Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Kæmpe nedjustering venter Vestas


5878 troldmanden 26/3 2009 01:46
Oversigt

Jeg har nu gennem et stykke tid (før årsregnskabet) sagt at jeg tror Vestas vil nedjustere. Efterhånden er det vel også de fleste der er kommet med på den vogn. Men jeg tror bare der bliver tale om en rigtig stor nedjustering. Stører end hvad markedet forventer

LM glasfiber har nu for 2. gang på 3 mdr været ude at fyrer folk således de i alt har reduceret arbejdsstyrken med 29%. Det siger altså ikke så lidt.
http://borsen.dk/nyhed/154127/

Jeg har længe holdt på at Vestas vil nedjustere. Og jeg tror den bliver større end hvad de fleste forventer. Der bliver kun afgivet MEGET få nye ordre. I Q1 har Vestas f.eks kun annonceret ordre på 251mw mod godt 900mw i samme periode sidste år.

Da Vestas præsenterede årsregnskabet den 11 feb sagde de selv at der skulle en hel del nye ordre til i perioden frem mod Q1 meddelelsen (28 april) for at undgå en nedjustering. Siden da har de ikke annonceret én eneste ordre. Hov hov siger den positive. Vestas får også ordre der ligger under 500 mio grænsen for fondsbørsmeddelelser.

Ja det er korrekt. Men de små projekter på 10-20mw er typisk fra mindre developers. Og hvis der er nogen der er i klemme i denne tid så er det de små developers. De fleste af disse selskaber kan overhovedet ikke skaffe kapital i det nuværende marked.

Vestas havde ved udgangen af 08 en ordrebog til en værdi på 5,2 mio euro mod 4,8 mio euro ved udgangen af 07. Men en del af disse ordre gælder først til levering ind i 2010. OG så er der jo altså ordre som enten bliver skubbet eller helt aflyst pga den finansielle krise. Vestas påstår godt nok hårdnakket at ingen ordre er blevet aflyst eller forsinket. Men det passer bare overhovedet ikke. Eurotrust skulle f.eks have leveret 51mw sidste år til deres polske projekt. Men da de gik i betalingsstandsning skete det ikke. Nu har DONG så godt nok købt projektet hvorfor møller vil blive opstillet i år. Men det illustrerer ganske tydeligt at Vestas ikke taler sandt når de påstår INGEN projekter i deres ordrebog er blevet ramt af finanskrisen. Og der vil HELT sikkert være andre projekter der har de samme problemer hvorfor flere af de 5,2 mia euro vil blive skubbet ind i 2010.

Vestas har et budget der siger 7,2 mia euro i år mod 6 mia euro sidste år. Altså en 20% vækst. Mit bud er at de kun har faste ordre til en værdi af omkring 4 mia euro til levering i år mens resten op til de 5,2 mia bliver enten skubbet ind i 2010 eller helt aflyst. Altså mangler de ordre for en værdi af op mod 24 mia dkk eller små 3000mw. Til sammenligning annoncerede de 251mw i Q1!

De lyde der kommer fra div vandrør tyder bestemt ikke på en snarlig vending på finansierings markedet. Jeg tror derfor på en massiv nedjustering til en direkte negativ vækst. Jeg er dog ikke helt sikker på at Ditlev vil tage hele skrallet i et hug. Men jeg tror ikke de når meget over 5,5 mia euro i år.

De fleste snakker så om at fra 2010 så er alt tilbage ved det gamle med kæmpe vækstrater. Den køber jeg heller ikke længere. Jeg tror kun på en moderat vækst i 2010 som dermed også vil blive et hårdt år for branchen. Igen pga de finansielle problemer. Og vi så jo netop en af de kapital stærke developers helt droppe vindmølle markedet i sidste uge da Shell trak sig. Og det er/var jo ellers energi selskaber som Shell der skal trække vindmølle branchen igennem denne periode hvor det bare stort set er umuligt for alm vindmølle developers at finansiere deres store vækst.

Så jeg forudsiger et par rigtig svære år for branchen og dermed også Vestas. Men på lang sigt er det helt sikkert en branche man skal være invester i. Men vi står foran en større nedtur som vil skille fårene fra bukkene. Jeg anser dog Vestas som en sikker vinder i dette spild. Men svært får de det stadigt.

Vh



26/3 2009 02:29 troldmanden 05883



I nedenstående afsnit skulle der selvfølgelig have stået 5,2 mia euro mode 4,8 mia euro i stedet for mio euro. Beklager hvis det skaber lidt forviring

"Vestas havde ved udgangen af 08 en ordrebog til en værdi på 5,2 mio euro mod 4,8 mio euro ved udgangen af 07. Men en del af disse ordre gælder først til levering ind i 2010"



26/3 2009 05:01 dummy 05885



Du får formentlig ret, men jeg tror at du undervurderer Obama-effekten.

Det kan godt være at vi mister arbejdspladser i DK - midlertidigt, men Obama's satsning og VWS' nye vingefabrik i Colorado (var det ikke der?) gør at jeg, på sigt ikke er "bange for VWS' udvikling

Vi må jo senere - i bakspejlet's ulideligt klare lys, se hvem som får ret ?

Mvh Kim
P.s. LM glafiber og en international virksomhed som VWS - hvor vil du hen



26/3 2009 14:39 troldmanden 05931



Hej dummy

Jeg er slet ikke i tvivl om at Obama kommer til at få en ret stor betydning for vindmølle branchen. Men her og nu nytter det bare tæt på nada når likviderne ikke er til at låne finansiere de mange projekter. Så vi snakker altså primært kun de store eneergi selskaber der har musklerne til at fortsætte i nogenlunde samme tempo som sidste år. Og denne gruppe af kunder udgør jo under 50% af alle kunder. Så derfor VIL det blive en rigtig hård periode for branchen og dermed også vestas



26/3 2009 08:31 stengård 05887



jeg kan af egen smertelig erfaring bekræfte, at der ikke er mange muligheder for mindre selvstændige developpers at skaffe finansiering i disse tider...
Så hvis Vestas er afhængig af en stor volume for at kompensere for de manglende store ordrer - så ser det ikke alt for muntert ud.
Men - jeg kender ikke den øjeblikkelige ordresituation hos Vestas skal jeg skynde mig at sige...

Men hos et par enkelte af de andre fabrikanter er det vist pt. cash-and-carry

stengård



26/3 2009 09:07 dummy 05891



Som jeg husker tidligere indlæg her o.a. om VWS har man hidtil i høj grad indgået i joint-ventures, dvs. samfinancieret i opbygningsfasen og VWS har så fået deres penge hen ad vejen.

VWS har jo intet problem, hvis konkurrenterne kan sælge på cash-and-carry, kan VWS vel også ?

Mvh Kim



26/3 2009 09:20 stengård 05892



udtrykket dækker mere - at møller er blevet næsten lager-varer... og det er ikke så godt for fabrikanterne



26/3 2009 09:28 dummy 05893



Ikke med ? Hvis man får cash - når de bæres ud er ens likviditet vel på plads ? Eller ?

Mvh Kim



26/3 2009 09:47 HRmunk 05899



Det at møller er blevet en lagervare er også det Kaj Larsen fra GES har meldt ud, at fra at der i 07´ var en ventetid på 18 måneder til nu hvor man kan få dem leveret med det samme.

Analysen i det første indlæg er i tråd med min egen fornemmelse. Indtil for kort tid siden havde jeg en tror på at der i verden var en udbredt vilje til at frigøre sig fra despotiske diktatorer i mellemøsten og Ruslands magt over vores samfund samt stoppe den ikke bæredygtige brug af jordens fossile ressourcer.

Nu er jeg mere i tvivl. Projekterne kan ikke finansieres, producenterne afskediger. Obama har godt nok meldt ud, at væksten skal fremmes grønt, men der er ikke meget der tyder på aktion.

Jeg skal sige, at jeg igår lige inden lukketid solgte min Vestas i 241. Jeg tror stadig på selskabet, og jeg synes stadig at børsværdien af selskabet er fair værdisat, men jeg tror også at møllebranchen får negativ vækst i år og at også Vestas får en omsætning på 5-10 % mindre end sidste år. Og jeg tror, at når nedjusteringen kommer vil markedet straffe Vestas aktien (alt for) hårdt, og at der dér vil være mulighed for at genkøbe aktien til en god pris.



26/3 2009 10:04 dummy 05901



Obama skal jo mere end at "melde ud", der skal vedatges nogen støtteordninger, som skal gennem kongressen før det har effekt og der er meget andet (og vigtigere - på den korte bane) som presser sig på - det jeg siger er at VWS og de øvrige, som overlever (likviditetskrisen) - står rigtig godt rustede når Obama kommer til det med den vedvarende energi !

På kort sigt kan det være endog meget fornuftigt, at lade VWS være ude af porten, men den skal være tilbage på plads når Obama får vejret (helst lidt før)

Mvh Kim



26/3 2009 14:53 troldmanden 05933



Hej HRmunk

Jeg tror skam stadig på at der er en udbredt vilje til vitterligt at gøre en stor indsat for at forbedre forsyningssikkerheden samt miljøet og herunder udbygge ganske kraftigt med vedvarende energi. Men som verden pt er skruet samme så er der desværre bare ikke nok likvider til rådighed til at understøtte den forventede store vækst de næste 12-24 mdr.

Men jeg er overbevist om at når vi er kommet ud på den anden side af dette morads så vil vi se kæmpe store vækstrater igen. Men pt skal man altså have ret meget tålmodighed

Vh
T.





26/3 2009 15:12 HRmunk 05937



Jeg er fuldstændig enig troldmand. Selvom jeg ikke daytrader, så tror jeg at Vestas snart vil komme med en nedjustering, og at denne nedjustering vil få kursen ned.

Men er fuldstændig enig i, at der er fremtid i mølleproduktion, og at branchen vil få comeback senere.

Jeg tror bare at aktien snart kan købes billigere som følge af en nedjustering...



26/3 2009 14:59 troldmanden 05935



Stengård alle producenterne er afhængig af små og mellemstore ordre. Nogen selvføleglig mere end andre.

Vestas har heldigvis en stor andel hos energi selskaberne. Men som jeg lige husker det så er det stadig omkring 50% afa vestas oms der stammer fra små og mellemstore ordre som typisk afgives af de mindre developers.



26/3 2009 15:11 collersteen 05936



Natteravnene snakkede lige kort igår om VWS puts på chatten som en måde at spille lidt på det scenarie som T har opstillet i sit indlæg.

Her er et link til optionspriserne:
http://www.nasdaqomxnordic.com/optionsandfutures/microsite?Instrument=CSE3258
Vælg selv call eller puts i drop-down boksen - det er lidt nemmere end her hvor de står på en lang række.

Alternativt kan man vælge VWS her - det er oversigten lidt mere brugervenlig.
https://www.nordnet.dk/mux/web/marknaden/kurslista/optioner.html



Husk at optioner er all-or-nothing, så det er ikke noget man bør kaste sig hovedkuls ud i, hvis ikke man ved noget om optioner og/eller deres prissætning. Køber man en option, ved man dog at man aldrig kan tabe mere end det man har betalt, og det er altid noget i disse tider.
Var det en god nok disclaimer?



26/3 2009 20:59 troldmanden 05986



Hej collersten

Tak for links. Jeg har forløbigt valgt ikke at gøer det da jeg ikke har nok forståelse for prissætningen af disse instrumenter. Og kan også se på dagens handel at ja handlen er stort set ikke eksisterende. Så det kan jo nok godt være svært at slippe af med dem igen.

Men vil prøve at holde lidt øje med muligheden. For er endnog særdeles overbevist om at vestas nedjustere og at vi ligger lavere i juni end vi gør nu



26/3 2009 19:21 stigpoulsen 05976



Ikke for at "kloge" mig i debatten, men..

Var på generalforsamling i Vestas i dag, og naturligvis blev der - fra ATP og Dansk Aktionærforening - spurgt til en evt. nedjustering i forbindelse med kvartalsrapport om en måned.

Ditlev Engels respons var at der ikke for nærværende var oplysninger der gav anledning til at komme med en fondsbørsmeddelse.
I det ligger der jo mere eller mindre at der ikke pt er grund til at komme med en nedjustering.

Men naturligvis er det jo rimeligt at frygte det, hvilket jo også afspejles i den aktuelle kurs.

Vh



26/3 2009 19:33 05978



Hej Stig, Det er faktisk det der er hele meningen med PI - at vi skal kloge os i debatten



26/3 2009 21:04 troldmanden 05987



Hej stigpoulsen.

Ditlev MÅ ikke sige andet i dag. For så krævede det jo en fondsbørsmeddelelse. Men han sagde meget tydeligt på CC fra årsregnskabet at der skulle en del nye ordre til frem mod Q1 meddelelsen elelrs måtte de tage konsekvensen og nedjustere og fyre folk. Og de har som nævnt ikke annonceret én eneste ordre siden da. Så den nedjustering er så godt som statsgaranteret.

Jeg tror dog som nævnt at han godt kan finde på at lave en mindre justering nu i håbet om en bedring hen over sommeren. Men det er der bestemt intet der tyder på fra det finansielle miljø

Vh
T.



26/3 2009 20:58 alpehue 05985



Respekt for din viden Troldmand, MEN !

Du undervurderer Ditlev Engels troværdighed i diverse udtalelser.
Han har sagt det, der skal siges.
Han plejer, at holde ord.
Han har ikke givet udtryk for likviditets- eller finansieringsproblemer.
USA er gearet til vækst (bortset fra manglende direktør)
Han har meddelt, at udviklingen det sidste halve år, har været en fordel for gamle flaskehalse.

Jeg tror han overrasker positivt.
NUL nedjustering.






26/3 2009 21:14 troldmanden 05989



Hej Alpehue

Jeg har skam haft den dybeste respekt for Ditlev Engel. Han har i DEN grad leveret varen ovenpå en svær fusion. Men nu er han altså komme op mod en kæmpe hvor han ikke kan vinde den nuværende kamp. Og det er finanskrisen.

Mit eksempel med Eurotrust er 110% sandt. Så derfor kan DE altså ikke fastholde at finanskrisen IKKE har betydet forsinkede ordre eller ligfrem aflyste ordre. Det ER altså et FAKTUM at ordre bliver forsinket. Også vestas ordre....

Jeg har ikke på noget tidspunkt nævnt at Vestas selv har finansierings problemer. Det er kunder der har det. Og uden finansiering ingen nye ordre. Hvorfor tor du der kun er annonceret 251mw nye ordre i Q1 mod ca 900mw i 2008?

Hvis du med overraske positivt mener at de vil overgå de udmeldte forventninger ja så er jeg endog særdeles sikker på at du vil blive skuffet. Drønharmmerende skuffet. HELE markedet ender altså med en negativ vækst i år. Og Vestas kommer altså ikke til at beate markedet med 25%. Hvorfor skulle de pludselig beate marekdet når de gennem de seneste 2-3 år konstant har vækstet mindre end markdet. Nej det er fuldstændigt urelatistisk at de når igennem 2009 med en oms på 7,2 mia euro og en ebit på 11-13 procent. It aint gonna happen

Vh
T.



26/3 2009 21:34 alpehue 05992



Hej trolmand
Finanskrisen har han udtalt, ikke påvirker VWS ? (vi har aldrig stået stærkere end nu)

VWS kunderne kan ikke have de store problemer, hvis VWS ikke er påvirket af finanskrisen?

Der er 5 uger at annoncere ordrer i endnu.

Overraske positivt = ingen nedjustering, eller kun mindre.

7,2 mia er måske meget, men er 6,5 ikke også OK ?

2009 kan man selvfølgelig frygte, men vent en måned.

2010 er alt på plads ?






26/3 2009 21:45 troldmanden 05994



Alpehue DE har nu sagt at finanskrisen påvirker HELE branchen og også Vestas. Men de har bare sat en deadline der hedder q1 meddelelse før de vil agere. Men prøv engang at se hvor mange gange deres IR chef har været ude at tale om fyrings runder hvis ikke der kommer mange nye ordre ind. Det han gør der er selvfølgelig et forsøg på at forberede markedet til en nedjustering. Og den kommer....

Man skal ALDRIG udelukkende lytte til det (de) selskaber man investere i men se på hvad der sker i hele markedet. Og ALT "kollapser" omkring vestas. Og herunder også en stor del af deres kunder. Så derfor vil de selvfølgelig komme ud for en større nedjustering. Og jeg fastholder at der formentligt vil komme 2 nedjusteringer og at de vil ende med et reelt fald i oms.



27/3 2009 01:23 alpehue 06010



Alle æggene er ikke i een kurv

Har også repower og REC., men flest VWS.
Så hvis det strammer til, må en strategisk ½-vering inden 1. kvartal tages i øjesyn.

Tak for god sparring



27/3 2009 02:20 troldmanden 06012



Det var så lidt alpehue.

Se også her hvad DE har sagt i dag. Så han understreger igen at hvis ikke der er sket en bedring inden den 28. april så kommer der til at ske ændringer. Og der sker INGEN bedring inden den dato


http://www.euroinvestor.dk/News/ShowNewsStory.aspx?Storyid=10225954



27/3 2009 02:59 Stinker 06017



Trolderik, ville det være fuldstændig uantageligt, dersom man postulerede, at det ikke var finanskrisen, der gjorde det af med Eurotrust, og at Vestasordren dermed heller ikke mistedes pga finanskrisen?
Jeg har ikke fulgt udviklingen omkring Eurotrust og spørger, fordi dit argument selvfølgeligt er ret betydningsfuldt - hvis det holder.



9/4 2009 04:24 CharlesPonzi 07449



VWS er shortet i dag med kursmål på 213 her på PI.



TRÅDOVERSIGT