står bankerne med en manko på 200 milliarder Euro.

SPIEGEL: Ms. Lagarde, the global economy is slowing, markets are volatile and banks have all but ceased lending each other money. Does the situation remind you of 2008 just before the investment bank Lehman Brothers collapsed?

Lagarde: Each moment in history is different from previous situations and it's wrong to try to draw comparisons. At the International Monetary Fund, we see that there has been, particularly over the summer, a clear crisis of confidence that has seriously aggravated the situation. Measures need to be taken to ensure that this vicious circle is broken.
SPIEGEL: What does that circle look like?

Lagarde: It is a combination of slow growth coming out of the financial crisis and heavy sovereign debt. Both fuel serious concerns about the capital and the strength of banks, notably when they hold significant volumes of sovereign bonds. Should banks experience further difficulties, further countries will be stricken. We have to break this cycle.

SPIEGEL: What should be done?

Lagarde: When we look at the European situation, there has to be fiscal consolidation qualified by growth-intensive measures. In addition, there has to be increased recapitalization of the banks. Clearly, the two go together. The sovereign debt issue weighs on the confidence that market players have in European banks.

SPIEGEL: Don't you think that your warning that €200 billion ($285 billion) might be missing in the balance sheets of European banks aggravates the situation of those banks?

Lagarde: In the course of our work on global financial stability, we are looking at the situation in Europe. We will publish the results of this work in a couple of weeks. More generally, we do see a need for recapitalization of European banks so they are strong enough to withstand the risks coming from sovereign borrowers and from weak growth. This is key to cutting the chains of contagion.

SPIEGEL: Is the world on the brink of a renewed recession?

Lagarde: We are in a situation where we can still avoid it. The spectrum of policies available to the various governments and central banks is narrower because a lot of the ammunition was used in 2009. But if the various governments, international institutions and central banks work together, we'll avoid the recession.

SPIEGEL: At the moment, however, exactly the opposite would appear to be happening. Many governments have introduced austerity packages in order to make up for the vast expenditures made during the crisis. Is that wrong?

Lagarde: I wouldn't pass general judgement on that because it's going to be country-specific. For some countries, the path is fine and should continue as is. For others, some of the measures that have been taken are so strong, given the current deficit situation, that they can accommodate some relaxation -- especially if the economy weakens further, and provided there is a clear medium-term consolidation path.

SPIEGEL: Do you consider Germany to be one of those countries which could do more to stimulate the global economy?

Lagarde: In the course of our annual country checks, our experts recently visited Germany. Their conclusion was that, under the circumstances, the fiscal consolidation path adopted by Berlin was perfectly fine.

SPIEGEL: For now.

Lagarde: Of course these things always depend on circumstances. Given Germany's heavy reliance on exports, if demand weakens so much that it really changes the equilibrium, then it would need to be revisited.

SPIEGEL: By, for example, stimulating domestic demand?

Lagarde: Domestic demand is good for both the German economy and for the other economies surrounding Germany. I do think that domestic demand in Germany has improved since the time when I floated this idea as finance minister in France.

SPIEGEL: Given the economic climate, do you not think it dangerous when countries pass laws mandating a balanced budget, as France is considering?

Lagarde: It's clearly a signal to market players. It shows investors the seriousness of the government's commitment to the principle of balanced finances. The general intention behind it is good.

SPIEGEL: Would you like to see the US implement such a "debt brake" rule?

Lagarde: Each country must find the best way to signal to the markets that they are serious about public finances. The IMF has a lot of experience and we would be very happy to give a hand to those countries that actually are in the process of implementing a debt brake.

SPIEGEL: Do you think the austerity measures recently agreed to in the US go far enough?

Lagarde: Which ones do you mean?

SPIEGEL: The commitment, after weeks of disagreement about the debt ceiling, to cut federal expenditures by at least $2.4 trillion over the next 10 years.

Lagarde: Such long-term commitments are a good principle because they credibly signal an intention to reduce the deficit and consolidate public finances on a more stable course, for example in health care spending. It can indicate that a country will reduce the deficit in the medium term and yet still have enough room in the short term to put in place measures that will actually stimulate growth and help create employment.
SPIEGEL: Does the US need a new stimulus package?

Lagarde: We are in a situation of slowed growth and we have a confidence issue that culminated this summer with the downgrading of the US from its AAA status. As long as the US puts in place a credible medium-term adjustment plan, there is probably space at the moment to contain the short-term adjustment and take some of those growth-inducing measures.

Part 2: 'European Leaders Have Made Very Strong Commitments'

SPIEGEL: You suggest fighting the effects of a debt crisis with more debt?

Lagarde: That's not how I see it. In a world that is so economically interwoven, where the actions of industrial countries have direct influence on emerging economies, one can't be stubborn when the situation changes. We didn't change our minds about the dangers of too much debt, but over the current state of the world economy.

SPIEGEL: The effects of too much debt can be seen right now in the Euro zone, where the European Central Bank had to buy up billions in government bonds. At the end of September, the European rescue fund, the European Financial Stability Fund (EFSF), will take over this task. Does it have enough money to do so?

Lagarde: The EFSF will now be flexible enough. It has been in a bit of a straitjacket. Now it has the option to buy on the secondary market in certain circumstances, to support the banks and provide guarantees. That is very welcome.

SPIEGEL: Europe's leaders have given EFSF head Klaus Regling a pile of tasks, but not more money. Will the allotted €440 billion be enough?

Lagarde: French President Nicolas Sarkozy and German Chancellor Angela Merkel and other Euro leaders have said they will do what it takes. That would include increasing the EFSF if necessary, I suppose.

SPIEGEL: Does that include going as far as supporting Italy? Isn't the country far too big to be bailed out by other EU countries?

Lagarde: The European leaders have made very strong commitments concerning the Euro currency and the Euro zone. I think markets should appreciate the strength of those statements and the strength of their political commitment. There has also been a significant improvement in terms of fiscal consolidation and structural reforms in Italy.

SPIEGEL: Critics say that Greece has had enough help and should be kicked out of the Euro zone. Do you think that's a good idea?

Lagarde: Number one, it's not for me to decide. Number two, I think that all the partners, whether in the European Commission, ECB or IMF or members of the Euro zone, are determined to make this work and ensure that the Greek economy regains competitiveness and is properly restructured.

SPIEGEL: There are a growing number of stumbling blocks emerging in the Euro zone. Finland has demanded guarantees from Greece before the bailout money flows, inspiring other countries to consider following suit. Doesn't that put the entire rescue mechanism in doubt?

Lagarde: My understanding is that the Euro members are working on this and are working on the pattern that would actually respond to all euro-area members' expectations. In other words, not a tailor-made program that would fit Finland and nobody else. I am certain the euro-zone members are aware of their responsibilities and will find a solution.

SPIEGEL: In France, it is possible that there could be legal proceedings against you. You are accused of having abused your position as French finance minister by making sure that businessman Bernard Tapie received compensation from the French state in connection to a deal involving Adidas that went wrong. Will you resign from your job if you have to defend your actions in court?

Lagarde: This issue was actually contemplated at the time of my candidacy for the position. The IMF board concluded that that case was perfectly compatible with me continuing my job and carrying out all my duties.

SPIEGEL: If we may ask one more question on this topic: Is it true that you acted on instructions from President Nicolas Sarkozy?

Lagarde: If I had to answer that question, I think I would answer it in court. I think that would be more appropriate than discussing it with SPIEGEL.

SPIEGEL: There is an unwritten rule that the top job at the IMF is always occupied by a European, and in return the Americans get to appoint the head of the World Bank. Given the world's shifting center of gravity, do you believe that you are perhaps the last European who will hold this position?

Lagarde: I hope not -- that would exclude many talented people from the competition -- but, you know, it's not for me to say. I'm not sitting here as a European, and I've tried to disengage from thinking as a European or thinking as a French national. The moment you walk into this organization, you become a servant of a global institution.

SPIEGEL: Ms. Lagarde, we thank you for this interview.

Interview conducted by Marc Hujer and Christian Reiermann.



5/9 2011 22:22 046086



Læg især mærke til svaret om Grækenland skal forlade Eurozonen. Alle hårene i min gamle spindoktor nakke rejste sig. Er de virkeligt ved at sige farvel til Grækenland?



5/9 2011 23:43 Occam 046093



Det er chokerende kreativt at bogføre græske statsobligationer til anskaffelseskurs eller pari. Når revisorer og finanstilsyn rundt om i Europa tillader det, så er næste spørgsmål: Hvilke andre fiduser ser de gennem fingre med?



5/9 2011 23:51 Occam 046094



200 mia Euro lyder som et stort beløb. Men målt på BNP udgør Danmark ca. 2 % af EU. Dvs. vores andel af det beløb er 4 mia Euro = 30 mia DKK. Det er jo bare en almindelig bankpakke.

Jeg tror, at med en selvforstærkende virkning kan hullet blive meget større.



TRÅDOVERSIGT