Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

NEC en spekulationsaktie


47354 Kenddinvare 18/10 2011 01:18
Oversigt

Jeg har gennem årene forsøgt at holde ProInvestor godt orienteret om udviklingen i Norse Energy (NEC.ol), så nogen er måske forundrede over at jeg ikke har skrevet mere om de seneste måneders voldsomme udviklinger. (for oversigter se http://www.proinvestor.com/tag/NEC.OL).
Det skyldes en kombination af travlhed og at de vigtigste udvilinger har foregået på det økonomisk-juridiske felt, hvor jeg ikke føler mig særlig hjemme, mens de almindelige produktions- og udviklingsforhold lige nu er næsten uden betydning.

For nybegyndere er er her lidt opsummering:
I starten af århundredet begyndte NEC at lease store mængder acres i det centrale New York baseret på muligheden af at udvinde gas fra især skiferlagene her. Geologisk var det måske et af de allerbedste områder det skete i og priserne var lave. Imidlertid tærede det på finanserne, så penge måtte lånes.
Da man i 2008 var ved at blive klar til at komme i gang med udviklingen af produktionen skete der det uventede at staten New York pludselig satte et moratorium på den måde hvorpå man rationelt kan udvinde gas fra skiferlagene (hydraulisk opsprækning i stor skala =HF) til miljøkonsekvenser var bedre belyst og mulige tillægsregler udarbejdet. Det har nu trukket og trukket og sammen med en halvhjertet (og noget uheldig med vandindtrængen) indsats fra NEC i sandstenslag og for stor optimisme på andre punkter sammen med forsøg på at bevare de store værdier i de leasede områder ført til flere kapitaludvandinger og en stadig presset financiel situation.
En meget stor fejl fra firmaets side blev tilsyneladende lavet for ca. et år siden i forbindelse med genforhandling af betingelser for obligationslån.
Derfor er NEC nu i den situation at selv om de har kapital til drift o.lign. og afdrag på lån frem til juli 2012 opfylder de ikke betingelserne.
Det har (sammen med stort udsalg fra den tidligere hovedaktionær) givet anledning til et ekstremt kursfald over de seneste måneder (fra kurs 0,97 til 0,08). Ved opslag på http://www.dataexplorers.com/products/data kan ses at der er shortet 70 mio.aktier (af 743 mio. i alt). Den bedste gisning er, at det primært er obligationsejere som har lavet dette kurspres for at kunne overtage en stor aktieandel og selskabskontrol ved konvertering af Obligationer med aktier.
Som modreaktion er der nu dannet to store grupper af mindretalsaktionærer, som vil hindre denne udvanding. Grasrota og Oslogruppen har angiveligt nu kontrol med tæt på 30% af aktierne og menes hermed at kunne hindre en sådan enorm udvanding. De som har aktier i NEC kan derfor nok bedst forsvare deres interesser ved som jeg at tilmelde sig aktionen på norseshareholder@hotmail.com



22/10 2011 13:19 Kenddinvare 147561



Da ovenstående indlæg blev skrevet var slutkursen mandag aften 0,11 nu 4 handelsdage efter 0,35. Fredag var der endda kortvarigt handel i 0,42.
Denne raketafsendelse er sket uden meddelelser fra NEC og under enorm omsætning med et dagligt gennemsnit på omkring 10% af det samlede antal aktier.

Ud over småaktionær-initiv kunne der tænkes 2 mulige forklaringer på den eksplosionsagtige udvikling, men de kan begge tilbagevises:
a) antal shortede aktier er på seneste opgørelse stadig langt over 60 mio. så det er ikke shortcovering, der har rykket
b) bortset fra i starten af forløbet, hvor UBS og Credit Suisse solgte cirka 11 mio. stk. tirsdag (mit tip er at det var for Sector, som hermed stort set er ude) har køb/salg fordelt på mæglere været ganske jævnt og specielt torsdag og fredag. Derfor ligner det ikke at nogle store fisk er på vej ind.

Samlet må jeg derfor give Grasrota ret, når de i starten af deres mail fra i går aften skriver:
"Aksjonsledelsen fastholder at dersom ikke denne prosessen hadde blitt initiert, ville vi høyst sannsynlig ha blitt forelagt en massiv utvanning. Egentlig var vi så nærme en utvanning, som det er mulig å komme. Imidlertid synes vårt mandat og Strategic Plan, samt distribusjon til ledelsen, styret og dediserte aksjonærer å ha innfridd tilsiktet hensikt."
Målet for aktionen er at:
" medvirke til at selskapet fremstår som et robust og tilstrekkelig kapitalsterkt selskap, med en ledelse og styre som hertil kreves."
For at opnå dette holdes kortene pt. tæt til kroppen dog skrives:
".. at det følges en plan bestående av respektive nivåer og tidssykluser. Prosessen er satt i gang, samt det er fremdeles full enighet om delmål og overordnet strategi - både innen grasrota som Oslo-gruppen."
Magten er 'negativt flertal' med:
".. innmeldt 165.000.000 aksjer. Sammen med Oslo-gruppens 60.000.000 aksjer har vi da samlet sett over 30% av totalt eierskap i selskapet." og
".. fremdeles av største betydning at grasrotbevegelsen holdes intakt og fremstår som "alive and kicking". " samt
"Aksjonsledelsen har konstruktiv og god dialog med ledelsen."

Nu kan nogen (også undertegnede) begynde at spekulere på hvordan en sådan stigning kan holde og om der er dækning for det i selskabet.
Derfor er det vigtigt at se på at hovedparten af NEC's aktiver nu er nu sat åbent til salg
(http://www.albrechtai.com/divestments/Norse%20Brochure.pdf) samlet eller i dele.
Såfremt alt det udbudte sælges vil NEC kun have den eksisterende Herkimerproduktion, en begrænset medarbejderstab, en smule overfladerettigheder (acres), ca. 50.000 leasede acres i den vestlige del af Southern Tier (omkring Steuben) samt den financielle side tilbage.

Det er min mening at denne salgsopstilling fremmer et hurtigt og fornuftigt frasalg, så bondbetingelser overholdes og obligationerne afvikles, hvorved faren for næsten grænseløs udvanding forsvinder.
Så er der spørgsmål om pris. Mit bud er at acrepris nu vil ligge mellem 2 og 4.000$ og at den samlede pakke er 200-500 mio.$ efter betaling af hele obligationsgælden.
Der vil med disse tal være baggrund for en fortsat kraftigt stigende kurs med mulighed både for lidt udbyttebetaling og en vis fortsat udvikling af selskabet.

Endelig til sidst. Selskabet har meddelt aktionærgruppen, at NEC lige nu stadig overholder obligationsbetingelserne.



26/10 2011 09:49 Kenddinvare 147655



Den såkaldte Oslo-gruppe har efter kontakt med Grasrota nu bedt om at der indkaldes en ekstraordinær Generalforsamling. Den forventes at finde sted inden for 30 dage.
Der ønskes udskiftning på to poster i bestyrelsen.
De to der kan siges at repræsentere Sector (Rasmussen og Støvring) ønsket erstattet med Risberg og Cecilie Amdahl.
Formodentlig ønskes sidstnævnte, som er advokat med erfaring omkring virksomhedshandler, som bestyrelsesformand. Det er dog den tidligere CEO Risberg, der har vakt postyr. Ingen tvivl om at han virkelig kender NEC's aktiver og har mange relevante forbindelser i USA. Men der er en del som ikke bryder sig om ham og opfatter at han i høj grad har bidraget til negative udviklinger i selskabet. I mine øjne har han vist sig at være for optimistisk og i kombination med at CEO'er normalt udlægger tingene lidt til den positive side har det betydet at mange aktionærer (herunder undertegnede for så vidt angår estimerede Herkimerproduktionstal) har følt sig vildledt samt at allerede gennemførte emissioner i bagkundskabens klare lys har vist sig at udvande mere end et tidligere salg af assets. Dog er disse emissioner i kurser på 1,7 og 0,8 ved den seneste måneds kursleje i 0,1-0,4 jo faktisk det modsatte.
Omkring Risberg kan yderligere noteres at han står for over 6 mio. aktier, men at hans ekskone ifølge salgspapirerne for NEC's salg af midstream er obligationsejer i NEC (de der mistænkes for at have drevet kursen ned for at få en kæmpe bid af selskabet).
Ved denne usikkerhed var det ikke forbavsende at kursen begyndte af falde igen, men op til generalforsamlingen er det meget tænkeligt at forskellige grupperinger ønsker at akkumulere.



TRÅDOVERSIGT