Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

vestas att troldmanden


50368 Mumtaz 28/12 2011 18:08
Oversigt

Hvad sker der med ordrer til Vestas håber snart der sker noget

Havde ikke forestillet den skulleOg

sent from iPhone28/12 2011 18:10 Mumtaz 050369Den skulle under 60 men oki i 2014 skulle vi da gerne være på vej over 100 elller helst noget mere -;)

Har du købt flere her under 60 selv skal jeg ikke have flere

sent from iPhone28/12 2011 18:38 mccarthy 050371Hej Muntaz.
Jeg er og bli'r aldrig troldmand. Der er nogen der er født til det og så lille jeg. Men på den alternative kanal har jeg posted:
Det springende punkt er om hvad Vestas kommende reorganisering betyder for bestyrrelsen og direktionen. Er der udskiftninger og med kvalificerede personer så skal det nok gå.
Carlsen og Engel har begge gjort det godt og jeg takker pænt farvel, nu skal Vestas videre.
Vestas har p.t. 3 udfordringer:
Slingrekurs
Manglende troværdighed
Slingrekurs
Disse 3 problemer kan løses ved udskiftning af ledelse, vel at mærke 'ny' ledelse.
Fakta er at Vestas p.t. sælger en masse vindmøller, men ser ud til at miste styrke!
Fakta er at investeringen i RS ikke p.t. skaber konkurrencedygtige produkter.
Fakta er at Vestas er topstyret og chefen bare ikke er at finde bag skrivebordet, men er ude med prinser og det bedre borgerskab.
Fakta er at Vestas har en masse dygtige medarbejdere som fand'me ( parden my Frensh ) ikke ved om de er ansat eller fyret.
Ny ledelse som opfylder et minimum af tæft og ydmyghed vil løse dette - og det skal ikke være hjemavl fra det danske. Vestas globale aktivitetet skal afspegles i ledelsen ( ved godt at Martha W. nu er forfremmet til innerkredsen).
Derfor betyder det ikke det ringeste, at Vestas trods D.E.'s præcise udmeldinger senest om det modsatte, ikke kommer i hus. D.E. er history.
Med det i mente, så ser jeg et særdeles positivt 2012.
---
Det er jo noget bombastisk udfra min amatør status, men venligst kommenter.28/12 2011 19:08 Jacobs1 050372Overraskelser er på vej. En virksomhed som Vestas SKAL være et skridt foran og lurer utvivlsomt med tiltag, som vil overraske. De ligger ikke i kulisserne og sover, men er derimod meget aktive for at løse situationen bedst muligt for alle parter. Aktieopturen kommer måske før end vi aner.28/12 2011 20:46 Moneyloss 050375jeg tror desværre det står værre til end som så. Gennem de sidste 3-4 år er der ikke rigtigt kommet konkurrence-dygtige produkter ud fra deres R&D afdeling. Vi har set en 2,6 MW mølle som er soglt i 5-8 eksemplarer. Dernæst har vi set en 3 MW mølle som allerede nu er ved at være forældet og bliver overhalet indenom af små selskaber som Nordex og Repower. Og på 2 år har V112 kun solgt omkring 1200 MW. Absolut ikke meget.

Hvis ikke Vestas formår at få strømlinet deres R&D og øget hastigheden at nye forbedrede produkter så ser det skidt ud. I øjeblikket er der faktisk mere nyudvikling og bedre produkt-palette hos lille Nordex end hos Vestas. Vestas får kun solgt mere end Nordex fordi de har flere produktioinsfaciliteter og ikke fordi produkterne er bedre.

Jeg tror slet ikke Vestas nedtur er færdig endnu. Det er tydeligt at man er nødt til at fyre toppen - Ditlev, Finn Strøm samt bestyrelsesformanden. Hvis ikke så står Vestas til også at tabe onshore markedet de kommende år. Og især i år er det tydeligt at man taber store markedsandele. For alle andre producenter end de kinesiske melder om spræng-fyldte ordrebøger mens Vestas måske kun når op på 6500 MW.

Og hvis USA ikke forlænger PTC står det for alvor slemt til. Vestas kan nemlig ikke konkurrere i europa. Dermed står Vestas til tab i både kina, usa og europa.

Det er alt for tidligt endnu at købe aktien. Hvis PTC først forlænges sidst i 2012 vil ordre-indgang i 2012 være meget lille. 2013 kan komme til at ligne 2005-2006 i omsætning og opstillet effekt.

Et selskab som hopper og danser på denne måde og hvor man ikke aner om markedet findes i 2012 - ja det skal handles med en kæmpe-rabat.28/12 2011 20:54 vouskootia 150376Filmen "Svend" er i tv lige nu - utroligt at en enkelt mand kunne gøre så meget skade på miljøet og danmark :-(

Vestas laver vindmøller - et produkt der ikke er konkurrencedygtigt mod alternativerne...

Man kunne også kalde vindmøller for en "luxus vare" til diverse lande/stater... (som de så kan flashe til befolkningen og mellem hinanden til minister møder). Pt. er rigtig mange landes økonomier dog meget pressede, og der bliver nok ikke købt så mange stats-luxus varer de kommende år?

Har de fleste stater ikke trukket grundlaget for vindmøller efterhånden? Spanien, Italien, Portugal, Irland?

Tror desværre ikke at kurs 60 er billigt nok - med mindre at Vestas bliver opkøbt af udlandet for patenterne/viden.28/12 2011 22:09 Mumtaz 150379Tak for svar.. Jeg er en meget tålmodig investor denne gang i Vestas men håber der snart kommer lidt medvind til aktien

Kursen er pt kun gået ned med med nogle større ordrer osv burde der ske noget den anden vej

Troede faktisk december ville være en god måned som det har været nogle af de sidste år

Ny må vi se hvad de sidste dage byder og hvad næste år byder

Håber at Vestas bliver det næste i dk som bliver købt op -:) selvom jeg gad beholde aktien de næste par år

sent from iPhone29/12 2011 11:57 troldmanden 150400Jeg tror vi kan føle os relativ sikre på der sker en større udskiftning i ledelsen. Jeg er ret sikker på vi får en ny formand og formentligt også fler nye bestyrelsesmedlemmer. Jeg tror også vi vil se en ny CEO selovm jeg stadig fastholder han rent faktisk HAR gjort det godt når man ser i forhold til hele markeds situationen. Var det et privat selskab ville han få lov til at sidde. Og jeg mener også han rent faktisk gør stor gavn af at Ditlev Engel har så stor en kontaktflade med div politikere og andre virksomhedsledere rundt omkring i verden. Det er med til at cementere Vestas navn igen og igen. Og glem nu ikke at de igen i 2011 er det selskab der har solgt flest møller

Men de store investorer har helt mistet tilliden til ham så derfor tror jeg bestyrelsen føler sig presset til at fortage en udskiftning

Jeg har flere gange set det her med at Vestas store investering i R&D ikke reelt set betyder noget for vestas. At de ikke har konkurrencedygtige produkter. Hvis ikke de havde konkurrencedygtige møller så ville Vestas ikke sælge flest møller.

Husk nu på at man IKKE blot skal se resultatet af R&D i en sprit ny vindmølle på x mw og y meter vinger. Der sker konstant udvikling af en masse mindre parameter.

Vestas har f.eks for ganske nyeligt introduceret en række teknologier der vil lette godkendelsen af et projekt.

Der er f.eks ofte en del nabo klager over den skygge effekt vingerne kan kaste ind over de tætliggende huse. Og der er en stram lovgivning på området hvorfor en del møller ikke kan godkendes. Vestas har så udviklet en censor med tilhørende computer program som kan regne ud præcis hvornår der vil blive kastet skygge på en nabo ejendom. Og så stopper møllen med at producere i de få timer om året.

Det betyder måske ca 1% mindre produktion per år. Men til gengæld kan møllen opstilles. Og ingen andre kan tilbyde denne teknologi.

En anden detalje der ofte kan betyde en park ikke opnår tillandelse er frygten for at vingerne slår fugle&flagermus ihjel. Derfor har de udviklet et system så møllen i specifikke tidspunkter først starter med at køre når vinden er lidt kraftigere end normalt. Studier har nemlig vist at fugle/flagermus ikke flyver så meget når det blæser lidt mere. Så dermed kan antallet af døde dyr reduceres.

Der er den velkendte udvikling af radar vinger osv osv. Så deres R&D udvikloing kommer altså løbende med helt nye ting.

Betyder det så at de ikke kan gøre det endnu bedre? Naturligvis ikke. Selv det bedste er ikke for godt..... Men det er forkert at påstå der ikke kommer ny konkurrencedygtig teknologi ud af deres R&D

Når det så er sagt så vil jeg dog tro at også R&D vil blie ramt af de kommende nedskæringer der skal skaffe omkostnings besparelser på mindst 150 mio Euro om året.
28/12 2011 22:08 turin 050378Mumtaz, kan du ikke sende hvad der mest af alt er en privat besked til trold, som netop det! En privat besked. PI har glimrende faciliteter til kommunikation udenom chat og debat.

Held og lykke med dine VWS.

- turin28/12 2011 22:57 Mumtaz 050380Turin

Det kan jeg gøre på et tidspunkt.. kunne jo være det han bidrager med også svarer på nogle af de andres spørgsmål.

og nu fik jeg jo også svar fra en række skribenter : )

men tak for input Turin

mvh

Mumtaz29/12 2011 00:09 polopolo 150382Jeg finder tråden her interessant. Både i fht. om Troldmanden skulle have en vinkel på udviklingen i Vestas men bestemt også i fht. andre debattørers vinkler.
Det er lidt bekymrende at der ikke kommer et par større ordrer ind på lystavlen . Det er også lidt ubehageligt at skatte ordningen i USA er til diskussion. Omvendt er der også en del ting der tæller på positiv siden bl.a. en ny stor mølle på vej til test opstilling i Frederikshavn, Vestas' generelle gode ry for kvalitet samtidig med at en producent af max str mølle har opgivet (har glemt navnet) og Kineserne der har problemer med kvaliteten. Desuden hjælper en høj oliepris på rentabiliteten i vindenergi.
Jeg tror i modsætning til Vousk. at der er en vilje til at producere ren energi og at vi kommer til at opleve større og større mgd. vedvarende energi endnu inden oliebrøndene render tomme. Nu er det ferietid og må jeg med glimt i øjet minde om udtrykket :Stenalderen stoppede ikke pga mangel på sten.29/12 2011 01:21 vouskootia 150383"ren" energi my ass ;−)

http://www.aweo.org/problemwithwind.html (ret biased men nogle ok pointer også)

Vi har stadig kul/affalds kraftværkerne og de kører på livet løs for at skabe en stabil forsyning - vind energi'en eksporterer vi nærmest gratis til udlandet (sammen med industri-virksomheder og jobs)
Nu vil politikerne endda have 50% energi fra vindmøllerne - crazy!
hvis nu politikerne kastede samme mængder penge efter forskning/udrulning til rensning af kulkraft - så var miljøet nok væsentlig renere i dag.... og vi kunne koncentrere os om forskningen i next-generation energi (som vind ikke er)

* 15 års levetid/dekomission er 5 valg perioder - så er aben videre? (Svend Auken)
* alt grønt=garanteret vækst - S/SF/EL/R (og V,C) - undtagen LA?

Kina kan hurtigt blive en stor vind fiasko hvis de ikke får løst problemerne med at få koblet allerede opsatte møller til grid'et (og brugt energi'en der produceres fornuftigt)...
Markedet kan godt være mættet allerede? (hvis nu andre lande investerer nogenlunde ansvarligt - og de har jo ikke nogle jobs i klemme af betydning...)
Er der ikke også en del lande der nægter nye vindmøller at blive koblet til grid'et pga. ustabilitet?
Og hvad med Spanien/Italien/Portugal hvis nu de af økonomiske årsager bliver nødsaget til at cutte i tilskudet til vind af allerede opstillet kapacitet/kontrakter? (tillid? og forretningsmodel i vind?)

ps. undskyld mit rant - men ser rødt når der snakkes "ren" energi...29/12 2011 06:27 cykling 150385Det handler vel i denne her omgang om ordre til levering i 2012 og 2013, kan det så ikke være ligegyldigt om de kommer inden årsskiftet, eller i første kvartal 2012.Eller forholder det sig sådan at det slet ikke handler om omsætning / indtjening, men om hvorvidt Ditlev Engels troværdighed afhænger af + - 40 dages forskel på underskrevne kontrakter ?.Vi ved alle at der er mange ordre der er lige ved og næsten, vi ved også at 2012 allerede nu ser fornuftigt ud.Det vi ikke ved er hvad Vestas har i ærmet af teknologiske fremskridt som skal sikre vestas i 2013 og fremefter, det næste store begivenhed som i mine øjne er vigtig er om vestas kommer med ordre i 2012 på sin V 164.29/12 2011 08:28 cykling 050386Vestas har nu ca 6000MW til levering i 2012.Det betyder at de har ca 4000MW tilbage af deres totale produktions kapacitet tilbage, med de lige ved og næsten ordre vi har kendskab til må det betyde at de er tæt på max for 2012,så de skal vel holde tungen lige i munden for at få logistikken til og gå op i en højer enhed og det kan vel også være det der driller når kontakterne skal skal skrives under altså at vestas forsøger at handle leverings tidspunktet ind i 2013 for at sikre flow.29/12 2011 10:43 cykling 050390


29/12 2011 11:49 polopolo 050398
Vuoskotia
Jeg må sige lige ud at dit niveau i sprogbrug ja det kan jeg godt matche, men jeg har ikke lyst.Derimod dine argumenter og din valgkamp's snak forekommer mig så forvirrende at jeg ikke rigtig kan sammensætte et struktureret svar.Diskussionen om energi, dig og mig imellem ender desværre her.29/12 2011 11:57 050401Vestas var og ER et fyrtårn indenfor dansk industri politik. Det næsten det eneste firma vi kan præstere med mange industriarbejdspladser. At energien samtidig er ren synes at være en nærmest genial kobling af det skønne og det nyttige.

Bjørn Lomborg retorik er gammel som ris a la mande29/12 2011 13:48 vouskootia 050409VAR er nok et mere passende ord om Vestas...
Arbejdspladserne er flyttet ud eller hastigt på vej ud.
Den "rene" energi kan du diskutere med de der skal bortskaffe udtjente møllevinger og problemaffaldet - eller med nabolandede som har fået størestedelen af den "rene" energi fra dem.
Det skønne med de nære naboer som lever med støj og fald i huspriserne.
Det nyttige med de der betalte regningen - og fik kul-kraft-el i stik kontakterne alligevel.

Bjørn Lomborg var/er væsentlig mere genial end vind-politikerne ;−)

Vestas er vel 100% styret af politkernes lyster for "grønt" - og dermed naturligt at de er banket i bund når nationalstater også har problemer med økonomien... vendingen er langt ude i horisonten?29/12 2011 14:01 troldmanden 150414Selv efter nedskæringer så ER vestas da stadig en kæmpe arbejdsgiver.

Ja vindmøller ER ren energi. et tager 6-10 mdr før en vindmølle har sparet co2 der svare til alt den energi der er brugt til at producere den, transportere den og opstille den. Derefter har du 20 år hvor den stort set ikke betyder noget co2 udslip andet end lidt vedeligehold.

Ja de gamle møller er der meget man ikke kan genbruge. Men hvis nu ikke jeg husker helt forkert så er det over 90% af en V112 der kan genbruges. Og jeg ved der arbejdes intents med at øge det tal endnu mere. Bal i vingerne.

Så hvis du tager en ny stor vindmølle park eller et nyt A-kraftværk så kan der hvis ikke herske nogemn tvivl om hvopr der er mest problem affald som du formulere det.29/12 2011 15:35 vouskootia 050426VestasDK:
2009: 8300 jobs - 1275 fyres
2010: x jobs - 2000 fyres
2011: 6000 jobs - 2000 fyres?
2012: x jobs - x fyres?
ca. 2014 er alle jobs ude med det tempo? (er det "sundt" med sådanne store ind/ud operationer af medarbejdere? for virksomheden/samfundet)

Nu består en vindmølle jo af meget metal (tårn) som let kan smeltes om om genanvendes med 90% - men vingerne er stadig det største problem og selv i V112 skriver de at de KAN forbrænde 50% composites mens 50% skal på "landfill". Spørgsmålet er så om man vil det - da forbrændingen udleder en del skidt gift også... (hvordan er actual recycling af vingerne?)

Hvordan er actual lifetime på en mølle? (specs siger 20 år, mens historisk data siger vist ca. 16 år?)

Bruger vi så energien der produceres? (hvad er udnyttelsesgraden på vind-el? - hvor tit kobles møller fx. ud, eller sælges energien til udlandet med tab? eller bare produktion af el på de forkerte tidspunkter?) Kan man spare CO2 på strøm man ikke bruger?

Samtidig kører du også med kul-kraft i Danmark / og vind-el jo er ustabilt (kul-kraft tager lang tid om at justere op/ned, så du kan ikke slukke for det)... her 20-30 år efter første sats på vind-energi er der stadig ingen løsning på dette fundamentale problem...
Bedste løsning indtil nu er at futte vind-strømmen af i el-kogere i central-varme anlæg?

Hvis man vil vind-energien så meget som vi nu vil i Danmark, så bliver vi vel også nødt til at udfase meget af kul/affalds kraften? (hvad skal vi så med vores affald? og fjernvarme-installationer?)
Den lange justeringstid kunne måske afhjælpes hvis man skiftede til diesel-generatorere der hurtigere kan tændes/slukkes? (som dog nok har en ringere miljø profil og er mere afhængig af olie)
Eller batterier (som nok har en endnu ringere miljø profil, og mere giftigt med kemikalier)
hvad er den bedste kombination til vind?
Vind kan sikkert passe væsentligt bedre til lande som Brasilien, Norge, og visse steder i Kina, Indien, mm. - i kombination med vand-kraft som vel hurtigt kan skaleres modsat rettet.
Samlet set tror jeg det er svært at konkurrere både økonomisk og miljømæssigt mod kulkraft...(i det totale netto energi-grid i Danmark)29/12 2011 15:52 troldmanden 250428Det er i bund og grund naturligt at vestas ikke kan bevare alle de mange arbejdspladser i DK når deres produkt er meget stort, tungt og dyrt at fragte rundt og omkring 99% af ordrene kommer uden fra DK.

Men selvom de skære ned så er der stadig rigtig mange arbejdspladser. Opg tæller vi deres underleveandør med så er der over 10000 i dk der har arbejde pga vestas.

Der findes en del vindmøller der har rundet 20 år og stadig producere. De fleste retrofit møller køre faktisk ganske fint når de nedtages. Der er blot kommet en endnu bedre møller hvor de er økonomisk attaktivt at pille den gamle ned og sætte en ny op.

Der er faktisk mange af de små retrofit møller der bliver eksporteret til et nyt land for så at blive opstillet igen

Udnyttelsgaden af vindmøller(den producerede el) er MEGET tæt på 100%. Det er MEGET, MEGET få timer om året hvor man lukker møllerne ned. Vi har nogle få timer når vinden er over 25 sek/m. OPg det samme ang det med at vi eksportere billig strøm elelr den går i nul. Det er meget, MEGET få timer om året strøm kan fås til 0 kr pga meget vindmølle strøm

Du skal også huske at se den anden vej rundt. Ja alle forbrugere er med til at betale et meget beskedent beløb til vindmøller via PSO. MEN som du lige var inde på så er der i perioder også en god mængde strøm. Og hvad betyder det? Det betyder prisen for strømmen reduceres. Det betyder så igen at udgifterne til både husstanden og virksomhederne reduceres. Om det helt svare til PSO afgiften er jeg ikke sikker på. Men det er nok ikke meget galt.

For at hæve vindmølle energien til 50% af >DKs forbrug så skal vi bla have nogle oplagerings medier. Og det forskes der også meet i. Vestas har faktisk en prototype kørende på en mindre vindmølle park her i det jyske. Men jeg gætter på der går mindst 5 år inden det for alvor er økonomisk rentabelt30/12 2011 13:55 vouskootia 050460underleverandør jobs ryger nok lige så hurtigt ud af landet også?

mht. levetiden på de "20 år" så kunne det være interessant at se reelle tal - refurbished møller lyder som en god ide.

tror udnyttelsesgraden er meget langt fra 100% :−)
i 2004 regnede el-folkene vist på det og der eksporterede vi 70-80% af det strøm møllerne lavede... vi har så efterfølgende fået koblet sjælland bedre på - men lur mig om vi ikke eksporterer mindst 50% af det alligevel (eller måske stadig 70-80%?).

http://www.energinet.dk/EN/KLIMA-OG-MILJOE/Sider/Environmental-key-figures-for-electricity.aspx

export 11,765 gwh
import 10,630 gwh
vind-production 7,807 gwh
total consumption 34,564 gwh
Wind share of consumption in area 22%!! (sjovt tal de har lavet der - INTET vind bliver eksporteret iflg. det - kun kul-kraft eksporterer de :−) jeg ville nærmere sige at næsten alt vindkraft eksporteres pga. vores ringe integration i nettet og energi-profil i landet hvor vi er afhængige af kulkraften som backup...
(man kan så dog nok argumentere for at naboernes miljø også påvirker os i DK og det dermed giver miljømæssig gevinst alligevel - det er så bare os der betaler for deres miljø)

kan ellers også anbefale et kig på denne side:
http://energinet.dk/Flash/Forside/UK/index.html
(når den ellers virker)

det med PSO og at der nogen gange er der en lav el-pris - hvad med prisen når man skal bruge strømmen? eller en snit pris? (de fleste forbrugere betaler en fast-pris/snit-pris) - prisen ER dyrere....

ved du hvilke teknologier vestas satser på med oplagring af strømmen? batterier? brint? svinghjul? og hvad er energi-profilen/udnyttelsesgraden på det? (og hvorfor startede de ikke 20 år siden på det?)29/12 2011 11:40 troldmanden 050396Hej mumtaz

Nej jeg har ikke suppleret i vestas. Har brugt og reserveret en del penge til en anden investering indenfor vedvarende energi. Så der er desværre ikke flere frie midler pt.29/12 2011 13:08 cykling 050406Det er ikke længe siden at Finn strøm madsen gjorde mange nysgerrige, mon de snart løfter sløret, bare en flig så vi kan få aktien op igen.

http://www.energy-supply.dk/article/view/65110/vestas_vil_lancere_verdens_storste_vindmoller29/12 2011 13:30 troldmanden 050408Ud fra den orginale artikel i Børsen så tror jeg ikke det er noget vi kommer til at høre om de kommende år. Det er kun på forsknings stadie. Og hvis det er noget der potentielt vil revolutionere branchen så gælder det om at holde kortene MEGET tæt. Så det er ikke før der er kørende prototyper vi kommer til at høre om det. Og når de kun er på forsknings basis så går der nok nogle år endnu.

I artiklen nævnte han også perioden 2015-2020 hvor han forventer at være klar med den nye teknologi29/12 2011 13:55 cykling 050412Hvis man følger patent ansøgningerne så har man vel en indikation af hvornår der sker noget væsentligt nyt ?.
Hvis ellers der er noget i det han udtaler må der være en enorm interesse fra de øvrige selskaber i denne teknologi,hvordan bære man sig af med og holde noget hemmeligt i så lang en periode ?29/12 2011 14:03 troldmanden 050415Der er mange forskellige patent strategier. Der er faktisk ting hvor man vælger bevist at satse på at vente med at tage patent til sent i udviklingen netop for at undgå andre kan følge med. Det betyder naturligvis også en risiko for at andre så pludselig filer en ansøgning før en selv. Men jeg ved flere selskaber vælger den metode i specifikke tilfælde29/12 2011 14:35 vebrand 050417Jeg har læst at der forskes i at vindmøller på havet i fremtiden ikke kun skal udnytte vind som energi kilde men også de strømninger som er i vandet, dette vil jo være et perfekt match med de flydende fundamenter som der også forskes I.

Det vil jo også mindske prisen pr MW, på hav baseret møller.

Er der ved hvor langt de er med den forskning.29/12 2011 14:43 troldmanden 050419Der er fler der folrsøger at udvikle bølgeenergi hvor man ovenpå sætter en vindmølle. Men det er hvis noget der ligger mange år ude i fremtiden. Bølgeenergi er meget langt fra at være kommercielt tilgængelig. Stort set alle de forskellige typer man hidtil har bygget viser sig at gå i stykker ved de meget, meget store kræfter der er i bølgerne.

Så et reelt system hvor en investor tør investere i et kombi vindmølle/bølge anlæg på f.eks 1000mw tror jeg ikke vi ser i dette årti29/12 2011 14:29 vebrand 050416Ja, vi skal vente til sidste øjeblik før vi ved om de har leveret det lovet.

Personligt tror jeg at Vestas offentliggøre at Enel Green Power har tegnet kontrakt på de 1000 mw de har option, og dermed er målet for ordre indtaget nået.

Jeg tror desuden at de ikke offentliggjorte ordre vil vise en stigning som 2 og 3 kvartal, og jeg forventer som minimum at de vil udgøre 800 MW.

Vestas kan ikke tillade at fejle igen endda en måned efter deres nedjustering, det vil jo give kritikerne ret.

Det er mit bud.29/12 2011 14:39 troldmanden 050418Der er "kun" 700mw udestående af Enel aftalen. Det er rigtigt at Vestas i deres meddelelse skrev 400mw faste og 1000mw option. Men på samme tid skrev Enel 700mw faste og 700mw option. Og de har også allerede bestilt møller hos vestas for mere end 400mw.

I bund og grund sælger Vestas nok flere ubetingede ordre i 2011 end i 2010. Har du fået for meget snpas troldmanden kunne nogen så måske spørge? For sidste år solgte de da 8673mw mens de nok kun kommer i underkanten af 7000mw i år.

Men det er faktisk manipulation fra vestas side. For 1900mw af de 8673mw var udelukkende en rammeaftale. IKKE ubetingede enkeltstående ordre. Og det har elelrs altid været Vestas politik kun at indregne faste ubetingede ordre.

Bemærk EDF aftalen fra i år. Det er kun 80mw de har indregnet som ubetinget. Men de har været ude at sige aftalen kan betyde op til 3000mw. Så hvis vi fulgte samme metode som med annonceringen af Enel aftalen og EDP aftalen så var de altså nu over 8500mw.
Men det er ikke den rigtige måde at regne på. Det er faste og ubetingede ordre og ikke alt muligt andet som "sidder på taget"29/12 2011 14:54 cykling 050420Kan rammeaftaler ikke være forskellige altså om der er tale om option eller forpligtigelse eller måske flere forskellige parameter som markeds udvikling finansiering osv og kan det være forhold der spiller ind når vestas lægger dem enten i den ene eller anden kurv ?29/12 2011 14:58 troldmanden 050422Der er ganske givet ikke to rammeaftaler der er helt ens. Men når det er en aftale der løber over flere år så er jeg 110% sikker på at kunden ikke garantere at aftage alle 1500mw no matter what der sker i verdens situationen i den periode. Se bare på den ramme aftale GES lavede med Nordex. Den ender de med at reducere kraftigt. Og det har vi set masser af andre tilfælde på.29/12 2011 14:55 vebrand 050421De har faktisk lige afsluttet et 200 mw projekt Carney Riwer Wind for Enel. Dette projekt var hellere ikke med i rammeaftalen, så hvis de har fået gode erfaringer med Vestas på dette projekt, så kunne det måske være triggeren.

De ikke annoncerer ordre vil også stige, da europa er kendetegnet ved mindre projekter, så de skal nok nå i hus.

Lem Kær som selv skriver at det er danmarks største vindmølle park, og som lige er blevet afsluttet lige før jul, er mærkeligt nok ikke blevet offentliggjort, det er trods alt 11 vindmøller V112 på dansk jord, det syntes jeg er lidt mærkeligt.


Jeg tror også at Vestas kommer over deres sidste estimat omkring omsætning og EBIT for 2011, da bla. ovenstående to store projekter trods alt blev færdiggjort i 2011, og det kan man nok ikke helt budgetterer med, når de er færdige 1 uge før jul, så vejret har være med Vestas så jeg ser frem til deres årsregnskab.29/12 2011 15:11 troldmanden 050423Carney River Wind er skam en del af ramme aftalen. Grunden til den blev meldt ud er netop fordi Vestas kun havde sagt 400mw mens Enel offentliggjorde 700mw og 700mw option. Så da dette projekt betød Enel havde bestilt over 400mw så skulle vestas annoncre det.

Jeg tjekkede med Vestas da ordre blev annonceret da jeg netop ikke kunne få tingene til at hænge sammen.

Ja der er en del danske specielt V112 projekter. Men bla Lem Kjær ordren formoder jeg er placeret i Q3 så den allerede er indregnet

Vi har godt nok ikke haft sne i store dele af europa den sidste mdr tid som vi elelrs ofte har. Til gengæld har det blæst rigtig, rigtig meget. Jeg ser derfor en hvis risiko for der er projekter man har planlagt at opstille inden udgangen af året, men hvor kranerne ikke kan tages i brug pga for meget vind.29/12 2011 15:18 vebrand 050425Tak for update vedr. Enel men det er også ok med 700 mw på den konti.

Vedr. Lem Kær så var mit budskab at man ikke lave en presse meddelelse når man laver en aftale med en vindmøllepark som skal bestå af V 112 og tilmed er den største i Danmark, det syntes jeg ville være en god historie.

Jeg tror faktisk også at den demonstrationsmølle der har stået der de sidste par år, er den første V 112 testmølle, dog rent gæt29/12 2011 15:38 troldmanden 050427Den første V112 blev som jeg husker det opstillet primo 2010. Og hvis ikke det var i Høvsøre så er LEM et rigtig godt bud

De har åbenbart vurderet at det ikke var en meddelelse værd at sende ud om Lem parken. Den har også en værdi under de 500 mio som er der hvor de automatisk sender ud
29/12 2011 16:11 vebrand 050431Det bliver ikke dette projekt som vi skal hænge vores hat på i 2011, for det ud til at ordre først bliver ubetinget engang i foråret.

Artikel fra recharge

The preliminary deal marks a breakthrough for PNE and for Gode Wind 2, which, despite being in an advanced stage of planning, has struggled to reach financial close this year.

Earlier this year PNE hired Energy Bankers à Paris to help it pin down financing or an equity investor.

Brancor, which specialises in the energy and healthcare sectors, will pay €317,000 ($409,500) per MW, indicating a total purchase price of about €80m. That figure includes the "already invested development costs", according to PNE.

PNE has already transferred 50.1% of the project, with Brancor to stump up the first "significant" payment on 29 February 2012.

A second payment is due on 25 March, after which the remaining 49.9% of the project will change hands. Brancor will then make the third and final payment upon the commissioning of the tenth turbine - out of the 84 Vestas V112 machines due to be installed at Gode Wind 2.

"The purchase price is in line with our expectations and, as is usual in offshore transactions, will be paid in several installments," says PNE chief executive Martin Billhardt.

Though the sale is "still in the balance", PNE has "great confidence" that Kim Brangestrup, Brancor's managing director and key shareholder, will raise the necessary capital in time, Billhardt adds.

PNE's share price rose more than 6.5% to €1.88 on the news. Shares in the Cuxhaven-based company have risen 24% in the past 12 months, leaving it with a market capitalization of about €86m.

In addition to Vestas, MT Højgaard has been tapped to supply monopile foundations at Gode Wind 2, while Draka will supply inter-array cables, and Alstom will deliver the offshore substation.

In August Dutch-German transmission system operator TenneT awarded a contract to ABB to build the 900MW Dolwin2 offshore link, which will carry power from Gode Wind 2 and several other projects to shore.

PNE is one of Germany's most experienced onshore wind developers, but in recent years has tied its fate inextricably to the emerging offshore sector.

The company's revenues have declined sharply over the past few years, and its bottom line has dipped into the negative, as it has tied up ever more capital in its offshore projects.

Though its onshore pipeline in Germany stretches to more than 1.1GW, PNE had only 6MW under construction at the time of its last financial results.

PNE swallowed a net operating loss of €742,000 through the first nine months of 2011, but says the Gode Wind 2 deal will buoy its full-year result.

Brancor's purchase is another positive sign that more outside investors have become willing to take major shares in offshore wind projects, even those that have not yet entered construction.

Danish utility Dong has minority stakes in four of its projects - Gunfleet Sands, Walney, Nysted and Anholt - to a variety of investors in the past year.

Brancor owns nearly 140MW of onshore wind capacity in Germany and Sweden through its investment in Copenhagen-based developer NordEnergie Renewables, whose chief executive is Kim Brangestrup.

Karl-Erik Stromsta
Published: Thursday, December 29 2011
29/12 2011 16:18 troldmanden 050432Enig.

Men der er faktisk noget andet relativt positivt ved dagens meddelelse. For Brancors investore består bla af en række forkslelige pensionsfonde. Og det er slet ikke så tosset at få pensions investorer som kunder til Vestas offshore møller. For jeg tror vi vil se pensions selskaberne komme til at stå for en pæn del af de kommende åprs offshore parker. Og så er det da fint for vestas at de kan få drift erfaring med deres møller29/12 2011 17:50 cykling 050434Jeg ved godt det ikke høre hjemme på det her forum.:Men for satan YES GODT VESTAS29/12 2011 18:27 cykling 050435Hej Troldmand

Mon ikke der er et par ordre fra USA i morgen, Hvis man har projekter i pipeline og der er 1 % chance for at skatte fradraget ikke forlænges så kan man vel ligeså godt eliminere risiko, hvad siger dit regne ark ?

Venligst30/12 2011 08:59 mccarthy 050445


30/12 2011 09:01 mccarthy 050446Nå - første link er old news. Kårehamn er allerede annonceret.30/12 2011 09:03 cykling 050447God morgen

E.ON er fra midt i December30/12 2011 09:06 cykling 050448700MW blev omtalt i går,der mangler en del papir arbejde30/12 2011 09:08 cykling 050449Har det i øvrigt også sådan at alt der står Vestas på i dag skinner extra meget i øjnene30/12 2011 11:24 chreller 050454Og så en lille 69MW fra sverige..30/12 2011 12:09 dbang 050456Men Tror også festen stopper her. Den har haft en faldende tendens ovenpå mindre ordre, så jeg overvejer stærkt at sælge ved nuværende kurs?30/12 2011 13:24 cykling 0504592 spørgsmål

Udviklingen af mølle salg går i retning af møller på flere MW, andelen af V112 udgør og vil fremadrettet udgøre en større andel af vestas samlede salg.

-Når man taler om at prisen på MW er faldende ( altså kritisk for vestas ) har man så forholdt sig til at omkostningen pr MW er mindre på 3MW møller end som på en 1.5 mølle da både materiale udgifter og bearbejdnings omkostninger ikke følger med i forholdet 1 til 1

-Når der tales om vestas muligheder for at kunne levere feks. 10000MW i år 2012 , har man så forholdt sig til at mængden af enheder for opnåelse af de samme MW er langt færre i 2012 end som i 2008.

Eller den korte version , store møller flere leverede MW med færre omkostninger, og bedre EBIT som resultat ,så det er rart og se at V112 sælger godt30/12 2011 21:39 troldmanden 050488det er meget mere nuanceret end som så. En V112 er markant dyre per mw end f.eks en V90 3mw mølle. Jeg har set priser helt op til 1,4 mio Euro per mw for et V112 projekt.30/12 2011 21:41 troldmanden 050490Jeg har en del us projekter i mit regneark hvoraf flere af dem har alle tilladelser. Men det betyder som sådan ikke noget for eveloperen om ordren afgives i morgen elelr næste uge. Den skal blot være færdig opstillet inden udgangen af 201230/12 2011 22:18 Victoor 050495Hej
Så på et tidspunkt lige før jul på den jyske motorvej. møllevinger, hvor de 4-5 sidste meter var bøjet i forhold til resten af vingen! Jeg vil vurdere 15-20 grader! Hvad var det og ikke mindst hvorfra???30/12 2011 22:36 troldmanden 050497Hej Victoor

Det lyder lidt interessant.

Man har i flere år haft vinger der generelt "krumer" op mod vinden så der er længere ind til tårnet når det blæser rigtig meget.

Men jeg har ikke umiddelbart set/hørt om vinger som du her beskriver. Altså en ekstra vinkel på 15-20 grader over de sidste ca 5 meter. Næste gang husk at tage et billede

Har du en ide om hvilken retning denne vinkel var i forhold til resten af vingen? Altså i samme retning som den generelle krumning? Og bemærkede du om der på selve vingespidsen også var fortaget en ændring?

Præcis hvad det gavner er svært at vide. Men det er nok enten et forsøg på at mindske lyden eller et forsøg på at få mere energi ud af vinden. Men spændende observation!!

Må man spørge hvor det mere præcist var du så dem og i hvilken retning de kørte. Måske man deraf kan udlede hvilken producent der var tale om. LM, Vestas eller Siemens

Vh
T.30/12 2011 23:06 cykling 050499Tak for svar troldmand

Med det potentiale der ligger i US ordre for levering 2012 samt dagens ordre indtag og de faktisk kendte leverancer og hvis det er som det plejer og være altså at en del ordre første halvår 2012 er til levering i 2012,er vi så ikke tæt på at vestas produktions kapacitet er spændt til det yderste.For mig og se bliver 2012 målt på omsætning og forhåbentligt på indtjening det bedste år nogensinde for vestas.30/12 2011 23:11 troldmanden 050500Nej de erlangt fra deres produktions kapacitet set over et helt år. Af de ordre de pt har annonceret er godt 3800mw til levering i 2012. Dertil uannoncerede og ramme ordre. Men stadig med meget stor luft op til max kapacitet.

Men jo det bliver klart det største omsætnings år nogensiden for vestas30/12 2011 23:36 Victoor 050504Hej T.
Tak for din response! Jeg bliver jo helt nervøs, når du siger du lyder interessant:−)
Beklager jeg ikke fik et billede, men jeg var selv ved at dreje nakken af led! Jeg er med på den generelle krumning du skriver om, men det var helt sikkert noget andet!!! Det var onsdag den 21. december ca. 8.40 syd for Århus - kørende mod syd! Og det næste jeg undrede mig over var jo, at jeg ikke kunne se et navn/logo!
Victoor3/1 2012 13:10 troldmanden 050649Hej Victoor

Mit umiddelbare gæt vil være det så er Siemens som laver deres vinger + vinge R&D i Aalborg. Vestas laver den del i UK.

Har du noget bud på hvor lang vinge var og kunne du se vinge roden? For der eksperimenteres også rigtig meget med sektions opdelte vinger i denne tid3/1 2012 13:18 Victoor 050651Hej T.
Tak for dit bud:−)
Jeg kan desværre bidrage med flere oplysninger, men når jeg forestiller mig det igen, kommer jeg til at tænke på en fuglevingeform!3/1 2012 13:23 troldmanden 050652Det er mig der takker for at dele denne prototype observation med alle os andre. For INGEN af producenterne har fortalt om en sådan vinge.

Jeg prøver om jeg kan grave lidt videre i det.TRÅDOVERSIGT

50368 vestas att troldmanden
28/12 18:08 Mumtaz 9