Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Vestas regnskab i morgen. Hvad kan vi vente?


60126 troldmanden 21/8 2012 18:16
Oversigt

Vestas kommer med regnskab i morgen. Så hvad kan vi forvente os?

Ja jeg synes faktisk den er mere sværd at forudsige end normalt. Vi har godt nok allerede set en række topline data fra regnskabet så vi behøver ikke gætte på omsætning, indtjening, cashflow mm.. Men det der gør mig mere i tvivl end normalt er om det allerede bliver i morgen vi ser yderligere store cost cutting eller ej, og i så fald hvilken betydning det vil få for forventningerne til 2012. Det springende punkt for mig er den nye CFO først er tiltrådt 1/8 og den nye COO den 1/7. Så hvis man for alvor vil nå at få deres input til en helt ny strategiplan så vil jeg umiddelbart mene det er for tidligt. De skal bruge mere tid til at komme ordentligt ind i selskabet.

Men noget kunne godt tyde på det allerede vil være her ved halvårs regnskabet vi ser en ny plan for yderligere cost cutting. For vi har jo netop hørt at de 2 tilbageværende produktions enheder vinger og naceller nu bliver lagt samme til én enhed. Det vil betyde nedskæringer på flere support funktioner.

Vi har også set dem lukke en fabrik i Kina ned som ikke var med i den oprindelige plan fra starten af året.

Er der flere steder de evt gerne vil lukke? Jeg tro meget gerne de vil frasælge den amerikanske tårnfabrik.....hvis de kan. Det må være den største fejl investering de har fortaget.

Fabrikken er verdens største tårnfabrik. Den kan producere tårne til 3000mw om året. Eller hvad der svare til ca 25% af det som bliver installeret i USA i år. Men nok mere end 100% af hvad der bliver opstillet til næste år.....

Fabrikken er topmoderne og kan formentligt producere de billigste tårne i US. Men vestas har flere hundrede mio dollars bundet op i fabrikken. Og i en tid hvor bankerne presser vestas så vil det være endog rigtig godt om de kunne frasælge den. Men det er nok også en særdeles vanskelig opgave. For hvem ønsker at købe en fabrik der kan mere end forsyne hele det amerikanske marked i 2013. Bliver den solg er det i hvert fald med et kæmpe tab og efterfølgende afskrivning på mange hundrede mio dkk. Noget som vil slå direkte igennem på bundlinjen.

Omkring mulige danske nedskæringer så vil jeg nok være nervøs hvis jeg arbejder i Lem. For jeg tror desværre vi vil se yderligere nedskæringer i den danske arbejdsstyrke af ufaglærte arbejdere

I Lem har vestas både vinge og nacelle produktion. En af grundende til bla at holde produktion i DK er at den primære R&D foregår i DK. Og det kan på mange måde give stor mening at have R&D og produktion tæt ved hinanden. Det giver en hurtigere produkt modning.

Men efter at Vestas er blevet færdig med deres helt nye vinge R&D center i UK inkl en produktions modning hal, så ser jeg ikke det som nødvendigt med dansk vinge produktion mere. Produktionen bør kunne dækkes fra fabrikkerne i DE, Spanien og Italien.

Udover nacelle produktion i Lem så er der også nacelle produktion i Ringkøbing. Jeg har nogle omend lidt forældede tal der indikere de kan samle op mod 2000mw naceller om året i DK. Og det er utrolig meget i forhold til hvad der bliver stillet op i DK og resten af norden. Så en lukning af den ene facilitet (så har R&D stadig en til produkt modning) og måske etablering af en lidt mindre enhed et sted i øst europa hvor vestas mangler tilstedeværelse.

Der bliver desværre nok også skåret yderliger i R&D. Men det er noget man skal være MEGET varsomt med. For det føles godt her og nu. Men kan være meget farligt på den længere bane. GE og Siemens øger netop i denne tid R&D udgifterne. Og kampen fra Kina og syd korea skal primært kæmpes på R&D fronten. Bla med et hav af patenter der gør det svære at tilbyde konkurrencedygtige produkter på de vestlige markeder.


Udover de fyringer der er varslet i US (1600) og hvor de allerede har fyret +100 i sidste uge så vil jeg ikke blive overrasket hvis vi ser +1000 yderligere fyret. Altså endnu en stor fyringsrunde.

Suzlon har lige været ude at sige de vil skære hele 20% af deres udgifter. 20%! Nuvel de er noget mere udfordret end vestas. Men vestas mål om 150 mio Euro cost cutting svare kun til nogle få procent cost cutting.

Jeg vil ikke blive overrasket hvis det tal øges til +250 mio Euro. Om det hele kommer i et hug i morgen er måske lidt tvivlsomt. Igen med reference til den nye direktion først lige har sat sig bag bordet.


Det var en masse snak om produktion kapacitet. Men hvad , om nogen, vil det betyde for vestas?

Det afhænger nok i stor grad på hvad folk vægter højest. For direkte nedlukning af flere faciliteter vil på den korte bane både koste ekstra penge men også koste på afskrivnings kontoen. Så det vil altså kunne betyde en præcisering af EBIT til formentligt den nedre range af 0-4%. Altså en nedjustering for 2012. Og vil investorene lægge mest vægt på endnu en nedjustering eller det faktum at de så får skåret yderligre måske 100 mio Euro af cost for 2013 så resultatet fremadrettet kan blive bedre?

Ja det synes jeg er et meget svært spørgsmål at svare på hvad der vil blive lagt mest vægt på, og dermed også om det vil betyde op eller ned for kursen. Såfremt vi ser en drastisk nedskæring som jeg her nævner.

En række andre punkter der vil blive holdt meget øje med i morgen er følgende.


1) Vi ser meget gerne noget mere lys på hvad det er for krav vestas pt ikke kan opfylde i forhold til deres lån. Men er desværre nok ikke så optimistisk på det punkt. Vi skal nok hen til Q3 meddelelse før de melder ud de nu er på rette kurs igen. (der vil bla være et positivt cashflow i QW3)


2) fastholder de stadig målet om positivt cashflow for året selvom de nu er nede med over 600 mio Euro?

3) en mere præcis forklaring af hvorfor de havde SÅ stort et negativt cashflow i Q2. De har tidligere sagt shipment er den primære cash generator. Og netop shipment var jo REKORD høj i Q2

4)Hvor mange uannoncerede ordre fik de i Q2. De har ikke fået nogen god start på året med kun godt 2000mw annoncerede ordre her knap 2/3 inde i året. Så ordrebeholdningen skrumper pt ganske meget idet de forventer at overlevre små 7000mw i år.

Alt under 500mw vil være rigtig skidt. Og med de få annoncerede ordre vil det være dejligt hvis de er tættere på 800mw

5) Har vestas fået løst deres brasilianske udfordringer hvor der er blevet sat en stopper for samtlige af deres ordre fordi de ikke kan opfylde betingelserne om 60% lokal produktion. I forhold til at 2013 i forvejen bliver et udfordrende år fordi US dykker så voldsomt, så er det MEGET vigtigt de får de brasilianske projekter på sporet igen

6) hvad er status på V112. Holder de planen og ser det stadig muligt ud at nå den oprindeligt designede cost pris? I Q1 brugt de 41 mio Euro ekstra på for høje V112 udgifter. Det tal er reduceret til 22 mio for Q2. Så det går fremad. Men kan de stadig nå i mål

7) Noget nyt på V164 fronten? Jeg er stadig meget ambivalent omkring hele partner snakken. Hvis ikke de kan finde en kunde, altså en developer så synes jeg ikke partner sporet er så interessant.

8) jeg ser meget gerne at de løfter for sløret for en super lavvindsmølle enten på 2mw platformen eller V112 platformen. De er rent faktisk ved at blive kørt agterud på det segment. Men jeg ved også de store V112 udfordringer har krævet utrolig store interne ressourcer så mange andre projekter er sat midlertidigt i bero. V164 er en af dem. Så spørgsmålet er om de kan præsentere en ny mølle nu. I hope so. Men jeg frygter faktisk at de stadig ikke er klar til at præsentere en mølle der kan tage kampen op mod N117 fra Nordex, GE118 fra GE, G100 1,6 fra GE, SWT 2,3 -116 fra Siemens med flere.


Bottomline for i morgen

Jeg tror vi vil se yderligere store nedskæringer. Det vil forbedre EBIT fra 2013. Men det kan betyde ekstra udgifter og afskrivninger her i 2012 hvorfor en præcisering af guidens måske allerede i morgen vil komme på tale. Spørgsmålet er så hvordan markedet vil reagere på det??

Og selvom jeg længere oppe har nævnt muligheden for yderligere store nedskæringer i DK så håber jeg vitterligt ikke det er nødvendigt. For det vil være en katastrofe med så store nedskæringer i udkands DK hvor der i forvejen ikke er for mange jobs.....

Hold fast i håndtaget. For det kommer til at gå vildt for sig i morgen. Vi ses kl 0830

T.



21/8 2012 19:25 MIF 260128



Hej Trold


Flot gennemgang. Miffen er ikke inde i vindbranche detaljer som dig men håber følgende sker:

- En stærk ledelse der viser de har fat i den lange ende og de har en holdbar plan ud af de midlertidige problemer (du har ret teamet er ungt og mangler nok mere indsigt i Vestas m.m. DE på raket tid har sat dem grundig ind i biksen )
- Fastholdelse af tidligere udmeldte forventninger gerne lidt mere til den positive side 
- En indikation af syndikatet fortsat støtter Vestas om end de har haft store træk i Q1 på kreditten noget Miffen mener Vestas allerede forklarede ville ske da de lånte de 1,3 mia Euro på vilkår til en rente der ikke er værd at tale om 
- Får markedet overbevist om deres produkter ikke lider af diverse fejl og er stærk konkurrencedygtige om end der har været leverandør problemer! Hensættelser ikke over (3 % til fremtidige udbedringer, de var nede på lige omkring 2 %)
- Præsenterer en kendt stærk "white Knight" helst dansk naturligvis , der er klar med mia. til udvikling af V164 (de har sikkert allerede kontrol over X % af Vestas aktierne)
- Denne partner er også klar til at finansiere store Off-shore mølleparker med V164
- Evt. et total frasalg af hele butikken i Kina til X mia. med forbehold for brug af viden & patenter til salg udenfor Kina (synes ikke Vestas får nok ud af deres tilstedeværelse i Kina måske jeg tager fejl og det kommer)
- Fremstød med deres flydende møller og reduktion af COE så udgifterne kan konkurrere med landbaseret møller


Tja jeg kunne blive ved men mine punkter er nok ikke så realistiske som jeg gerne så de var 

God vind i morgen Vestas aktionærer der har holdt ud. Det fortjener I!

Husk Miffens motto " Nothing is what it looks like (seems to be)  - Vestas er et meget bedre selskab en diverse erhvervsjournalister & børshuse antyder!

Hej Trold


Flot gennemgang. Miffen er ikke inde i vindbranche detaljer som dig men håber følgende sker:

- En stærk ledelse der viser de har fat i den lange ende og de har en holdbar plan ud af de midlertidige problemer (du har ret teamet er ungt og mangler nok mere indsigt i Vestas m.m. DE på raket tid har sat dem grundig ind i biksen )
- Fastholdelse af tidligere udmeldte forventninger gerne lidt mere til den positive side 
- En indikation af syndikatet fortsat støtter Vestas om end de har haft store træk i Q1 på kreditten noget Miffen mener Vestas allerede forklarede ville ske da de lånte de 1,3 mia Euro på vilkår til en rente der ikke er værd at tale om 
- Får markedet overbevist om deres produkter ikke lider af diverse fejl og er stærk konkurrencedygtige om end der har været leverandør problemer! Hensættelser ikke over (3 % til fremtidige udbedringer, de var nede på lige omkring 2 %)
- Præsenterer en kendt stærk "white Knight" helst dansk naturligvis , der er klar med mia. til udvikling af V164 (de har sikkert allerede kontrol over X % af Vestas aktierne)
- Denne partner er også klar til at finansiere store Off-shore mølleparker med V164
- Evt. et total frasalg af hele butikken i Kina til X mia. med forbehold for brug af viden & patenter til salg udenfor Kina (synes ikke Vestas får nok ud af deres tilstedeværelse i Kina måske jeg tager fejl og det kommer)
- Fremstød med deres flydende møller og reduktion af COE så udgifterne kan konkurrere med landbaseret møller


Tja jeg kunne blive ved men mine punkter er nok ikke så realistiske som jeg gerne så de var 

God vind i morgen Vestas aktionærer der har holdt ud. Det fortjener I!

Husk Miffens motto " Nothing is what it looks like (seems to be)  - Vestas er et meget bedre selskab en diverse erhvervsjournalister & børshuse antyder!



21/8 2012 19:38 troldmanden 060131



Hej MIF

Tak

Her et par bemærkninge til dit indlæg.

Det er klart hvis de kan overgå tidligere udmeldte forventninger så vil det for alvor blive sjovt igen at være vestas aktionær. Men de kommer under ingen omstændigheder til at opjustere her ved Q2. HVIS de skulle ende med at opjustere så bliver det sent på året hvor de kan se de kan nå at overlevere de projekter de regner med.

Jeg ser klart større risko for de må justere neadaf pga de punkter jeg har nævnt. Men det kommer meget an på i hveklet tempo evt yderliger nedskæringer vil ske.

Det er nu min klare opfattelse at markedet har stor tillid til kvaliteten af vestas møllerne. LPF er nok lige under 2% nu. Og det siger som sådan alt. Ja der vil fra tid til anden opstå mindre udfordringer som vi nu har set det med V90 gearkassen. Men selv med disse har de altså en samlet LPF på 2%

Jeg tror ikke på der er nogen der har købt op af vestas aktier for så at indgå en aftale om udvikling af V164.

Der flydende fundament er flere år fra at være færdig udviklet. Og derudover så er det min opfattelse at det er en teknologi alle og enhver kan købe sig adgang til. Det er jo ikke en vestas opfindelse. Vestas stiller blot en V80 til rådighed samt nogle enkelte ingeniør. Men det er et selvstændigt eksternt selskab der har udviklet konceptet

Mht Kina så har vestas ikke nogen kæmpe andel. Kun 3-4% som jeg husker det. Men tingene går umiddelbart i retningen af vestas i denne tid pga de meget mere strikse el krav regeringen har stillet. Så det styrker vestas muligheder for at få en lidt større andel på det kinesiske marked. Men det skal naturligvis kun være dernede hvis de kan tjene penge på de møller de sælger

Vh
T.



21/8 2012 19:49 doodha 160135



Som nævnt i chatten er kursen på Vestas-obligationer steget ganske pænt i løbet af de seneste 1½ måned - og særlig i de sidste 10 dage.

Linket nedenfor viser, at kursen siden starten af juli er steget fra 65 til nu 82 - og alene i løbet af de sidste 10 dage steget fra 71.

Der er altså øget tillid blandt investorerne i disse Obligationer om, at de får deres penge tilbage - og dermed tillid til Vestas' tilbagebetalings-evne.

https://www.boerse-stuttgart.de/rd/de/anleihen/factsheet?sSymbol=VWSB.STU&lang=de



21/8 2012 19:58 troldmanden 060136



Ja det er bestemt ikke et dårligt signal at obligationen stiger. Men hvad der så reelt set ligger bag denne pludselige stigning har jeg svært ved at se som andet end spekulation. For vi har jo ikke hørt noget nyt den seneste tid der reelt set har styrket deres finanser



21/8 2012 20:03 MIF 060138



Tak Trold

Spændende bliver det i morgen. Joh opkøb af obligationerne kan sagtens være en potientiel køber der køber Vestas gæld (fremmedkapital)med stor rabat :−)

FIF



21/8 2012 20:16 MIF 060139



Glemte at sige det tidligere realease af regnskabet ca. 3 uger før tid må være fordi enten BR eller en potientiel partner/køber har villet se i bøgerne. Vestas har herefter været fair og sendt resultatet ud til alle.

P.s. kan ikke rigtig se andre grunde kan I?

MIF



21/8 2012 20:26 troldmanden 060141



Det tror jeg ingenlunde på. Og da slet ikke BR som blot er en alm fond. J

eg tror de meldte det ud fordi der har været SÅ mange spekulationer omkring deres likvider eller mangel på samme. Og det var jo helt nyt for marekdet at der reelt set har været tale om vestas ikke kunne opfylde xxx betingelser. For de er jo stadig milevidt fra at have udnyttet deres 1,3 mia Euro trækning. Så det er altså IOKKE blot et spørgsmål om der har været negativ cashflow der er årsagen til de ikke kan opfulde xxx betingelser.

Så jeg tror ganske enkelt vestas har set det som så væsentlig en nyhed + de har været nervøse for det skulle sive til markedet at de selv valgte at meddele det. Ikke pga rygter om opkøb



21/8 2012 19:41 Windstyrke 160133



Gode konstruktive tanker er god læsning. Tak troldmand. Jeg kan kun opfordre andre til at læse.

Mange regnskaber fra Vestas har været spændende. I morgen er ingen undtagelse.

Vi kender hovedtallene så det kommer til at handle om noget andet(med mindre de er helt skæve).

Jeg ønsker du har ramt rigtigt i punkt 8. R&D går jo og pusler med noget og det ville jeg også gerne høre noget om. Det er mange penge der anvendes og der skal komme noget output. Det er vel ikke bare patentansøgninger de arbejder med.



21/8 2012 20:02 troldmanden 060137



Jeg har nu som sådan ikke nogen forventninger til at sløret bliver løftet for større R&D tiltag. Det jeg her nævner er ikke noget der som sådan koster major kræfter. Det er "blot" en større rotor på eksisterende platform(e). F.eks v112 rotoren på 2mw platformen. Nuvel det vil også kræve lidt andre modifikationer af drivtoget.

Men det er altså ikke helt ny banebrydende teknologi jeg forventer de vil præsentere. Den slags høre nok mere til på vindmølle messer eller evt i forbindelse med efterårets kapital markeds præsentation



21/8 2012 20:23 Windstyrke 060140



Du "ser meget gerne" tolker jeg som forventninger, men det har jeg måske misforstået.



21/8 2012 20:43 troldmanden 060143



Nej det er mere jeg håber. Men som jeg skriver så frygter jeg vi ikke ser en superlavvinds mølle nu. Og det nok fordi de har "alle mand" på v112 platformen. Men jeg håber det vitterligt for ellers kommer de også bagefter på det segment som de nu er på offshore



21/8 2012 20:57 Windstyrke 060144



Respekt for forskellen mellem forventninger og håb. Ønsker har også sin egen verden.
Vi snakkes en anden dag.



21/8 2012 21:09 cykling 060145



Hej troldmand

God og fornuftig gennemgang af de forskellige parameter i vestas.

Og hvis du får ret i din konklusion så ses vi i tivoli



21/8 2012 20:38 MIF 060142



OK

Ser 2 forskellige overskrifter i morgen i Børsen
enten:

1. Vestas vejrer morgenluft (den håber jeg på)
eller

2. Vestas i dyb krise

MIF



21/8 2012 21:28 Skywalker_ 260147



Hej Trold
Tak for flot gennemgang, dejligt at læse et indlæg som dette.

Min største bekymring er de få ordre der generelt er pt., da jeg ser dem som en trussel mod det positive cash flow, og i sidste ende som en nedjustering for hele 2012.

Tror også, at en supertanker som Vestas tager længere tid at skabe større EBIT i. De har teknologien, men først skal de igennem cost-cutting, dernæst have løst de problematikker du nævner, og sidst stå klar med nye mølletyper. Alt sammen noget som brænder cash af, og jeg frygter at deres finansielle krav bliver truet i denne proces hvis EK kommer for langt ned procentvis.

Men har de sidste par gange set meget frem til Vestas præsentationer af regnskaber, men imorgen er alligevel den mest spændende til dato :)

God aften derude



21/8 2012 21:49 Investor1 060148



At der kommer få ordrer ind i øjeblikket påvirker da ikke cash flowet for 2012, idet disse først produceres og afskibes i 2013?

Og også en tak til Troldmanden herfra for et gennemtænkt indlæg, hvor overvejelserne er realistiske.

Jeg er spændt på at se, hvor meget Vestas har til gode hos debitorer og hvor meget der er bundet i varelagrer



21/8 2012 22:01 Skywalker_ 060151



Det passer altså ikke helt, hvis du ser den sidst annoncerede ordre på 20mw, så påbegyndes den i 3K 2012, hvor de får payment up front.
Så alt andet lige har de allerede ledig kapacitet til flere ordre i 2012, samt at udeblivelse af ordre også må trække ned i cash-flow ift deres oprindelige budgetter



21/8 2012 21:49 MIF 060149



Undskyld jeg svarer når det er til Trolden men de relativ
Få MW ordrer i år rammer ikke 2012 de er primært for 2013
Og måske 2014

Vh MIF god Vestas dag i morgen



21/8 2012 21:55 MIF 060150



Husk tillige på de uannoncerede ordrer samt
Hvad Windmade kan tilføre primært Vestas :−)

De redder sku hele verdnen :−)

FIF



21/8 2012 22:10 MIF 060154



Efter udrensningen har Vestas ikke mange konkurrenter
Tilbage :−) vent bare at se det næste år mange producenter
Bukker under


MIF



21/8 2012 22:07 troldmanden 060153



Det er nu ikke helt rigtigt at nye ordre ikke påvirker cashflow for 2012 negativt (hvis der komemr førre af dem)

For der betales ca 10% upfront ved indgåelse af aftalen. Altså positivt cashflow. Så betales der af fler omgange mens møllerne produceres. Men her er det typisk lidt mindre end hvad det koster. Altså negativt cashflow.

Så hvis de får færre ordre ind end vente med levering til f.eks 2. halvår 2013 så betyder det de ikke får den positive effekt på cashflo i år fra disse ordre som de måske har regnet med

Til investor1 så er det faktisk sådan at vestas også har skullet have nye ordre i 2012 til levering i 2012 for at nå deres guidens. Specielt top guidens på oms. Så hvis de har fået markant færre ordre end ventet så vil det også kunne kose på dette år. Både top og bundlinje

Men den del af påvirkningen vil jeg dog formode de vel vente med at præcisere til Q3



21/8 2012 23:39 troldmanden 060162



Langt færre fyrringer i US end venet?

Sidste uge kom det frem at Vestas fyrede omkring 100 personer på deres tårn fabrik. Det var omkring 25% af staben. Nu har de så lige fyret 30 personer i deres nacelle fabrik. Det er vel ikke mere end ca 5% af dem der er ansat der.

Selvom de har yderligere 2 vinge fabrikker så synes det at være langt, langt færre end de varslede op til 1600 personer. Så enten tager de dem i flere tempi ellers også overrasker de markedet gevaldigt i US. Men der er bare ikke afgivet så meget som en eneste ordre til US til levering i 2013. Og canada og syd amerika kan selt ikke opsuge den resterende kapacitet. Så tager de dem i flere tempi odder was?

http://www.bloomberg.com/news/2012-08-21/vestas-fires-about-30-people-at-colorado-wind-plant-paper-says.html



22/8 2012 08:35 Skywalker_ 060163



Er mon opsigelsesvarslerne ikke anderledes i US, de forventer nok en forlængelse af ptc efter præsidentvalget, og kan evt nå resten derefter hvis den ikke går i hus alligevel.

Men ja, det er måske den gode nyhed idag :)



22/8 2012 09:52 troldmanden 160168



Første hurtige kommentar

Vestas fastholder de fleste af forventningerne. De fastholder EBIT 0-4%, oms 6,5-8 mia Euro og positivt cashflow.

Dykker man lidt dybere ned så nedjustere de forventningerne til afskibede mw fra 7000 til nu 6300. Begrundelsen herfor er de lavere end ventet ordreindtag i 1. halvår og forsinkelser på nettilslutning i Kina.

Der er forskel på afskibninger og overleverede mw. Det sidste er det der reelt set betyder noget i forhold til omsætningen. Men afskibningerne er en forudsætning for den senere omsætning. Jeg er derfor alligevel lidt overrasket over de ikke har taget toppen af omsætnings range af.

Jeg hæfter mig ved de fortager en meget brat opbremsning på R&D investeringer fra 450 mio Euro til nu 350 mio Euro. Når de reducere med 100 mio Euro på blot et halvt år betyder det så den reduceres med 200 mio til næste år til et niveau omkring 250 mio Euro?

Lige præcis denne skarpe reduktion ser jeg lidt som en panik handling. Jeg tror det er en knap de vælger at dreje på fordi de VIL have et positivt cashflow for hel året. Og det kan de måske ikke nå uden at pludselig dreje hårdt her.

Dette er et farligt spor at gå ud af. Det føles dejligt her og nu. Men det kan blive dyrt på sigt. Konkurrencen har aldrig været større og selskaber som Siemens og GE øger direkte deres R&D i denne tid.

Og som frygtet så vi ingen ny super lavvinds mølle. Så vestas er nu på vej bagud på dette segment

Et at de positive elementer er yderligere cost reduktion på 100 mio Euro så de nu forventer +250 mio Euro. Det var da meget godt ramt i aftes

De vil fyre yderligere 1400 personer hvoraf 1100 funktionærer fyres til sep i støtte funktionerne. Resten vil følge senere i år. Når de vil spare 100 mio på R&D er der nok mange af de 1100 der stammer derfra.

Men det er altså kun i meget begrænset omfang produktionen der holder for i denne omgang. Og dermed heller ikke nogen større nedskrivninger som jeg nævnte. I hvert fald ikke i denne omgang. Men de skriver at de vil se nærmere på hele deres produktions kapacitet her i 2. halvår. Så jeg tror stadig der kommer til at ske noget.

Bemærk også de 1400 nu varslede fyringer er ex US. Så der vil om alle omstændighed ske mere i produktionen resten af året.

En af de pænt negative punkter er det meget, meget lave ordreindtag i Q2. De fik kun 945mw og kun 241mw uannoncerede. Jeg skrev i går alt under 500mw uannoncerede vil være skidt. Og den går de jo signifikant under. Sidste år fik de 2265mw i Q2 hvoraf 786mw var uannoncerede.

Det lave ordreindtag betyder også at den samlede ordrebog på levering af nye møller nu er begyndt at blive reduceret i stedet for at stige som vi hidtil har været vant til. Derfor vælger de at fokusere på at ordrebogen inkl service er større end nogensinde.

Men vi ser altså en virkelig kraftig opbremsning i ordre. Der er også kun blevet annonceret 94mw her i Q2 efter næste 2 mdr! Der skal mere tempo på her.....

Bemærk at de kommer med den første spæde guidens til næste år. De forventer at afskibe ca 5000mw. Altså ca 20% færre end de t nu reducerede talt på 6300mw i år. Sådan meget groft sagt betyder det også en reduktion i oms på ca 20%. Det er som sådan helt som ventet fordi US jo ikke forventes at kaste meget af sig i 2013.

Men ellers i forhold til mine 8 punkter fra i går og som man kan se øverst i denne tråd så falder det ud som følgende.

1) der bliver kastet lidt nyt lys på det. Af den vedhæftede aktionær information fortæller Ditlev at det bla skyldes det højere udgifts niveau end normalt pga de udfordringer der skete ultimo 2011

2) ja cashflow fast holdes men jeg tror som sagt R&D får kniven fordi de ellers ikke kan nå det

3) jeg synes ikke jeg er blevet så meget klogere. Måske jeg bliver det under CC

4) ja det var så kun 241mw uannoncerede ordre. Det finder jeg rigtig rigtig skidt.

5) intet. Absolut intet om Brasilien og de udfordringer de har der. Det er meget vigtigt i forhold til 2013

6) ikke rigtig nye detaljer om V112 cost out planen. De fortæller de følger planen. Jeg vil tror der kommer mere om det i CC her kl 10

7) intet nyt om V164. De er stadig i dialog med mulige partner

8) nej desværre som frygtet ingen ny super lavvinds mølle. Så de kommer nu bagefter konkurrenter som Siemens, GE, Nordex mf i dette segment. Og en reduktion på 100 mio i R&D er ikke lige vejen frem efter min mening. I hvert fald ikke så stor en reduktion


Nå cc begynder om 10 min så måske man bliver klogere der

T.



22/8 2012 09:54 troldmanden 060169



Glemte at tilføje jeg synes regnskabet er relativt neutralt i forhold til kursen. Der var nogle positive ting (yderligere cost cutting) og nogle negative ting som nogenlunde jævner hinanden ud.

Spørgsmålet er så om den store stigning op til regnskabet skyldtes forventninger om direkte positive nyheder på stribe eller andet. Hvis forventningerne har været store så vil regnskabet nok blive modtaet svagt negativt



22/8 2012 11:45 Skywalker_ 260177



Enig at udmeldningerne idag er lidt til begge sider.
Men som andre har nævnt, er det positivt at Vestas udtaler sig om de enkelte kvartaler, lad os håbe det er en ny trend.
Derudover mangler vi oplysninger på bla V164 samt evt ny mølletype.
Men set i lyst af at købe Vestas aktien nu, mener jeg risikoen trods alt er mindre nu end for blot få måneder siden.

-De fastholder neutral cash flow for 2012
-Ny ledelse på plads.
-Iværksat cost cutting - evt frasalg af fabrikker
-Outsourcing i et eller andet omfang = besparelser
-En serviceforretning der vokser og med en EBIT på 17%, alt andet lige er kursen pt ca 45% af indre værdi, det er måske fair nok på nuværende tidspunkt.
-Da de ikke nævner noget om bank kreditten, må det være fordi de sidste udmeldninger stadig holder stik.

Vedr ordrene, ja de er skræmmende små pt. Men Vestas hører til cykliske aktier, og ordrene kommer desværre ikke i en lind strøm.

Men med udsigt til slankere Vestas og en høj et-benet EBIT fremadrettet, synes jeg butikken ser lovende ud, men det kræver også tålmodighed



22/8 2012 12:01 Insolvens 060179



Er det bare mig, der har sovet i timen eller ? VWS skriver nu selv V164-7 MW. Har det været officielt meldt ud tidligere ?

Mvh.

Insolvens



22/8 2012 12:28 troldmanden 060181



Insolvens hvad tænker du på? Art det er en 7mw mølle? Ja det er alm kendt. Også at de kalder den V164-7mw



22/8 2012 12:42 Insolvens 060183



Tak. Så er det jo bare mig, der har sovet i timen.



22/8 2012 12:26 troldmanden 360180



Har nu lyttet til det meste af CC. Her et par af de ting jeg faldt over

cost out på V112 møllen vil ved udgangen af året betyde en forbedring af EBIT på 30 mio Euro. Nu ved vi ikke præcist hvor mange V112 mw de forventer at levere i år. Men for eksemplets skyld så lad os sige 1000mw. (de har leveret 303mw første halvår)

Hvis 30 mio cost besparelse er fordelt på 1000mw så betyder det en reduktion på 30.000 Euro per mw. En V112 koster 1,2-1,3 mio Euro per mw. Så det er ca 2,5% cost reduktion. MEN husk på det først er sidst på året cost forbedringerne begynder at slå igennem. De første møller de har leveret har de ikke nået at få cost forbedringer implanteret. Så mit bud er det er op mod 75.000 Euro eller ca 6% cost reduktion de har fået igennem på møllen. Og det vil så få fuld effekt fra 2013.

Det blev for øvrigt også sagt at mere end 200 personer arbejder på programmet. Så alene i lønninger er det over 100 mio dkk vestas bruger på det. Læg dertil nye prototyper mm. Så koster det måske op mod 250 mio at få cost reduceret til oprindeligt design. Og læg så dertil de indtægter de allerede er gået glip af pga de for høje udgifter. Ja så snakker vi måske over 400 mio kr det har kostet......

Og de +200 mand der går på projektet skulle i stedet for have udviklet på V164 og udvidelse af V112 platformen. Ja det har i sandheden på alle plan været dyrt

Vestas har hidtil været et af de selskaber med størst in house produktion. 100% vinge, 100% generator, 100% kontrol system, 100% nacelle montage mm. Men nu begynder vestas åbent at snakke om mulig outsourcing. Det er helt og aldeles nyt. De kom reelt set ikke nærmere ind på det andet end at de vil kigge på hele deres produktions setup her i 2. halvår og gerne frem til en mere fleksibel produktion. Så det kunne lyde som om de står foran en MEGET stor fyringsrunde i produktionen. Udover det der helt automatisk vil ske i US. Det lugter af en endnu større runde end jeg måske have troet/frygtet set i forhold til danske arbejdspladser. Det bliver et hårdt efterår man går i møde i specielt Lem og Ringkøbing. Ja også i Århus på funktionærsiden hvor der vil blive skåret en del i bla R&D

De guider lige nu for 19000 personer i Vestas ved udgangen af 2012. Med hvad jeg har hørt i dag så tror jeg der stryger endnu 2-6.000 personer i løbet af de næste 12 mdr. Forhåbentligt vil en del af disse arbejdspladser blive redet ved en model ala den Vestas lavede med den kinesiske tårn producent som gik ind og overtog produktionen. Jeg fastholder dog min analyse fra i går med at det ser skidt ud for Lem. Der er ikke behov for den kapacitet her i >Dk længere. Det vil give mere mening at have noget af den kapacitet i øst Europa. Bemærk bla hvordan DE fremhævede transport udgifterne....


Ang Brazil så nævnte han ikke nogen detaljer. Hverken hvad det er der er skyld i de ikke kan opfylde kravet om 60% lokal produktion eller hvornår de kan opfylde kravet. Men han sagde der er rigtig mange der arbejder på udfordringerne og at det ikke vil blive noget problem for Vestas at overholde deres forpligtelser. Så dermed må 2013 omsætningen i Brazil være sikret. Men her og nu er det noget som koster dem ekstra penge at de skal have en masse folk gående og løse de ikke annoncerede udfordringer de har. (min kommentar)


De løftede et flig af forventningerne til 2013. Afskibning af ca 5000mw og at det vil være nok til at de kan tjene penge. Her betyder de +250 mio Euro besparelse selvfølgelig rigtig meget. Ligeledes gør cost out programmet på V112 som så vil levere ca 50 mio EBIT mere end her i år.

Nyt er også at de guider lidt forud for de kommende kvartaler. Her tænker jeg specielt på cashflow. De forventer også Q3 bliver negativ mens Q4 vil betyde et positivt cashflow på op mod 1 mia. Jeg tror de har valgt at fortælle dette nu for at markedet ikke skal gå helt i selvsving hvis der uvarslet også kom et Q3 med negativt cashflow. Nu er broddet taget af.

Det lader også til de vil sælge deres eget 90mw projekt i Chile. Det var jo ellers et projekt de valgte at bygge for at de kan opfylde målet om 100% af alt strøm forbrugt i vestas skal leveres fra vindmøller. Det krav kan de så ikke opfylde med salget af denne park. Kort sigte så betyder salget 2 ting. 1)Reduktion af penge bundet op i aktiver. Gætter på de selv har 30-40 mio Euro bundet i projektet. 2) indtjeningen på salg af dette projekt vil være signifikant meget højere end på blot salg af vindmøller. Nuvel det er kun 90mw så det betyder ikke alverden for selskabet som sådan. Men de laver nok 5-10 mio Euro ekstra på det

Det var lige sådan det jeg faldt over. Nogen der noterede sig nogle andre interessante detaljer?



TRÅDOVERSIGT





























60181 ..
22/8 12:28 troldmanden 0