Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas tripple 15 or not


48328 troldmanden 8/11 2011 13:28
Oversigt

Vestas kommer med Q3 regnskab på onsdag. Men for en gangs skyld er det ikke regnskabstallene der er det mest interessante. For de væsentlige tal er allerede præsenteret omend den yderligere detaljerings grad naturligvis også vil blive studeret nærmere. Nej det alle vil rettte fokus på er Vestas fremlæggelse af målsætningen for 2015. Vil de stadig fastholde tripple 15 (15 mia Euro oms/EBIT Margin 15% i 2015) eller kommer de med en nedjusteret målsætning.

Jeg har ikke set én eneste analyse der peger på tripple 15 målene kan nås. Jeg har også selv sagt det ser mere end svært ud. For det kræver at vestas out performere resten af konkurrenterne og ligger med ca 25% vækst per år hvor markedet kun forventes at vokse med ca 10% om året. (installeret effekt)

MEN der er faktisk et par muligheder som jeg selv og alle analytikerne ikke hidtil har haft fokus på. Noget der går stik mod den generelle opfattelse af branchen. Nemlig at den stadigt stigende konkurrence betyder stadig lavere og lavere priser. For der er faktisk en ny trend på vej. En trend der taler om STIGENDE priser.

Har troldmanden nu kigget for dybt i flasken spørger du måske dig selv. For alle synes jo at være enig om prisen falder. Så hvordan skal den da overhovedet kunne stige under en massiv konkurrence?

Man har i lang tid brugt 1 mio Euro per mw som tommelfinger regel. Og nogle er endda begyndt at bruge en pris på ned mod 900.000 euro/mw. Og det er da også rigtigt at det er pristrenden for de "gamle" og "simple" møller så som f.eks V80 2mw og V90 3mw. Men en ny type møller har set dagens lys den seneste tid. Og det er møller hvor rotoren er markant større til samme effekt. Som f.eks V100 1,8mw og V112 3mw.

Denne meget større rotor betyder at en mølle kan producere mange flere kwh per år. Og dermed kan prisen per mw installeret effekt også hæves betydeligt.

Jeg har et tilbud liggende på V112 møller hvor prisen per mølle er 27 mio dkk. Altså 1,21 mio euro/mw. Det er for en tårn højde på 94 m. Hvis tårnhøjden derimod kun er 84m så er prisen per mølle 26 mio. (1,16 mio euro/mw)

Men møllen kan også leveres med et 140m tårn. Jeg har ikke prise pris for den tårnhøjde men da hver meter bliver dyrer og dyrer jo højre man når op så vil jeg gætte på vi snakker omkring 32 mio eller 1,43 mio Euro per mw. Og de har allerede solgt en del af disse.

Vestas har sat hele 3 timer af til regnskabs præsentationen på onsdag mod normalt 2 timer. Så de vil helt sikkert prøve at give et lidt dybere indblik i fremtiden. Måske de også lufter en ny mølle. For møllerne kommer til at få endnu større rotor end V112 og blive endnu mere avanceret således prisen per mw også kommer til at stige yderligere.

Inden for de næste 2 år vil vi se en stor reduktion i cost of energi. (prisen per produceret kwh). Og det helt store spring kommer til at ske ved specielt 3 teknologier som i sammenspil betyder en kvantumspring ind i fremtiden.

Teknologierne er.

Flaps på vingerne. Det betyder at lasterne kan reduceres kraftigt idet flaps kan reguleres hurtigere end at pitche (dreje) hele vingen. Med kraftig reduktion i laster kan man gøre 2 ting. Man kan vælge at beholde samme diameter rotor og så lave en lettere nacelle, tårn og fundament for på den måde at reducere prisen per installeret mw på f.eks V112. Det vil vi nok se i nogle tilfælde. Men vi vil primært se det i form af endnu længere vinger på næsten samme nacelle, men samme tårn og fundament. Prisen per installeret mw vil stige. Men det producerede antal kwh vil stige endnu mere hvorfor cost of energy vil falde.

Udover reducerede laster vil flaps i sig selv også betyde en øget produktion med samme længde vinger


LIDAR teknologi.

Hvis flaps skal fungere optimalt så vil det være rart om man på forhånd ved præcis med hvilken styrke vinden rammer rotoren samt præcis hvilken retning den kommer fra. Som det er nu sidder der en lille anomenter bagerst på nacellen og måler vindens retning og hastighed. Altså bag rotoren. Og vingerne kan derfor ikke nå at pitche optimalt i forhold til f.eks at udnytte vindstød eller skiftende retninger. Det betyder også at møllen skal bygges til at klare en højere bealstning.

Den nye teknologi der er under udvikling er LIDAR teknologi. Altså hvor man ved typisk 3 lasere kan måle vindhastighed og retning 200-300 meter forude for rotoren. Og det giver tid til at krøje møllen helt præcis op mod vinden og indstille flaps til at udnytte mest muligt at vinden. Og lige så væsentligt er at lasterne på møllen kan reduceres ret signifikant.

Som med flaps kan de reducerede laster bruges til enten at sætte længere vinger på samme nacelle, tårn og fundament eller reducere vægten af de samme.

Udover reducerede laster vil LIDAR i sig selv også betyde en øget produktion med samme længe vinger.


De 2 ovenfor nævnte teknologier vurdere jeg til at vil betyde en reduktion i COE med mindst 10% i et hug. Og formentligt op mod 15%. Og hvis Vestas f.eks præsentere en V126 3mw (de har haft en præsentation der godt kunne tolkes derhen) så vil prisen per mw få endnu et kraftigt nøk op af. Med 140m tårn vil jeg gætte på omkring 1,6 mio euro/mw.

MEN der skal en 3. teknologi til for at det er muligt at sætte ret meget længere vinger på en mølle end de 54,6m vinger der bruges til V112. For vinger længere end 58m kan ikke rigtig transporteres på vejene. I hvert fald kun i meget begrænset grad og til en særdeles høj udgift. Så derfor skal vi ud i sektions opdelte vinger. Altså en indersektion og en ydersektion som først bliver samlet på sitet.

Vestas har forsket i flere år i alle 3 ovenfor nævnte teknologier. Og de har også opstillet mindre prototyper. Spørgsmålet er om de allerede på onsdag er klar til at løfte sløret for en kommende mølle med en eller flere af disse teknologier. Jeg regner med vi vil have en mølle klar til salg om senest 2 år.

Vestas begynder også så småt at få gang i offshore salget igen. Og her ligger mw prisen fra 1,5 mio Euro og op efter.

Analytikerne regner kun med en omsætning i 2015 på omkring 9-10 mia Euro. Men det er så hvor de regner med en pris på 1 mio euro/mw eller lidt under. Min pointe med ovenstående er at prisen kommer til at stige i stedet for at falde. (Kina vil naturligvis stadig trække ned omend de også kommer til at se stigende priser med den nye teknologi)

Jeg tror derfor vi vil se en gennemsnits pris per mw i 2015 i niveau 1,1-1,2 mio Euro. Så alene der skal de fleste analytikere hæve deres omsætnings forventning med 10-20%.

Vestas er naturligvis ikke de eneste der arbejder på de 3 ovenstående teknologier. Det gør formentligt alle de store vestlige producenter. Og Enercon, Gamesa og for ganske nyligt Nordex har sat de første møller op med sektions opdelte vinger. Men Vestas er mig bekendt dem der er længest freee med LIDAR og flaps teknologi. Og de har allerede filet mange patent ansøgninger på området så der spæres for specielt en del af de mindre producenter.

Hvor jeg ser ovenstående som et faktum der vil komme til at ske. (generelt stigende gennemsnits pris og ikke mit præcise estimat på 10-20%) så har vestas også et par andre muligheder hvis de bare VIL gå efter tripple 15.

1) Vestas har tidligere kommet med et svagt hint om muligheden for at servicere andre producenters møller. Vestas har den største styrke af service teknikere og kan i princippet godt gøre det mange steder og måske på den konto skabe 500-1.000 mio Euro i ekstra service omsætning i 2015. Jeg vurdere det dog ikke som så sandsynligt. Men muligheden er der.


2)Retrofit møller/vinger

Jeg har længe gået med en ide om at der var et uudnyttet meget stort marked som Vestas kunne få fat i. Simpelthen ved at tilbyde retrofit på eksisterende pitch regulerede møller. (alle vestas møller men ikke de gamle NEG Micon møller) Altså hvor de benytter de ovenfor nævnte teknologier til at sætte en større og meget mere effektiv rotor på 0-5 år gamle vindmøller.

Pointen er at man derved ville kunne hæve produktionen ganske betragteligt med i vid udstrækning den samme basis investering på 10-12 mio per mw. Jeg antager Vestas vil kunne tage 2,5 mio per mw retrofit. Normal tommelfinger regel siger ellers ca 1 mio kr per mw vinge. Så der kan være en rigtig stor margien på det. Rigtig stor! Og hvis man antager at der på den måde vil blive retrofittet 20.000mw (ca 2/3 af opstillede møller i en 5 års periode) så vil det svare til 50 mia i ekstra omsætning eller ca 6,75 mia Euro. Det er naturligvis ikke noget der vil falde i ét år men fordelt ud over årene 2014-2016. Så potentielt ca 1,5 mia Euro ekstra i 2015 og det med en meget høj margien.

Problemet med ovenstående er at jeg for nylig vente ideen med en vindmølle R&D person. Og selvom personen fandt ideen interessant så mente han ikke det vil være helt så simpelt et indgreb. Rotorens hastighed vil blive sænket med de længere vinger og dermed vil momentet på drivtoget stige i forhold til hvad de er designet til. Han kunne godt se enkelte tilfælde hvor det godt kunne lade sig gøre dog uden at nævne hvilke. Men overordnet set var han ikke super optimist i forhold til generel retrofit.

Dermed synes det heller ikke så realistisk at potentialet er så stort som beskrevet ovenfor. Men der er stadigt et potentiale

V112 ER faktisk allerede forberedt LIDAR teknologi således det i vid udstrækning blot er tale om plug and play. Og selv uden nye længere vinger så kan LIDAR teknologien formentligt betyde en ekstra produktion på ca 5% per år. Og det er utrolig meget. Der har endda været studier der har vist 10% ekstra per år. Meeeen tvivler lidt på kvaliteten af de studier. Der var bla tale om stall regulerede møller og ikke moderne pitch regulerede møller. (stall betyder vingen ikke kan drejes under drift mens pitch betyder vingen kan drejes så den konstant kan indstilles efter vindforholdene.)


3)Producere fundamenter.

Vestas skal bygge en helt ny produktions facilitet i England til den nye 7MW mølle. Af de hidtil præsenterede tegninger ser det ud til blot at være vinger og nacelle der skal produceres på sitet. Men med en placering på en havn vil det være noget nær PERFEKT til de selv står for produktion af tårn og fundament. De kan ganske enkelt få sejlet råvarene direkte til deres kaj hvorfor det i bund og grund burde være muligt at producere nogle utrolig konkurrencedygtige tårne/fundamenter.

Specielt fundamenterne er interessante i dette henseende. Hvor en offshore mølle står for ca 40% af de totale udgifter til en offshore mølle park så står fundamenterne typisk for ca 25%. Dvs at Vestas på levering af 1000mw kan sikre sig en ekstra omsætning på ca 1 mia Euro. I 2015 regner jeg med de vil levere 500+ mw offshore møller.

Og Vestas har allerede en rækker forskere gående som udelukkende arbejder med fundamenter. Så rent R&D mæssigt kan de sagtens løfte opgaven. Og den burde reelt set ligge til højrebenet med den nye lokalitet direkte på havnen. Men det vil også betyde en endnu større investering i den nye fabrik som koster 1 mia dkk+. Og Vestas gav udtryk for ved halvårs regnskabet at underleverandørerne nu skulle til at bære en større del af kapacitets udgifterne. Så derfor er det desværre nok ikke helt så realistisk. Men den ligger virkeligt til højrebenet.

4)Ekstra omsætning vil også komme fra en helt ny type kunder. Vestas har nemlig stiftet non profit selskabet Wind made. Wind made er et nyt forbruger label hvor virksomhederne kan sætte dette label på deres produkter hvis de får mindst 25% af deres strømforbrug dækket via vindmøller. Og undersøgelser har vist at mange forbrugere gerne vil betale lidt mere for et produkt der er produceret med vedvarende energi. Defor er der også RIGTIG mange af de HELT store virksomheder der er begyndt at kigge meget seriøst på dette. Min egen arbejdsgiver vil bla bruge omkring 500 mio dkk på at købe vindmøller til at dække vores strøm forbrug.

Den 18/11 er der en stor præsentation i New York. Her vil de første store selskaber blive afsløret som nu vil bruge wind made labling. Wind made er som sagt en non proft organisation. Så den er ikke direkte sat op med Vestas. ALtså det er ikke noget krav det er vestas der skal levre møllerne. Men hele wind made programmet emmer af Vestas og Vestas har da også fået flere fornemme priser for at stifte organisationen. Jeg er derfor heller ikke et eneste sekund i tvivl om at Vestas vil få en støre andel i denne type ordre end hvad deres generelle markedsandel ellers tilsiger. Og husk på mange af disse multinationale selskaber har meget store cashflows som gør at de ikke skal ud at hente ekstern finansiering.

Det er svært at sætte tal på ekstra omsætning via ovenstående. Men jeg vil gætte på det er 250-500 mio Euro om året fra 2013.


5)Supercomputer

Vestas vil i morgen også fortælle mere i detaljer hvad den nye super computer skal bruges til. Den har bla reduceret beregnings tiden fra 3 uger til ca 15 min. Så nu kan de for alvor benytte computeren til at fortage meget præcise beregninger af de potentielle kunders projekter. Dvs finde PRÆCIS den rigtige plads at stille den RIGTIGE mølle op. Blot det at flytte en mølle få hundrede meter kan betyde +/- 1+% produktion per år. Og det har en enorm stor værdi for kunderne på et 20 års projekt. Computeren bliver også benyttet til at sige hvor en vindmølle IKKE må stå selvom den faktisk kan producere rigtig meget strøm på den specifikke plads. For selv med en stor produktion så kan der være dårlig økonomi i møllen hvis der er en stor turbulens. For det betyder møllen slides hurtigere og der derfor skal regnes med udskiftninger af nogle af hovedkomponenterne.

De meget præcise beregninger kan bla bruges til at vise de banker der skal finansiere projektet. For beregningerne viser med meget større nøjagtighed hvad man kan forvente af udgifter og indtægter fra projektet. Så Vestas kan altså tilbyde noget som de andre producenter ikke i samme omfang kan tilbyde. Og det vil alt andet lige betyde Vestas vil vinde flere ordre end hvis ikke de havde super computeren.

Computeren kom i drift i juli/august. Så fra 2012 vil den begynde at få en reel effekt på omsætningen omend vi dog aldrig vil få at vide præcis HVOR mange ordre der skyldes den.


Hvad vil Vestas så præsentere i morgen??

Jeg tror analytikerne er for pessimistiske med 9 mia Euro i omsætning for 2015. Alt for pessimistiske. Alene de stigende MW priser gør at jeg ser en omsætning på omkring 12 mia Euro i 2015. Og så måske en EBIT omkring 12-13%. Så skal jeg gætte så kommer de med en ny 12/12 plan.

HVIS specielt retrofit løsningen kan lade sig gøre så taler vi væsentligt mere. Men det tror jeg overhovedet ikke de tør tale om så længe teknologien endnu ikke er afprøvet i stort antal på sprit nye vindmøller. (flaps, LIDAR og sektionsopdelte vinger) Men ovenfor nævnte gennemgang viser at de godt KAN nå omsætningen hvis alle punkter kommer i spil. Men nej jeg tror det stadigt ikke.

Hvordan vil markedet reagere i morgen??

Ja viste jeg det var jeg mange millionær. HVIS Vestas vælger at fastholde tripple 15 så skal de være ret konkret på hvordan de kan nå derop. F.eks ved at fortælle nogle af de ovenfor nævnte detaljer. Uden meget præcis gennemgang så vil kursen falde på en fastholdelse fordi det blot lyder som mere fantasi fra Vestas. De har jo ikke just virket troværdige på det seneste.

Hvis de melder ud om en 12/12 plan og f.eks fortæller om trenden med stigende mølle priser så tror jeg faktisk Vestas vil stige pænt på det.

Der er fornyet fokus på Ditlev Engel. Rigtig mange har mistet tilliden til ham. Derfor vil en evt fyring betyde kursen vil stige en del. Men jeg ser det ikke som specielt realistisk at det vil ske i morgen hvis det da overhovedet sker. (jeg mener stadig han er en dygtig leder) For en fyring af CEO samme dag hvor der skal fremligges en langsigtet plan hænger ikke rigtigt sammen. En ny CEO vil jo lave en ny plan. Og overordnet set mener jeg Vestas har den rigtige strategi som hr været dyr at udføre. Men nu er den klar til at høste frugterne med produktion på de lokale markeder og en R&D afdeling som begynder at komme med meget væsentlige nye teknologier.

Aktiekursen vil i morgen nok bevæge sig rigtig meget frem og tilbage. Shorts er bla øget med ca 40% de seneste uger fra ca 22 mio til c 30 mio aktier. Så hvis markedet ikke kan lide udmeldingen for i morgen vil den få nye store slag. Modsat hvis Ditlev Engel hiver en hvid kanin op af hatten og fremlægger en positiv men troværdig plan så kan det betyde en masse shorts kommer i klemme. Og så kan vi måske se en gentagelse af Q2 rapporten hvor alle regnede med noget negativt men det var positivt og kursen derfor steg 20+ procent.

Men risikoen for en skuffelse er bestemt også tilstede. Jeg tror blot at det var et strategisk træk med en nedjustering en ugen før Q3 for at de gerne vil have onsdagens møde skal handle om noget positivt og ikke blive mudderet af en samtidig nedjustering

Jeg holder mine aktier hen over regnskabet.

Vh
T.8/11 2011 14:18 HSK 048329Rigtig godt indlæg, Troldmand. Ingen tvivl om det bliver død-spændende, men jeg håber ærligt talt de har tænkt sig at være realistiske og ikke mindst konkrete om fremtiden. Derudover håber jeg DE fortsætter og tilliden genoprettes...8/11 2011 14:20 troldmanden 048330Alle dem som kæmper om at vinde 25.000 kr i aktiespillet skal også tage stilling til Vestas inden børsen lukker i dag. For der kan tabes/tjens meget alt afhængig af strategi og udfaldet af morgendagens præsentation

http://www.proinvestor.com/aktiespil8/11 2011 14:23 ChristianIA 048331Utroligt godt indlæg :−)
Du må vist have lidt mere insiderviden om branchen end du giver udtryk for :−)8/11 2011 14:27 hja 048332


8/11 2011 15:01 troldmanden 048336Det er ikke lykkes mig at spore det endnu. Kunne være HTS teknolgi som mange går efter til den næste generation af gearløse vindmøller. Det kunne også være hydralik gearkasser som kan blive meget mere kompakte end de nuværende gearkasser.

Og så kan det være noget helt 3. som ikke engang min fantasi har tænkt på endnu
9/11 2011 09:06 hja 048364Du har nævnt at Vestas har opkøbt et firma med direct drive teknologi. Har du navnet på det firma?8/11 2011 14:27 doodha 048333Super indlæg - måske det bedste jeg har læst på PI !!!

Med andre ord: Stor ros, Troldmand.8/11 2011 14:36 Aspekulant 048334Rigtig godt indlæg trold! Gennemført, overskuelig trods længden, og sprængfyldt med god info samt velargumenterede estimater.

Thumbs up herfra!8/11 2011 14:47 swingkid 048335Hej Troldmand,
Jeg er meget enig i dine betragtninger - og Flaps blev selv underbygget af Ditlev v/ weekendens vindmølletræf- Vestas forventer sig rigtig meget af denne teknologi - omvendt vurderer de LIDAR teknologi til at være for dyr i øjeblikket.
Jeg kan nævne at nogen af partnerne til Windmade bliver Bloomberg og LEGO - de andre husker jeg ikke lige ;=)8/11 2011 15:09 troldmanden 048338Hej swingkid

Sagde Ditlev direkte at Lidar var for dyrt endnu?? Det giver for mig at se ikke den store mening. Basis teknologien tilbydes allerede fra uafhængige selskaber der ikke laver andet end at sælge den slags systemer. Og som jeg husker det koser det under 500.000 kr per mølle. Og det kan hurtigt tjens hjem hvis man kan producere 5% mere med f.eks en V112. Det tager vel ca 2 år

Men de eksisterende systemer er ikke pålidelige nok og det er det Vestas forsøger at løse. Så mig bekdnt er det ikke et cost issue men et kvalitets issue.

Ja de selskaber du nævner blev nævnt i forbindelse med præsentatiuonen af Wind Made. Men det er nu en længere række helt nye selskaber der vil blive afsløret. Og der skal ikke ret mange multionationale selskaber til der vil dække deres energi 100% med vindmøller før det er over 1000mw der skal til. Det er naturligvis så langt fra Vestas der vil få alle disse ordre. Men en pæn bid af kagen bliver det. Og det kan meget vel tænkes at der vil blive afsløret nye ordre netop den dag
8/11 2011 15:15 cykling 048339


8/11 2011 16:14 mccarthy 048342WindMade was conceived by Vestas but is now an independent nongovernmental organisation, backed by co-founding partners the UN, World Wildlife Fund, Bloomberg, the Global Wind Energy Council and Lego. Later this month, WindMade will announce a list of WindMade companies committed to having at least 25 per cent of their total electricity consumption come from wind generated power. In early 2012, WindMade will launch a label for products. Resembling well-known eco-labels like FSC and FairTrade, the WindMade label will enable consumers to choose goods and products made with wind power.
/. http://www.vestas.com/en/media/news/news-display.aspx?action=3&NewsID=28738/11 2011 15:03 Moneyloss 048337det med de stigende priser tror jeg ikke holder. For godt nok producerer møllerne mere strøm - det dumme er bare at det gør konkurrenternes møller også. Og da der er voldsom overkapacitet så stiger priserne ikke. Se bare i USA - priserne er faldet 1/3 del siden 2008 på trods af 1,8 V100 er på markedet.

Mht. nye møller fra Vestas så tager det alt for lang tid for Vestas at udvikle en ny mølle. Selv Nordex med 14 ingeniører ansat udvikler hurtigere møller end Vestas. Sågar en 5-6 MW offshore har lille Nordex.

Mht. deres supercomputer så mener jeg ikke bankerne bliver mere sikre af den grund. For computeren beregner jo ikke den "virkelige" vind men den vind som formlerne og algoritmerne tilsiger den skal udregne. Det er der jo intet præcist i - lige så lidt som når meteologernes store computere skal udregne vejrudsigten. Nogen gange kan de ikke engang "gætte" morgendagens vejr. Så nej - her har Vestas smidt en masse penge ud ad vinduet.

Hvis Ditlev derimod er fyret i morgen - ja så er Vestas i 200 kr i morgen eftermiddag.8/11 2011 15:20 troldmanden 048340Ja konkurrenterne står selvfølgelig ikke stille. Men det er COE der er det interessante for kunderne. IKKE selve prisen på møllen. Og det er et faktum med V112 prisen som jeg nævner. Og den er altså MARKANT dyre end f.eks en V80

Jeg har ikke set noget evidens for at vestas er længere om at udvikle en mølle end konkurrenterne. Andet end at Vestas har en længere test periode en de fleste konkurrenter. (gælder ikke Siemens og GE)Det er så for at være mere sikre på at møllerne kan holde hvad de lover.

Nordex har da ikke nogen offshore mølle for nuværende?? De har lanceret et design til en 6mw mølle på samme måde som vestas har gjort det for deres 7MW mølle

Computeren er det tætteste man kan komme på mat beregne den virklige vind. De har data 12 år tilbage fra over 20.000 målestationer. Så det er meget, meget, MEGET mere præcist end dengang jeg investerede i en vindmølle hvor der blot blev lavet en fremskrivning ud fra den vind der har været på sitet de sidste 12 mdr. Men hvis nu det viste sig at være et år med markant bedre vind en normalt så vil alle 20 års produktion jo være sat for høæjt. Det samme gælder den anaden vej rundt. Der kan computeren lave en meget mre præcis beregning af produktionen. Og altså lige så vigtigt fortælle hvor en vindmølle IKKE skal stå fordi den så hurtigt bliver slidt ned.

Så jo bankerne vil helt sikkert lægge mere vægt på sådan en bergning8/11 2011 16:34 cykling 048343


8/11 2011 16:39 Henrikvj 048344


8/11 2011 16:46 cykling 148346Det kan jeg godt se sorry, men noget af en pipeline
http://www.coramenergy.com/development.html8/11 2011 17:44 mccarthy 048352Basalt set er bestyrelsen 'fremmer' for direkte afkast på investeringen, og Direktionen for modning/fremdrift og fremtidig sikring af god investering. Så DEs afgang tror jeg absolut ikke giver noget på aktiekursen målt over ugen - hvis bestyrelsen derimod .....8/11 2011 16:45 mccarthy 048345Som altid et PERFEKT indlæg.
Mit eneste fokus for imorgen er:
2011 Q3 og full year - jeg forventer at uannoncerede ordre er ca. som sidste år.
Guidance for 2012.
Bliver der skiftet ud i ledelsen/direktionen.
Og absolut intet andet!
Vedr 2015; du er selv inde på at teknologiske fremskridt slører hvad muligheder der er i industrien de næste 4 år; og i mine øjne er 2015 desværre blevet noget 'absolut', og ikke forstået som den vision som et hvert firma har. Jeg glæder mig til dit indlæg efter din deltagelse på Q3 mødet.8/11 2011 16:53 troldmanden 048348Vestas guider desværre ikke for 2012 i morgen. Det bliver først når årsregnskabet for 2011 præsenteres til feb.

Selve regnskabet i morgen er som sådan ikke så interessant idet vi har fået de væsentligste tal. Det eneste RIGTIG interessant tal der er udestående er antal uannoncerede mw. Og så prisen på Q3 ordrene.8/11 2011 17:03 mccarthy 048349Selvfølgelig - my blunder. Men tror du ikke der kommer en kommentar angående flyttet provenue fra 2011 til 2012 i.o.m. Rostock fabrikken ikke kører som planlagt. Udmeldingen fra analytikere er, at der mangler vist noget på den historie.
Og skulle uannoncerede ordre i Q3 leve op til Q3 2010 så er jeg da tilfreds - Vestas mangler et par Blue Birds ( 500 Mw ordre ).8/11 2011 17:13 troldmanden 048350Jo jeg håber da også på lidt flre detaljer omkring fabrikken. De får ganske givet et hav at spørgsmål om det fordi de valgte ikke at holde en CC sidste mandag. Så derfor bliver der automatisk en del fokus på det negative (nedjusteringen) selvom de nok håber på fokus vil være på det positive (mere klar 2015 plan)
8/11 2011 17:43 Kongkurs 048351Trold - respekt for at du nok engang har gjort et stort stykke arbejde mit dit Vestas indlæg.

Jeg tror desværre, at DE som dit indlæg vil komme med en masse muligheder og løfter - altså varm vind, og så sker der nok engang igen det, at løfterne ikke indfries.

Vestas har mange muligheder, og besidder helt bestemt gode teknologier og megen Know-How - det gør Siemens såmænd også, og flere andre.

Udmeldingerne i morgen omkring performance på generatorfabrikken i Tysklans bliver af stor betydning. Svares der ikke fyldestgørende herom, så kan nok så megen mundvejr redde DE i morgen.
Man vil nu have fakta på bordet.

Jeg syntes måske, at du og andre, skulle tage et mere kritisk syn på Vestas, for muligheder er der nok af, men problemet med Vestas er at de ikke leverer på de mange muligheder.8/11 2011 18:17 Jackinvestor 048354Alene på grund af ændringen i regnskabspraksis kan Vestas, uden at snyde nogen, ændre planen til en 2016/2017 plan. 2015-planen blev jo
offentliggjort før ændringen i regnskabspraksis, som jo udskyder tidspunktet for indtægtsførsel af projekterne.8/11 2011 20:55 cykling 148355Lidt skønlitteratur til sidst på aftenen:

D.8 November samledes de 100 CEO som repræsentere de 100 største virksomheder i USA. Mødet er som altid uden egentlig dagsorden, da meningen med mødet er en åben dialog om samfundsstrømninger og disses betydning for kapitalen, og dermed for de virksomheder som de 100 CEO repræsenterer.
Der er dog én fast regel: formanden skal komme med et kort indlæg, som så danner grundlag for dagens første dialog.
Stilheden indfinder sig samtidig med af tusmørket vinder over dagens sidste lys. Langs det lange bord drejes ansigterne langsomt mod formanden, som nu står klar til aftenens indlæg.
"Hvad er det, du frygter mest?" spørger han ud i lokalet.
"Dette spørgsmål vil jeg gerne have, at i stiller jer selv og hinanden. Jeg har, ligesom jer, sikret mine børns, og deres børnebørns børn, økonomiske sikkerhed og magt generationer frem. Det jeg er bange for er, at mine efterkommer vil spørge: 'hvorfor gjorde du ingen ting for klimaet?'. De vil historisk kunne læse om, at der både var advarsler og muligheder nok, for at gøre noget ved det.
Så det jeg frygter mest er, at blive husket for det, jeg ikke gjorde, frem for det jeg har gjort. Vi, der har magten, har også ansvaret. Jeg håber, at I i fremtiden vil prøve på leve op til det. Måske, hvis vi lægger vores kræfter sammen, vil vi blive husket som dem der gjorde en forskel."
Formanden satte sig på sin stol, og erklærede mødet for åbent.
Et par måneder sener mødes Bilderberg og som punkt 1 på dagsordnen står: "Hvad frygter du mest?"9/11 2011 03:08 TKWBS 048361super velargumenteret indlæg troldmand.
tak for din saglighed.

Det er selvfølgelig usandsynligt at alle tingene går 100% som de burde, - men bare en del af dem er også mere end nok.

Vi kan selvfølgelig alle bare håbe at triple 15 planen på en eller anden måde lykkes, - men mindre kan også gøre det.

Personligt er jeg - nok som en af de eneste tilbage - der tror 100% på de 15 mia i omsætning, - samt en 12-14% i EBIT i 2015 (medmindre "Verden går under")

Jeg er lykkelig over at jeg er begyndt på at følge med på PI den sidste måneds tid.

Her er da i det mindste en debat (både positive og negative vinkler) - er mere end 90% af indlæggene er opfulgt af saglighed.

På nabokanalen er det nok mere end 90% der bare er udsagn og påstand uden begrundelser (også både positivt og negativt) og det mest trættende er de indlæg der bare siger "....nu skal vi op....nu skal vi ned...nu bliver vi rige....nu går Vestas konkurs....osv."

TAK for det.

Jeg har suppleret op imorges her før regnskabet. Ikke kun fordi jeg tror der kommer en stor stigning imorgen, men mere fordi jeg tror på casen og på at Vestas fremtid er lys og (måske langsomt men sikkert) positiv.

Det mest spændende er til Årsregnskabet til Februar, - både at få bevist at VWS opnår min. 7000 MW i ordrer i år, - men specielt også forventningerne til 2012 :−)


9/11 2011 08:20 cykling 048362Vi er to der tror,jeg er overbevist om at potentialet er større en tripel 15.Det er den vej tingene udvikler sig,godt nok med lidt små bump på vejen,men retningen er for mig alternativ energi med alle de mange fordele der er ved det, og vestas er og bliver en af de vigtigste spillere på marked.9/11 2011 09:47 Kongkurs 048365Så er Tripple 15 droppet - det kunne Vestas så heller ikke klare at realisere.

Er det ikke på tide, at I finde de mere realistiske briller frem?9/11 2011 09:53 ChristianIA 048366


9/11 2011 09:58 koden 148367Næ.. men burde de ikke have sagt det sammen med nedjusteringen forleden ?
At T15 droppes..9/11 2011 11:54 cykling 048370Gad vide hvad man tænker fra den politiske side af skrivebordet, den industri som er en af de vigtigste for at nå klimamål som er fastsat og som også har de flestes interesse melder nu om svagere forventninger til fremtiden, udover klimamål er det også en industri som man forventer skaber arbejdspladser og nu sender man folk hjem, måske der er nogen som ikke syntes af tingene hænger sammen.9/11 2011 12:06 allankj1 048371Synes der er lidt spændende ting omkring fremtiden på side 9-11 i denne:

http://www.vestas.com/Admin/Public/DWSDownload.aspx?File=%2fFiles%2fFiler%2fDA%2fInvestor%2fCompany_announcements%2f2011%2f111109_CA_DK_46.pdf

Blandt andet:

Mange nye produkter og ydelser i de kommende år vil være opgraderinger og videreudvikling af eksisterende afprøvede løsninger, hvis levetid således forlænges.9/11 2011 12:26 TKWBS 0483729/11-2011 inklusive

Vestas' mål 2011 = (7-8000 MW) = 7.500 MW : 365 = 20.5 MW/dag i gn.snit.

I 2010 fik VWS ialt 23,8 MW-dag inklusive annoncerede/uannoncerede

I 2010 fik VWS 5,0 MW/dag i uannoncerede ordrer.I 1.+2 + 3. kvt. 2011 fik VWS 1657 :273 = 6,1 MW/dag i gennemsnit i uannoncerede.

Hvis vi forudsætter at de 6,0 MW/dag i uannoncerede fra 2010 fortsætter hele 2011 - så ser beregningen indtil videre således ud :


1.kvt. 2011 = 338 : 90 = 3,8 MW/dag - annoncerede
1.kvt. 2011 = 292 : 90 = 3,2 MW/dag - uannoncerede

Gn.snit 1 kvt. = 630 : 90 = 7,0 MW/dag


2.kvt. 2011 = 1479 : 91 = 16,3 MW/dag annoncerede
2.kvt. 2011 = 786 : 91 = 8,6 MW/dag uannocerede

Gn.snit 2.kvt. = 2265 : 91 = 24,9 MW/dag3.kvt. 2011 = 737 : 92 = 8,0 MW/dag annoncerede
3.kvt. 2011 = 579 : 92 = 6,3 MW/dag uannocerede - Estimeret

Gn.snit 3.kvt. = 1316 : 92 = 14,3 MW/dag4.kvt. 2011 = 863 MW : 40 = 21,6 MW/dag annoncerede
4.kvt. 2011 = 240 MW : 40 = 6,0 MW/dag uannoncerede - Estimeret

Gn.snit 4.kvt. = 1103 : 40 = 27,6 MW/dag

Gn.snit hele 2011 til dato = 5314 MW : 313 = 17,0 MW/dag


6,0 MW/dag uannoncerede - rent estimat - who knows ? - (i hele 2010 var det 5,0 - i de første 3 kvartaler 2011 var det 6,1)

Vi er indtil videre 43,5 % inde i 4.kvt - samt 85,8 % inde i hele 2011.

Vestas har altså opnået 70,9% af gennemsnittet (66,4% - 75,9%) af deres mål indenfor de første 85,8% af året.

Vestas har nu brug for et gennemsnit på 2186 MW : 52 = 42,0 MW/dag i ordrer resten af året for at nå gennemsnittet af deres mål

Vestas har nu brug for et gennemsnit på 1686 MW : 52 = 32,4 MW/dag i ordrer resten af året for at nå den nederste grænse af deres mål
9/11 2011 14:21 Kongkurs 048380Som jeg skrev i et indlæg i en af de andre tråde om Vestas forleden, så er deres grundlæggende problem, at deres faste omkostninger er for høje.

Så de fyringer de nu skal ud og gennemføre, bør ikke ske i produktionen med i administrationen. De er ganske enkelt for ineffektive her.

Da ordrebogen er rekord stor, skal der ikke skæres i produktionen. Men alle andre steder skal gås efter med en tættekam. Alt hvad der ikke vedrører salg eller kundekontakt skal luses ud, og R&D skal have et eftersyn.

Generelt set kan man passende fjerne et lag af mellemledere i organisationsstrukturen. Disse mellemledere yder ikke noget bidrag til hverken salg, produktion eller udvikling, men er blot forstyrrende fedtlag der skal skæres væk.

Produktionen lægges ud i selvstyrende grupper med præstationsafhængig løn. Folk idag kan sagtens finde ud af at lede sig selv. har man brug for et eksempel - så set tilPorche som for mange år siden reducerede organisationen fra 7 til 3 lag.

Men det er nok ikke det der sker. Dem med de fede lønninger, hyttet nok engang deres skind på aktionærenes bekostning.9/11 2011 15:56 chreller 048385Hej Kongkurs.

Du bør nok lige læse deres Q3 side 9.. De siger mere eller mindre direkte at det er administrationen der bliver ramt. Den skal "internationaliseres" så der ryger sikkert en del administrative DK jobs...

Så tror det er det mest omkostnings tunge område de rammer... heldigvis ikke produktionen.9/11 2011 22:41 Kongkurs 048405@ chreller - så ditliv på V i dag, og kan høre, at det er adm stillinger der skal skæres. Så er der da lidt fornuft tilbage.

Spm er - hvorfor fa.... har de ikke gjort det for længe siden?
9/11 2011 16:03 cykling 048386Med en olie pris på vej mod 150, skulle man tro at Vindenergi og andet alternativ energi får lidt mere medvind.Ditlevs konstatering af konsekvensen af den manglende støtte til vind i USA,er der vel også nogen der forholder sig til.Men nu er tavlen hvisket ren og fra nu af overrasker Vestas positivt i forhold til udmeldte mål, så er alle vel glade og Vestas og Ditlev har lært lektien,du skal ikke tro du er noget.9/11 2011 19:21 cykling 048393Hej Troldmand

Det kunne være rart hvis du ville komme med et referat af mødet i dag hos Vestas, mest af alt hvordan du tolker de oplysninger der blev givet og hvordan du fornemmer stemningen.TRÅDOVERSIGT