Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Apple - på vej mod et psykologisk knæk...?


60684 Spekulant.dk 11/9 2012 01:00
Oversigt

Alt tyder på at Apple onsdag aften omkring kl. 19 og i timen herefter - dansk tid, vil offentliggøre seneste nye iPhone i rækken.

Apple har igennem de seneste år klaret sig helt igennem forrygende, og i særdeleshed pga. deres storsællert iPhone. Imens andre producenter sov i timen, lancerede Apple en smartphone som gav konkurrenterne baghjul på design, hastighed og brugervenlighed; tilmed blev der ret hurtigt bygget et kollosalt udbud af software og hardware op. I dag er dette udbud fortsat meget stort, og en af Apple's forcer på mobilfronten, faktisk tjener man nu også styrtende på at videresælge software iform af apps, bøger, musik, film. osv. Apple vil sandsynligvis være i stand til at tjene styrtende med penge mange år fremover, ikke kun pga. deres iPhone-smartphones, men også igennem andre succesfulde produkter, f.eks. iPad og i stigende grad deres MacBooks. På lidt længere sigt måske også et decideret iTV, som måske vil kunne tage konkurrencen op mod mastodonter som Sony, Panasonic, Samsung m.fl.

Men, men, men...
Hvis det går som mange rygter antyder, vil vi få en ny iPhone at se som stort set ligner forrige model; nøjagtig samme bredde, men dog lidt højere med plads til en række ekstra ikoner. Da forrige model (iPhone 4S) blev lanceret blev mange dengang skuffede, det var nøjagtig samme design som den foregående iPhone 4. Og nu er dette stunt måske ved at gentage sig, med minimale designændringer. Jeg vil mene at der i dag fra både eksisterende brugere og potentielle nye købere er større krav, end der har været under de tidligere lanceringer, simpelthen fordi konkurrenterne i dag er nået betydelige skridt videre, ligesom det er helt naturligt at forvente en mærkbar produktforbedring når nyt lanceres.

Den nye iPhone skulle være tilpasset 16:9 formatet, således at den i højere grad blive mere kompatibel med fremtidige mulige TV-produkter etc., og det er også fint nok, men det er bare ikke nok i sig selv og ej heller godt nok - i særdelshed ikke nok i en tid hvor konkurrenterne er vågnet op til dåd og ud af deres tornerosesøvn, og allerede nu på flere fronter (især hardwaresiden) har givet Apple baghjul.

Hvis det går som rygterne kunne antyde, har Apple denne gang måske vist at de er dem som nu har har sovet i timen, herunder måske totalt har ignoreret hvad det er kunderne gerne vil have, som i øvrigt ligger på linje med selskabets arrogance; en arrogance man måske nok tidligere har haft noget at have i, men som nu måske kan blive selskabets akilleshæl. Jeg tror mange tidligere iPhone-kunder denne gang i måske mindre grad vil overveje at opgradere til en ny model, hvis ikke der er betydeligt nyt under solen; jo vi får måske nok igen et lidt bedre kamera og en måske lidt hurtigere mobil - udover et absolut minimalt fremskridt rent designmæssigt. Dertil er der rygter om at iPhone 5 (eller hvad mobilen kommer til at hedde) også vil blive udstyret med et nyt mindre stik, som bevirker at den skal udstyres med en adaptor for at kunne virke med diverse ældre hardware, f.eks. docks osv. Dette er næppe heller noget eksisterende kunder vil se med milde øjne på. Et nyt stik virker ikke til at være et genialt træk lige nu (måske nærmere et arrogant træk) - et nyt stik burde man måske have ventet med at indføre til en komplet redesignet iPhone var på plads, i såfald ville et nyt stik i måske højere grad også nemmere accepteres af kunderne. If it aint broke, don't fix it kunne man fristes til at sige, det samme omkring lydudtag i bunden af mobilen, fremfor i toppen som det er tilfældet nu, som der også kører rygter omkring - endnu et nærmest uforståeligt træk. Hvis det her handler om at lave om på tingene, blot for at vise en eller anden form for "innovation" så virker det temmelig famlende. Apple kunne i princippet have lavet det rigtige stik fra start, ditto omkring 16:9 formatet.

Samsung m.fl. lader til imodsætning til Apple i højere grad at have afstemt deres udvikling af nye mobiler til det kunderne gerne vil have, dvs. bl.a. udviklet mærkbar større skærme, som i højere grad har gjort det lettere at bruge mobilerne til det de primært er beregnet til at skulle bruges som - velfungerende smartphones, hvor det bl.a. er nemt at surfe på websider m.m. Har haft en Samsung Galaxy III i hånden, det var en betydelig bedre surfoplevelse end det var på en iPhone 4, tilmed en bedre browser som viste websider mere korrekt og fejlfrit. Apples indbyggede Safari-browser virker efterhånden lettere bedaget. 16:9-formatet er desuden ikke videre egnet til websurf m.v., det er imo et tilbageskridt, eneste force er bedre understøttelse af film/TV etc. - men hvem bruger deres mobiler primært til det?

HVIS Apple skulle gå hen og skuffe på onsdag, er der af gode grunde måske udsigt til kursfald; dette mulige kursfald vil givetvis kunne forløbe over flere dage, hvorved man ikke nødvendigvis behøver at gamble med evt. shortposition før præsentationen onsdag aften, en sådan vil man kunne anlægge i aktien efter præsentationen. Der er selvf. også en mulighed for for at Apple overrasker positivt, men synes meget tyder på, at vi denne gang igen måske kun har minimale fremskridt i vente - ikke desto mindre vil man dog sikkert fyre et forrygende salgsshow af, dog måske sikkert ret gennemskueligt, og måske mere gennemskueligt end tidligere, hvis der ikke er nye større "revolutioner" i vente.

Kort og godt: risikoen for skuffelse, mener jeg er større end muligheden for positiv overraskelse, og dermed kunne Apple for en periode være en oplagt short-kandidat. Det er ikke kun eksisterende kunder man risikerer at skuffe, men også nye potentielle; herunder investorer. Det er ikke sikkert der går Facebook i den med en udsigt til en halvering af aktiekursen, men der er nu stadig temmelig meget at spise af, så når/hvis Apple på et tidspunkt skuffer vil man snildt kunne gå hen og se et ikke ubetydeligt kursfald, formodentlig over mere end blot en enkelt dag, og et eller andet skal trigge dette, som udmærket kunne være en skuffende præsentation af en ny iPhone, som tyder på stort set intet nyt bringe til torvs, udover de rygter som har huseret i forvejen, og disse må siges at have været en temmelig tynd omgang the, selv for en eksisterende iPhone-bruger, som har set en række forcer ved denne mobil og har holdt ved i et godt stykke tid.

Flere ting som kan sænke Apple, eller som indikerer at man måske står i lidt af et vadested:

1) Selskabet mangler en stærk lederfigur, som udover at være kompromisløs, også er innovator. Steve Jobs er borte, tilbage har vi Tim Cook, i højere grad en "bogholdertype", ikke en innovator. Manden har dog haft sans for at skabe rekordstore dækningsbidrag pr. solgt enhed ved bl.a. stærk styring af produktion, logistik osv. At kunne skabe produkterne kunderne ønsker og ikke vil undvære er dog nu engang det vigtigste, derefter kan man kigge på at skære omkostninger osv. til, optimere logistik osv. Apple har indtil nu også formået begge dele til kryds og slange; det har været en helt igennem fantastisk og yderst veldreven forretning, og det kan de sikkert også fortsætte med en god stund endnu; men de kan - på den korte bane - også gå hen og skuffe, i det mindste rent psykologisk; og det kan i høj grad sætte sig på aktiekursen hvor markedsværdien er høj, herunder delvist båret op af fremadrettede forventninger. Målt på nøgletal, f.eks. P/E synes jeg dog ikke aktien isoleret set er vanvittig prisfastsat, faktisk måske endda meget fornuftig prisfastsat. Men det er nu engang i perioder ofte psykologi som sætter kursen på markedet og kursen på specifikke aktier; både i med- og modgang.

2) En højt profileret udviklingschef (Bob Mansfield) forlod for nogle måneder siden selskabet, siden blev han dog gensat; kunne indikere ugler i mosen og uenighed på visse felter. Kunne desuden godt gætte på at Bob Mansfield, måske hører til grenen af brugere som synes den nuværende iPhone er for smal, særligt hvis man er lidt stor af statur...

3) Apples chefdesigner sir Jonathan Ive lader måske til at tro, at han kan gå på vandet; vel en form for "psykose" man kan risikere at ende ud i hvis man bliver slået til ridder m.m. og stort set kun har oplevet medvind under sin ansættelse hos Apple. Igen er der måske for lidt ydmyghed overfor hvad det er kunderne gerne vil have. At gå på vandet kan den kære chefdesigner ikke blive ved med, og slet ikke som bl.a. Samsung stormer frem. Der skal nye boller på suppen, så at sige - og Apple lader til at have et betydeligt efterlæb på visse felter. Næste gang eksempelvis Samsung lancerer en ny topmodel, risikerer Apple igen at være et skridt bagud, hvor man i tidligere var markedsleder og et skridt foran konkurrenterne. Sådan spiller klaveret bare ikke længere. Kravene til innovation, lækkert og brugbart design er blevet skyhøje, og Apple har selv båret ved til dette, ved at være de første som for alvor satte skub i udviklingen af brugbare smartphones, men det bevirker også, at de nu skal oppe sig endnu mere for at kunne levere og indfri skyhøje forventninger. Jonathan Ive er sikkert tilhænger af så små smartphones som muligt uden "dikkedarer" m.v., det er også fair nok; men hvis konkurrenterne laver noget som er bedre, har man et problem, og så taber man desto mere ved at fastholde sin arrogance/ignorance.

4) Fravalg af Google Maps i det næste iOS (styresystemet som kører på iPhone). Afgørende om Apples alternativ er bedre, og vil det fungere godt i mindre lande, som f.eks. Danmark? Apple skal også her passe på med at være for arrogante, de kan miste eksisterende kunder på det, uanset at kunderne måske selv kan installere Google Maps efterfølgende.

5) Det ekstremt populære YouTube vil ikke længere være en default app på iPhonen, Apple har bestemt at det skal fravælges, spørgsmålet er om brugerne er enig heri. Igen et måske lidt for arrogant træk fra Apples side.

6) Apples produkter er generelt dyrere end konkurrenterne, spørgsmålet er om kunderne vil blive ved med at betale "overpris" for noget som måske både design- hardware- og softwaremæssigt står tilbage for fremadstormende konkurrenter. Apple er desuden i dag knapt så meget kult, men i højere grad blevet mainstream; det kan man også miste first-movers på, og derefter de (læs: masserne) som går i disses fodspor.

7) Udlodning af udbytte var stik imod Steve Jobs principper. Vil tro at udlodning af udbytte måske også har handlet om at sælge ud og mele egen kage mest muligt for diverse ledende medarbejdere, herunder også den øverst placerede, Tim Cook. Da Jobs er borte kan Cook i dag i højere grad tillade sig at køre sig eget løb, manden kan godt have et drive som handler om at få flest mulige penge ned i egen lomme, det ved vi af gode grunde ikke noget om, men man kan gætte. Seneste udbyttebetaling har indirekte været meget store beløb lige ned i lommen på flere af hovedaktionærerne, uden at de har skulle røre en finger i form af aktivt aktiesalg, som måske kunne sende nogle uheldige signaler. Så er det lidt "smartere" at cashe ind af omveje...

8) Buy on rumours, sell on facts. Apple kan i særlig hård grad blive ramt her, hvis det som indtil nu har været rygter, materialiserer sig i skuffende facts. Apple skal i høj grad overraske, hvis ikke man vil skuffe en hel række interessenter - lige fra eksisterende kunder, potentielle nye kunder, pressen m.fl. - og sidst men ikke mindst: investorerne.

9) Medgiver at der i dag ligger mærkbare højere targets på Apple-aktien, end det niveau vi ser nu. Men det skal ikke undre, at der godt kunne være hedgefonde m.v. som går stille med dørene om, at Apple kan blive en fantastisk short-case; og så gør det ikke noget at få kørt kursen godt op forinden faldet evt. sætter ind - samme game omkring Facebook; der blev omkring IPO'en gået meget stille med dørene omkring, at det kunne blive en fantastisk short-case, faktum er at aktien faldt med ADSKILLIGE milliarder efter børsintroduktionen. Der er nogle der har tjent meget uhyrlige summer på dette, som man ligeledes er gået stille med dørene omkring. I et "uheldigt" sammentræf af faktorer vil Apple - i det mindste på den korte bane - kunne ende ud i en lignende deroute, og hvis det sker, er der helt sikkert også nogle som (igen) kommer til at tjene styrtende på dette kursfald, måske har de allerede positioneret sig til det.

Uanset at Apple skuffer eller ej vil det stadig være en pengemaskine, og der venter stadig store salgsmuligheder på nye markeder som Kina osv. Men tror oddsene for at man går ind i en kortere periode med skuffelser måske er ved at være tilstede, man har nu i en længere periode reddet på en bølge af medvind, men der kan nu med god grund, godt gå hen og blive udsigt til en periode med modvind, hvorfor vi måske vil kunne se noget pres på aktiekursen; det pres kommer før eller siden - og der skal selvfølgelig være noget som trigger det. Det er så op til Apple at ride denne eventuelle storm af, desværre står selskabet dog uden en stærk innovativ leder, man må så håbe for selskabet, at der sidder nøglepersoner andre steder i organisationen, som ved hvad det kræves for at komme videre.

Disclaimer: ejer selv indtil flere Apple-produkter, herunder bl.a. både en iPhone og en iPad, og har holdt ved Apple primært pga. magelighed, f.eks. fordi det er besværligt at skulle hente apps osv. forfra, hvis man gik over til f.eks. Android. Men må tilstå at jeg nu ikke længere er 100% sikker på at jeg forbliver iPhone-bruger, simpelthen fordi der tages for små skridt og at man efterhånden lader til at halse efter bl.a. Samsung, som leverer det kunderne gerne vil have, dvs. bl.a. større og noget mere behagelige skærme at arbejde med. Gappet mellem det Apple leverer og det kunderne ønsker lader til måske at være ude i en mindre prøvelse, hvor man tidligere har vist og leveret det kunder ikke vidste de gerne vil have - i bedste Steve Jobs ånd...

Disclaimer konkret vedr. aktien: har længe set et stort upside i Apple-aktien, og generelt været meget positiv på selskabets og dets muligheder, er pt. dog ikke aktionær; det er i øvrigt heller ikke planen at ligge short op til onsdagens præsentation, uanset at det måske kunne gå hen og udvikle sig til en interessant short-mulighed. Det må timerne og de nærmeste dage derefter vise, ved skuffelser bør der være rig mulighed for at shorte aktien. HVIS aktien skulle gå hen og dykke markant, kunne det måske endda også blive et berrettiget wake-up call til Tim Cook & Co., det er da næsten at håbe HVIS det skulle ske, og dermed fremadrette måske knapt så megen arrogance og i højere grad lytten til, hvad det er kunderne gerne vil have... er selv (fortsat) en eksisterende kunde, som dog måske begynder at tvivle, hvis ikke Apple opper sig markant, særligt nu hvor konkurrencen for alvor begynder at spidse til, og de der før var bagud er vågnet op til dåd...

--
Aktier og investering ' http://www.spekulant.dk
Guide til investeringsbøger ' http://www.aktieplus.dk/boger.php
Guide til Daytrading med Kozok ' http://www.spekulant.dk/kozok



TRÅDOVERSIGT