Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Hvor er Bert og Vestas, del 2


62033 Hjulmand 8/11 2012 03:51
Oversigt

Jeg gav et lille indblik i mine overvejelser, mens jeg gjorde terrassen vinterklar. Nu er Q3 så leveret og vi er lidt klogere....Måske. Her er lidt strøtanker.

Er Bert Nordberg og resten af Vestas bestyrelse vejet og fundet for lette?

Jeg og andre, har haft overvejelser om, hvorvidt BN og Co. allerede i Q1 burde have vidst, at der ville være vanskeligheder med cashflow?
Burde en Vestas ledelse kunne forudse et faldende salg, qua finanskrisen, USA-valg, EU-gældskrisen m.m.?
Burde Vestas have lavet en Emission i foråret, frem for en "kassekredit"?

Absolut. Der havde ikke været en eneste analytiker eller aktionær, der ville blinke med øjnene, hvis BN i foråret havde meldt ud, at han nu havde gennemanalyseret situationen og en midlertidig bankaftale var nødvendig, men for at sikre Vestas mod at komme i lignende situationer, er en Emission nødvendig. Det samlede analytikerkorps ville tisse i bukserne af glæde, hvis de oplevede en bestyrelse der både beherskede rettidig omhu, forudseenhed og ansvarlighed. Hele tre ting, på en gang, og ikke set i flere år.
Men at meddele os, at Vestas har et positivt problem, der er løst ved en udsættelse af en stresstest, har nu vist sig at være tæt på inkompetence.

Jeg har ligeledes efterlyst krisestyring, og den er begyndt at virke. BN og Co. er sat til at drive et selskab i krise, tilmed i en branche i dyb krise. Et godt 2012 ender snart, og jeg tror ikke at ordretørken stopper her. 2013 bliver svær, men det gør 14 og måske 15 også. Jeg er ikke sikker på, at 16.000 ansatte er det rigtige antal.
Men det er vigtigt at bemærke, at Vestas ordretilgang i 2012 er forholdsmæssigt meget stærk, så det kan ikke være helt galt med pris og kvalitet.

Jeg har heller ikke lagt skjul på, at jeg tror på Vestas nye ledelse, for så længe de ikke er grebet i tidligere tiders synder, må der vises tillid. Først og fremmest skulle de have en chance for at vise deres værd, men også fordi de har en enestående chance for at vise ny vilje til information, troværdighed og gennemsigtighed. Jeg mener faktisk, at informationen ifm. Q3 er bedre end længe set.

Min teori om at Vestas prøvede at drive aktiekursen op, viste sig ikke at holde. Men det ændre ikke ved, at Vestas har behov for en kapitaltilførsel, og 500 mio. har vist sig at være et rigtigt godt gæt. En Emission på 16 kr. pr. Aktie, er en meget stor procentdel, hvis man sætter det i forhold til den nuværende Aktiekurs.
Men problemet er som bekendt at Vestas også skal bruge penge til at udvikle V164, anslået 2 mia. Nogle vil så mene at det allerede er indregnet i budgetterne, men jeg antager en logisk vinkel på det.
Hvis Vestas ikke har brug for de 2 mia., hvorfor forhandler de så med MHI og leder efter en partner/investor?
Det er altså 19 milliarder gode danske kroner, Vestas skal ud og hente, eller 80 kr. pr. Aktie.

Troldmanden har formentlig ret i sin antagelse om, at Vestas ikke igen vil sælge ud af arvesølvet, og dermed ikke vil dele ud af patenterne til en evt. partner. Det er højst sandsynligt årsagen til at forhandlingerne med MHI står stille. Hvad skal MHI med et samarbejde, hvis de ikke kan gøre nytte af Vestas patenter i USA?

Jeg tror ikke mere på en opsplitning af selskabet og et partnerskab med MHI for offshore-delen. Jeg tror ikke på et partnerskab med MHI, overhovedet. MHI vil ikke være partner, de vil være medejere af hele Vestas, og det er foreløbig afvist.

Jeg ser ikke en bedring i branchen de næste par år. Dermed ser jeg heller ikke mulighed for at Vestas kan klare sig uden en investor/partner, medmindre Vestas stopper, eller i bedste fald udsætter, udviklingen af V164. Og det ville være første skridt mod enden.

Som jeg ser det, har Vestas tre valgmuligheder, enten at sælge ud af arvesølvet, at stoppe udviklingen af selskabet eller en 2 mia. Emission.

Vi er ikke blevet præcenteret for en Emission ifm. Q3, fordi Vestas stadig håber på en partneraftale. Hvis der kommer en aftale, vil det drive aktiekursen betydeligt op, og en Emission på 16 kr. pr. Aktie vil derfor være langt mere tålelig, hvis den overhovedet er nødvendig. Vi ved jo, at pengene kommer ind i 2013, så bankerne vil nok være noget nemmere at tale med, hvis de kan vifte med en 2 mia. aftale. Men aftalen er der altså ikke, og pengene skal ind i år. Så en Emission uden partneraftale, og dermed en holdbar løsning, er meget mere sandsynlig nu.

Støtten ved kurs 30 holdte ikke længe, og selv om støtten ved kurs 25 er noget større, så tror jeg heller ikke på, at den holder, og vi vil muligvis se ny lavere bund. K1 er i så fald udsat til tidligst foråret 2013.
Kurs 10 - 15 kan nu ikke længere udelukkes, hvis der kommer en 500 mio. Emission uden en partneraftale.

Tilbage til mit første spørgsmål, er Bert Nordberg og resten af Vestas bestyrelse vejet og fundet for lette?
Nej. Skaden er sket langt tid før, den nuværende ledelse, minus DE. Vi ser rent faktisk krisestyring, nu. Vi ved, at bestyrelsen arbejder aktivt for at finde løsninger.

Men som verden er skruet sammen nu, så finder man ikke bare 2 mia. og selv om bestyrelsen knokler, så er det ikke sikkert de løber stærkt nok. Det er før set, at bestyrelser til sidst føler sig nødsaget til at anbefale et salg af selskabet, til en meget lav pris, som eneste løsning på kapitalmanglen.

Når jeg efterrationalisere på mit ønske om en partneraftale, så vil jeg nu helst være foruden. Jamen, hvad så?
Aktiekursen er i forvejen banket i bund, og er langt lavere end den reelt burde være. Når kursen nu engang er i bund, så kan vi lige så godt justere aktiemængden til kursen. Tillid er det helt centrale nøgleord i en sådan øvelse. Tillid til, at hvis der laves en plan for fremtiden, så holder den.

Hvem har jeg, I og den samlet øvrige analytikerkreds tillid til, og som også kan være investor? ATP.
En redningsplan der ikke vil slagte aktiekursen kunne være:
- Rettet Emission på 1 mia. Euro med ATP.
- Yderligere Emission på 0,8 - 1, 0 mia. Euro (op til 32 kr. pr. nuværende aktie)
- Fortsat tilpasning af arbejdsstyrken i Vestas, og speed på udviklingen af V164.

Se det tror jeg, vil blive positivt modtaget. Det vil sikkert ikke få kursen til at springe op, men det vil danne et solidt fundament for selskabet, skabe ro og ikke mindst sikre Vestas på danske hænder.

Men jeg er ikke den eneste der kan sætte den scene, hvorfor sker det så ikke? Hvad ved vi ikke?

Konklusion: Hvis der kommer et bud, tror jeg ikke det bliver på mere end kurs 40 - 50. Mit mål er nu, at reducere GAK fra ca. 100 til 40.

Nok for denne gang.

Hjulmand



8/11 2012 17:42 wbi 762047



Cirkus vestas..... Et skridt frem og to tilbage.... Man sidder helt apatisk tilbage i sofaen og betragter det vanvid der udspiller sig foran en.... Det vanvid der nu har udspillet sig i slow motion i hvert tilfælde de seneste to år... Men reelt set vel egentlig hele ditlevs ansættelsestid.... Tankerne i hvert tilfælde det seneste år har flygtigt strejfet områder som titanic... Harakiri..."Thelma and Louise".. Vestas egen "fiscal cliff"...osv..... Nå men det hele udspiller sig i hvert tilfælde i slow motion... Og man håber lidt inderligt at man bare snart vågner op og det hele bare var en usædvanlig ond drøm... Og det gør man jo så bare ikke...

Kunne det så være anderledes... Ja selvfølgelig kunne det være det... Vestas ledelse kunne jo bare kigge lidt på deres største konkurrent Siemens .... De tjener penge... Har en stabil forretning... Og løber ikke som en hovedløs høne rundt og etablerer sig på alle mulige og umulige markeder.... Som måske ... Måske ikke.... vil købe vindmøller fra ikke nationale producenter.... Og de kan producere rentabelt i Danmark til opsætning i hele verden...
1. De ved at produktionsapparatet skal udnyttes.....
2. De ved at det er dyrt at etablere sig.... Ansætte tusindvis af medarbejdere... For så at lukke skidtet helt eller delvis ned efter et par år eller i bedste fald køre på lavt blus og med tab....
3. De kan med en meget mindre R&D indsats skabe markedets bedste landmølle 3,0 DD og markedets bedste offshore Møller 3,6 møllen og deres nye 6,0 DD .... Helt ærligt hvad fanden har de mere end 2000 medarbejdere lavet hos Vestas ?? Udover fejlretning!!!!

Det er min hypotese at ditlev og den tidligere ledelse og bestyrelse må være daytradere... Der render som hovedløse høns efter hvad de tror er den næste trend... Men som hele tiden viser sig at være et fatamorgana...
I 2006 ... Kina rykker siger ditlev... Så investeres der lige i en 5-6 fabrikker .. Og så lige i en fabrik ude i indre mongoliet i 2008.... Kineserne gider så bare ikke ha danske Møller ... Teknologi jo... Så de kan producere selv.. Så nu står der 3 GW fabrikker derude der producerer 0,5 GW årligt til tabsgivende priser.... Vi kan bruge kapaciteten til at servicere resten af regionen... Siger ditlev..... ......... Nå ikke....

Samme skete i Indien i mindre målestok... Nu er forretningen lukket ned og kun serviceforretningen eksisterer....

Ligeledes blev der under stort ståhej indviet en helt ny R&D satellit i Kina med et par hundrede ansatte ... Så sent som sidste år ... Den er så også lige blevet økset..... Sammen med den i Singapore og også den i chennai i Indien.... Jo nu bliver der gået hårdt til værks... Nå ja forresten ... De 3 nye R&D satelitter i USA blev også lige økset og lagt ind under pueblo, Colorado.

Men der bliver sandelig da også skabt nyt ... I Brasilien..... Fremtidens marked .... Måske guldåren ligger her tænker alle producenter.... Ellers må Vestas vel bare lukke ned her om et par år.... Nå nej ... Det er ikke noget problem... Vestas eksisterer alligevel ikke i sin nuværende form til den tid....

Det samme er sket overalt i Europa og USA nye fabrikker og nye masseansættelser i et væk med den ene hånd og fabrikslukninger og massefyringer med den anden.... MEN.....MEN .... Først efter at de pågældende medarbejdere har gået måneder og halve år på jobudviklingskurser... For måske ordrerne kommer..... Husker i foråret 2010 herhjemme i lille Danmark!!!!!! Det er dyrt... Rigtig dyrt...

Og sådan blev der investeret 17 milliarder gode danske kroner... Som ATP tørt konkluderede på generalforsamlingen 2011.... Og beløbet er ikke blevet mindre siden... Indtjente overskud trods alt fra tidligere år ...plus 6 milliarder kapitaludvidelse i 2009.... 4,5 milliarder obligationslån fra 2010.... Og sluttelig udnyttelse af kredit på 1,3 milliard Euro fra 2011... Heldigvis synes vanviddet at være ved at tage sin afslutning.... Ny ledelse nye tider ... Stop for vanvittigt cash Burn og den evige renden efter fata morganaer.... Det bliver svært nu da pengekassen er mere end Tom og kunderne nervøse... Aktionærerne rasende og samtidig omgivende... Bankerne er ligeledes nervøse.... Vestas ledelsen har i den grad formået at pisse på alle sine intressenter... Vestas er i den grad et klasse eksempel på en case der skulle studeres på alverdens Handelshøjskoler som et skrækeksempel på manglende selverkendelse, storhedsvanvid m.m. Blandt en hel ledergruppe og bestyrelse....

Egentlig tror jeg Vestas problemer er en helt banal konsekvens af fartblindhed og overvurdering af egne evner blandt en ledergruppe ....
Vestas har altid været størst, været foran teknologisk, oplevede den hype der var i midt nullerne..... Da krisen kom.. Vurderede de at det ville vende, men uanset hvad ..... Så havde Vestas en joker... Troede de... En såkaldt game changer ... Markedets ubetinget mest effektive mølle, stabil, nyskabende... Vestas fortsatte simpelthen den globale udbygning fordi de var overbeviste om at de havde en game changer undervejs... Derfor havde ditlev og bestyrelse brug for lidt mere tid i 2010.... Regnskabsprincipperne blev ændret for at opnå lidt tid og sløre dårlige resultater i 2009 og starten af 2010... Ditlev følte han havde et midlertidigt timingsproblem... Indtil v112 ramte markedet... Chokket for ham var derfor ekstra stort da markedet igen haltede fra efteråret 2011 ... Det store chock kom da alle i Vestas i efteråret 2011 opdagede at v112 slet ikke var en gamechanger... Men derimod en avanceret god mølle... Som tilmed var dyr at producere... Og som de tilmed havde solgt i et stort antal til for lave priser... Og for at gnide salt i såret ... Som de tilmed havde produktionsproblemer med på en tysk generatorfabrik.... Føj hvor ville jeg gerne have en båndoptagelse af de diskussioner og den vildrådhed der må have rådet i efteråret, vinteren 2011 da hele organisationen fandt ud af at de var fucked... Egentlig meget tankevækkende at de store investorer og hedgefondene havde lugtet lunten... I rette tid..... Der er ikke nogen som kan overbevise mig om at hvis man satser så store bets mod en vedholdende ledelse ... Ja så gør man det fordi man har dyb indsigt, gode kontakter og adgang til maskinrummet... Vi andre kan kun håbe på at vi kan afkode fantasteri og brug af sunde fornuft..... Den har desværre for mit eget vedkommende været ikke eksisterende i Vestas tilfælde de seneste år..... Desværre...

Og.... Desværre så holder jeg meget af virksomheden, produkterne og tanken om renewables.... Ja jeg synes faktisk at de store vindmøller er smukke med deres store langsomme bevægelser... Det gir ro....

Nå fortsat vidunderlig aften... Wbi



8/11 2012 18:43 262048



Hej Wbi,

Fedt indlæg. Jeg er stor fan at disse fejende historiske tilbageblik over ens investeringer. Det giver noget perspektiv. Det gjorde dit indlæg i hvertfald.

Deler din ømhed overfor dansk industri og overfor Vestas. Jeg har ikke været aktionær i Vind for alvor siden der var noget der hed NEG Micon. Solgte mine Vestas i 75 i 2002 eller sådan noget lignende. Nu ser det smart ud. Det gjorde det ikke i 5 år.

Lad mig prøve at forklare hvorfor jeg har været skeptisk overfor lige netop den branche og Vestas i en periode på 2-3 år.

1. Vestas havde før kreditkrisen en kundesammensætning med en del små og mellemstore projekt kunder der aftog deres møller. De blev næsten alle som en udslettet af finanskrisen. Og siden da er finansiering blevet et selvstændigt konkurrenceparameter. Også derfor er Siemens en uhyggelig konkurrent.

2. De skalerede hele deres produktion på toppen, som du så fint beskriver. Det er ærgeligt af 2 årsager, men sker i masse af brancher, og kaldes bobbel, for det første er det der det er dyrest at etablere fordi dine underleverandører priser højest pga. efterspørgslen. For det andet står man netop på toppen med den højeste efterspørgsel og den højeste kapacitet. Når efterspørgslen falder står du med dyr kapacitet. Det er de samme faktorer vi har set i ejendomsbranchen og shipping. Resultatet. Faldende marginer lige der hvor man har mindst brug for det!

3. Skal man øge kapaciteten så skal man gerne gøre det organisk og ikke via gældssætning. Det gjorde Vestas. Det kommer til at ride dem som en mare.

4. Landene har et gældsproblem og har derfor ikke længere råd til at investere langsigtet i dyr energi infrastruktur. Private kan ikke (ad 1). Dobbelt dårligt.

5. Anden alternativ energi og deres Substitut priser falder langt mere end vind. Solenergi smadrer deres kw priser på kvartalsbasis. Fortsætter det er vind uden betydning.

6. Og sidst. Kommunikation med markedet. Vestas har haft en virkelig dygtig kommunikativ topchef. Hvis lige sjældent er set i dansk erhvervsliv. Det gjorde at alle professionelle satsede på vestas og drev den op i 700 på triple 15 strategien. Lige netop det brændte Engell sig på fordi han satte en del ind på at overbevise markedet at den holdt. Også imod bedre vidende. Nu kommer det tilbage som boomerang. Jeg har læst deres regnskab hvert kvartal de sidste 2 år og hvergang er der noget jeg simpelthen ikke forstår. Det hænger ikke sammen med historiefortællingen. Denne gang er det cashflowet som bare ikke giver mening.

Også en god aften til dig. Og tak for at bidrage til (pi) - det er faktisk derfor vi er som vi er.



8/11 2012 20:02 MIF 062049



Ro på allesammen DE har styr på det. De mega store ordrer kommer lige om lidt med gode serviceaftaler.

Noget for noget når man er i pagt med "djævlen"og man lader da ikke en så god virksomhed gå ned! Tænk jer om gæld eller overskud har ikke altid betydning!

Syndikatet holder liv i dem de mener skal bestå og det har ikke altid noget med overskud at gøre.

Hvor mange år var det lige Asker trak rundt med jer i NS? <span><img src=
" title=":−)" />

Syndikatet som jo ikke består af hvem som helst er klar derude og de må være tæt på målet.

Hvorfor tror I blackrock fortsat har over 5 % af aktierne? De er ikke hvem som helst deraf navnet "Black" som i blackOPS!!!

Vestas har pt. holdt kineserne væk og det betaler man gladeligt mia. af kr. for.

Miffen tror der snart sker noget meget positivt men jeg ved det ikke. Trækker syndikatet den længere lider Vestas jo skader hos kunderne. Så vær på vagt.

Nothing is what it looks like (seems to be) <span><img src=" title=":−)" />

En stolt & tilfreds Vestas aktionær.Sammen redder vi verden!

MIF

p.s. skrev godt nok forleden jeg blev væk i 3 år men synes lige jeg ville opmuntre jer lidt. Jer som måske fortsat er trofaste mod Vestas. Shortere & daytrader har jeg ikke så meget til overs for.



8/11 2012 20:46 cykling 062053



Jeg tillader mig og mene at såvel WBI som AKAs kritik er urimelig efterrationalisering.

Uden særlige væsentlige argumenter end det som en hver kan se når tiden er gået.

Nogen steder strammes der så lidt rigelig op.Ditlev har jvf WBI været en katastrofe for vestas siden sin første arbejds dag.

AKA mener at væksten i Vestas burde havde været organisk og uden optagelse af lån.

Den lader vi stå et øjeblik og ser lige hvor meget forretning der så var med den holdning.<span><img src=
" title=":−)" />



8/11 2012 20:55 MIF 062056



Det er præcis hele humlen i det eller paradokset. Som global virksomhed og producent skal man være i nærområdet ellers koster transporten af disse monster mølledele kassen. Omvendt så har mange hykleriske lande krævet lokalproduktion for at købe/finansiere vindmøllerne!!!

Brasilien er her en skamplet i verdensklasse!

Englænderne de taler og taler men det bliver aldrig til noget.

USA ja de skylder godt nok Vestas mange penge <span><img src=
" title=":−)" />

Kineserne & tyskerne er af samme støbning, dem skal man aldrig overlade teknologi til de er for dygtige til at kopiere og få meget mere ud af det på sigt med beskidte midler naturligvis!

MIF



9/11 2012 02:58 wbi 262077



Kære cykling... Jeg tillader mig at efterrationalisere, hvis det giver mening for mig. Og det giver mening at se tilbage og overveje hvorfor man tog beslutninger som man gjorde... Er man selvkritisk og reflekterende så kunne det hænde at man tilmed lærte af det og undgår fremtidige fejltagelser ... Jeg mener jeg har lært .. På en positiv selvkritisk og reflekterende måde....

Jeg har specielt lært at "only buy stock in great companies, that Can be run by an idiot..... Cause someday it will".....

Jeg har normalt altid fulgt det råd ... Som er et Warren buffet citat.... Iøvrigt en person jeg har haft den ære at hilse på.... Men Vestas er absolut ikke en virksomhed der kommer ind under den kategori... Og det er jo trist for virksomheden er bare så fandens dejlig....

Her er lidt at tænke over cykling ... Pr. 30.6.10 var egenkapitalen ... Før ændring af regnskabsprincipper .... Euro 3,4 milliard ca. Og pr. 30.9.12 er egenkapitalen nu ca. 2,25 milliard Euro....

Hvor forsvandt lige de 8,5 milliard gode danske kroner hen ????? På 2 år godt og vel..... Hvis man så samtidig reflekterer over at Vestas vel har solgt for små 100 milliarder på de 9 kvartaler og vel egentlig burde ha tjent en EBIT på 5-7 % på salget ... Altså små 5 milliarder efter skat ja så er det økonomiske tab svimlende .... Jeg vil vove den påstand at Vestas de seneste par år har smidt 12 øre i halen på hver eneste krones salg.... Håber det gir lidt perspektiv....

Vestas har med andre ord arbejdet sig op fra holden mand uden nævneværdig gæld ....til at være ludfattig..... Og samme skæbne undergår de trofaste aktionærer.... Shorterne derimod.....

Ja se det er en helt anden sag... Der må du drage mod lystbådehavnen på Manhatten .... ;)

Fortsat vidunderlig aften .... Wbi



9/11 2012 08:46 cykling 062081



Kære Wbi

Hvis du mener det er og være selvkritisk og reflekterende og ensidigt bebrejde Ditlev engel og Vestas ledelse for dit tab.Så er det ok med mig.

Jeg har også lært af mit tab i Vestas.Men det er nu mere at jeg ikke % vis skal have så mange aktier i et enkelt selskab.

Der er mange ting i Vestas der burde havde været håndteret anderledes.Men globalisering og den risiko der er i det har vi som investorer kendt hele tiden.

Vi har vist at vi investerede i en virksomhed der er afhængig af politisk med vind og er blevet hårdt ramt som mange andre af den globale økonomiske tilstand.

Men lad os nu se hvad enten Vestas ledelse lære på din eller min måde.Så får de nok samlet stumperne sammen og får rejst Vestas igen.



8/11 2012 21:10 troldmanden 162058



Hej Hjulmand

Tak for dit indlæg

Ja regnskabet var ikke nødvendigvis super god læsning. Periode forskydning eller ej så er det skidt at der nu er risiko for de ender med negativ CF på 500 mio Euro. Det ligner mere og mere end Emission i netop den størrelse. Og det vil med den aktuelle kurs betyde kapiotalen vil blive MERE end fordoblet......så bliver kommende nøgletal ikke sjove. Selv kurs 100 liger såp næste en umuligt bjerg at bestige.


At de kom ud med så stort et underskud for Q3 overraskede mig nu alligevel. Men på kapital marekeds dagen fik vi dog at vide det reelt set først var fra Q4 besparelserne på V112/gridstreamer slog igennem. Så det er altså hovedparten af de 30 mio Euro der ligger her i Q4.

Salget i Q3 var en endnu større skuffelse end jeg nærmest troede var muligt. 400mw! Det er for mig et klart og tydeligt signal til at kunderne nå går uden om vestas i et hvis omang pga usikkerheden om de finansielle problemer. Så det bestyrker mig kun endnu mere i der vil komme en større Emission. De SKAL have styrket tilliden overfor deres kunder. Ellers.....



8/11 2012 21:25 cykling 062059



Det er så også ok trold.Men hvad er det for nogen ordre du referere til som Vestas burde havde fået.??



8/11 2012 21:29 troldmanden 062060



Siemens fik i samme Q ordre til en værdi af $2,3 mia..... eller omkring 2300mw.....

JA us er stort set lukket land for nye ordre. Meeeen det er resten af verden trods alt ikke.



8/11 2012 21:30 cykling 062061



Æbler og pærer Trold offshore er det der driver Siemens.Så hvilke ordre fra hvem er det Vestas har mistet ?



8/11 2012 21:33 troldmanden 062062



vi har lige set en kunde være ude at sige de leder efter alternativ til vestas og en anden annonym sige det samme. Vi har set den store rumænske ordre pludselig gå til anden side selvom ALT pegede på det var vestas der praktisk talt havde fået den. Og så er der helt sikekrt mange andre vi ikke specifik har kendskab til.

I dont like it



8/11 2012 21:40 cykling 062063



Trold Vestas forhandler i et ben hårdt marked med mange potentielle kunder.

Og endnu er der mig bekendt ingen der har ude lukket Vestas fra en licitation.

Men selvfølgelig vil det blive et problem den dag vi høre om at Vestas ikke længere er indbudt til pris afgivelse.

Den dag er bare ikke indtruffet endnu.<span><img src=
" title=":−)" />



8/11 2012 22:10 troldmanden 062066



Cykling når et par kunder direkte stiller sig frem og siger de er bekymrede og derfor nu leder efter altrenativer så er der nok også en hel del andre kunder som agere sådan men bare ikke stiller sig frem.

Uden at have set stats på det endnu så er der helt sikekrt også afgivet mere end 3200mw ordre i Q3 (siemens alene har fået det) så vestas har dermed igen tabt markedsandele. Og det selvom de har de bedst performende møller.......



8/11 2012 22:25 cykling 062067



Jeg vil meget nødig virke næsvis eller noget andet knap så heldigt Trold.

Men i forbindelse med kontrahering stiller Vestas garanti som sikre at kunden ikke lider tab ved evt problemer.

Det kan så for kunden i købers marked være irriterende eller udfalds givende for endelig kontrakt under skrivelse at Vestas ikke kan eller vil yde rabat eller ændre på sine krav på up front betalinger eller rater.

Det er bare noget helt andet vi så snakker om.Der er ingen der med rimelighed kan sige at de pga Vestas problemer fravælger dem.Der er de dækket ind af garantier.

Så det er ikke andet end snak til skade for Vestas af kunder som er lidt små fornærmede over ikke og kunne presse den sidste fordel igennem.



8/11 2012 22:37 troldmanden 062068



Der er intet næsvis i dit indlæg cykling. Men vestas mister altså pt markedsanele. og det er ikke fordi de ikke har konkurrencedygtige møller.....

Det er da påfaldende at de stort set ingen ordre har fået siden meddelelsen om udfordringer med deres kredit



8/11 2012 22:53 cykling 062070



Vestas er presset enig.

Jeg køber bare ikke argumentet med knudernes usikkerhed i Vestas økonomiske situation.

Det er simpelthen en misforståelse / manglende indsigt i forretnings og kontrakt betingelserne.

At Vestas så er nødt til kva deres og i øvrigt de fleste andres aktøres situation og stå fast på dæknings bidrag og betalings betingelser er selvfølgelig i et hårdt marked noget der bliver opfattet som et svagheds tegn.

Eller i hvert fald udråbt som et svagheds tegn.Men Vestas skal holde fanen højt, kunder glemmer den billige pris når de ikke helt får den vare de gerne vil have.

Men der er ingen anden vej.Vestas skal sælge på COE og ikke kg pris på stål.



8/11 2012 21:43 MIF 062064



Nej det kan vi senere sagsøge analytikerne, dagbladet børsen og reuters for at ødelægge!

Alt deres syge spin har skadet Vestas ingen tvivl om det!

MIF



8/11 2012 21:51 cykling 062065



Uden og være 100% inde i detaljerne.Er det sådan at tilbuds giver ( Vestas ) stiller økonomiske garantier i forhold til sin levering ( garantistillelse ).

Uden en sådan garanti bliver der ingen kontrakt.Og tale om kundernes udsikkerhed i forbindelse hermed er spin og manglende viden om kontrakt indgåelse og almindelige forretnings betingelser.



8/11 2012 22:43 Investor1 062069



En sådan kontrakt kan kunden ikke bruge til meget i tilfælde af, at Vestas går konkurs.. Jeg forstår godt kundernes påpasselighed, når man tager investeringens størrelse og længde i betragtning



8/11 2012 22:57 cykling 062071



Hvorfor kan en garanti ikke bruges til noget ?. Den afdækker netop kunden risiko ved tvist og konkurs.



8/11 2012 22:58 cykling 062072



Det er til dels forsikrings selskaber og banker der dækker risiko af så hvad er problemet



8/11 2012 22:59 troldmanden 062073



cykling det er muligt det hjælper dem til at få penge tilbage. Men det hjælper jo ikke kunen i forhold til sit projekt. Ofte har kunden forpligtelser for at møllerne skal online indenfor en given dato. Og smutter vestas i svinget så kan de ikke overholde den dato.


Tror jeg på vestas smutter i svinget? overhovedet ikke. Men der er altså kunder der er blevet nervøse og det synes at koste på ordreindtaget.



8/11 2012 23:11 cykling 062075



Trold jeg kan sagtens følge tanken.Men i et projekt til milliarder af kroner fungere det ikke sådan som du skitsere.

Alle tab der bliver på ført kunden ved konkurs er dækket af forsikringer og banker.

Det er grundlaget for en hver kontrakt.Det er ikke noget man står og fedter med ude i bag lokalet det er almindelig entreprenør betingelser.

Ingen sikkerheds stilelse ingen kontakt.

Hvis Vestas skulle komme i en situation hvor de ikke kan stille garantien.Så er de færdige.Men det er ikke aktuelt ( endnu )



8/11 2012 23:00 MIF 062074



Alle glemmer at Vestas fik de 1,3 mia Euro i kassekredit fordi de forventede store udsving i kapitalbindinger og kvartalsudsving. Så hvorfor lever de ikke op til deres corp. governance???? Spin og spin.

Vestas har reelt haft det skidt de sidste 4-5 år men det er fordi de har investeret kraftigt og i år har de droslet helt ned på dette, hvilket er fornuftigt. Q4 i 2011 reddede hele regnskabet med positivt cashflow!! Indtil 1. H 2011 var cashflow negativt ca. som nu i 2012.

I Q4 2011 var cashflow i plus 791 mio Euro og reddede hele året med positivt cash flow!!

Tabene var over 1,06 mia Euro i 1. H 2010!!
og de var monster store for helåret både i 2010,2009 og 2008!

Analytikkerne har som jeg husker det jagtet Vestas mål for omsætning de sidste 3 år hvor Vestas har overrasket positivt. Det er vanvid og ødelæggende den hetz Vestas oplever pt.!


Det må STOPPE omgående ellers ødelægger I Vestas.

Men vi ved godt de satans tyskere & amerikanere står bag alt spin!

MIF



9/11 2012 07:56 mccarthy 062079



Mif.
Der er lidt mere i den historie.
1. Vestas havde søgt om 1,2 Mia €, hvilket ifølge daværende CFO var mere end tilstrækkeligt.
2. CFOen er nu fyret og skal i retten omkring aftrædelsesgodtgørelse.
3. Group Treasury flyttede til Zürich i fordindelse med aftalens indgåelse.
4. Knapt et år efter skulle vestas stå skoleret overfor banksyndicatet, fordi der var trukket flere trancher end aftalt.
5. Den nye CFO flyttede Group Treasury tilbage til Randers.
6. Hele denne øvelse KOSTER kassen
Dette er fakta og intet med spin at gøre.



9/11 2012 09:53 Hjulmand 262082



Hej Troldmand,

Det regnskabstekniske hænger fint sammen, når det forklares, så det er rimeligt ok. Periodiske kapitalforskydninger er irriterende, men er trods alt helt normale.

Salget er bestemt også det der bekymrer mig mest. Din antagelse om, at kunderne handler i andre butikker er for så vidt rigtig, men jeg vælger at differentiere det lidt mere.

Offshore, har Vestas ingen reelle muligheder for at følge med Siemens, endnu.
Onshore, henter Vestas mere end halvdelen af samtlige ordre, og det er isoleret set, positivt. Det er ikke mange og slet ikke nok, men ikke et udtryk for flygtende kunder, grundet kapitalvanskeligheder i Vestas.

Når vi ser på den samlet ordremængde, så er der ingen tvivl om, at Vestas mister markedsandele.
Det skal dog ikke tilskrives krisen, mener jeg, men derimod den længe ventet offshore mølle der skal tage kampen op med Siemens. Ingen kan forvente, at Vestas sælger møller i et offshore marked, hvor de ganske enkelt ikke er konkurrencedygtige mere, eller rettere, lige nu. Tabet af markedsandele ville være kommet, uanset krisen.

Mht. artiklen om kunden der leder efter alternativer:

http://epn.dk/brancher/energi/alternativ/article4901081.ece

Artiklen er journalistisk "trylleri".

I første halvdel udtaler Charlotte Valeur Adu fra Renevable Energy Generation sig generelt om tryghed, og giver udtryk for en holdning, hun i øvrigt deler med samtlige møllekunder.

I anden halvdel udtaler en anonym kunde, at de ikke har dialog med Vestas og leder efter alternativer.

Det faktum, at Renevable Energy Generation har placeret en ordre hos Vestas i foråret, skal ses som en anerkendelse af Vestas overlevelsesmuligheder, vurderet af fru Adu.

Alle Vestas kunder leder efter alternativer. Det gør Siemens kunder da også. Alle leder altid efter alternativer. Det hedder med et fint ord licitation.

Artiklens indhold kunne være: "Vestas kunder er bekymret for selskabet, men bruger også i fremtiden licitation. Vestas´ Q3 er i øvrigt på linje med resten af branchen."

Artiklen er ærligt talt, en gang journalistisk sludder, men man må give journalister den ros, at de kan få meget ud af ingenting. (Gør det dem så til messias? LOL)

Nej, jeg tror ikke det er Vestas problemer der holder kunderne væk, det er kundernes egne kapitalproblemer, der holder dem væk. De har ganske enkelt ikke penge at købe for. Og der er kun en vej for Vestas, og det er reducering af personalemængden og salg af fabrikker, indtil der er overskud på bunden igen.



9/11 2012 11:10 troldmanden 062087



Hej Hjulmand

Jeg er helt enig i vestas pt stort set er ikke eksisterende på offshore marekdet og derfor ikke kan hamle op med Siemens som jo er begyndt at sælge deres 6mw. Vestas er muligvis på vej med en mindre opgradering til ca 3,5mw. Den kan måske hente et par enkelte ordre til levering ultimo 2013/14

Vestas får ikke bare i nærheden af 50% af alle onshore ordre. MEGET megt langt fra endda. Fopr var det tilfælde så havde de fået et 4-cifret antal mw i Q3.

Jeg er ret overbevist om de økonomiske problemer for vestas vitterligt betyder noget for nogle af kunderne. Selvfølgelig ikke alle. Men nogle har det en betydning for. Vestas har de møller der har den laveste LPF og dermed nogle af de møller der har den laveste COE. Så når andre selskaber som faktisk godt kan tjene påenge (omend lidt) kan sælge møller så har jeg ret svært ved ikke at fortage en sådan



9/11 2012 11:16 cykling 062089



Men trold har næsten alle producenter ikke noget lunde de samme udfordringer som Vestas har + - 20%.



9/11 2012 14:30 Hjulmand 062105



Hej Troldmand,
Jeg må have drukket tæt af natpotten, eller så var jeg stadig i chok over ordreindgangen for Q3. Det er rigtigt, at ordreindgangen ikke er i nærheden af 50 %. Beklager fejlen og tak for rettelsen.

Opgraderingen til 3,5MW rækker ingen steder, og jeg tvivler på at udviklingen af opgraderingen kan dækkes ind af offshore salg. Den skal nok tjene sig ind, onshore.

Mht. til prisen for V164, så er prisen for udviklingen, incl. fabrik i omegnen af 2 mia. Det skal naturligvis med.

Hvis du har ret i din antagelse, så er de 500 mio. vi før har budt på, ikke nok, og underbygger påstanden om, at der skal 1,8 - 2 mia. Euro ind, fordelt på ny storinvestor og Emission. Og hvorfor så ikke ATP?



9/11 2012 15:02 troldmanden 062107



Opgardering af V112 kapacitet skal nok primært ses som en mølle rettet mod højere vindhastighed. Så egentligt udviklet mod onshore. Men muligvis også kan bruges offshore. Så det bliver tæt på samme specs som Siemens storsællert 3,6mw

Det er helt urealistisk at rejse 2 mia Euro. Det er 3x mere end mcap!!

Men det er også unødvendigt. For fabrikken bygges som sagt ikke uden der er afgivet mange ordre på møllen og så formentligt at der er fundet en partner. Og dermed vil der af den vej skaffes kapital til at bygge fabrikken



9/11 2012 09:55 nethinde 062083



Koster V164 virkelig 2 mia EUR mere at udvikle? I så fald bør planerne skrinlægges, business case er alt for usikker.



9/11 2012 11:14 troldmanden 162088



nej V164 koster ikke 2 mia Euro at udvikle. Det eneste vi reelt set ved er at den koster mere end 350 mio Euro som er det V112 har kostet.

Men det specielle med V164 er at der også skal bygges en sprit ny fabrik til V164. Og den bliver PIV dyr. Men det er så også derfor vestas har sagt den bygger de IKKE uden der er afgivet tilpas mange ordre til det kan svare sig at bygge den



9/11 2012 11:19 cykling 062090



Er det komplet umuligt og anvende nogen af de eksisterende fabrikker til formålet ?



9/11 2012 11:29 troldmanden 062094



ja det er umuligt. Enhederne er SÅ store at ingen af de nuværende bygninger kan klare det. Og en sådan fabrik skal lægge direkte i en havn så de kan lastet direkte på skibe og ikke skal ud på lastbiler. Det er stort set umuligt at fortage reel serie transport af 80 m vinger og en nacelle der vejer knap 300t



9/11 2012 11:24 Triplus 062091



Derfor er der også vitalt brug for afklaring omkring kapitalsituationen. Hvem lægger ordrer for X antal mia. hos en meget presset leverandør uden styr på butikken, og med en fabrik som endnu ikke er bygget, med udsigt til levering om flere år?

Tror kun V164 projektet kan lykkes ved at splitte VWS op i hhv. on- og off-shore, og med en stærk medejer af off-shore, f.eks. MHI.

Måske opsplitning i tre selskaber: on-shore, off-shore og service.



9/11 2012 19:40 nethinde 062114



@troldmand: Men de 2 mia EUR er altså ikke helt skudt forbi som total investering? Og uanset om det så var halvdelen, er det stadigvæk uden for Vestas' financielle formåen. Det ligger i kortene at de må opgive offshore helt, om muligt sælge fra. Kun dermed kan de nøjes med 500 mio EUR i Emission.



9/11 2012 19:51 troldmanden 162116



jo det er skudt langt over målet. Og igen husk på at den halvdel der hedder byg en ny fabrik KUN vil ske hvis og såfremt der er kunder nok der vil købe møllen. OG så er det jo netop offshore de leder efter en partner til at funde store dele af disse udgifter.

Jeg tror ikke de vil hente meget over 500 mio Euro i en Emission



10/11 2012 12:11 Hjulmand 062138



Hmm, De 2 mia. er altså dit eget bud troldmand, på færdigudvikling og fabrik.



10/11 2012 14:13 nethinde 062142



Giver det overhovedet mening at smide mia af kroner efter at udvikle en mølle når man ikke har råd til at producere dem og efterspørgslen er ukendt.



12/11 2012 04:37 Hjulmand 062205



Ja, det mener jeg. Jeg forstår godt din pointe, men udviklingen er nødvendig for at overleve på den lange bane. Lige nu er 8MW et højt mål, men den teknologiske udvikling løber så stærkt, at det bliver inden for overskuelig tid, at vi kommer til at se 10 MW, onshore.

At Vestas mangler penge lige nu, er et produkt af omstændigheder, og det arbejder de på. Under "normale" omstændigheder, så har Vestas overskud til at drive deres udviklingsafdeling. V164 er forholdsmæssigt, ikke dyrere end deres øvrige møller.

Sidst men ikke mindst, størstedelen af regningen er fabriksanlæg, og forhåndsordre eller forhåndstilsagn er ikke usædvanlig. Disse skal nok komme, men Vestas går ikke ud og kaster penge efter en fabrik, før der er kunder, og de kommer først når krisen har lagt sig.

Mon ikke det er et spørgsmål om hvornår, mere end et spørgsmål om hvorvidt?



9/11 2012 10:33 MIF 062084



short of Shorts <span><img src=" title=":−)" /> - Meget tynd salgsside så det bliver dyrt for disse gribbe!

Dem der har Vestas nu sælger ikke ved denne lave kurs uanset hvad. De holder så der er ikke mange aktier i cirkulation pt.

MIF



9/11 2012 10:51 Hjulmand 062086



Mon ikke der er ret mange der har Stop Loss, på lige under kurs 25? Der er pæn stor støtte der, og først støtte igen i kurs 20.
Alle venter på, om støtten holder. I fald, vil det danne dobbeltbund, hvis ikke vil der komme et stort frasalg. Spændende.



9/11 2012 11:27 mccarthy 162092



Fra kvartalsrapporten lagde jeg mærke til følgende ( med alle forbehold ).
1. At the end of September, wind turbine projects with a total output of 2,649 MW were under completion.
Dette svare til ~ 7Mia (2649 * 35% * 7,5 Mio kr ).
2. Q4 ville give højeste ordre indtag. Nogle har nævnt > 1Gw. > 750 Mio dk i downpayment.
3. Serviceforretningen er opjusteret + 50 Mio €. Jeg har periodiseret tallet med et lille + for Q4 = 2 Mia.
4. Derudover er der alle små ordrene som leveres og et eventuelt salg af Chile parken. Hvis vi siger småordrene er 200 Mw = 500 Mio dk.
5. Vestas fastholder at der nu kan tjenes penge på møllefremstilling. EBIT fastholdes fra 0-4 %.
6. Omkostningerne falder på produktion, personale, drift ( bygninger ) og R&D investeringer.

Dette ser da rimeligt ud og up-side er da større end down-side. Det negative CF og reservationerne i regnskabet tyder på at der udmeldes en del mere konservativt end tidligere.



9/11 2012 12:19 MIF 062099



Nemlig

Vestas trumpf er de flydende vindmøller vent bare at se på kundens kostpris her pr. MW så kan tyskerne godt gå hjem <span><img src=
" title=":−)" />

MIF



9/11 2012 13:33 troldmanden 062102



Det er stadig uklart hvorvidt alle andre producenter ikke også kan bruge windfloat. Vestas ejer ikke noget af selskabet og har ikke sagt noget om at andre ikke kan bruge teknologien.



9/11 2012 14:30 MIF 062103



Hmm det lyder meget mærkeligt at gå med i et sådant samarbejde uden at sikre evt. fremtidig indtjening skal tilgå dem der satte penge i det? Jeg formoder Vestas har smidt adskellige mio kr. måske mia. i dette samarbejde.

MIF



9/11 2012 14:41 cykling 062106



Vi ved desværre ikke engang om det næste forsøgs projekt er med Vestas møller.

Der skrives om 2 stk platforme med V112 og 3 stk med V164.

Men det omtales som en mulighed og ikke som fakta.

Projektet har ansøgt om EU midler og der har været skrevet at man fik svar på det sidst i Oktober.Men der mig bekendt ikke skrevet noget om det nogen steder endnu.

Det kunne være mega fedt og høre hvad vestas muligheder og rolle er i projektet.



TRÅDOVERSIGT











































62084 ..
9/11 10:33 MIF 0