Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Hvor ender Grækenlands-spillet?


56877 Radek 14/5 2012 20:56
Oversigt

Formålet med denne debat er at udveksle nogle tanker om udviklingen i de store linjer i verden, da det jo har en enorm indflydelse på markedernes udvikling.

Jeg vil tage udgangspunkt i Grækenland-krisen, der fylder sendefladen på BBC, CNN og mange andre kanaler temmelig massivt.

Mit postulat skal være, at det ikke er en option for de europæiske større nationer at lade Grækenland smutte ud af EU.

Jeg ved godt, at der er nogle politikere og embedsmænd, der siger, at det er en mulighed, men jeg antager at den slags udmeldinger supplerer de forhandlinger (og pres), der foregår mellem EU og grækerne.

Argument:
Siden den kolde krigs afslutning er der sat gang i en rivende udvikling i forholdet mellem de store stater i verden.
Der er ved at blive udviklet nye stormagter, der inden for en overskuelig fremtid vil kunne udfordre den eneste tilbageværende supermagt (USA), og det er nærmest et faktum, at Kina overhaler USA økonomisk inden 2040.

Der er nogen, der siger, at der kræves en befolkningsmasse mellem 500 millioner og en milliard for at ville kunne gøre sig gældende på den lange bane, og der er både Kina, Indien og Amerika godt med.
EU er også med i gamet, men det er de kun, hvis de holder sammen.

De gamle stormagter som Tyskland, England og Frankrig, men også Spanien og Italien har ingen chance for at få noget som helst at skulle have sagt i fremtiden, hvis landende (og dermed befolkninger) falder fra drypvis.

Derfor er EU de europæiske nationers fremtid, uanset om vi vil det eller ej.
Og derfor tror jeg, at vi vil se, at der findes et kompromis, der holder Grækenland inde.

Alt andet er en accept af, at Europa er på vej ud af international politik på højt plan.

Hvad mener du?

Mvh Radek15/5 2012 10:54 Radek 056896Hmmmm.. Er der slet ingen herinde, der har interesse i at debattere den internationale politik og dens indflydelse på vores investeringer?

I dag kommer det her frem:
http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2012/05/15/112258.htm

Samtidig siger Jean-Claude Juncker følgende:
http://borsen.dk/nyheder/oekonomi/artikel/1/232747/eu..

Har I tænkt over, hvordan markederne vil reagere, når der kommer en melding om en redning af den græske situation på banen?
I disse dage reagerer markedet som om, at der ikke kommer en plan.

Mvh15/5 2012 20:44 Conner 256931Jo, jeg skrev lidt i chatten i går, og muligvis kommer jeg her til at gentage mig selv.

Dit første link EU holder skansen.
Ja, det gør de nok, og måske i kraft af en ekspansion i økonomien i Tyskland, hvor der kommer fornuftige lønstigninger. Samtidig, så må man sige, at Tyskland har været en solid vækstmotor for det samlede Europa.

Link 2
Der ER nogen, der skal ud i offentligheden, og dysse den grimme stemning lidt ned - selvfølgelig skal de det. Det ændrer dog ikke ved, at markante personligheder har udtalt, at Grækenland kan være på vej ud. Dette er selvfølgelig for at forberede markedet på, at det er den vej,
det kan gå. Og skulle det komme til løsning, altså at Grækenland forlader euroen, ja så kommer det ikke som en bombe.

Du har helt ret, det er lige nu altafgørende hvad der sker på den front. Det vigtigste er nok, at der ikke dukker noget rigtig snavs op i Spanien, eller at markedet kaster sig frådende over de spanske Obligationer (læs: shorter dem).

En kort kommentar, til det vigtigste emne pt.16/5 2012 08:26 TeamGarlic 356946I Tyskland kører stemningen op. På ZDF var der i sidste uge en udsendelse fra Grækenland om tingenes tilstand og det falder nok ikke den menige tysker let at skulle betale for den korrupte græske stat, der i slutningen af denne måned formodentlig ikke har penge til at betale pension, lønninger m.v. !
Link til en kommentar til udsendelsen:
http://frontal21.zdf.de/ZDF/zdfportal/web/ZDF.de/Fron..

For de knap så tysk-kyndige, så har man fået fat i en tysk EU-kommissær som tager et opgør med den tyske og brüsselske politik over for Grækenland. Endvidere har man interviewet en meget rig reder, som ikke vil betale skat til det korrumperede styre og spørger: ville du betale til Al Capone.

Selvfølgelig trækkes fronterne op, men det får nok ikke den menige tysker til at tænke: jeg redder sq lige syd-europa, når de ikke selv har orden i eget hus og yder en indsats !

Selve udsendelsen er betitlet: Den græske løgn og kan ses på http://www.zdf.de/ZDFmediathek/beitrag/video/1634150/..16/5 2012 17:47 Conner 456989Nu har jeg set udsendelsen igennem. Det ser ud til, at der historisk har været en rig overklasse, som absolut ikke vil betale skat, og i skibsredernes tilfælde endda har fået det nedfældet i loven. Når de superrige ikke vil, hvad siger det næste lag så - ja, kan de slippe, så gør de det selvfølgelig.
Ligeledes ser det ud til, at statsapparaturet lider under en uendelig ineffektivitet.
Så en manglende lyst og vilje til at betale skat, og et statsapparat som ikke formår at opdrive skat, det kan kun give en mager statskasse.

Senere i udsendelsen taler de med en tekstilproducent. Hun siger, at kredit i banken er udelukkende, da de frygter at stå tilbage med tabet. Som minimum, så skal nogle virksomheder altså være selvfinanserende !
Det er altså ikke noget, der skaber vækst, og vækst skal der til, hvis de vil gøre sig nogle forhåbninger om at rede noget.

Trichet: " Det er den værste krise siden anden verdenskrig, og havde vi ikke hjulpet, så ville det have været den værste siden 1929"

Hvor var det dog trist, at se en mor, der havde afleveret sine to drenge i en "børneby", og kun kunne besøge dem hver femte uge. Afleveret fordi hun ikke kunne forsørge dem. To måneders arbejde om året havde hun, til 14 Euro om dagen.

Samlet indtryk. Der er for store modsætninger i befolkningen, for meget indbygget kultur, altså hvad man har ret og pligt til, og alt for lidt tid, samt ikke mindst vilje til at gøre det nødvendige.

Som tingene ser ud, så ser jeg Grækenland på vej ud af euroen. Hvad der så sker, ja der kan vi kun håbe, for det vil helt sikkert gå ud over den almindelige græker. Det vil ikke bare gøre ondt, det vil gøre meget ondt.

I morges læste jeg om noget, der kunne minde lidt om et bankrun, det kan være starten på enden, for hvem vil smide penge i de græske banker, for at rede dem - nej, ikke en eneste. Og skulle den tendens blive forstærket, så klapper det græske system, men lad os nu se.
Mere spændende er det om befolkning og politiker her i 11. time ændrer holdning. Sker det ikke, ja så er det nok slut, og de må gå over til drachmer.16/5 2012 23:04 Aspekulant 057004Den 11. time er en måned i denne sammenhæng. Valget er den 17. juni, og som du skriver har de første tegn på et bankrun allerede vist sig.

Indskud i de græske banker er faldet siden krisen startede, men i størrelsesordenen 2-3mia Euro om måneden i snit. Der er kommet ekstra fokus på det efter den græske præsident Papoulias nævnte, at der i mandags alene blev trukket €700 mio ud af bankerne. Grækerne har pt ca €165 mia tilbage i de græske banker.

Hvis der kommer et massivt bankrun før valget, og ECB ikke meget hurtigt reagerer og giver grækerne ubegrænset lån uanset (u)sikkerhed, kunne det måske resultere i et Grexit som det populært kaldes nu?

Det er nok årsagen til markedet reagerede ret negativt da ECB i dag meldte ud, at de havde stoppet deres normale låneprogram til en række græske banker, pga de ikke kun stille nok sikkerhed. (de kan stadig låne penge via ELA - emergency liquidity assistance).

Hvis vi når frem til valget uden kollaps og Euro exit etc, så ser det stadig ikke ud til at blive nemt for grækerne at blive i euroen. Syriza ser nemlig ifølge meningsmålingerne ud til at blive det største parti, og de er imod spareprogrammerne og vil ud af euroen.

Et par links omkring emnet:

Watch deposit flight, not the eurocrats
http://www.bbc.co.uk/news/business-18091109

Greek Euro exit looms closer as banks crumble
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/92..

Some Small Greek Banks Cut Off From ECB Operations
http://www.forexlive.com/blog/2012/05/16/update-some-..

As Bank Withdrawals Surge, Athens Relies More on ECB
http://online.wsj.com/article/SB100014240527023035055..

Ps. Jeg tror også Grækenland ryger ud af euroen. Spørgsmålet er hvornår/hvordan.16/5 2012 14:51 Aspekulant 356955Kunne godt se ud som om at ECB har været på spil i de spanske og italienske Obligationer i dag. Det store fald i renterne i formiddags minder meget om sidst ECB legede med deres SMP program.

http://www.bloomberg.com/quote/GSPG10YR:IND/chart
http://www.bloomberg.com/quote/GBTPGR10:IND/chart

Vi må vente til starten af næste uge med at finde ud af om Securities Markets Program (SMP) er startet op igen.

Mht Grækenland og exit fra euro/eu:
De øvrige Euro lande tror jeg vil gøre meget for at undgå et exit af Gr, men det er ikke op til dem. Det er op til de græske vælgere, og de er ret trætte af elendigheden og spareprogrammer dikteret af de rige lande i nord.

EC's præsident Jose Manuel Barroso holdte i dag en tale, hvor han siger det meget klart:

"It will now be for the Greek people to take a fully informed decision on the alternatives, having in mind that this will indeed be an historic election on the country's future," said Barroso.

Greek citizens "should be aware that there are another 16 democracies in the Euro area and that democratic decisions taken by the Euro area must also be taken into account. They must also respect the decisions of voters in the Euro area's 16 other member states," he warned.

"We want Greece to remain a part of our family of the European Union and of the Euro," he said. But "the ultimate resolve to stay in Euro area must come from Greece itself."


ECB's Draghi taler om lidt (kl 16), og bliver spændende at se hvad han har at sige.16/5 2012 20:10 Radek 056994Gode kommentarer og godt med spot på Spanien.

Der er ingen tvivl om, at problemerne ikke begrænser sig til Grækenland, og det er derfor, at situationen er så potentiel katastrofal for Europa som en fremtidig spiller på verdens-scenen.

Jeg ser helt klart også, at der pt foregår en kampagne, der "shaper" verden til den mulighed, at Grækenland går ud.

Jeg tror såmænd også, at EU kan overleve det, og i bund og grund ville jeg personligt have det fint med, at Grækerne ikke var en del af det europæiske fællesskab.
De har simpelthen som folk og nation vist sig uværdige til at deltage i fællesskabet.

Problemet er jo, at der er så mange andre EU-lande med ondt i økonomien, og der er en risiko for, at hvis Grækenland ryger ud, at så dannes der præcedens for, at man bare ryger ud, hvis det ikke går, og det er noget lort!
Det er det fordi, at EU har brug for at arbejde frem mod den "forenede staters" tilstand, hvis de sikkerhedspolitisk om 20 år skal have den indflydelse, som i hvert tilfælde et par stykker af de store EU-lande ønsker.

Se bare på USA.
Uanset hvor galt det går i en stat derovre, så kommer det ikke på tale at smide den stat ud af USA.
Derfor er USA stærkt i udenrigspolitik, og derfor har USA en fremtid på verdensscenen.

Jeg er oprigtigt bekymret for Europa.16/5 2012 18:58 Kristensen 056991Spændende tråd - læser med på sidelinjen.

Mht. til det græske "bankrun", er her en lille artikel: http://www.bloomberg.com/news/2012-05-15/greek-presid..TRÅDOVERSIGT