Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Næste uge


57428 Conner 26/5 2012 14:48
Oversigt

Bliver rød, og det bliver det for den sags skyld, det meste af resten af sommeren.

Jeg læser her nogle professionelle der siger køb, på baggrund af lave nøgletal, og et spirende opsving. Så her skal man nok tænke på tidshorisonten.

"Når det gælder aktier, består mantraet i øjeblikket af kun tre ord: Køb, køb og køb."

http://epn.dk/brancher/finans/article2787797.ece


Hvis vi så lige springer Grækenland over i første omgang, og tager Spanien.

"Blandt dem er landets fjerdestørste bank, Bankia, der for nylig er blevet nationaliseret for ikke at dratte ud over afgrunden.

Fredag måtte banken bede om at få tilført 19 milliarder Euro (141 milliarder kroner) af staten for at kunne modstå tab på de store byggelån, som blev givet før finanskrisen i 2008."


Her er der så én bank i Spanien der har "lidt" brug for hjælp, og det er ganske givet ikke den eneste. Som en indskudt bemærkning, så kan sammenligne med den samlede "hjælpe pakke" til EU på små 1.000 mia kr.
Dertil ligges den spanske stat, som har en fornuftig gæld/BNP balance, men de bokser med stor arbejdsløshed, og en faldende BNP. Det skal dog nævnes, at BNP har et fornuftigt niveau. Det er iflg. min overbevisning meget svært for Spanien at opretholde et BNP på nuværende niveau, da de skal skære ind til benet. Dette vil alt andet lige gå ud over BNP, og ser man på arbejdsløsheden, så er der ingen hjælp at hente i privatforbruget - tværtimod.

Det ser med andre ord meget skidt ud i Spanien, men deres force er, at de har en forholdsvis øjeblikkelig lav gæld.

http://epn.dk/okonomi2/global/europa/article2787719.ece


Grækenland er et kapitel for sig. Landet er ikke særlig stort, mål på BNP ift verdens samlede BNP.
Der er dog nogle banker i Tyskland og Frankrig der er fedtet ind den sag, og de er ikke de eneste, da hele det finansielle system er et stort ederkoppespind. Der vil komme nogen uro den nærmeste tid, som følge af grækernes udtræden af euroen - ja, lad os blot tage sorgerne på forskud.

Her cheføkonommen fra Citigroup:
»Sandsynligheden for, at Grækenland forbliver i eurozonen, er lige så lille, som at jeg bliver udnævnt til den næste pave. Det vil simpelthen ikke ske,« sagde Buiter til højlydt latter fra salen.

http://www.information.dk/301460

Konklusion: Vent med at køb noget langsigtet.



27/5 2012 14:06 TeamGarlic 157466



Hej Conner !
Flot indlæg ig god opsummering. Der skal tilføres Bankia flere penge end der er afsat i bankhjælp overhovedet og der er mange banker endnu sidder i møde må antages at have store mængder boliglån, der skal afskrives.
Enig i ikke at købe langsigtet før vi har en krise, så der kan købes på frygt, dvs tæt på en bund ig evt med høj vix. Virksomheder med lav gæld og evt udbytte er det som jeg vil gå efter.

sent from iPhone



27/5 2012 14:08 Aspekulant 957467



Jeg er enig i din konklusion Conner, og godt med mere fokus på Spanien.

Selv uden en dominoeffekt fra en græsk Euro exit, ser det meget sort ud for Spanien. De kæmper som du skriver med ekstrem høj arbejdsløshed og en banksektor, der kun (alt for) langsomt vil indse de enorme tab de står overfor.

Hver måned kommer der tal fra den spanske nationalbank, der viser procentdelen af dårlige lån ift det samlede udlån i de spanske banker. I fredags kom talene for marts og de viste en stigning til 8,37%.

Her er et link der viser lidt om sammenhængen mellem arbejdsløshed og %-delen af dårlige lån:
http://alphanow.thomsonreuters.com/wp-content/uploads/2012/05/spanish-chart1.jpg

I 1994 var arbejdsløsheden også over 20% og de dårlige lån toppede på 9,4%. Hvordan kom de så ud af den krise? Tjaa, de begyndte bla at gå amok i boligsektoren med støtte fra staten og billige boliglån, som førte til den berømte boligboble.
Med mio af tomme boliger og fortsat faldene priser, ligger et nyt byggeboom nok ikke i kortene som en løsning.

Spaniens gæld ift BNP, tror jeg vi vil se vokse betydeligt de næste par år og jeg tror vi vil se dem bede om en hjælpepakke fra EU i h2-2012/h1-2013. (De venter jo nok min. til ESM er klar i juli).

Moody's og andre forudser et tab i de spanske banker på 300-380mia Euro, og hvis staten skal dække det tab stiger gælden ift BNP med omkring 50%. Nu skriver jeg "hvis", men staten bliver jo nødt til det for at undgå et totalt bankkollaps.

Det er bla. disse banker, der i år har holdt renten nede på de spanske statsobl. via de lånte LTRO pengene fra ECB. Når bankerne skal reddes af staten via store hjælpepakker, som staten ikke har penge til, vil det blive endnu dyrere for Spanien at låne penge. Når renten på de 10-årige obl. stiger over de magiske 7%, vil der komme fokus på en ESM hjælpepakke til Spanien.

Udsættelse af dårligdomme er dog noget Europa er blevet helt fantastisk gode til, så hvornår scenariet ovenfor indtræffer er svært at sige. Jeg tror dog det er et spørgsmål om hvornår det sker og ikke om det sker.


Lidt læsestof:
Spain Underplaying Bank Losses Faces Ireland Fate
http://www.businessweek.com/news/2012-05-09/spain-underplaying-bank-losses-faces-ireland-fate

Mortgage loans are biggest threat to Spanish banks
http://www.euroinvestor.com/ei-news/2012/05/16/stock-theme-mortgage-loans-are-biggest-threat-to-spanish-banks/18453

Lidt om udviklingen i det spanske boligmarked:
Bank of Spain warns of further house price falls
http://www.globalpropertyguide.com/Europe/Spain/Price-History

Ps: Du nævnte at "hjælpe pakken" til EU var på ~1000mia kr. - LTRO lånene til de europæiske banker var på ~1000mia Euro. En væsentlig forskel :)



30/5 2012 08:53 Kristensen 057536



Fin gennemgang og meget enig i dine observationer.

Og jf. nedenstående link, begynder der at ske mere tumult i den spanske banksektor og den spanske centralbankchef besluttet at forlade posten en måned før planlagt, nemlig d. 10. juni.

http://finans.borsen.dk/artikel/1/233841/spanske_banker_soeger_ly_i_fusioner.html



TRÅDOVERSIGT