Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Farvel Ditlev Engel


50733 troldmanden 4/1 2012 02:29
Oversigt

Uha for en meddelelse Vestas kom med efter børsens luk. Det er rent ud sagt for dårligt og en masse andre mindre pæne ord. Det er nu 2. gang de kommer med en stor nedjustering indenfor kun godt 1 mdr.

De nedjustere fra 6,4 mia Euro til 6 mia Euro i omsætning og fra en EBIT Margin på 4% til nu 0 eller hvad der svare til en nedjustering på 255 mio euro

Hva skyldes nedjusteringen så?

De 210 mio Euro udaf 400 mio Euro skyldes vejeret. Hele december har der blæst markant mere end normalt. Og mens et er rigtig godt for de vindmølle ejere der allerede har møller i drift så er det rigtig skidt for dem der prøver at få sat nye op. For mange kraner køre ikke når det blæser mere end 8 sek/m.

140 mio skyldes "kunde betingede forsinkelser". Det er jeg ikke lige med på hvad dækker over.

50 mio skyldes produktions forsinkelser. Altså direkte relateret til generator fabrikken.

Den reducerede indtjening kan deles op i følgende.

130 mio Euro eller godt 50% af nedjusteringen er volume effekt. Altså noget der direkte bliver flyttet over i 2012.

70 mio Euro er produktion modnings omkostninger. Dvs direkte henvisning til generator fabrikken hvor der bla har været overført betydelige ekstra R&D kræfter til at få fabrikken op at køre. Derudover har der være en del direkte produktions fejl på en længere række generatorer som er blevet kasseret inden de er nået ud til kunderne. Der har bla været emner fra underlevearandør hvor "hullerne" ikke har været placeret rigtigt så de ikke kunne monteres. Men det lader til at det til en hvis grad er Vestas egen skyld. Det blev i hvert fald flere gange under CC nævnt at dokumentations kravene fra underlevearndørene har været en større omgang at komme igennem end planlagt.

30 mio Euro skyldes øgede produktions udgifter. Det har ganske enkelt kostet mere per produceret enhed at få de første enheder igennem når fabrikken ikke køre ordentligt.

25 mio er en ekstra nedskrivning. Bla på V82 møllen som de nu helt har udfaset samt 2 projekter hvor de er uenige med kunden om hvem der har ansvaret for nogle ekstra udgifter der er løbet på disse parker

Ok vejr delen kan Vestas ikke rigtigt gøre noget ved. Man budgettere med en hvis luft i opstillings planerne. Men når dec er en mdr hvor det blæser markant mere end normen så øges risikoen. (note. Det øger også risiko for nedjustering i de andre selskaber der operere i nord europa. Specielt Nordex, Repower, Enercon og Siemens)

Men resten af problemer er ganske enkelt ikke godt nok. Det er faktisk noget nær en katastrofe at indkøring af en ny fabrik kan gå SÅ meget galt at det kan koste SÅ mange penge. De nævnte selv flere gange under CC at de har ladet sig inspirere af bil branchen som har været super dygtige til at automatisere produktionen. Og at vindmølle branchen stort set slet ikke er begyndt på det endnu. Men de sagde så også at de ganske enkelt ikke har været gode nok til reelt set at forstå hvor kompleks en opgave det er at indkøre så avanceret en fabrik. Så de forsøger ikke at placere aben hos andre end dem selv.

Fabrikken køre endnu ikke 100% men kan lave det som der er nødvendigt hver eneste uge. Så den er ikke længere nogen flaskehals. Men da den endnu ikke køre 100% så må det også antages der påløber ekstra udgifter her primo 2012 til specielt de udlånte R&D folk mm.

Lidt overrasket så virkede analytikerne ikke specielt hårde i deres udspørgning af Vestas. Men jeg formoder at de i dagens analyse kommentar nedsabler Vestas.

Ditlev Engel må efter denne meddelelse være på vej ud af døren. Allerede inden denne nedjustering havde de professionelle investorer mistet tilliden til ham. Og kursen har primært derfor været under ekstra belejring. Af dagens meddelelse står følgende "Den nye organisation vil inkludere input, som selskabet har
modtaget fra en række institutionelle investorer". Og jeg ved deres nummer 1 er ny direktion eller i hvert fald CEO og en udrensning i bestyrelsen.

Da Ditlev blev spurgt om dette ville få betydning for ledelsen henviste han til præsentationen den 12 jan hvor den nye organisation vil blive præsenteret. Så det lugter af en ny mand bag roret.

Det var egentligt også bemærkelsværdigt at det var CFOen der vel svarede på 75% af spørgsmålene. Tror der næste går 20 min hvor man slet ikke høre Ditlev. Og CFO Henrik Nørremark gav faktisk nogle ret detaljerede svar. Noget man slet ikke er vant til fra Ditlev Engel.

Der var også nogle positive elementer i dagens meddelelse. Jeg noterede mig følgende

1) de fastholder stadig et positivt cashflow for 2011. Og det selvom de har haft ekstra udgifter på 100 mio Euro. Så den underliggende cahsflow har faktisk været noget bedre end forventet.

2) ordreindtaget i Q4 slog alle rekorder med hele 1100mw i uannoncerede ordre så de ente på 7400mw. Det var der absolut INGEN der havde forventet. Det er markant højere end hvad markedet havde regnet med. Og med en gennemsnits pris på 1,03 Euro per mw så er det ikke fordi de fuldstændigt har faldbudt møllerne.

Den store ordre indgang er faktisk rekord for Vestas da tallene som tidligere nævnt er kunstigt oppustet for 2010. Og det betyder også at Vestas faktisk har taget markedsandele. Så denne del er faktisk ret positivt.

Det betyder også at de endnu engang har akkumuleret ganske kraftigt deres ordrebog.

3)Det blev også meget klart slået fast at der IKKE er behov for ny kapital. Med et positivt cashflow for 2011 og med indgangen til et stort 2012 år hvor specielt 1. halvår bliver markant mere travlt end normalt kan jeg da heller ikke se nogen farer herfor.

4) blot en svag indikation af at Ditlev Engel kan være historie vil blive modtaget positivt af de store investorer

5)Vestas har endnu ikke guidet for 2012. Men de har nu udskudt en mia i oms og et par hundrede mio i EBIT. Og læg dertil at 2012 i forvejen ville blive det største omsætningsår. Så vi snakker nu en oms omkring 8,5 mia. EBIT Margin er noget svære at forudsige da vi ikke ved hvor mange one off udgifter de tager på den store omstrukturering. Så jeg har derfor pt et stor Spread på 5-8% Margin. Altså 425-680 mio Euro. Så no mater what er aktien allerede nu billig. Det forhindre mig dog ikke i at sige aktien naturligvis bør og skal falde ganske pænt i morgen på så stor en nedjustering vi her er vidne til. Men om den ener dagen nede med 5% eller 25% er nærmest umuligt at spå om. Vi ved hvor hurtigt der nærmest kan gå selvsving i aktien. Bliver det det sidste vil jeg dog mene man kraftigt bør overveje at købe hvis man har lidt frie midler

Hvad kommer der så til at ske den 12 jan. hvor den nye plan fremføres og hvor de vil vise hvordan de kan reducere udgifterne med mindst 150 mio Euro?

Et par bud er at de stort set lukker Randers lokaliteten ned. Dvs de ca 400 personer der arbejder med offshore (flyttes for en stor dels vedkommende nok til UK) og deres store IT afdeling. Specielt den del der har med inhouse IT support kan med stor fordel flyttes til lavt løns lande. Men dem der arbejder med supercomputeren vil blive i Dk.

Jeg tror desværre også vi vil se nogle nedskæringer i R&D selvom jeg mener dette er en dårlig kortsigtet løsning. Men tror det vil ske.

Reelt set er det tanken det primært er på funktionærsiden der denne gang skal reduceres. Jeg vil dog ikke føle mig helt tryk hvis jeg arbejder i den danske del af produktionen. For man kan sagtens forstille sig at de store investorer har bedt vestas om yderligere reduktion i produktions kapacitet. Og vi kommer jo desværre ikke uden om at den danske del af produktionen er den dyreste og hvor der ikke er helt så store nærmarkeder i forhold til den kapacitet de opbære. Jeg håber jeg tager fejl. Men sker det vil vi også se et politisk slagsmål

Vh
T.4/1 2012 06:18 cykling 050736Uanset hvor træls denne yderlige nedjustering er så må man vel sige at kursen pt er meget lav og afspejler den nuværende situation i vestas.Som investor må man vel kigge på fremtiden hvad enten man overvejer at købe eller sælge.Og sælge nu hvor kursen er lav og potentialet fremad rettet er stort er næppe en løsning og købe der imod med de positive meldinger der trods alt er forekommer mere rigtigt.Jeg tror de slipper godt fra det da kursen er meget lav og potentialet er stort, men smukt er det ikke.4/1 2012 07:05 mccarthy 050737Hej Troldmand og tak for et godt indlæg.
Du har ret i at det har blæst meget og desuden har der været oversvømmelser visse steder i Europa. Men vejret i 2010 var jo også dårligt, så dette dårlige vejr er jo normen for en december. Beklager, men jeg køber ikke denne undskyldning for de 210 mio Euro der er nedskrevet - her er atter tale om urealistiske forventninger fra ledelsen og intet andet. Normalt ville man være 'shell schocked' efter sådan en børsmeddelelse, men vi Vestas entusiaster er så vant til nedjusteringer, så denne er hurtig rystet af kroppen.
Og skal vi ikke lade følgende stå alene; Bent Erik Carlsen udbetaler Ditlev Engel mere end 13 mil i løn for at skabe et underskud på en omsætning større end 45.000.000.000 kr. Og dette sker år efter år. Imponerende.4/1 2012 07:58 cykling 050739Har nu en GAK på 120 , har købt på vejen ned fra 250.Overvejer mine muligheder, skal jeg smide dem og tage tabet fordi at konklusionen må være at vestas aldrig nogen sinde kommer til og få styr på deres produktion og ledelsen nu igen har fejlet.Nej jeg sælger ikke, men har besluttet at købe hvis kursen kommer i 45.Det er så meget muligt at der kommer til og gå et par år inden den retter sig for alvor, men det handler altså om og tjene penge og ikke om at blive lille pige sur.Det havde selvfølgelige været mere smart ikke og havde bragt sig selv i denne her situation, men det kan jeg bare ikke rigtig bruge til noget.

Argumentationen for køb er.:

-Små 75 milliarder i ordre beholdning
-En branche med god fremtid
-Vestas er markeds leder
-kommende organisations ændringer og gode muligheder for rationaliserings gevinster også uden og sætte RD over styr

Risiko.: vestas fejler igen og ender med at blive solgt for en slik, det tab jeg får i den forbindelse, er ikke meget større en det jeg for ved og sælge i dag, så i mine egen optik har jeg ikke noget valg, hvis det skal handle om penge og ikke om irritation og frygt.4/1 2012 08:45 mccarthy 050741Hej Cykling.
Hvis du sælger så betyder det jo, at du ikke længere vil skrive dine sobre og ikke mindst positive indlæg her på ProInvestor. Så venligst tøv en kende. Mit GAK er vist 170, men mit store problem er at Vestas overstiger 20% af min portefølje, så denne skal nedbringes.
Jeg har store forventninger til 2012 og hvis annonceringen den 12. ds. falder ud som jeg forventer, så har jeg svært ved at se en Vestas kurs som ikke overstiger dit GAK ( jeg er elendigheden selv i at forudsige kurser ). Der er allerede nu sat fokus på omkostningerne og dette vil blive forstærket med ny ledelse. V112 sælger som varmt brød og der vil komme ordre off- såvel som onshore på denne og forhåbentlig V164 (offshore). Ordrebogen har aldrig været tykkere.
Og vær obs på at en ny ledelse vil udmelde konservativt omkring indtjening, for så senere at have muligheden for en eventuel opjustering - dette kan sætte aktien i starten. Jeg bliver i aktien og afventer Q3 regnskabet. Går det mod min forventning, så smider jeg det antal aktier, som gør at jeg komme ned på 15% Vestas af porteføljen.4/1 2012 08:55 vebrand 050743Der er en grund til at Vestas allerede nu melder forløbig resultat ud for 2011, og at de allerede er klar med en plan i næste uge. Kurs mæssigt havde det nok været bedre at vente med disse meldinger til den officelle dag i februar, men dette indikerer jo netop at der er en ledelses rokade på vej, så man i Februar ikke skal slås med de negative ting for 2011.
Jeg tror stadigvæk at DE bliver en del af ledelsen, men at han måske sætte sig i formandsstolen som en arbejdende bestyrelsesformand - og det syntes jeg faktisk ville være en rigtig god post til ham.

Syntes faktisk der var mange positive ting ved udmeldelsen, men selvfølgelig falder aktien fra morgenstunden, hvis shorterne ikke ser en mulighed for at købe lidt op.

Spændende bliver det ihvertfald.4/1 2012 08:56 cykling 050744Hej Mccarthy

Jeg sælger ikke da jeg lige som dig ser mere upside end downside, det der irritere mig mest lige nu er at engel udtaler at han syntes at deres resultater skal ses i forhold til den globale krise, det er noget p.. og høre på, når hovedparten af de nuværende problemer ligger i manglende styring af deres produktion.Men det retter sig for håbentligt.4/1 2012 10:55 troldmanden 050757Hej mccarthy

Det er rent stats mht hvor meget vinden blæser. Så det er udfra disse stats man laver sin opstillings planlægning. Og når der blæser signifikant mere end norme så kan man altså komme i problemer med tiden.

Vestas har så sat sig selv under ekstra pres idet fabrik problemerne udskød ekstra meget til dec. Så derfor har de været mere sårbare end normalt for dårligere vejr. Men det vidste de allerede ved sidste nedjustering.

Mig bekendt er vestas stadig den eneste der er gået over til de nye regnskabsregler. Så derfor går det måske ikke helt så galt for de andre producenter som jeg elelrs antydede i mit oprindelige indlæg. For de bogføre indtægterne efterhånden i projekterne hvor vestas først bogføre dem når projektet er overleveret til kunden4/1 2012 08:53 ChristianIA 050742Gad vide om dette var grunden til at ledelsen ikke købte tidligere da den var billig ?4/1 2012 08:58 cykling 050745Det har jeg også tænkt på, glæder mig trods alt over at HR Clausens snit er højere end mit.4/1 2012 09:04 ChristianIA 050746Så man også lave noget som kan kaldes insider_IKKE_handel :−)4/1 2012 10:08 akademikeren 250748Godt referat Troldmand,

Jeg sidder dog stadig inde med den fornemmelse at din EBIT forudsætning er ALT for høj. 5-8% i 2012 tror jeg simpelthen ikke på. Jeg vil tro at selv 4% er meget optimistisk.

Af faktorerne der vil påvirke 2012 EBIT negativtt'

1. PTC
2. Udskydelsen af 430 mw der var dyre
3. Generel økonomisk afmatning
4. Fortsatte problemer med fabrikken samt produktionsmodningsomkostninger
5. Fratrædelsesomkostninger til de fyrede
6. Omkostninger til den annoncerede omlægning af organisationen
7. Dyrere financieringsomkostninger når den økonomiske storm går på højdepunktet i løbet af 2012
4/1 2012 10:27 cykling 050750Faktorerne der til gengæld trækker modsat.:

1.PTC forlænges i 4 år
2.Bedring i den generelle økonomi
3.Opstarts problemerne ,med de nye produkter er løst
4.Omkostnings reduktioner i organisationen
5.Tilbagevendende fokus på klima politikken
6.realisering af div teknologiske fremskridt
7.Pga den lave rente i Obligationer vil pensions kasser og kapital fonde udvisse stærk interesse i kapital anbringelse i den alternative energi sektor4/1 2012 10:32 Jacobs1 050751Som jeg læser det, er langt de fleste produktionsomkostninger bogført i 2011, da produktionsomkostninger er en straks-bogføring.
Dvs at beløbet for de 430 MW må "gå rent ind" i 2012 regnskabet.4/1 2012 10:33 troldmanden 150752Ja der er flere ting der vil påvirke EBIT negativt i 2012. Men også ting der vil påvirke den positivt.

1)PTC har ingen eller kun meget ringe indflydelse på 2012.

2)korrekt det er de 430mw hvor generatoren har været markant dyre end "normalt". Men udgør trods alt kun godt 5% af årets overlevering
3) hvilken specifik indflydelse vil det få? De har jo allerede sikret sig den højeste udnyttelses procent af deres kapacitet nogensiden. (eller i hvert fald i nyere tid)

4) det er lidt uklart hvad der ligger her. Men de kan nu levere det output der skal til. Men som jeg skrev vil der alt andet lige ligge lidt ekstra udgifter her 1-2 mdr endnu
5) ja. Men den kommer så tidligt på året at der i den anden ende af året vil være en del besparelser. Så den del går nok næste lige op
6)ja helt sikkert. Og reelt set nok den største negative joker. For der kan potentielt ligge en stor afskrivning her
7) ligger deres finansierings omk ikke relativt fast med de obligations lån de har??


Hvad trækker så i den positive retning


1) modsat stort set alle andre år så er der travlt allerde fra Q1. Så kapaciteten udnyttet signifikant bedre.

2)nulpunkt oms er ca 6 mia Euro. De kommer op på omkring 8,5 mia Euro i 2012. Brutto Margin er omkring 20%. Så der kommer meget ekstra på bundlinjen for den ekstra oms

3) de får et positivt cashflow hvorfor netto rentebærende gæld bliver mindre

4) fyringerne sker nu så tidligt på året at rigtig mange vil være ude af konsenen omkring medio året. Så en del af de 150 mio Euro i årlig besparelse vil have positiv effekt i 2. halvår

Så der er altså også en del der trækker i den positive retning4/1 2012 10:11 Occam 350749Jeg synes, at debatten er uretfærdig over for Ditlev Engel. Svarende til, at man begynder at snakke om ny træner, fordi et fodboldhold har tabt 3 kampe.

Det meste af kritikken er kortsigtet. Og Vestas' forklaringer er detaljerede i en grad, vi slet ikke er vant til fra andre konjunkturafhængige virksomheder som MTH eller APM. Den eneste reelle fejl hos DE er for lille reserve i guidance. Men det er alvorligt nok, givet den hysteriske debat.

Det er ikke megen debat om det centrale spørgsmål: Hvad tjener Vestas om 3 år (og om 10 år)?

Men det er også fint, hvis den bliver snakket ned under 50.4/1 2012 10:38 troldmanden 250753Jeg har egentligt hele vejen ment at Ditlev er en utrolig dygtig leder. Og også sagt at såpfremt der var tale om et privat selskab så ville han uden tvivl beholde hans stilling om ikke forever men i en lang periode. Men den seneste nedjustering som er SÅ stor og består af nogle meget voldsomme direkte ekstra regninger som de ikke engang kunne forudsige for blot 6-7 uger side ER altså ret kritisk. Det SKAL koste hoveder i organisationen. Spoørgsmålet er som om det denne gang bliver top chefen. De store investorer forlanger det i hvert fald4/1 2012 10:44 Moneyloss 050755er V112 ikke den dyrest udviklede vindmølle i verden ? De skriver at det koster yderligere 100 mio Euro i udviklingsomkostninger og produktionsomkostninger for møllen. Dermed løber det samlede beløb vel næsten op i 1,5 mia kr for denne mølle. Det virker helt sindssygt at en mølle kan være så dyr. For 1,5 mia kr kunne man jo udvikle en helt ny bilmotor og starte op som bilproducent fra scratch.

Er møllen overhovedet det værd ? Jeg mener, er den så afgørende langt bedre end alle andre producenters billigt-udviklede møller ?4/1 2012 11:05 troldmanden 050759Nej man kan ikke direkte tilllægge alle disse ekstra udgifter til V112 møllen. Det er gridstreamer teknologien, altså den nye generator som kan laves på en stort set fuldautomatiseret fabrik modsat den meget manuelle "gammeldags" gegnerator teknologi. Og gridstreamer bruges i både V112 + 2mw platformen.

Det blev også fastslået at selve teknologien performer som den skal. Den lever op til alle forventninger. Men det er den avancerede fabrik der sluger alle de ekstra penge for at få den ordentligt op i drift og at få underleveradørene til at dokumentere deres produkter i en meget højere grad end tidligere set i vindmølle industrien. Så NÅR fabrikken er ordentligt oppe at køre så har de altså en konkurrencefordel. Men puha det har været en ALT, ALT, ALT for dyr vej at nå hertil. Og det må bare ikke ske. Derfor SKAL der også stryge nogle hoveder på denne dårlige planlægning4/1 2012 10:42 benny 050754Hvis vi ser på verdens 3-5 største vindmølleproducenter: Hvad har de andre fået i ordrer i 2011, hvad er deres evt overskud og er der nogen, der slet ikke har overlevet året (evt nogen af de mindre). Er det pt ikke mest et spørgsmål om, hvem der står op til sidst og er 7400 mw ikke godt gået ?4/1 2012 10:53 benny 150756En oversigt, der lige er kommet:

Analyseopdateringer efter tirsdagens nedjustering fra Vestas:#ANALYSEHUS ANBEFALING KURSMÅL

Nu Før Nu Før

--------------------------------------------------------------

Credit Suisse underperform underperform 60 95

HSBC undervægt neutral 50 90

SEB Enskilda hold hold 80 90

Bryan Garnier neutral køb 87 144

Dnb køb køb 110 120

Exane underperform underperform 50 70

Goldman Sachs neutral neutral 68 73

JP Morgan undervægt undervægt 95 105

Handelsbanken reducer akkumuler 65 88

Nordea hold hold 65 85

BofA underform underperform 81 100

--------------------------------------------------------------

Gennemsnitligt kursmål 73,7 96,4

--------------------------------------------------------------

#

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35

Ritzau Finans

4/1 2012 11:32 troldmanden 050760Der findes ikke for nuværende en sådan stat. Og når den kommer om et par mdr så er det ikke tilgængelig for os alm små fisk. Det er dyre rapporter fra bla MAKE

Men jeg tør så rigeligt godt lægge hovedet på blokken og sige at vestas har taget flest UBETINGEDE ordre i 2011 med 7400mw. Mit bud er det svare til 15-20% af alle ordre

Der er ikke nogen af de større der endnu er bukket under. Men tror vi vil se flere af specielt de kineiske selskaber lukke over de kommende 12-24 mdr. For det er ikke blot Vestas der har det svært. Det er hele branchen. I Kina er det blot også kryderet med dårlig kvalitet fra en række producenter4/1 2012 11:41 cykling 050761Inden der nu er nogen der ser dommedag for sig , syntes jeg det er værd og bemærke at verden er stor og vestas er global

http://stocks.investopedia.com/stock-analysis/2012/Latin-America-Gives-Wind-Power-A-Go-ALSMY.PK-FAN-PWND-IBDRY.PK0103.aspx#axzz1iU78ct5C4/1 2012 11:54 benny 050762Det kunne ellers være interessant med en mere direkte sammenligning og jeg tænkte, at hvis tallene var tilgængelige ville du kende dem troldmanden. Selvfølgelig skal man se på overskud. MEN der er tider, hvor bare det at holde skruen i vandet, overleve udskilningsløbet og stå tilbage med de mange kunder, kontakter, serviceaftaler og globale strukturer på sigt er esset. Mærsk har været igennem noget lignende.

Derudover tror jeg fast på, at nogen af de rigtig store aftaler er blevet udskudt af forskellige årsager. De var forventet i 2011 - nu kommer de i 2012 i stedet.
4/1 2012 14:19 benny 050776Jeg skal nok undlade at bombe til med kopier - men den her er aktuel og relevant til tema. Hvem har egentlig det største ordreindtag WW ?

Vestas dumpede på 2011-målene for omsætning og indtjening, men som en formildnende omstændighed lykkedes det faktisk at komme i hus med forventningerne til ordreindgangen. I forhold til selskabets største konkurrent uden for Kina, amerikanske General Electric, har Vestas umiddelbart klaret sig noget bedre på ordrefronten.

Efter en god slutspurt nåede Vestas for 2011 en ordreindgang på 7,4 gigawatt, hvilket i værdi er opgjort til 7,3 mia. Euro. Til sammenligning havde selskabet stillet aktionærerne i udsigt, at det ville nå mellem 7 og 8 gigawatt. Efter Vestas nedjustering den 31. oktober estimerede analytikerne i snit kun, at Vestas ville kunne nå en ordreindgang i år på 6,7 GW, ifølge et estimat fra SME Direkt.

I forhold til General Electric, som er et af de få andre selskaber, der kontinuerligt løfter sløret for ordreindgangen, så har Vestas klaret sig godt i konkurrencen. Endnu har GE dog ikke løftet sløret for fjerde kvartal, men set over de foregående fire kvartaler har amerikanerne haft en ordreindgang på estimeret 5,6 mia. dollar - eller målt i Euro på 4,3 mia.

Vestas var i 2010 verdens største vindmølleproducent med en global markedsandel på 14,8 pct., ifølge BTM Consult, mens GE var tredjestørst med en markedsandel på 9,6 pct. ud af et samlet marked, målt på nyinstallationer, på 39,4 GW.#

Ordreindgang og priser hos GE WIND de seneste fire kvartaler:GE WIND MIO USD TURBINER PRISERQ3 2011: 1800 (+68) 751 -4,2 Å/Å

Q2 2011: 1600* 667 - 7 Å/Å

Q1 2011: 930 327 - 3 Å/Å

Q4 2010: 1300 477 -14 Å/Å

--------------------------------------------------------------

I alt 5630 2222

--------------------------------------------------------------

*Kun møllesalg i styk blev oplyst. Værdien af møllerne er i det derfor estimeret ved at gange enhedssalget med gennemsnitsprisen i det efterfølgende kvartal.Tal indsamlet af Ritzau FinansFlemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35

Ritzau Finans
4/1 2012 14:27 troldmanden 050778Der er som sagt ingen tvivl om det er vestas. Men GE har helt sikert hentet flere ordre i Q4 2011 end Q4 2010 pga PTC udløbet her i 2012. Så deres tal ser trods alt bedre ud end det der her fremstår4/1 2012 12:41 troldmanden 050763Hmm står formanden stadig 110% bag Ditlev Engel?

Asked if the board still had confidence in Chief Executive Ditlev Engel after the downgrade, which was the second in three months, Carlsen said: "I think the fact that Ditlev will present the new structure next week is an explanation in itself."


http://af.reuters.com/article/energyOilNews/idAFL6E8C40VT20120104

Jeg er dog 99,99%% overbevist om at vi vil se en ny formand til GF. Og så er spørgsmålet om Ditlev også vil have en ny bestyrelses tillid4/1 2012 12:47 cykling 050764Hvordan tolker du udmeldingerne om at der har været store investorer med inde over,er det en eller anden for for lokums aftale,og hvordan lige med køb og salg af aktier.En tæt dialog med investor må jo betyde at de har indsider viden.4/1 2012 12:50 troldmanden 050765tolker det som jeg skrev i mit indlæg4/1 2012 13:13 cykling 050768Jo tak jeg er med på at du mener at de vil se nye folk bag rattet og Ditlev giver selv udtryk for at de for indflydelse.Men hvad for Vestas til gengæld4/1 2012 13:20 actdk 050769De får jo ikke noget som sådan - eller måske og forhåbentligt i længden glade ejere.

Vestas og alle andre virksomheders formål er jo ret beset at skulle tjene penge til ejerne, noget de (VWS) ikke har gjort de sidste 10 år, men noget vi vel alle håber de kommer til.4/1 2012 13:37 troldmanden 050771at få skabt tillid til selskabts ledelse. Det vil så betyde stigende kurser4/1 2012 13:38 Jacobs1 050772Vestas får investorer til gengæld. Det synes vel meget naturligt, at hvis man som storinvester skal skyde x-antal millioner i en virksomhed også stiller visse krav, for at sikre at investeringen forvaltes bedst muligt. Ønsker Vestas de "større spillere" som investorer er de nødt til at tilpasse. Ellers ryger investeringskronerne jo bare andre steder hen.4/1 2012 13:46 cykling 050774Det var jo det jeg håbede på altså ved og lade de store komme med helt ind i maskin rummet gør man dem trygge og det vil så medføre opkøb som starter forhåbentligt lige om lidt.4/1 2012 13:06 revisoren 550766Glimrende indlæg trolmand, men jeg forstår ikke hvorfor du er så negativ på 2012 EBIT. Du forventer kun 5-8 % på en omsætning på 8,5 mia svarende til 425 - 680 mio. Alene den udskudte omsætning på 1 mia vil jo efter Vestas's mening bidrage med 330 mio (de 600 mio i November nedjusteringen har ifølge Vestas en EBIT på ca. 200 mio og de 400 mio fra i går har ifølge Vestas en EBIT på 130 mio). Hvis du trækker den udskudte omsætning ud af dine tal får vi således en "normal" omsætning på 7,5 mia med en EBIT på 95 mio til 350 mio (EBIT % på mellem 1,3 % og 4,7 %) - hvilket virker meget lavt (selv under den nuværende ringe drift).

Jeg er godt klar over at du nok har indregnet nogle ekstraordinære omkostninger, men i et senere indlæg sætter du dem ikke specielt højt (min fortolkning af hvad du skriver). En simpel regnestok ved den slags "cost cuts" er at de ekstraordinære omkostninger svarer til den årlige besparelse - altså vil Vestas have ekstraordinære omkostninger på 150 mio i 2012 (men lad os nu se om en god uges tid). Derudover kommer jo sandsynligvis ekstraordinære omkostninger i 2 halvår (eller måske endda først i Q4) vedrørende USA.

Endelig må vi efterhånden forvente yderligere omkostninger i produktionen samt udskydelse af omsætning - så usikkerheden er høj - ja om muligt højere end tidligere.

Derfor synes jeg også det er mest rigtigt at regne på ordinært resultat og så tillægge (eller rettere fratrække) de ekstraordinære omkostninger efterhånden som de kommer.

Mine forventninger til 2012 er efter gårsdagens melding:

"Normal" omsætning 7,5 mia med en EBIT på 7,5 % (=560 mio)

Udskudt omsætning 1,0 mia med en EBIT på 330 mio

EBIT før ekstraordinære omk. i alt: 890 mio (EBIT %=10,5)

Finansomk: 75 mio

Ekstraordinære omk (12 Januar): 150 mio

Ekstraordinære omk. (USA): ? mio

Ekstraordinære produktionsomkostninger: ? mio

Udskudt omsætning fra 2012 til 2013: ? mio

Skat 28 %: ? mio

Jeg er godt klar over at næppe er mange som tror at Vestas opnår en EBIT Margin på 10,5 % det gør jeg sådan set heller ikke - det er blot hvad lommeregneren spytter ud - og det viser jo blot at vi har nul tiltro til Vestas's egne udmeldinger. Jeg tror ikke der er mange der tror på at 1,0 mia i udskudt omsætning vil bidrage med en EBIT på 330 mio (men Vestas har jo selv udmeldt det - og isoleret set er der er vel næppe flere omkostninger som pludseligt skal regnes med?). Vestas forventede i 2011 en EBIT på 7 % ud af en omsætning på 7,0 mia - derfor er det næppe urealistisk at forvente 7,5 % på en omsætning på 7,5 mia? (ekstraomsætningen på 500 mio bidrager dermed kun en EBIT Margin på 14,5 %).

Hvis Vestas blot kan få nogenlunde styr på bixen i det kommende år, bør aktien være et skrigende køb, men puha Ditlev Engel har ikke været overbevisende i den seneste tid - ja faktisk har det været så ringe at man kunne mistænke ham i at spekulere i et gyldent håndtryk.4/1 2012 13:36 troldmanden 050770Kvittere lige med et tak for godt indlæg revisor.

Mht Margin for 2012 så husk på at dette år er et meget stort US år. Og ordrene i US er med relativ lav Margin. Så det trækker ned.

Og så var ditlev jo ret uklar i spyttet da han på Q3 forklarede om de nye målsætninger som der ikke engang var tidshorisont på. Men de lød bla på at med et nomaliseret us år ville de opnå en høj en cifret Margin.

Der var ingen uddybning af hvad et normaliseret US markedet er. Det er naturligvi med PTC. Men jeg vil ikke umiddelbart klade det sidste år op til PTC udløb for normaliseret. Men hvad betyder det så for Margin? Godt nok har de en laver Margin i US. Men modsat så kommer de amerikanske fabrikker til at opleve en MEGET høj udnyttelses procent i år. Det trækker jo i den positive retning.

Så ja det er bestemt ikke så let længere (for mig i det mindste) at komme med et kvalificeret bud på hvor vi ender. I hvert fald ikke i et relativt snæver interval

Men elelrs helt enig. Kan man være rolig og coll og kigge frem til f.eks 2015 så er jeg ret overbevist om det er en fantastisk investering at købe på dette niveau. Men 2013 kan godt blive en ny gyser4/1 2012 13:39 troldmanden 050773Formanden sælger CFO

Det lyder unægteligt som om formanden holder hånden over Ditlev og i stedet for går efter CFOen

"Det skal først og fremmest sikres, at vi indadtil er mere præcise på de tal. Det kan vi gøre ved at blive dygtigere til at køre vore regnskabssystemer. Det er i øvrigt første gang i min tid, at regnskabsafdelingen er gået så meget fejl i tallene. Vi troede, at de havde fuldstændig styr på tallene, og det gjorde Ditlev Engel også.

http://epn.dk/brancher/energi/alternativ/article2653588.ece4/1 2012 17:35 cykling 050785Troldmand var det ikke dig der fortalte om at vestas havde udviklet møller der var skånsomme over for fugle, så er der et par tusinde MW potentiale her

http://www.forbes.com/sites/toddwoody/2012/01/04/revival-of-iconic-california-condor-threatens-states-wind-farm-boom/4/1 2012 18:26 mfa 050790God debat herinde!
Oversigten her viser, at vestas Aktiekurs langt fra er den værste ift. konkurrenterne:
http://www.proinvestor.com/finansnyhed/10328219/Vestas-har-klaret-sig-lige-saa-ringe-som-kolleger-(NY)
Både Siemens og GE er dog udeladt - måske fordi de ikke kun producerer vindmøller og derfor er en dårlig sammenligning.?4/1 2012 18:31 troldmanden 050791Det er korrekt. Men fuldstændigt undgå det tror jeg ikke noget som helst system kan. Så i et tilfælde som her hvor de snakker om en ørn der egentligt har været erklæret uddød så er det ikke sikkert det er nok. Men jo vestas burde i princippet have en fordel i forhold til disse projekter4/1 2012 18:55 cykling 050793
4/1 2012 19:28 Jacobs1 050795
Hmmm mon vi vil se dette scenarie....?
Når Vestas får ny organisation på plads, med hensyntagen til institutionelle investorers ønsker, vil de institutionelle investorer begynde at købe op i Vestas. Forholdsvis hurtigt herefter vil ordrerne begynde at tikke ind, med efterfølgende kursstigninger. Venter Vestas med at offentliggøre ordrer, så kursen kan forblive lav, indtil institutionelle investorer har købt op? Så kan investorerne score en hurtig og stor gevinst. Hvis det sker, kunne der KLART være tale om aftalt spil og mange af "uheldene" måske ikke være så tilfældige som der gives udtryk for. Det er ikke en påstand, bare lidt tankespind. Lur mig om ikke ordrerne kommer umiddelbart efter næste uges pressemøde.4/1 2012 19:42 cykling 050796At ordrene kommer har Ditlev jo egentlig fortalt.Han sagde i går at større ordre var blevet rykket til 2012 mod forventet underskrevet i 2011.Jeg tror stadig at opturen er indtakt, men kunne godt havde undværet den extra spænding.Bortset fra mer omkostningerne til udvikling, handler det jo bare om konsekvensen af deres nye regnskabs teknik, hvis det ikke havde været for den var årets omsætning nok tæt på de 7 milliarder og dagens kurs fald havde været undgået.4/1 2012 20:00 cykling 050798Med hensyn til konspirations teorier så aner jeg ikke hvad jeg skal tro.Har familie der er tæt på vestas som nægter og acceptere at problemerne på generator fabrikken skulle komme som en pludselig opstået hændelse, og i min verden lyder det også vanvittigt at der ikke har været meldinger op i systemet om noget så vigtigt som indkøring af en ny teknologi oven i købet på en helt ny fuldautomatisk fabrik.Jeg tror heller ikke på historien men hvad sandheden er har jeg ingen ide om.5/1 2012 16:33 Mumtaz 050887Troldmanden

har du set denne video med Thorleif Jackson

http://borsen.dk/nyheder/investor/artikel/1/222786/aktionaerforening_skift_ledelsen_og_koeb_vestas-aktier.html

spændende hvad der sker på 1-5 års sigt :)5/1 2012 11:28 mccarthy 050858


5/1 2012 12:23 cykling 050863Hvor er det dog en skam at den side af sagen ikke fylder mere i debatten og så alligevel er der jo masser af skridt i den rigtige retning.De fylder bare af årsager jeg ikke kan gennemskue for lidt.Men der er altså nogen der bliver taget i røven, når de sælger Vestas i en kurs som denne, hvor alt det positive for branchen og vestas er udeladt på vægt skålen, ja der har været problemer i produktion af de nye teknologier og ja , budget for udvikling er løbet lidt fra dem.Men årsagen til nedjusteringen ligger primært i de ændrede regnskabs regler.Og det er vel også ganske naturligt at der efter så voldsom vækst skal ryddes lidt op.Men der fra til den hysteriske dommedags stemning der hersker nu er der en voldsom ubalance.5/1 2012 16:57 Jacobs1 050891Fuldstændig enig4/1 2012 20:17 Kongkurs 050800Hold da op - Manden = DE har ALTID en undskyldning - god eller mindre god, hvorfor det ikke er gået som tidligere udmeldt.

Årsagen er - helt enkelt - ledelsen er for ringe. Andre virksomheder nedjusterer sjælden 3 x i træk inden for et år - Vestas gør.

Hold da inde med disse alenlange fortællende indlæg, der jo ikke fortæller andet, end at ledelsen - bestyrelse + direktion - bare ikke har styr på sagerne.

Vestas skal nu ned i mellem kurs 25 og 30, og den den tid er den måske interessant at købe, måske ikke.

Der skal i lat fald skiftes ud på direktionsgangen, før aktien bliver attraktiv at eje igen.

Og det uanset hvor meget den hypes i lange indlæg, enten her eller på søsterkanalen.

PS: Har ikke ejet Vestas siden fusionen med NEC Micon, da jeg mente at alt for mange fra NEC fik for stor indflydelse på selskabets ledelse - og se minsanten hvorledes det er gået.4/1 2012 20:44 vebrand 050802Fint nok du har din holdning ( Plyds ) som åbenbart er dit navn på euroinvestor, men at nævne 35-30 kr pr Aktie som svarer til hvad de må forventes at tjene i 2012 og med en kurs på omkring 0,25-0,30 iforhold til indre værdi er jo slet ikke realistisk.

Cykling syntes virkelig du komme med nogle gode links og gode vinkler.

copy paste fra Euroinvetor.

@ Ironi... Ledelsen har ikke blot tabt sutten - de har tabt hovedet - eller rettere de har slet ikke haft det med på arbejde i flere år - ja faktisk siden fusionen med NEC, hvor den uduelige NEC ledelse kom med over i Vestas.

Siden har jeg ikke ejet aktien - gær hvorfor (PS: Er du i tvivl så kig på kursgrafen).4/1 2012 20:49 Kongkurs 050803vebrand - jeg finder dit indlæg indholdsløst og absolut uden perspektiv.4/1 2012 21:01 cykling 050805Tak

Der er rigtig mange spændende og gode indlæg i debatten, så hvorfor bruge tid på indlæg fra debatøre der ikke ønsker dialog.4/1 2012 21:17 vebrand 050808Morgan Stanley solgte over 1.700.000 millioner aktier idag. Hvis nogle har adgang til nogle site, hvor mange kan følge antal shortet aktier, ville det være en meget interessandt oplysninger.
Merrild Lynch er faktisk netto køber idag, de har ellers tæppebanket aktien.

Hvorfor kom nedjusteringen ikke samtidig med at ny ledelses struktur, og hvorfor kommer ledelses strukturen før regnskabs aflæggelsen.

1 ) De ønsker fokus på ny organisation og derfor var er det vigtigt at den kommer til at stå alene, samt at ny ledelse er klar inden fremlæggelsen af regnskabet i Februar, da forventninger til 2012 bliver rimelig positive, så er det vigtigt at det ikke bliver DE der fremlægger dem, da de så vil blive modtaget kritisk fra aktieanalytikerne.

Det må så betyde at det bliver en intern kandidat som bliver ny CEO.

Så mit bud :

Ny CEO : Martha Wyrsch
Ny formand : DE4/1 2012 21:19 akademikeren 050809DE bliver aldrig formand for Vestas.4/1 2012 21:22 vebrand 050810Hvorfor en sådan kategorisk afvigelse, umiddelbart vil DE være en god formand, da han kender forretningen til bunds, men da han åbenbart ikke er den store process mand, syntes det lyder ok i mine øre, men vil meget gerne have din mening uddybet.4/1 2012 21:27 akademikeren 150813Det sker MEGET sjældent at en direktør bliver formand, medmindre direktøren har en stor eller bestemmende aktiepost.

Det sker ALDRIG at man bliver formand fordi man har skuffet som direktør.

Hvis han havde været en ubetinget dygtig direktør for Vestas ser man af og til sådan en transition fra direktør til formand.

Men det er jo ikke tilfældet med DE.

Jeg tror ikke de eksisterende aktionærer overhovedet forestiller sig den mulighed, som også ville være højst udsædvanligt. Når DE ikke længere er direktør i Vestas vil deres veje skilles.

Og sådan tror jeg egentligt også DE ser tingene.4/1 2012 22:39 doodha 550821Jeg synes, du er hård ved Ditlev Engel, Aka.

Han satte sig i spidsen for en gevaldig turn-around, da han kom til. Det var på et tidspunkt, hvor Vestas havde store problemer.

Konjunkturerne og optur for den grønne dagsorden gjorde da deres for, at det også blev til en succes...

Men derfra og så til nu at sige, at han ikke har været en dygtig direktør... OK, du skriver, at han ikke Ubetinget har været en god direktør...men:

Han har taget nogle sats: Gjort at Vestas er en global virksomhed; Satset på forskning og udvikling - tilsammen har han gjort at Vestas stadig er det førende vindmølle-selskab world-wide. Og vil være det fortsat, i alt fald et par år endnu.

Dette var ikke sket, hvis ikke én kapacitet som Ditlev Engel havde sat sig i førersædet for 6-7 år siden. Vestas ville være faldet tilbage i "dansen". Men det skete ikke - og det kan vi først og fremmest takke Ditlev for.

Vestas står i dag langt stærkere, end da han trådte til - det er vel det en direktør skal måles på.

Da han trådte til, var kursen som nu; men dengang var der jo ligefrem underskud på underskud - nu holder de jo da i værste fald resultatet på nul. Og grunden til de relativt dårlige resultater er ekspansion - omkostninger i opbygning af nye produktions-steder og forskning og udvikling.
Det er ikke som i 2004-2005, hvor de dårlige resultater skyldtes sådant noget lort som "Horns Rev"-omkostninger (altså reparation på fejl-konstruktioner)

Så nej: Jeg køber ikke den med, at Ditlev Engel er og har været en dårlig direktør for Vestas.
Uden ham... havde vi næppe haft Vestas i dag, i alt fald ikke som fortsat ledende worldwide wind turbine producer....!!!5/1 2012 10:00 mccarthy 050848Til Doodha og andre.
Hvert år ved generalforsamlingen er en direktør til eksamen. Skulle resultatet glippe et enkelt år så har jeg ikke oplevet at fyreseddelen er udstukket. Et chefskifte plejer at ske i mindelighed, og uden at pressen og små investorerne følger slaget på sidelinien. Mit gæt er, at dette også vil ske her (hvis der sker et chef skifte ).
Og du har ret i at DE har visioneret om global produktion, politisk lobbying, fokus på arbejdssikkerhed, forskning o.s.v. Og det for manden da også ros for. Men at eksekvere nogle af visonerne kikser squ da. Han fik 15 mia og opbyggede en produktionskapacitet på ca. 10 Gw. Der bliver investeret som aldrig set før i forskning. Men - fabrikkerne har aldrig produceret optimalt, og jeg har svært ved at blive begejstret over forskningsresultaterne. Hans realitetssans ligger under hans superoptimisme og netop dette har og vil skade Vestas i fremtiden.
DE er en visionær og skal have stor tak for den tid han ledede Vestas, men nu har Vestas brug for en traditionel administrator som direktør . Samme argumentation går på hvorfor Carlsen burde tage sit otium.
Og uden for agenda:
Hvis jeg skal spinne, så er Mærsk den nye investor. Mærsk, der underlig nok just har sat en reder på Danske Banks toppost, men samtidig ønsker at sælge dets aktier i samme selskab - disse penge kunne jo b.l.a. blive anvendt på en Vestas investering - dette er rent hjernespin .5/1 2012 12:33 Jacobs1 050864Maccarthy...jeg fremsatte samme tankespind d. 02.01 omkring Mærsk som investor i Vestas. Jeg havde samme dag korrespondance med Mærks IR omkring tanken at de skulle ind i vind-branchen, i evt. parløb med Vestas. De afviste at Mærsk skulle ind i vindenergi, da de ikke har erfaring på området. De ville derimod udvide deres olieaktiviteter i 2013 og 2014.
Men man kan jo sige, at erfaringen kan de jo købe sig til.
Jeg sendte samme dag en mail til Vestas omkring emnet, men de har valgt ikke at kommentere på det. I hver fald ikke endnu... Men alle tænker tanker og intet er umuligt. Men inden længe ved vi meget mere.5/1 2012 12:45 Kongkurs 050865Jeg tror, at I skal se til østen for en nye ejer. En af de store Japanske, Kinesiske eller Koreanske konglomerater kunne have god interesse i at smide xx mia. kr. i en virksomhed som Vestas.

Jeg tror, at Vestas på danske hænder er en saga blot inden for relativt få år.

Alternativt - så må de gennem en restrukturering og i værste fald også en rekapitalisering.5/1 2012 12:47 cykling 050866Med den omsætning og kurs der er nu , bliver det spændende og se om der ikke en af de nærmeste dage er nogen der flager og er over 5%, det ville kunne få stor betydning pga signal værdien.5/1 2012 15:17 mccarthy 050878Hej Jacobs1.
Mine tanker var fostret af et tidligere indlæg og det må så være dit, og tak for det. Det er jo rent spin, men vidende at store olieselskaber investerer vedvarende energi, så er tanken jo nærliggende. DONG, Mærsk, Vestas og for den sags skyld NKT, Grundfos, Danfoss er danske firmaer der ser store forretningsmuligheder i energi/alternativ ernergi. Jeg stopper her for det er ligesom udenfor det forum som debatten dækker, og tak for svaret.5/1 2012 16:29 cykling 050885Når i må så må jeg også

Ditlev er 100% dedikeret til vind og sine aktionærer

De startetiske overvejelse samt ændringer i organisationen som er sket i samråd med en kreds af store investorer bliver fremlagt i næste uge og er.


Vestas har i overensstemmelse med aktionærer som tilsammen repræsenter 40% af aktierne indgået samarbejde med Toyota som pr dags dato overtager de 40% af vestas aktier.Toyotas indtræden i virksomheden er som aktiv ejer og vil bidrage med optimering af automatisering af produktionen og lean og sigma sixt vil som i toyotas egne fabrikker blive et hovedmål.Størstedelen af RD flytter til Japan hvor også det nye administrations center forventes oprettet, den samlede effekt af besparelserne forventes og reducere Vestas kapacitets omkostninger med 20%.Hovedparten af bestyrelsen træder tilbage og pladserne indtages af forretnings folk med mere international erfaring.Ditlev Engel tiltræder en stilling som Ambassadør for Vestas.4/1 2012 21:25 cykling 050812Udemærket bud, omkring nedjustering så er de som jeg forstår det pligtige til så snart de besidder viden af kurs påvirkende karakter og meddele det til markedet, der har allerede været kritik som stiller spørgsmåls tegn ved hvor længe de har kendt de såkaldte nye oplysninger.Men kurs påvirkende var det sgu.4/1 2012 21:24 Kongkurs 050811cykling - jeg ved ikke om det er mig du hentyder til. Jeg tillader mig nok at spille djævlens advokat i et kor af ret positive stemmer i en debat om et selskab der netop har præsteret et historisk dårligt år.

Jeg tillader mig at highlighte det helt indlysende - at der er en sammenhæng mellem Vestas dårlige perfomance og ledelsen i virksomheden, og at denne sammenhæng har været ydelig i en årrække.

Det er ikke populært - særlig når folk ikke har overholdt deres stops og har tabt kassen.

Sorry - jeg kan simpelthen ikke se de positive nyheder i virksomheden Vestas p.t.

Listen over nedjusteringer og undskyldninger er bogstaveligt talt alen lang.

Det fortæller mig, at ledelsen ikke er i besiddelse af det rette perspektiv på deres omverden, og derfor ikke formå at navigere ret i den = de er ikke deres opgave voksen, for det er netop ledelsens opgave at styre virksomheden sikkert igennem - UANSET hvordan omverdenen nu engang former sig.

Og det evner de tydeligvis ikke.

Indtil ledelsen har bevist at de formår at navigere ret, så er der egentlig ingen grund til at bruge ret meget tid på aktion - for det er ret beset bare hyppen de samme dårlige kartofler.

Når ledelsen engang formår at generere resultater til gavn for aktionærene, er det tid til at se nærmere på casen - ikke nu - den er et desideret dårligt køb på disse niveauer - og jeg er sikker på at vi skal gense kurs 30 eller måske endda 25 før end den vender. Dette er der nok nogle A folk, der kan give deres syn på.4/1 2012 21:38 cykling 050814Godt ord igen

Personligt har jeg de sidste 8 år købt og solgt Vestas, selvfølgelig for investeringens skyld.Men ud over det er jeg meget interesseret i branchen , specielt vestas , generelt i energi debatten og klimaet.Selvfølgelig er jeg ikke objektiv, jeg er bare af den 100% overbevisning udanset mine vestas aktier, at vindenergi har en enorm og positiv fremtid, da der ikke for mig og se er et alternativ.Derfor ærgre det mig ( set med mine farvede briller ) at folk ikke kan se potentialet.4/1 2012 21:47 Kongkurs 050815cykling - potentialet ville være der - med en dygtige ledelse - ingen tvivl om det.
Hele problemet er jo i en nøddeskal, at potentialet ikke realiseres, men der i mod spildes.
Det er sørgeligt - men det jo jo faktuelt hvad der sker.
Der er givet masser af gode ting i Vestas, men de bliver bare ikke omsat til overskud. Hvis ansvar er det? Svaret er enkelt - det er ledelsens ansvar.4/1 2012 21:55 cykling 050817Så er vi jo faktisk ikke så uenige, min pointe er bare at Vestas nok skal klare sig endda meget godt,og løsningen kommer måske i næste uge for selvfølgelig kan ingen være tjent med det her.4/1 2012 22:01 Kongkurs 050818Problemet er større end som så. i 1.kvt. forventes 2001 at give et overskud på 3,6 mia. DKK. Ordre indtag på 7 - 8 GW.

Ordrene kom, men de 3,6 mia. fordampede. Og det er netop det der er hovedproblemet. Man formår ikke at tjene penge = der er ikke styr på virksomheden.

Nu skal tusindvis af medarbejdere fyres, samtidig med at man fortæller om en historisk stor ordre bog.

Så spørger jeg - hvem skal producere de ordre? De fyrede? Nej vel - det hænger altså bare ikke sammen, og ledelsens udmeldinger hænger ikke sammen set over året.

Nu skal det nok vise sig, at en stor organisationsomlægning laver så meget rav i den, at leveringen af de mange ordre forsinkes og så kender vi jo historien igen - mere tabt potentiale - og mere tab indtjening.
Jeg spø'r bare - hvor blev de 3.6 mia af?5/1 2012 02:44 polopolo 050827Du har ret Kong Kurs .
Ret i at overskuddet er væk ,men det er ikke unikt for Vestas her midt i finanskrisen.
Du har ret ordre indtaget er max nogensinde.
Men det er også vigtigt at Vestas er igang med at starte en fuldautomatisk gen. fabrik. At Vestas er positioneret i GB USA Brasilien og Kina så der er altså store ordrer og mange fabrikker det hele opbygget i en periode kendetegnet ved 2-3 års finanskrise.
Jeg kan personligt ikke se ensidigt negativt på dette. Udfordringer er der nok af, men der er også mange muligheder ,skabt i en periode hvor DE har stået ved roret.4/1 2012 21:51 Kongkurs 050816


4/1 2012 23:19 Kongkurs 050824Som jeg gentagne gange har berørt her inde over det sidste års tid...
Saxet fra Børsen:

Ledelsesproblemer truer Vestas
Af Susanne Tholstrup
22:30 Adm. direktør Ditlev Engel har bygget et omfattende direktionssekretariat i Vestas. En såkaldt regering, som har mistet forbindelsen til driftsorganisationen. Hoved og krop er adskilt i virksomheden.

Det betyder, at direktionen formulerer strategier og udmelder bombastiske mål, som medarbejderne ikke har kinamands chance for at eksekvere, og det er forklaringen på de mange overrumplende nedjusteringer.

Således lyder vurderingen fra en ledelsesekspert med indgående kendskab til Vestas' organisation til Børsen, men kilden ønsker ikke sit navn i avisen.4/1 2012 22:33 ChristianIA 050819Havde du troet 56 var realistisk ?4/1 2012 23:31 butterboy 050825Her er et fornuftigt bud på, hvad der er måske er en del af problemerne


Der skal nogle flere DJØfere ind

http://borsen.dk/nyheder/topnyhed/artikel/1/222729/ledelsesproblemer_truer_vestas.html5/1 2012 06:24 cykling 050828Ude fra betragtet må det være enormt vanskeligt og håndtere de produktions udsving der ligger i kvartalerne, en bedre dialog mellem salgs afdelingen og produktionen lyder for mig til og være løsningen.Jeg kender det fra min egen verden, hvor salgsafdelingen stolt sender en ordre over i produktionen så drenge op på hesten se hvad vi har med hjem til fabrikken.Problemet er bare at nogen gange at så er de leverings betingelser de har aftalt helt ude i skoven i forhold til det antal arme og ben vi har til rådighed, hvis de der imod hvilket de ikke gør, havde inddraget os , så kunne vi havde fortalt dem at hvis de rykkede leverancen 4 måneder så kunne vi producere 10% billigere og uden fejl , rabatten kunne så bruges enten til indtjening eller som led i forhandlingen.5/1 2012 07:13 Kongkurs 150829Hvad med om I i produktionen på forhånd havde informeret salgsafd. først, så de gik ud og aftalte noget der var muligt?

Tåbeligligheder som denne er typiske, og er - undskyld jeg siger det - dårlig ledelse. Den slags skal være afstemt på forhånd, og kan man ikke finde ud af det, så er der nogen, der ikke passer deres jo og som skal ud.

Mht. Vestas, så er det jo endnu værre. Ingen fra ledelsen kan forklare hvor hele årets overskud blev af. Det er både amatøragtigt og direkte pinligt.

Det tyder på en topchef i et glashus, med ringeføling med hvad der foregår i virksomheden, og det tyder på et mellemleder lag, med dårlig kontakt til topledelsen.

Min mening er, at DE er en kransekagefigur, der fiser rundt og holder fine taler, pæne præsentationer osv. ,men som har ringe kontakt til, og forståelse for, hvad der foregår i resten af virksomhden. Derfor blev 3x15 da også til 3x0 - det var et luftkastel på direktionsgangen, uden forbindelser til resten af virksomheden.Det er en klassisk fejl. Og det er en ledelsesfejl. Intet andet.

Når planer og tiltag fra ledelsen ikke implementeres i organisationen, så har ledelsen fejlet.

Jeg tror, at der bliver en sej omgang at få vestas på ret køl, for den manglende kontakt mellem topledelsen og resten af organisationen er et rigtigt vanskeligt problem at få løst. Der skal luges ud mange steder, men først i toppen.
Det tyder nemlig også på en syg ledelseskultur.5/1 2012 07:33 cykling 050830Ja det er tåbeligheder, men desværre hverdagen inden for min branche ( byggebranchen ).Og ja det er helt sikkert et ledelses problem, jeg syntes dog at det er en formildende omstændighed at væksten har været så stor.Sådan at forstå at det at man har implementeret 2000 nye medarbejdere om året, altid vil give problemer og derfor ser jeg heller ikke det helt store problem i at der nu skal til passes.Vestas er en svær størrelse og håndtere i forhold til så meget andet.De er både et udviklings / forsknings firma, en produktions virksomhed med div underleverandøre, en montagevirksomhed og det med alle divisioner i forskellige verdensdele hvor der er ansat ca 10000 medarbejdere inden for de sidste år.Vækst er rigtig godt , men med den hastighed ikke uden udfordringer.Mere en 400MW fejlproduceret var det ikke det stod i meldingen fra vestas det siger alt.5/1 2012 07:52 Kongkurs 050832@ cykling - der er desværre ikke noget nyt under solen. Man vedbliver at falde i de "gamle" og velkendte fælder, og gentage fejl 100 vis af andre har gjort før. Hvorfor lærer man ikke af det?
Hvorfor tror Vestas topledelse at de "kan gå på vandet" - hvad de naturligvis ikke kan og ender med at falde i en gammel fælde?

Efterhånden "bobler" der mere og mere information frem hist og her, som tyder på at ledelseskulturen i Vestas er fundamentalt fejlbehæftet.

Nu skal der så restruktureres, men da det er topledelsens skyld at det er gået galt, så vil det naturligvis ikke lykkedes, især ikke hvis der er hold i snakken om at topledelsen har decuplet sig fra virkeligheden i resten af virksomheden.

En topledelse uden ægte opbakning fra resten af organisationen har ingen muligheder for at omorganisere, da det de siger kun bliver taget til efterretning for "syns" skyld. I virkeligheden kører resten af organisationenen efter andre mål og normer.

Det vil iørigt passe godt med de overraskende nyheder, der meldes sent ud. Mellemlederne hytter længst muligt deres eget skind, siger "ja og ammen" til topledelsens beslutninger, men gør i virkeligheden mindst muligt for at implementere dem, da de inderst inde er dybt ueninge i dem, eller kan se, at de ikke kan realiseres på det foreliggende grundlag.
Disse problematikker giver ofte galloperende omkostninger, idet der er en konflikt mellem den formelle og uformelle ledelse i organisationen. Det er ødelæggende for en virksomhed som vestas, men desværre set masser af gange før.
Bestyrelsen har også fejlet stor ved ikke at have grebet ind langt tidligere, hvis tingene forholder sig som beskrevet her.5/1 2012 08:01 cykling 050833Så er vi vel tilbage ved det hele handler om, vestas bliver nu handlet i en kurs som afspejler de problem stilinger du her nævner.forudsætningerne for en succes er til stede, men har man evnen og viljen til og komme op på sporet igen ?.Slaget er ikke tabt, men der skal handles.5/1 2012 08:07 cykling 050835Kongkurs

Jeg glemte og sige at i det firma jeg er i, er direktøren 100% obs på vigtigheden af sammenspillet mellem salg og produktion, det er årsagen til at jeg kan sidde her og hygge mig nu, men problem stillingen er en af de væsentligste årsager til at byggebranchen er en branche med lav indtjening og mange fejl.5/1 2012 08:08 Kongkurs 050836Men bliver der handlet effektiv? Svaret er nok nej - Topledelsen er gift med bestyrelsen, som sidder og feder den med gode honorarer. Der vil nok komme masser af handling, men det vil ikke være de rette tiltag, for både CEO og bestyrelse vil blive siddende, og skal fejlene rettes effektivt må de gå - og de når nok ikke af sig selv nogen af dem. Dertil er honorarene for fede.5/1 2012 08:23 cykling 050838Det tror jeg vi er en del klogere på i løbet af næste uge.Så bliver det afgjort om Vestas fortsætter som middelmådig med alt hvad det indebære eller om tiltagende er så radikale at troen på et veldrevet verdensfirma vender tilbage.Men spændende bliver det.5/1 2012 08:37 Kongkurs 050840Der går nok betydeligt længere, for forholder det sig sådan som vi taler om her, så skal der nok komme masser af udmeldinger, men det vil knibe med implementeringen - og til hvad nytte er det så?

Men det må tiden vise.6/1 2012 23:41 koden 050986nåee..kongkurs og cykling. Er i snart færdige :−)

Nej..tak for meget god tråd...6/1 2012 23:54 silkeborg 050987Interessant tråd.
Jeg har (bortset fra en meget kortvarig periode for nogle år siden) ikke været inde i Vestas og har derfor fulgt Vestas's udvikling på afstand. Sidder og læser med her fordi jeg overvejer at gå ind, både kort og lang. På lang sigt tror jeg på casen men som Kongkurs så rigtigt beskriver så løses organisationsproblemer ikke over natten da det grundlæggende er ledelseskulturen som skal justeres. Men en indre værdi på 0,58 virker attraktiv.

Men hvordan ser i kursen på kort sigt, dvs ift udmeldingerne 12.januar ? DE's afgang er formentligt den største kurstrigger (specielt da det er letforståeligt stof for aktionærer i en folkeaktie), men vil cust-cutting planer krydret med f.eks ny CFO eller ny best.formand blive taget som tilstrækkeligt positivt i markedet? Kort sagt, hvordan ser i upside/downside kortsigtet? Min egen begrundelse for at gå ind kortsigtet vil være en forventning om en signifikant organisatiosnændring, men er det realistisk denne gang?TRÅDOVERSIGT

50733 Farvel Ditlev Engel
4/1 02:29 troldmanden 21
50739 Har nu en ..
4/1 07:58 cykling 0

50891 Fuldstændig enig..
5/1 16:57 Jacobs1 0