Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas rumænske forbindelser - yderligere 750mw??


47697 troldmanden 27/10 2011 12:48
Oversigt

I sidste uge fandt skribenten hja ud af der er en stor ordre på vej fra Rumænien. En ordre på 516mw fra developeren Filasa International.

Se mere her http://www.proinvestor.com/boards/47407/516mw-ordre-p..


Tidligere på denne uge spekulerede jeg i en mulig 2100mw ordre/ramme aftale med Filasa idet de også satser kraftigt på Ukraine samtidigt med at Vestas faktisk selv er begyndt at nævne Ukraine som et marked med stort potentiale og de er nu klar til at opstille 100-150 møller om året.

Se mere her http://www.proinvestor.com/boards/47613/Vestas-paa-ve..

Men Filasa stopper ikke her. I starten af denne uge var der en ceremoni for et andet stort projekt i Rumænien på i alt 750mw. http://www.caon.ro/milioane-de-euro-aduse-de-vant/100..

Af ovenstående link fremgår det der er tale om 14 enkeltstående projekter som samlet giver 750mw. (11 projekter i sidste uges "ordre" på 516mw)

Det er ikke helt klart hvorfor der reelt set blev holdt en ceremoni. For møllerne er ikke sat op. Der er blot brugt 4,7 mio Euro på at udvikle dem og det forventes at koste ca 1,3 mia at bygge dem.

Det fremgår heller ikke hvem der skal levere møllerne eller hvornår det skal ske. Men man holder vel ikke en officiel ceremoni flere år før projekterne skal starte?

Men da der allerede er lavet en tydelig forbindelse mellem Filasa og Vestas så kan der måske være flere ordre på vej herfra i form af ovenstående 750mw?? Jeg besluttede mig derfor at krave lidt dybere i hvem Filasa egentligt er.

Filasa blev stiftet i 2007 af en fransk rigmand der solgt en kæde med 60 skindbutikker. Han valgte derefter at investere penge i vedvarende energi og stiftede således Filasa. De har siden da arbejdet med udvikling af nye projekter i primært Rumænien og Ukraine.

Som jeg ser det så kan Filasa IKKE selv finansiere egenkapital indskud på ca 30% af alle disse parker. Så derfor er det nødvendigt for dem at få andre med på vognen. Bla derfor har Filasa sammen med 2 andre franske selskaber Fibusa og Sanafi stiftet selskabet Eolenvest.

Filasa har så sammen med Sanafi engageret en af de bedste rumænske advokater Popovici Nitu & Asociatii. Og når man ser på hvad de skriver så begynder det a blive spændende. Her et udpluk


At an aggregate of €3 billion, the firm is advising Filasa and Sanafi on various matters. This includes the acquisition of land plots, setting up of a cogeneration plant, investor's participation to the local electricity market and the development of energy producing capacities using wind based energy resources. With a portfolio exceeding 1,900 MW, it is one of the most important wind energy schemes in Romania and includes over 25 projects in areas such as Caras-Severin, Constanta, Braila, Suceava and Tulcea.

http://www.iflr1000.com/JurisdictionFirm/1385/7/Popov..

Popovici Nitu has focused its project
finance efforts on green energy and established
new clients such as EDF Energies
Nouvelles, RETD and Enel. According to one
partner the firm has been "very active this year
on the market in project finance."
http://www.iflr1000.com/pdfs/Directories/24/Romania.pdf

Så hvad får vi at vide af ovenstående? De arbejder på 1900mw i Rumænien til en værdi af 3 mia Euro (inkl et fjernvarme anlæg)Nok så vigtigt får vi også at vide Popovici Nitu har EDF og ENEL som kunder. Disse 2 selskaber har jo store ramme aftaler med Vestas.(op mod 4000mw frem til 2014)

Så nu begynder brikkerne måske så småt at falde på plads. Det er nu nærliggende at tænke den tanke at Popovici Nitu formidler kontakten mellem Filasa og EDF/ENEL. Og det er måske også derfor Vestas ikke har meldt noget ud endnu selvom der er alle disse rygter. For i det tilfælde det IKKE er Filasa selv der står som den fremadrettede ejer men i virkeligheden en anden ejer, f.eks i form af EDF/ENEL så er det den nye ejer Vestas skal underskrive en aftale med. Og hvis ENEL/EDF aftalen ikke er 100% på plads så kan Vestas ikke vide sig sikker. Måske det er noget sådan. For det er mig stadigt et stort mysterium at Vestas ikke har kommenteret på rygterne.

HVIS det er ENEL/EDF der bliver den nye ejer af de nye projekter (516+ 750mw i Rumænien + evt 1600mw i Ukraine) så er det dog en streg i regningen. Jeg har allerede indregnet en mængde ordre fra både Enel og EDF i 2012 forventningerne så det vil på den måde ikke øge disse på samme måde som hvis det er en kunde der ikke allerede har en rammeaftale med Vestas. Misforstå mig ikke. Ordrerne er naturligvis vigtige og vil øge synligheden for ordreflowet de næste par år. Men det er ikke helt så super super agtigt. For det betyder så også at der ikke er en ny stor rammeaftale på vej

Jeg tror stadig vi i nær fremtid (måske den 17 nov) vil høre mere til den 516mw store ordre i Rumænien. Så lad os stadig holde et øje med Rumænien og Frankrig

Vh
T.

27/10 2011 13:32 hja 047704Det er nogle heftige investeringer i Rumænien og Ukraine. Man må formode at russisk gas er noget billigere pr. kwh. Hvad er baggrunden og kan vi forventet noget tilsvarende i resten af østeuropa?27/10 2011 13:37 troldmanden 047705Næste alle lande begynder at få fokus på vedvarende energi. Og når man går fra tæt på 0% så skal der rigtig store investeringer til for blot at nå 5%. Så tror det er i det lys.

Alle de østeuropæiske lande der er kommet med i EU skal opfylde 2020 målene. Og det betyder de alle skal i gang med meget store investeringer i bla vindmøller. Så ja det begynder at komme.27/10 2011 14:13 Watcher 047706Flot arbejde. Hvorfor peger du på d.17 november som en mulig dag for annoncering?27/10 2011 14:53 troldmanden 047710Fordi der under sidste uges pressemøde blev sagt at der vil være en officiel seance den 17/1127/10 2011 14:49 HSK 047709Måske I har drøftet det i chatten, men dette er da yderst interessant:
http://npinvestor.dk/nyheder/vestas-og-dong-energy-in..27/10 2011 15:00 troldmanden 047711Ja vi har været lidt omkring det i chatten.

Det er naturligvis positivt at DONG vil teste møllen. Men det er ikke nyt. Det fortalte de allerede samme dag Vestas præsenterede V164. Så forskellen er at nu er der lavet en underskrift.

Jeg mener også laaaaaangt de fleste danske private investorer helt har misforstået DONGs aftale med Siemens. Der klynkes i hvert fald ofte over den. Men sandheden er at Vestas IKKE havde nogen offshore møller på marekdet da rammeaftalen blev indgået. (jo V80 som er forældet og alt, alt for lille) Så DONG havde ikke andet valg end Siemens og så sørgede de selvfølgelig for at købe stort ind så prisen blev presset længst muligt ned.

DONG har lige siden beklaget at Vestas var væk fra markedet. Og har derfor også længe sagt det kun er naturligt de også vil se seriøst på Vestas når deres ramme aftale med Siemens er udløbet.

Og til dem som råber DONG skal som stats ejet virksomhed købe dansk, underforstået Vestas. Ja det gør de så også ved at købe Siemens. For samtlige af deres offshoremøller bliver produceret i Brande og Aalborg (vinger) Så det giver lige så mange danske arbejdspladser som hvis det var Vestas27/10 2011 15:04 HSK 047712Helt enig mht DONG og deres forpligtelser eller mangel på samme overfor hhv VWS/Siemens.

Og selvfølgelig rigtig fint at man nu har kontrakt på samarbejdet om V164.27/10 2011 15:47 TKWBS 047714og nu kan det være at US også begynder et offshore eventyr

http://www.windpowermonthly.com/news/1101079/US-Bill-..27/10 2011 16:04 troldmanden 047716Ja jeg tror det var i sidste uge forslaget kom frem. Men har ikke umiddelbart hørt nogen kommentar til om det er muligt at få det stemt igennem de 2 kammre. Men det er helt sikekrt sådan noget vi skal ud i for at få gang i det amerikanske offshore markede. For det er utroligt svært at få gang i det amerikanske offshore marekdet. Cape wind som har været fuldt godkendt i laaaaaaang tid har stadig kun solgt halvdelen af strømmen. Og derfor er den endnu ikke blevt bygget.

Men i bund og grund tænker man også lidt over hvorfor det overhovedet er nødvendigt med offshore i US. De har SÅ meget øde land at sætte vindmøller op til. Hvor de vel at mærke kan producere en kwh til den havle pris af offshore27/10 2011 16:46 hja 047717Opsætning af offshore møller på østkysten vil skabe rigtig mange arbejdspladser. Det er noget både demokrater og republikanerne kan forstå.
Jeg gætter på et forlig. Ikke mellem R og D, men mellem staterne på østkysten og dem i midtvesten. Vi får offshore møller og alle de dejlige arbejdpladser. I får mere landbrugsstøtte. Om det ske i morgen eller om 5 år. Hvem ved.

Mht. Cape Wind. Den er ikke bygget fordi man kan se den fra Martha's Vineyard.27/10 2011 16:55 troldmanden 047720Ja Cape wind blev bekæmpet big big time. Bla af Kennedy familien. Men nu er den blevet godkendt. De mangler "blot" at finde en aftager til den anden halvdel af parkens produktion. Og man har endda forsøgt at lægge pres på 2 lokale elselskaber ved at kræve de skal aftage strømmen hvis de som planlagt vil fussioneres. Men de bekæmper det krav.

Jeg synes nu ikke rigtig rep har forstået det med jobs og vindmøller. For overordnet set så bekæmper ep jo udbredelsen af vindmøller. "det er for dyrt og global opvarming eksistere ikke"

Som Arnold Schwarzenegger på et tidspunkt sagde om den globale opvarming. "hvis dit barnet er syg og 98 læger siger barnet er syg, mens 2 læger siger barnet ikke er sygt. Hvor mange vælger så at lade være med at operere barnet?"

Der er over 1000 forskere der har bekræftet den globale opvarming er noge der sker. Der er et meget lille antal forskere der siger det ikke passer. Og de får forøvrigt i vid udstrækning penge fra olie industrien. Men den republikanske poltiker vælger altså at sige de ikke vil lade deres barn operere......27/10 2011 17:16 troldmanden 047721GE har lige annonceret de har fået en 560mw ordre til levering inden udgangen af 2012. Så vilæ vi gerne have en tilsvarende ordre fra Vestas tak. Og gerne en der skal leveres i 2012 for så er det en jeg ikke har kendskab til og dermed ekstra bonus (de andre store ordre vi har talt om er til levering over årene 2012 og 2013)


GE wins $ 750m in U.S. turbine orders from BP Wind Energy
BP Wind Energy has selected General Electric to supply 350 1.6MW wind turbines for projects in Kansas and Pennsylvania, with the $750m contract including a five-year services agreement. BP Wind Energy has selected General Electric to Supply 350 1.6MW wind turbines for projects in Kansas and Pennsylvania, with the $ 750m contract Including a five-year services agreement.


The turbine deal is part of $ 1.5bn in wind turbine orders and Commitments to GE Announced on 20 September.

The first project is for 88 1.6-82.5 model units for BP's Mehoopany Wind Farm about 20 miles from Scranton, Pennsylvania, with delivery scheduled for later this year. The first project is for 88 units 1.6-82.5 model for BP's Mehoopany Wind Farm about 20 miles from Scranton, Pennsylvania, with delivery scheduled for later this year.

The second project is the Flat Ridge 2 Wind Farm located 43 miles southwest of Wichita, Kansas, where 262 1.6-100 model units will be installed. The second project is the Flat Ridge Wind Farm located 2 miles Southwest of 43 in Wichita, Kansas, 262 WHERE 1.6-100 model units will be installed. Delivery will be in 2012. Delivery will be in 2012.

The 1.6-82.5 meter rotor is for class 3 wind while the 1.6-100 meter rotor is for class 2 wind. The 1.6-82.5 meter rotor is for class 3 wind while the 1.6-100 meter rotor is for class 2 lifts.

BP Wind Energy utilizes GE turbines for about 30% of its US wind fleet. BP Wind Energy utilizes GE turbines for about 30% of its U.S. wind fleet. The two companies have a long-term "strategic relationship" in the wind sector for turbine technology and maintenance. The two companies have a long-term "Strategic relationship" in the wind turbine sector for technology and maintenance. GE's initial turbine deliveries to BP were in 2007. GE's initial BP is a turbine deliveries were in 2007.

BP Wind Energy is a principal owner and operator of wind power facilities with interests in 13 wind farms with gross generating capacity of nearly 1.6GW. BP Wind Energy is a principal owner and operator of wind power facilities with Interests in 13 wind farms with gross generating capacity of nearly 1.6GW. Total US alternative energy investment will total $4bn through yearend 2011. Total U.S. alternative energy investment will total $ 4bn through yearend 2011.27/10 2011 18:00 hja 047724Hvorfor vil de ikke modtage strømmen?27/10 2011 18:03 troldmanden 047725De vil ikke betale PPA prisen på 18 us cent per kwh30/10 2011 09:25 hja 047835Der kommer de nok hellere til i nærmeste fremtid

http://www.businessweek.com/ap/financialnews/D9QLJJ3G..TRÅDOVERSIGT