Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Preference aktier, en mulighed ?


59774 Bryan 4/8 2012 22:44
Oversigt

Jeg har kigget lidt på preference aktier, specielt engelske. De kendetegnes bl.a. ved et pænt fast udbytte. Af hensyn til grafer m.m. kan det læses i den vedhæftede pdf.

Er der andre der har erfaringer med den type papirer ?

pdfPreferenceaktier.pdf5/8 2012 07:27 renek 059777Jeg mener også at Thorleif Jackson har interesse for den slags, men du må ikke hænge mig op på det.5/8 2012 08:47 Bryan 359780Han har ihvertfald anbefalet Hyundai. Den køber han som GDR på børsen i Frankfurt, hvor den handles i Euro. Jeg har selv købt den på børsen i London hvor den handles i Dollar. 1 GDR repræsenterer en halv preference Aktie.

Hyundai adskiller sig fra de andre jeg nævnte ved ikke at have en fast dividende. Den giver istedet en fast "bonus" på 1% af pålydende værdi oveni dividenden for den alm Aktie.

Desuden handles preference aktien noget billigere end den alm. så dermed giver den et noget højere Yield. Den alm Aktie giver ca 0,75% og preference aktien ca 2,75%. Det lyder jo ikke af meget sammenlignet med de engelske, men til gengæld er payout ratio meget lav, så der er plads til forhøjelser. Og her vil preference aktiens dividende følge med op, hvilket kan være en stor fordel på langt sigt.5/8 2012 11:04 Tonny9 059782Tillad mig og stille et lidt "dumt" spørgsmål, men hvordan finder du aktierne. Jeg mener, er der en særlig fondskode for preferenceaktier, eller hvordan "spotter" du dem.

For øvrigt, så lyder det da som en god ide og holde lidt øje med den type aktier også.
Det er ikke noget jeg har været opmærksom på, men man kan jo lære lidt hver dag.5/8 2012 12:08 Bryan 059783Nej, man kan ikke umiddelbart spotte dem via fondskoden. Dem jeg har kigget på er noteret på Londonbørsen blandt alm aktier, så det er noget uoverskueligt. Jeg fandt dog et regneark hvor de var listet sammen med bl.a. virksomhedsobligationer. Efter lidt sortering m.m. har jeg fået lavet en liste som skulle være dækkende for alle dem der er noteret i London. Den er vedhæftet her som pdf.

Hvis du søger på ISIN koden, kan du finde dem på Financial Times http://www.ft.com/home/europe eller London Stock Exchange http://www.londonstockexchange.com/home/homepage.htm

På sidstnævnte kan du bl.a. se hvor ofte de handles, hvilket er væsentligt da nogle af dem er meget illikvide.

Jeg blev først interesseret da jeg så dem omtalt på Avivas hjemmeside, som du nok kender, og yderligere da jeg kiggede på Hyundai.

Nogle af dem jeg evt. vil kigge nærmere på er disse :

RAVEN RUSSIA LTD CUM RED PREF SHS 1P, Ticker RUSP, ISIN GG00B55K7B92, Kurs 128,75 GBX, Udbytte 12 GBX, Yield 9,3%


NORTHERN ELECTRIC PLC 8.061P CUM PRF SHS 1P, Ticker NTEA,ISIN GB0006546898, Kurs 138,5GBX, Udbytte 8,06GBX, Yield 5,82%


ECCLESIASTICAL INSURANCE OFFICE PLC 8.625% NON CUM IRRD PRF, Ticker ELLA, GB0003035382, Kurs 115,25GBX, Udbytte 8,63GBX, Yield 7,49%


REAL ESTATE CREDIT INVESTMENTS PCC LIMITED PREF SHS, Ticker RECP, ISIN GG00B4ZRT175, Kurs 96,25, Udbytte 8GBX, Yield 8,3%

GENERAL ACCIDENT PLC 8 7/8% CUM IRRD PRF, Ticker GACA, ISIN GB0003692737,
Kurs 104,25GBX, Udbytte 8,875GBX, Yield 8,51%Den sidste er et selskab som også er en del af Aviva idag, og den er også omtalt på Avivas side.

Jeg har ikke kigget rigtigt på dem endnu, og som sagt mener jeg heller ikke at det nødvendigvis er nu man skal købe dem. Men det skader jo ikke at være forberedt hvis tingene vender.

I forhold til din strategi kunne de måske passe fint med stabile udbytter.

Der findes også en del i USA, her kalder de dem preferred stock. Jeg har dog foreløbigt kun kigget i UK.
pdfPrefslist.pdf5/8 2012 17:09 Tonny9 059784Takker.
Jeg vil holde lidt øje med den mulighed også.

Det jeg umiddelbart forestiller mig er, at havde muligheden i "huskeren" og så evt. lave et "swap" når de almindelige aktier prissættes højt.

Det ser umiddelbart ud til, at man så stadig kan blive i en Aktie, men reducerer risikoen for store kursfald.

Det er i hvert fald et element man lige så godt kan havde med i sine overvejelser.5/8 2012 19:04 cfrimodt 159786Hej Tonny, jeg er enig i, at man i teorien burde være lidt sikret mod kursfald, da man ofte er sikker på et udbytte selv i dårlige år.

Men f.eks. har Electrobras både pref og ordinære aktier (EBR-B hhv EBR). Og som man ser hvis man kigger på deres historiske kurser, farer de begge op og ned, blot med præferance-aktien omkring 30-40% højere i pris end den ordinære.
PT ligger preferance-aktierne (EBR-B) og roder rundt omkring 9 USD, mens de ser ud til at være garanteret et udbytte på 0.89USD pr år, dvs et Yield på ca 10%.

Så det lader ikke til at man kan føle sig sikker blot fordi man har en præferance-aktie ;o)

Mvh Casper5/8 2012 20:54 Bryan 159791Umiddelbart ser det ud til at preference aktien ligger højere netop fordi den ikke faldt så meget fra toppen i 2010, men du har ret i at billedet ikke er så tydeligt som ved de andre. Måske er det udbyttet der lægger en bund under preference aktien.

Hvis den stiger ligeså meget som den alm Aktie ved næste større optur vil den nok ikke virke så attraktiv hvis man sammenligner dem, det burde kunne ses både grafisk og ved sammenligning af Yield.

Men indrømmet, jeg har kun kigget på nogle få engelske aktier så jeg kan ikke sige at det er generelt for alle. Og måske kunne man forestille sig at større usikkerhed omkring emerging markets (Brasilien) medfører større Volatilitet, også for preference aktien. Det er dog ikke noget jeg har undersøgt, det vil kræve at man kigger på flere selskaber.

Sikker kan man aldrig være, det er man heller ikke ved virksomhedsobligationer, men hvis man regner på tallene og ser på hvordan de historisk har udviklet sig, burde man kunne mindske risikoen.

AVIVA, EBR, EBR-B, Hyundai, Preference aktier, prefs, RSA, udbytte
6/8 2012 13:55 cfrimodt 059812Hej Bryan, det store fald som den ordinære EBR Aktie oplevede ved indgangen til 2010 skyldes så vidt jeg har kunnet læse mig til, at der over en årrække var blevet akkumuleret en større sum penge tilhørende den ordinære Aktie, som kom til udtryk ved en stor udbyttebetaling i starten af 2010. Og dette er vidst grunden til det store fald hos den ordinære Aktie, men ikke hos præferanceaktien.

Det lykkedes mig dog aldrig at blive klog på hvorfor præferance-aktien ikke fik et tilsvarende udbytte, og om det var en engangsforestilling, eller det kan ske igen (tror dog det var en engangsforestilling).

Mvh Casper6/8 2012 15:27 Bryan 059816Det kan jo så være ulempen ved et fast udbytte. Man har ikke krav på mere end det pålydende udbytte hvis den alm. Aktie et år udbetaler ekstraordinært meget. Det er prisen man betaler for højere sikkerhed for et højt Yield.
6/8 2012 17:04 cfrimodt 059819Hmm mon ikke det afhænger af hvad den givne virksomhed har besluttet?

Jeg mener da, at forskellen på f.eks. BMWs ordinære og præferanceaktie er, at den ene (vidst pref) altid får 2 pence mere i udbytte end den ordinære (altså ingen limit på pref-aktien)...

Og jeg er heller ikke sikker på at EBR altid kun får 0.89USD - jeg læser det som at når den ordinære Aktie når over 0.89USD i udbytte, vil pref-aktien følge med, vidst endda med en 10% bonus (det i 2010 var vidst et specialtilfælde). I årsrapporten for 2010 skriver de i hvert fald bl.a. følgende angående udbytte-retten:

"(i) Class "A" preferred shares, which are the shares subscribed until June 23, 1969, and ones arising from bonus attributed to them will have priority in the, distribution of dividends incurred at eight percent per annum on equity to such type and class of shares, to be equally apportioned among them; and (ii) Class "B" preferred shares, which are the shares subscribed after June 23, 1969, will have priority in the distribution of dividends, incurred at six percent per annum on equity to such type and class of shares, to be equally apportioned among them
The Eletrobras‟ preferred shares will participate, along with the common shares and in the same condition, in the dividends distribution, after the lowest of the minimum dividends, described in the items (i) and (ii) above is guaranteed to them. The right to receive the dividend, for each share, for at least ten percent higher than the amount attributed to each common share, will be guaranteed to each preferred share of Eletrobras"6/8 2012 17:53 Bryan 059822Jo, det er helt korrekt. Der kan være forskellige betingelser tilknyttet. Det er også det jeg skriver om Hyundai længere oppe, så det er vigtigt altid at undersøge hvad der gælder for den enkelte Aktie.

For ikke at gætte mere på EBR.B prøvede jeg at gå ind på deres Investor Relations side. Den kører dog meget dårligt. Jeg får bare et hjul der kører rundt i en uendelighed (kendes fra EI) så det opgav jeg.TRÅDOVERSIGT