Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kinesisk madness (Vestas)


46144 troldmanden 7/9 2011 14:17
Oversigt

Der har været et lille udbud på et 100mw kinesisk offshore projekt.

Shanghai Electric vandt budrunden med 26 stk af deres 3,6mw mølle. Prisen var ca 500.000 Euro per mw. I Europa koster en mw offshore mølle mellem 1,5 og 2 mio Euro.

Den sidste udbudsrunde på offshore projekter var ogsåp meget lav. Så lav at en række fremtrædende kinesiske vindmølle folk gik ud at sagde hverken mølle producent eller developer/el selskab kunne tjene penge på projekterne. Et af de store kinesiske el selskaber har faktisk helt fravalgt kinesiske offshore møller fordi de lige ud siger de kinesiske producenter ikke har noget erfaring på området og deres møller er total uprøvet og ikke holdbare nok til offshore. El producenten valgte derfor at afprøve Siemens til et mindre offshore projekt. De har ganske givet forlangt mindst 1 mio Euro per mw.

Men det er jo ikke just fordi vi ikke er vandt til at se kinesisk madness på vindmølle området. Dette er bare en af de større omend selve projektet er lille.


http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10313949/Vestas:-Kinesisk-konkurrent-underbyder-paa-havmoeller

Man kan kun håbe på at det begynder at gå galt for nogen af de kinesiske producenter med deres konstante sænkning af priserne og me en kvalitet som for de fleste producenter stadig er en by i Rusland (de største er begyndt at fokusere en del på R&D)

Men Kinesiske A-Power ser ud til at være kommet i problemer. De har en børsnotering i US men bliver nu truet med at blive smidt ud. De har nemlig ikke afleveret regnskabet for 2010 endnu. Og flere af bestyrelsmedlemmerne har de sidste par mdr forladt selskabet

http://www.windpowermonthly.com/news/1089698/A-Power-receives-Nasdaq-delisting-threat/7/9 2011 15:37 runski 146149Er de kinesiske mølleproducenter ikke lidt der hvor Kia og Hyundai var for 10-15 år siden på bilmarkedet?

Det var nogle meget billige biler, som kun blev købt af dem der, havde et behov for at transportere sig fra A til B, så billigt som muligt, og ellers var lige glade med, hvordan det skete. Man lavede vittigheder med dem, og tænkte, at det der går aldrig godt. De bliver aldrig lige så gode som min gode gamle VW eller BMW´en.

Også alligevel en dag, lavede de alligevel nogle biler som var af god kvalitet, de var stadig billigere end de gode gamle kendte mærker. De blev lige pludselig kåret til årets bil i Danmark. De blev lige pludselig populære og var nogle af de mest solgte biler i verden.

Er det ikke lidt det scenarie der er ved at udspille sig på vindmarkedet og de billige og nærmest "til grin" agtige kinesiske producenter?7/9 2011 16:03 troldmanden 146152Jeg er slet ikke i tvivl om vi vil se de bedste kinesiske vindmølle producenter mindske kvalites spændet mellem deres vindmøller og så de vestlige producenter. Den process er allerede i gang.Men jeg ser alligevel et par væsentlige forskelle fra bil industrien til vindmølle industrien.

En komplet moderne vindmølle på f.eks 3mw vejer i niveau 4-500 tons. Og fylder også rigtig meget. Den er derfor ret dyr at transportere rundt i verden. Vestas siger f.eks selv det er billigere for dem at producere i US og Spanien end at fragte møller fra deres kinesiske fabrikker til US/EU.

At købe en bil er et privat anlæggende til få hundrede tusinde kr. At købe en vindmølle park på 100mw koster over 1 mia dkk. Og det er derfor lige så meget bankerne der skal tro på de kinesiske møllers holdbarhed som det er kunderne der reelt set gerne vil opstille dem. Ja det er faktisk mere bankerne der styre det show end developerne. Og bankerne er ultra konservative. Derfor tror jeg ikke det ligger lige for med et større kinesisk indtog i vesten med lån fra vestlige banker.

Det vi har set enkelte eksempler på er en kinesisk producent der finder penge fra kinesiske banaker og samtidig får overbevist en vestlig developer om det er nu han skal slå til. Det vil vi nok se lidt mere af. Men deres relle gennembrud sker ikke før de vestlige banker er trygge ved den langsigtede holdbarhed og drift


7/9 2011 15:48 Lahoj 046151Gamesa vil også på banen i Kina med ny offshore 5 MW - og om kort tid en 6-7 MW....
Har Vestas noget skjult i kortene - ellers synes deres udvikling at være meget langsom i forhold til konkurrenterne. Synes ellers lige at det så lysere ud - men hvis flere kan udvikle på kortere tid med mindre RD afdeling......

"Vestas spanske konkurrent, Gamesa, satser på at have sin første offshorevindmølle, der går under navnet G11X, på markedet i Kina i 2013.

Det fortæller Gamesas nye regionalchef for Kina, Jose Antonio Mirande, ifølge Wind Power Monthly.

Møllen, som får en kapacitet på 5MW, er i øjeblikket ved at blive udviklet og testet i USA, og der går over et år, før en prototype er klar. Derefter sendes G11X i masseproduktion i 2013.

Der går dog ikke mere end et år, før en ny mølle, G14X på 6-7 MW, er klar til at erstatte den, skriver Windpower Monthly.7/9 2011 16:13 troldmanden 246153Vestas er ikke langsommere til at gennemføre udvikling af offshore end de store seriøse konkurrenter så som f.eks Siemens og GE. Det tager altså tid at få gennemtestet disse meget store møller ordentligt inden de frigivet til masse produktion.

V164 er klar præcist på det tidspunkt hvor det gælder. Nemlig fra 2015 hvor round 3 begynder i UK.

Hvad Gamesa har gang i fatter jeg ganske enkelt ikke. For det første er det totalt useriøst kun at have et års test af en offshore mølle inden den bliver masse produceret. Der skal stilles flere forskellige prototyper op samt en 0- seie inden den frigives til noget så vigtigt som offshore. Og man kan ikke nå at få ordentligt drifterfaring på møllerne hvis man vil igennem det test program på under et år.


Jeg forstår heller ikke hvorfor de vælger at lancere så lille en offshore mølle som 5mw. Det ligner penge ud af vinduet (udviklingsmæssigt)
Og så vil de lancere en 6-7mw mølle kun ca 1 år senere. Det betyder 5mw møllen næppe vil nå at få nogen kunder. For den endnu større mølle er alt andet lige mere cost effektiv.

Nej jeg forstår ikke Gamesas offshore strategi7/9 2011 17:04 mccarthy 146155Hej Troldmand.
Jeg er enig i at der p.t. foregår et udskilnings løb i møllebranchen, hvor kun 'seriøse' leverandører overlever.
Mangel-på-ordre-panikken gør at visse leverandører er tvunget til at leverer en vare under kostpris.
I alle brancher er dette et normal fænomen, så intet nyt nder solen.
Kina skal levere til f.x. Irland offshore - i mine øjne kan dette kun gå galt, og min tanke er, at hvis dette går så galt, som det fx. gjorde for Vestas med hensyn til gearkasser på off-shore møller i forgangen tid, og med SIEMENS off-shore p.t. så ser jeg et problem med hvem der står med regningen i.o.m. at leverandøren er rabundus. De skibe/vessels der anvendes i.f.m. offshore opsætning og tilsvarende reperationer bliver, som jeg ser det, en mangelvare, hvorfor prisen pr. dag stiger, efterspørgsel på kyndige off-shore folk vil gøre at prisen pr. MandHour stiger.
Omkring disse panikKina/Europa ordre har jeg det, som når jeg ser uafviklede byggeprojekter i fx. Spanien, hvor skeletter af ikke færdig byggede konstruktioner skæmmer landskabet. Et tanke eksperiment - hvad hvis en kinesisk leverandør går i betalingsstandsning midt i en ordre således der står en ufærdig møllepark i et E.U. område? I.f.m. Irland/Kina Grækenland/Kina ordrer tror jeg at det er E.U. der hænger på oprydning/besværet.
Jeg håber du kan følge min tankegang og har nogle kommentarer.7/9 2011 17:33 troldmanden 046156Hej mccarthy

Har de fået et irisk offshore projekt? Var det ikke kun onshore for perioden 2012-14 den store ramme aftale gælder?

Det er et stykke tid siden jeg har fulgt op på skibs kapaciteten til opstilling af offshore møller. Jeg ved dog der er en del skuibe i ordrebogen der vil blive leveret over de næste par år. Mener du der allerede nu er ved at være kapacitets mangel?

Siemens og DONG ejer jo faktisk i fællesskab verdens største selskab der har specilaiseret sig i opstilling af offshore møller.

Såfremt Vestas kan få gang i bestillingerne af den nye V164 så tror jeg faktisk det vil være en god ide om de også byggede tårne og fundamenter på deres offshore center i UK samt de havde et par skibe til at stille dem ud. Det vil være en rigtig stor investering. Men til gengæld vil de kunne få op mod 2,5 mio Euro per solgt mw og forbedre COE endnu mere.
8/9 2011 14:51 mccarthy 046173Hej igen.
Da jeg er lægmand er mine udsagn baseret på nettet og erfaring fra andre brancher.Men der er visse info på nettet som fx. http://www.climatespectator.com.au/commentary/china-wind-blows-strong-ireland, der indikerer at off-shore er med i den irsk-kinesiske plan.
Og jeg tænkte hvad nu hvis det går grueligt galt med kinesiske møller i det Irske hav, der som bekendt er temmelig stormfuldt. Eller for at springe lidt i det; hvad sker der med BARD projektet? der mangler en hulens møller før at parken er endelig. Hvem hænger på forpligtelserne????8/9 2011 15:12 troldmanden 046176Tror nu ikke det gælder offshore. Mainstream Renewable Power har e meet tæt samarbejde med Siemens om at udvikle flere meget store offshore projekter. Så det er Siemens møller de vil bruge offshore.

Kineserne skal nok komme på et eller andet tidspunkt. Men det er ikke rigtig sket endnu selvom vi har hørt om flere "ordre" de sidste par år så er der ikke sket det store. Derudover skal kineserne manøvre mellem en masse udstedte patenter. Som jeg husker det så har GE faktisk netop nu en sag kørende med en af de kinesiske producenter som officielt havde fået en ordre i US. Men GE siger den mølle indeholder teknologi der er dækket af GE patent.

Ang BARD så er det jo ikke sådan at de er gået konkurs. De leder blot efter en til at overtage dem idet de har erkendt de ike kan stå på egne ben. Så de projekter der allerede er i gang fortsætter mig bekendt konstruktionen.9/9 2011 10:42 ChristianIA 046198Fandt artiklen her:
http://www.climatespectator.com.au/commentary/china-wind-blows-strong-ireland
Det bliver meget spændende at følge.9/9 2011 10:36 ChristianIA 046195Hvis der bliver opstillet kinesiske møller i Irland, biver det spændende at følge.
Jeg er sikker på at det vil vise at på nuværende tidspunkt er kvaliteten af kinesisker møller så ringe så at den park kan ende med at bliver et skrækeksempel :−)9/9 2011 14:12 troldmanden 046213Her er en helt dugfrisk artikel der netop gør investorene opmærksom på man skal være forsigtig med udvælgelse af kineiske producenter til vestlige projekter.

http://www.windpowermonthly.com/news/1090232/Investor-urges-cautious-welcome-new-wind-turbine-market-entrants/13/9 2011 07:47 ChristianIA 046305Jeg tror ikke der er ret mange som for alvor troro kinesiske producenter kan levere noget som duer og som er til at stole på.
Kinesiske producenter skal først og fremmest koncentrere sig om at højne kvaliteten og bruge deres hjemmemarked til det.9/9 2011 10:26 ChristianIA 046191Den lave pris må næsten tyde på både prisdumpning, som ingen i markedet vel er int. i og mangel på kvalitet.
Jeg kan ikke forestille mig at Shanghai Electric vil give en availability på deres møller på bare 90 % over 5-10 år og slet ikke en levetid på 20 år.
Og selv om meget er billigere i Kina så duer det stadig ikke med alt for ofte service, specielt på offshoremøller. Selv i Kina koster en helikoptertur vel en del.
De offshoremøller vi udvikler har tiltænkt serviceinterval en gang om året, og det kan man tvivle på at Shanghai Electrics kan nøjes med, specielt efter nogle år.9/9 2011 10:35 troldmanden 046193Ja man sidder faktisk og håber på nogle hurtige alvorlige nedbrud. For det skriger til himlen at det kommer til at gå galt.

Der er rygter i det kineiske marked om at regeringen pålægger de statsejede energi selskaber at købe kinesisk når det drejer sig om offshore. For at få opbygget en masse erfaring på området. Men det lykkes dog Siemens at få en lille ordre på 50mw.9/9 2011 10:40 ChristianIA 046196Insisterers der på at købe kinesisk bliver det også nogle dyre lærepenge.
Men dog har den kinesiske regering sat en lille smule fokus på kvalitet, da producenterne skal opstille deres prototype op på et testcenter ca. 2½ time fra Beijing. Den 2 MW vi er ved at udvikle skal (om alt vil) opstilles der til oktober og der skal den igennem en del tests, deriblandt LVRT.9/9 2011 12:16 troldmanden 046203Der var en artikel den anden dag der nævnte noget med at den kinesiske regering nu havde droppet at stramme på en række kvalitets krav. Har dog ikke umiddelbart kunne finde noget konkret. Er det noget du har kendskab til? LVTR??9/9 2011 12:27 ChristianIA 046205Nej, hvor var den artikel ?
LVRT :−) So jeg også skrev.
Low Voltage Ride Through.9/9 2011 12:29 troldmanden 046207http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10313595/Vestas-Kina-dropper-plan-for-oegede-kvalitetsstandarder

Ja undksyld det var mig der var uklar. Ved godt hvad LVRT er. Men det var om kineserne pludselig skulle have droppet at indføre det på møllerne9/9 2011 12:43 ChristianIA 046209Tak.
Ved ikke noget om kravet om LVRT er droppet, skal nok skrive hvis jeg finder ud af noget.9/9 2011 12:14 troldmanden 046201Jeg vil også se møllerne oppe at snorre inden jeg tager det for gode vare. Der har som sagt været publiceret flere kinesiske ordre de sidste par år i specielt ud men hvor de fleste endnu ikke er stillet op.

Men Mainstream er trods alt en af de rigtig erfarne developer. Og det er nok det der gør det ekstra interessant at følge. Hvis tallene fra artiklen passer så er det 1,5 mio Euro per mw opstillet vindmølle. Og med de nuværende priser på vindmøller så kan man også få prisen ned på det beløb med vestlige producenter. Så jeg tror mere det er adgang til "garanteret" lån der har gjort udslaget.

"it will get debt finance for the new projects from China Development Bank, the state-owned lender."

Spørgsmålet er så om Sinovel kan opstille deres møller i EU uden at komme i problemer med andre producenters patenter. Det vil vi nok ikke få at vide før de begynder at bygge det første projekt9/9 2011 12:28 ChristianIA 046206Her på arbejdet er der ingen som kan nævne hvor der står Kinesisker møller udenfor Kina.
Kun at der skulle være opstillet én i USA :−)9/9 2011 12:31 troldmanden 046208Ja også derfor jeg vil se dem oppe inden jeg for alvor tror på det

Meeen det skal nu nok komme på et tidspunkt. Spørgsmålet er bare hvor mange år der går og hvor meget de reelt set kan få fat i.13/9 2011 09:50 RoxyTrooper 046308Ja, men dén kører som smurt! (med grundig vedligeholdelse i døgndrift)19/9 2011 07:18 ChristianIA 046471He He :−) Det tror jeg på :−)TRÅDOVERSIGT