Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Graham Stocks #3: Microsoft


58805 Osteomyelitis 30/6 2012 12:04
Oversigt

Graham Stocks #3: Microsoft

Baggrund
Ja, hvem kender ikke Microsoft? Firmaet gjorde Bill Gates til verdens rigeste mand i 90'erne og har igennem årene, trods konkurrence fra Apple, Linux og Oracle, konstant været i stald som verdens førende softwareudvikler. Fra tidligere at koncentrere sig om operativsystemer og kontorprodukter har firmaet igennem 00'erne udvidet sin tilstedeværelse i underholdningsbranchen med Xbox-spillekonsollerne og i mobilbranchen med Windows Phone og herigennem et tæt samarbejde med Nokia. Inden for en årrække lancerer firmaet sin næste generation af produkter i form af Windows 8, den næste Xbox-konsol og frem for alt Surface tablet-computeren, der skal tage kampen op mod Apple.

Nøgletal
Kurs: 30,59 USD
P/E: 11,1
K/I: 3,74
5-års vækstrate i omsætning: 9,57%
5-års vækstrate i EPS: 17,63%
Profitmargin: 32%
ROI: 34,4%
Current-ratio: 2,94
Udbytte: 2,6%
5-års vækstrate i udbytte: 13%
Payout-ratio: 29%
Market cap: 1.478 mia. DKK
Analytikerforventning: 18 BUY, 8 OUTPERFORM, 10 HOLD (1,84 i gennemsnit)
Sidste fem kvartalers EPS-overraskelse ift analytikerforventninger: 4%, 3%, 0%, 20%, 1%

Hvad siger nøgletallene?
Muligvis ikke en value-aktie i traditionel forstand med lavt P/E, knaldhøjt udbytte og en lav payout-ratio, men derimod en value-aktie i den forstand, at fremtidens indtjeningsgrundlag på ingen måde er indregnet på det nuværende tidspunkt. Microsofts tal viser, at de alle dage har været veldrejet, alle dage har vokset sig større, og at de har et boldværk imod øget konkurrence og økonomiske nedgangstider. Med en current-ratio på 2,94 (som dog er normalen for branchen) og en ROI på voldsomme 34,4% og en profitmargin på 32% har de vist, at de har rum til at stifte gæld, opkøbe selskaber (Nokia?) og tilmed forrente pengene til gavn for aktionærerne. K/I lyder høj, men er vanlig for branchen, og en P/E på 11 er historisk fornuftigt for Microsoft. Ligeledes bemærkes, at de konstant øger deres udbytte i en fornuftig hastighed, og pay-out ratioen i kombination med fremtidige indtjeningsmuligheder giver rum til yderligere fremadrettet.

Hvorfor er den så billig?
Det er ikke let at være i en branche for mobiltelefoner og operativsystemer, når man har Apple som konkurrent. Se blot Nokia og Research in Motion for eksempler på firmaer, der er kørt helt i knæ fra at have været førende producenter. Det er det samme, som markedet frygter for Microsoft. Det er dog en frygt, som jeg mener er fuldstændig ubegrundet med den kommende pipeline i mente. Microsoft brændte fingrene med Windows Vista, men tog et solidt skridt frem med 7 og har fået ros på de tidlige versioner af Windows 8. Office-pakken er stadig valgET, og såfremt der kommer gang i det amerikanske og europæiske forbrug, vil Xbox-divisionen ophøre med at være underdrejet. Her mener jeg desuden, at serier som Halo og Bungie Studios' produkter vil være en konstant tiltrækning på markedet, som jeg i øvrigt mener vil give større summer til Sony og Microsoft med Nintendos let undervældende WiiU. Sidst, men ikke mindst, så mener jeg Microsoft Surface langt om længe er en tabletcomputer, som erhvervslivet kan bruge til noget. Det er ikke en netbook, ikke en normal computer med Android tacked-on, men derimod en fornuftig, ikke-nørdet løsning på en mellemting mellem Tablets og Netbooks. Det bliver en succes.

Disclaimer
Jeg ejer ikke selv aktier i Microsoft, men gør det ved næste porteføljejustering. Jeg mener tidspunktet er rigtigt.

Graham Stocks, Microsoft, value




3/7 2012 22:21 TeamGarlic 058904



Hej !
Det er super-indlæg du begår i din serie - thumbs up for det.
Microsoft måtte igår meddele, at de måtte nedskrive 6.2 mia. USD på en investering foretaget i 2007 - de glade dage - som ikke havde givet det forventede afkast. I mine øjne har MS den udfordring, at man kan være tvunget ud i opkøb af frygt for, at andre ellers ville købe selskabet. Eller at man er nødt til at rykke ind på områder, hvor man ellers ikke lå strategisk.
Jeg tror, at vi i højere grad kommer til at se, at folks mobilvaner kommer til at tage over i stedet for PC, hvilket kan påvirke salget af operativsystemer mærkbart. Måske er Windows 8 snart det sidste OS i vanlig forstand ?
Det bliver særdeles spændende at se effekten af Office365.com - online-udgaven af Office-pakken. Jeg har kendskab til et større dansk virksomhed inden for medico, der for deres data-warehouse-løsning i dag betaler omkring 300 tkr., men pga. større datamængder overvejer de opgradering til SQL-server 2008 R2 - licenserne koster dog nu 11 mkr... !

MS er interessant, men kan de gøre det lige så godt som IBM med at klare sig henover flere teknologiskift eller vil de for en tid nyde godt af deres virkelig gode finansielle muskler og lide en langsom hensygnen ?



TRÅDOVERSIGT