Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

      

Graham Stocks - Ny blogserie om valueaktier


58450 Osteomyelitis 19/6 2012 20:04
16
Oversigt

Kære ProInvestor-medlemmer,

Som tak for min tid her på ProInvestor, hvor jeg har mødt, samtalet med og lært af mange investorer, der enten med teknisk eller Fundamental analyse har formået at oparbejde et fornuftigt afkast og gøre sig selv og andre økonomisk uafhængige, har jeg i sinde at give noget tilbage til communityet.

Igennem tiderne har jeg talt for en value-orienteret tilgang til aktieinvestering, baseret på de store, overordnede makroskopiske træk og med fokus på enkelte aktier, der midt i et virvar af fejlinvesteringer og forkert placeret hype er prissat alt for billigt, med deraf stort potentiale for investorerne. I stedet for at diskutere, om det nu er kurs 38 eller 40, der er støtte eller modstand, eller at finde det minut, hvor en Aktie skulle være i bunden af en trendkanal, forsøger man med value-tilgangen at finde aktier, der over tid (ofte år!) vil slå markedet og være en investering frem for gemen spekulation.

For at sætte større fokus på denne tilgang, og for at skabe et rum for investorer både på PI og udefrakommende, hvor man kan diskutere disse aktier, vil jeg fremover skrive mit besyv om europæiske og amerikanske aktier, som jeg finder væsentligt undervurderet og som bærer stort potentiale til at indtjene 10-15% per år over en lang årrække. Det er ikke lottokuponer og som så ikke spændende aktier, men kedelige, gumpetunge fornuftige selskaber, der har en filosofi om at levere værdi til aktionærerne. Det er mit håb, at diskussionen ud fra disse analyser kan hjælpe folk til at opdage sundere investeringsmuligheder ud fra Fundamental analyse (og undgå en ny Facebook), og at man måske kan blive klogere om en Aktie nu er prissat billigt af en grund (så man ikke falder bagover af Research in Motion).

Artikelserien har navn efter Benjamin Graham, som vitterligt var langt forud for sin tid, da han forfattede bøgerne Security Analysis og The Intelligent Investor, der netop forsøger at fortælle almindelige mennesker, hvordan en Aktie prissættes, og hvordan den i så fald kan betragtes som billig eller dyr. Det er tung, men dybt anbefalelsesværdig læsning, der har vist sit værd i alle de utallige bobler, vi har været i siden bøgernes undfangelse for over 50 år siden.

For kort at introducere tilgangen, så er min tilgang til valueinvestering af finde gamle og store firmaer, der altid har tjent store penge og leveret udbytte til deres aktionærer, men som har reddet under radaren igennem flere år og derfor bærer en prissætning langt under, hvad andre og mere medieomtalte firmaer har.

1) Det er først og firmaer med store market caps, som på det pågældende tidspunkt har historisk lave P/E- og/eller K/I-værdier i forhold til deres sektor og markedets gennemsnit.
2) Det er samtidig firmaer, som tjener så mange penge ud over deres behov for udvidelse og gældsafvikling, at de leverer overskuddet tilbage til aktionærerne i form af store dividender, som har ry for at vokse, og hvor der stadig er rum til udvidelser fremadrettet. Det er aktionærernes garanti for solide afkast og en sikkerhed mod Volatilitet.
3) Endelig er det firmaer, der stadig vokser, stadig fastholder et skarpt fokus på lønsomhed og som formår at overraske analytikerne ved sine kvartalsregnskaber. De skal samtidig helst have råderum til at udvide yderligere, dvs. gode penge på kistebunden og begrænset gæld.

Disse tre fokusområder afspejler sig i forskellige nøgletal, som jeg løbende indhenter fra Reuters, Motley Fool og Google Finance og indbyrdes sammenligner med hinanden i et regneark. Resultatet er en objektiv vægtet score for hver Aktie, som kan fortælle hvor fornuftigt prissat en Aktie er for en given kursværdi. Det er ud fra disse kriterier, at jeg løbende vil beskrive interessante emner.

Min baggrund er, at jeg er privat investor på 10. år. Der vil selvfølgelig følge en disclaimer med, hvis jeg skulle eje nogle af aktierne. Formålet med serien vil som nævnt være at sætte fokus på en efter min mening overset tilgang til investering. Jeg ser ikke mig selv som en ekspert ud i investering - dertil har jeg ikke en formel teoretisk baggrund i eksempelvis risiko og kapitalmarkeder, men jeg føler, at det er min måde at bidrage til PI med.20/6 2012 20:26 Kristensen 258484Hej Osteomyelitis!

Jeg ser meget frem til din artikel-serie om spændende udbytteaktier. Går netop selv i overvejelser omkring at oprette en portefølje, hvor kun aktier ud fra valuestrategien indgår. Dog har jeg ikke travlt med at komme i gang, da jeg lige afventer gældskrisen vol. x.

På baggrund af mine indledende tanker arbejder jeg pt. på at finde emner som opfylder følgende kriterier:
· Yield > 3%
· Payout ration < 70%
· P/E < 15, Forward P/E < 15
· K/I < 2,5

Når jeg har fundet en række aktier som opfylder ovenstående krav, udvælger jeg dem, som umiddelbart vurderes mest interessante, hvorefter jeg går lidt mere i dybden med den fundamentale analyse, som du også beskriver i dit punkt tre - firmaer der stadig vokser, stadig fastholder et skarpt fokus på lønsomhed og begrænset gæld.21/6 2012 22:51 Kristensen 058553Efter en kort screening er jeg kommet frem til følgende som kunne være interessante ud fra ovenstående kriterier. Nedenstående er kun aktier, som har amerikansk ticker, har endnu ikke været direkte i gang med det europæiske marked.

Jeg har ikke tjekket op på om de overholder kriterierne 100% alle sammen:
ABB-ABB Ltd Common St
AZSEY-ALLIANZ SE
ALV-Autoliv
BHP-BHP Billiton Limi
BP-BP p.l.c. Common
CVX-Chevron Corporati
COP-ConocoPhillips Co
DAI.DE-DAIMLER N
XOM-Exxon Mobil Corpo
HBC-HSBC Holdings
INTC-Intel Corporation
KRO-Kronos Worldwide
MRK-Merck & Company
SI-Siemens AG Americ
STO-Statoil ASA
SVNLY-SVENSKA HANDELS A
TOT-Total S.A.TRÅDOVERSIGT