Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Investor contra spekulant


52124 turin 26/1 2012 21:44
Oversigt

Husk nu, i al tumulten om det skal være Vestas eller Pandora eller Bavarian. Rygraden i en portefølje skal være baseret på værditilvækst og ikke spekulation. Måske skal 20% af porten sættes som funny-money i VWS, PANDORA eller BAVA, men de resterende skal stå i selskaber der bare år efter år leverer resultater. Om man går efter udbyttebetaling eller kursstigninger er ét fedt. Det vigtige er at se på selskaber med et højt overskud og et stort cash-flow. Og begge dele over en lang årrække.
Der er en del af dem, specielt udenlands. Store telekom-virksomheder som fx Deutche Telecom, Telefonica, AT&T oa. De har alle et ekstremt højt cash flow.
Store aktører på daglivaremarkedet er også attraktive. Coca Cola, Walmart er eksempler.
Skal det være de lidt mere betændte områder pharma og finans vil jeg pege på GlaxoSmithKline og Münchener Rück. Begge har solid værditilvækst i bagagen.

Det vigtigste er at funny-money skal fylde forholdsvis lidt i porten. Min tommelfingerregel siger 40% blue chip (de jeg har skitseret plus selvfølgelig andre), 40% large cap (det inkluderer fx solide sager som CARL, HM, NOVO), 15% small cap og 5% funny-money. Funny-money bør derfor også fylde relativt lidt i debatten.

- turin26/1 2012 22:20 JKY_VH 052126Fuldstændig enig turin. Jeg ser dit indlæg i god forlængelse af Kristensens indlæg i går, hvor han præsenterede en valueaktie på PI.
Det er interessant læsning.
Tak for input til jer begge.26/1 2012 22:37 152127Hej Turin,

Jeg erklærer mig komplet enig. På PI er det oftest at ratioen af funny money aktier fylder det hele i debatten.

Hvad også med Apple som er historisk billig, selvom den aldrig har været dyrere

Kigger man på ProInvestors Modelportefølje er der 0% funny money og meget lidt small cap.

Iøvrigt kan man også få - som newbie - lidt inspiration i vores Aktieskole.

Vi taler alt for lidt bluechip.

En Aktie man som investor virkelig skal holde øje med nu er efter min mening - og her ved jeg vi kan være uenige - Nokia, som for få år siden snildt opfyldte kriterierne for at være blue chip og nu er funny money territorium.

Men jeg kan tro på turnarounden hvis Lumia fortsætter opad på listerne. Kig efter den i supermarkeder og på cafeer.

Tæller I mange, så fortæl det herinde.26/1 2012 23:12 TeamGarlic 052130Kig på Fortum igen ! Jeg har i den seneste tråd om Fortum bemærket, at jeg ser 2 interessante bullish signaler. Da jeg alligevel stærkt overvejede aktien til porten, så skader det ikke at købe på et ekstra godt tidspunkt.28/1 2012 10:12 turin 052213Min pointe med blue chip er ikke at man til tid og evighed kan regne med at blue chip vil vedblive med at være netop det, blue chip. Som med alle investeringer må de fra tid til anden gennem et serviceeftersyn. Nokia er et strålende eksempel, så jeg har for sjov skyld fundet listen med Dow Jones IA fra 1976 frem:

American Can
Allied Chemical
Aluminum Company of America
American Telephone and Telegraph Company
American Tobacco B
Bethlehem Steel
Chrysler
E. I. du Pont de Nemours and Company
Eastman Kodak Company
Esmark
Exxon Corporation
General Electric Company
General Foods
General Motors Corporation
Goodyear
Inco
International Harvester
International Paper Company
Johns-Manville
Minnesota Mining & Manufacturing
Owens-Illinois Glass
Procter & Gamble Company
Sears Roebuck & Company
Standard Oil of California
Texaco Incorporated
U.S. Steel
Union Carbide
United Technologies Corporation
Westinghouse Electric
Woolworth


En del eksisterer i dag under andre navne (typisk ifm fusion eller opkøb), en del er gledet ud af blue chip segmentet og nogle findes faktisk slet ikke mere. Med blue chip behøver man ikke at sidde at nørkle med med dag til dag stigninger og fald, men kan koncentrere sig om det langsigtede. Som minimum bør man en gang om året checke porteføljen for at se om basis performer som forventet. Hvis ikke, er det naturligvis klart at der kan ske udskiftninger - også i blue chip.

Jeg synes at listen er sjov at kigge igennem for at se hvor mange selskaber jeg kan genkende og specielt hvor mange jeg ikke aner hvad er. Hvem har nogensinde hørt om International Harvester, Johns-Manville eller Owens-Illinois Glass?


- turin26/1 2012 22:53 Kristensen 252129Jeg er helt enig med dig i porteføljestrategien i stor grad bør vægtes af solide aktier og mindre grad af funny-money.

Men når det er sagt, er det vel meget naturligt at det er funny-money som præger debatten. De solide Value aktier er ofte dem man sidder langsigtet i, hvorfor der heller ikke så ofte sker de store ændringer. Derimod er funny-money ofte mere kortsigtede og spekulative-investeringer, hvorfor de dels handles oftere, men også rykker kraftigt på nyheder, som netop er interessante at diskutere, da man her kan lave den hurtige gevindst eller tab.

Jeg ser selvfølgelig gerne flere indlæg om solide bluechip- og largecapaktier osv., men forstår udemærket at det er funny-money aktier, som præger debatten mest.26/1 2012 23:58 turin 052135
Ja, jeg ved jo at vi er enige langt hen ad vejen, Kristensen. Det pudsige er at når jeg kigger på mine depoter er det de solide aktier der så langt dominerer plusserne. Plusser der kan bruges til noget. Kursstigninger på 100%, 200%, 300% eller mere. Eller kvartalsvise dividender i en lind strøm.

Mit indlæg var ment som inspiration de der ville begynde at anlægge en langsigtet portefølje med en solid basis. 40% eller hvad ens temperement nu tilsiger i ultra large cap, indenfor sektorer og virksomheder der i mange år har vist deres værd. Det er et godt fundament.

Men +10% på Vestas på én dag skaber flere overskrifter. At man så har tabt dem og mere til 14 dage efter, er der ikke så mange der skriver om.

- turin26/1 2012 23:41 Media 052133Aktiemarkedet står overfor en alvorlig nedtur. Så skal man ikke være naiv og ligge med aktier. Faldet bliver meget større end de fleste kan drømme om. Sælg aktierne, der kommer meget bedre købsmuligheder, bare ikke i 2012.
26/1 2012 23:43 nohope 152134Max 5 % funny money, ingen rygning (!) ingen alkohol, hænderne over dynen, masser af grøntsager, mindst 20 minutters motion, 8 timers søvn, okay - måske lever du ikke længere, men det vil helt sikkert føles sådan.

Tænk sig at det skulle komme fra Turin - med en sådan avatar.27/1 2012 00:04 turin 052136Det meste står for din regning. Jeg ryger som en skorsten. Drikker som et svin. Hænderne holder jeg hvor det passer mig. Grøntsager er noget kvinder spiser. Jeg dyrker af princip ikke motion. Jeg kommer ikke til at leve længe men who cares?

- turinTRÅDOVERSIGT