Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Gennemsnitsmetoden, SKAT total forvirring


62251 rumlee 14/11 2012 20:41
1
Oversigt

Hej. Jeg er begyndt at købe aktier, og jeg har på nuværende tidspunkt investeret i 5 forskellige selskaber i C20. Jeg troede, indtil i dag, at jeg havde styr på det med betaling af SKAT af gevinst minus tab. Jeg er nu blevet meget forvirret efter at have opdaget "gennemsnitsmetoden". Jeg har forsøgt at læse om metoden på diverse hjemmesider, men jeg kan ikke regne den ud. Så jeg håber, at jeg kan få besvaret disse spørgsmål:

Skal gennemsnitsmetoden bruges, hvis jeg sælger alle mine aktier i et selskab, eller bruges den kun, hvis jeg løbende køber flere aktier i samme selskab? Jeg er meget i tvivl om udregningen. Jeg er også i tvivl om rubrikkerne hos SKAT. Skal jeg oplyse noget til SKAT, eller får de oplysningerne automatisk? Er det selvangivelsen, som jeg skal udfylde, eller årsopgørelsen? Hvilke rubrikker skal udfyldes? Jeg er bare interesseret i at købe nogle aktier og sælge dem alle sammen. Jeg er ikke interesseret i at købe flere af samme Aktie. Hvis jeg sælger en Aktie med tab, hvordan modregner jeg tabet i gevinsten? Modregner jeg den samlede gevinst minus tab, og så udfylder en rubrik hos SKAT på årsopgørelsen, eller er det meget mere kompliceret? Eller er det så enkelt. Lige nu har jeg ingen problemer, så længe jeg ikke sælger noget. Er der en som kan meget simpelt forklare en nybegynder, hvordan jeg beregner og registrerer tab/gevinst, når jeg sælger alle aktier i et selskab?

På forhånd tak....14/11 2012 21:43 Bryan 162254Det var mange spørgsmål på en gang, men det er der jo når man lige er startet.

Jeg synes du skal starte med at bestille noget materiale f.eks. her :

http://www.danskeinvest.dk/plsql/vis_brochure.vis_bestil?p_vSite=75

Jeg kender ikke lige de brochurer de har idag, men jeg havde meget gavn af dem de lavede da jeg startede for ca 10 år siden. De er gratis, og de er skrevet så de er til at forstå for "alm. mennesker". Du kan sikkert finde lignende brochurer hos de andre investeringsforeninger.

Gennemsnitsmetoden behøver du ikke tænke på hvis du sælger hele din beholdning af samme Aktie på en gang. Så udregner du bare din samlede købspris og trækker beløbet fra salgsprisen.

Sålænge du kun handler aktier i OMXC20 burde det køre af sig selv idag. Bankerne indberetter dine handler og udbytter til Skat. Du skal dog selv kontrollere tallene.
Skats system har dog haft nogle begrænsninger ved f.eks. aktiesplit og tegningsretter og mere specielle papirer. Jeg ved ikke hvor meget de har fået rettet, men det er jo heller ikke sikkert at det betyder noget for dine aktier.

Som du selv skriver er det ikke noget problem sålænge du ikke sælger noget. Så hvis du ikke sælger noget inden nytår har du jo et år mere til at finde ud af hvordan det hele fungerer. Hvis du har fået udbytte i 2012 skal det beskattes, men det burde være indberettet ok til Skat.

Jeg synes at du skal starte med brochurerne. Hvis der så dukker mere konkrete spørgsmål op skriver du bare igen. Sålænge du kun handler alm. danske aktier er det ikke så indviklet.15/11 2012 01:26 Tonny9 162256Jeg kan kun bakke Bryan's svar op.

Start med kun og købe danske aktier og når du har mod på mere, så kan du udvide med andre nordiske aktier.

Så burde det gå af sig selv og i mellemtiden får du mere styr på detaljerne.

Hvis du begynder og bevæge dig ud i europa, så skal du havde nogenlunde styr på dobbeltbeskatningsaftalerne med disse lande og om du skal søge for meget betalt udenlandsk a/c udbytteskat retur.

Men som sagt, der skulle være rigeligt og øve sig på i Norden og Danmark.

Når du har forstået hvordan skatten fungerer på aktier, så kan du begynde og tænke skatten ind i dine vurderinger omkring køb og salg.

Iøvrigt - Jeg formoder vi taler aktier købt for frie midler.
Alså IKKE aktier købt til et pensionsdepot.

Jeg skal nok passe på jeg ikke skriver alt for meget, men husk også, at gevinsten af aktier først bliver skattepligtig i det år du sælger aktierne (helt eller delvist) og det er selvfølgelig kun den del af aktierne du sælger der udløser skattebetaling.

Har du aktier i nogle investeringsforeninger så kan du til gengæld risikerer lagerbeskatning.
Men har du kun aktier i "rigtige" selskaber fra C20, kan du glemme det om lagerbeskatning. Så er det ikke aktuelt.

Derudover skal du selvfølgelig også huske, at du skal betale skat af eventuelle udbyttebetalinger fra selskaberne, hvis de betaler udbytte.

Men som Bryan skriver, bare spørg - Vi andre har også godt af lige og få det vendt en gang imellem.15/11 2012 08:11 rumlee 062258Tak for Jeres svar. Det er rart, at der er nogen der vil bruge tid på at hjælpe i en ellers så travl verden. Nå men så fik jeg da det på det rene, at jeg ikke behøver at tænke på gennemsnitsmetoden i første omgang. Jeg taler om frie midler ja. Jeg har til at begynde med kun tænkt mig at investere i aktier fra C20 men også danske mid cap og small cap. Jeg går ud fra, at det er samme problemstilling som C20. Jeg vil lige høre om dette:

Skal jeg oplyse hvert salg på selvangivelsen, eller kan jeg nøjes med at oplyse/tjekke det samlede skattepligtige beløb på årsopgørelsen? Hvis ja, hvilken eller hvilke rubrikker på årsopgørelsen skal udfyldes? Jeg tænker på resultatet af gevinst minus tab i løbet af året. Jeg går ud fra, at det er rigtigt forstået, at jeg kan trække det samlede tab fra den samlede gevinst, så længe tabet er realiseret før gevinsten. Er dette korrekt forstået? Jeg taler stadig om danske børsnoterede aktier ved salg af alle aktier i et selskab uden Split eller noget som helst. Helt alm. rookie aktier. :−)

På forhånd tak15/11 2012 11:09 Emkjær 062260Jeg er også forvirret omkring skat vedr. aktier.

For som jeg har forstået det, så indberetter din bank selv dine handler til skat.

Men hvis nu f.eks. køber aktier for 100 kr. også sælger dem en måned efter og får "udbetalt" 110 kr. så jeg har en fortjeneste på 10 kr. Så skal der vel betales skat af de 10 kr. som jeg har fået i fortjeneste? men hvis jeg så dagen efter har købt nogle nye aktier for de 110 kr, så har jeg jo købt for nogle penge som skal beskattes, men ikke er blevet det endnu?

Så mit spørgsmål er vel egentlig hvornår bliver der betalt skat, eller hvordan foregår det?

Er sku lidt forvirret.. :S15/11 2012 16:33 Bryan 062265Du er i princippet skattepligtig i det øjeblik du sælger med fortjeneste. Det afregnes en gang om året sammen med din indkomstskat m.m. altså via årsopgørelsen. Hvis du i dit eksempel skulle betale 27% betyder det at du skylder Skat 2,70 kr. Om du vil lægge pengene til side når du sælger eller du vil geninvestere og finde pengene andre steder , er op til dig.

Så det er egentlig det samme som når du betaler skat af din løn. En gang om året gøres det samlede regnestykke op, og du får penge tilbage eller skal betale restskat. Og du kan oplyse forventet fortjeneste via forskudsopgørelsen, hvis du vil begrænse risikoen for at skulle betale restskat.15/11 2012 16:39 Tonny9 162266Hvis du køber 1000 aktier til kurs 100, så giver du kr. 100.000,00 samt handelsomkostninger, lad os sige kr. 250.
Den samlede købsudgift er således kr. 100.250,00

Efter et stykke tid sælger du dem igen til kurs 125. Du får kr. 125.000,00 minus handelsomkostninger, lad os sige kr. 300,00.

Købspris incl. handelsomk.. 100.250,00
Salgspris incl. handelsomk. 124.700,00
Til beskatning............. 24.450,00

Så er den handel lukket og du kan "glemme"
den.
Næste uge køber du de samme aktier, samme antal og kurs.
Så er din indgangsværdi kr. 125.000,00 plus handelsomkostninger, ialt kr. 125.300,00 og der bliver først opgjort en gevinst, eller et tab når du sælger disse igen.

Beskatningen bliver først effektueret når din årsopgørelse foreligger, så i princippet holder du pengene for skattevæsnet i en periode.

Havde firmaet, i den periode hvor du var ejer af aktierne udbetalt udbytte, så var der trukket en a/c udbytteskat, men den endelige beregning ville alligevel først blive foretaget med din årsopgørelse.

Havde du blot beholdt dine aktier uden at sælge og genkøbe, så havde du udskudt din skattebetaling (af beløbet på kr. 24.450) indtil videre og i øvrigt sparet nogle handelsomkostninger.15/11 2012 16:53 Bryan 162269Ja, danske smallcap og midcap er samme regler som OMXC20.

Hvis der ikke har været Split eller andet specielt, vil Skats oplysninger sandsynligvis passe. Du skal så bare kontrollere oplysningerne. Det kan du gøre løbende, du kan f.eks. prøve at logge på systemet nu og se din beholdning og dine handler. Hvis du er enig med dem, behøver du ikke at foretage dig mere.

Hvis der er noget du ikke mener er rigtigt kan du rette/tilføje oplysninger. Altså forudsat du ikke rammer nogle af de begrænsninger som jeg nævnte tidligere.

Man kan også vælge at lade være med at benytte Skats system og kun indberette det samlede resultat via selvangivelsen. Det gør jeg selv, men det er fordi jeg har en del papirer som Skats system ikke kan håndtere rigtigt.

Et tab behøver ikke at være realiseret før en gevinst for at det kan modregnes. Du kan modregne det hele indenfor samme indkomstår. Hvis dit samlede tab er større end din samlede fortjeneste overføres "resttabet" til efterfølgende år til du får nogle gevinster det kan modregnes i.15/11 2012 17:10 rumlee 062270Hej Bryan og tak for svaret. Når du skriver at opgive det samlede beløb på selvangivelsen, så mener du årsopgørelsen ikke? I hvilket specefikt felt indtaster jeg det samlede beløb? Det system som du refererer til hos SKAT, kan du tilføje et link til dette? Jeg har kigget på min forskudsopgørelse for 2013, men kan ikke få øje på nogen handler, så jeg går ud fra, at det er et andet sted, hvor jeg kan se det? Jeg har læst et andet sted, jeg tror her på sitet, at et tab skal være realiseret før et køb for at kunne fradrage, så "undskyld" men er du sikker? Måske har jeg misforstået det..

På forhånd tak.15/11 2012 19:00 Bryan 162272Jo vi er nok enige, det er bare mig der er lidt gammeldags og af gammel vane kalder den selvangivelsen. I Skats oversigt står der årsopgørelsen, længere inde står der årsopgørelsen/selvangivelsen.

Jeg indtaster i rubrik 66. Jeg kan dog se i min forskudsopgørelse for 2013 at det nu er skrevet i rubrik 502, så måske har den fået nyt nummer til næste år.

Men vejledningen til rubrikken siger :"Rubrikken omfatter:

Årets gevinst/tab på danske aktier, optaget til handel på et reguleret marked, samt investeringsbeviser i aktiebaserede investeringsinstitutter med minimumsbeskatning og/eller akkumulerende investeringsforeninger, der ikke er investeringsselskaber.

Børsnoterede aktier anses altid for optaget til handel på et reguleret marked.

Skriv tab med minus ( - ) foran.

Skriv eventuelle uudnyttede, fradragsberettigede tab fra tidligere år i rubrik 849 ."

Det bliver vi klogere på når vi ser den nye årsopgørelse efter nytår. Der kommer jo jævnligt ændringer og det er alligevel ikke aktuelt før du får årsopgørelsen.

Det system jeg talte om ligger under TastSelv-Menuen og hedder "Aktier og Investeringsbeviser". Jeg kan dog se at mine handler fra 2012 heller ikke er registreret endnu, så der var jeg nok lidt for hurtig. Der bliver du så også nødt til at vente til efter nytår.

Derimod er jeg helt sikker omkring dit sidste spørgsmål. Det er faktisk meget brugt at realisere tab i december for at modregne hvis man har haft gode gevinster i løbet af året, og det er helt legalt.15/11 2012 19:57 rumlee 162275Tak for svaret. Det er en stor hjælp. Jeg har lavet et excel ark med udregning af gevinst/tab, ligesom det anbefales flere steder. Jeg håber, at andre kan bruge mine begynderspørgsmål og svarene hertil. Generelt så synes jeg, at der mangler en god guide/aktieskole omkring disse ting, da de aktieskoler jeg har set på nettet generelt handler om strategi. Jeg har fundet nogle få og meget overordnede guides, men ingen som var fyldestgørende. Nå men det er bare min mening.15/11 2012 20:22 Bryan 162277Der kan være flere årsager til at du ikke kan finde aktieskoler omkring det skattemæssige. Den væsentligste er måske at det er et område hvor der hele tiden kommer nye regler. Hvis en sådan Aktieskole skulle være relevant ret længe skulle man altså løbende opdatere den, og det ville være tidskrævende.

Det er jo nok også noget de fleste betragter som ret kedeligt, i modsætning til spændende strategier. Det er dog ikke mindre væsentligt af den grund.

Et Excellark er en god måde at holde styr på sine handler og sin skat. Især hvis din strategi er langsigtet som min. Så er det til at overkomme hvis man sørger for at holde det ajour. Det vil gøre det nemt at sammenligne med Skats oplysninger når årsopgørelsen er klar.15/11 2012 20:47 Tonny9 162279Enig rumlee. Der er ikke meget opmærksomhed på det skattemæssige.
Men ikke desto mindre, så er det som Bryan også nævner ikke uvæsentligt.

En anden grund til, at der ikke er så meget "undervisningsmateriale" omkring det skattemæssige kunne være, at det er meget individuelt og afhængig af den enkelte persons situation.

Vi har jo bl.a. slet ikke været inde på dobbeltbeskatningsaftaler og tilbagesøning af skat på udenlandske aktier, eller overgangsreglerne. Jeg skal nok også lade være, men det alene er en jungle.

Er der nogen der siger, at de har helt styr på det skattemæssige, så regn bare med, at det er fordi de ikke har det, men endnu ikke har forstået, at de ikke har forstået, sagt med et glimt i øjet.

Jeg kan i hvert fald fortælle, at jeg fra tid til anden stiller spørgsmål til både bankens investeringsrådgiver og min egen revisor, hvor de må være mig svar skyldig, eller i hvert fald først skal undersøge det.

Men det skal ikke skræmme dig, for har man "bare" Nordiske aktier og er relativ nystartet, så bliver det hele noget lettere.

Det er bare for og gøre opmærksom på nogle af facetterne omkring aktiebeskatningen.

Det korte af det lange er, at det er et helt relevant ønske, at man på diverse aktieskoler også talte skat. Så kunne man jo altid begrænse sig til nordiske aktier, købt for frie midler og som er købt efter overgangsordningerne.

Men det kræver nok, at der er et ønske om det, fra nogle flere af kursisterne.15/11 2012 21:04 rumlee 062281Hej igen og tak for kommentarerne. Ja jeg kan godt forstå, at hvis alle skattereglerne skal forklares i en guide, så kræver det en helt del. Jeg holder mig af samme grund til det basale til at begynde med. Jeg synes, som du nævner, at en guide omkring det mest basale, altså nordiske aktier købt for frie midler. Der findes mange sites omkring investering ligesom dette, og de ligner hinanden meget. Jeg kan forestille mig, at der er en del konkurrence for at få besøgende, og en guide som ikke findes, eller som eksisterer få steder, tror jeg ville genere en hel del besøg, netop på grund af det unikke, som bliver født ved at bruge meget energi på at opdatere og opretholde en eventuel guide. Det er bare min mening.TRÅDOVERSIGT