Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

VESTAS ER STRONG BUY


63851 Eggebrecht 6/2 2013 14:03
Oversigt

som jeg sagde - VESTAS er et steel -turnaround pågår og bunden er passeret.
Det er med at sikre sig en billet i toget - det kører snart.
VESTAS ER EN DOBLER.



6/2 2013 14:17 Christian_IA 063852



Sjovt......men det ser ikke ud som om at dem som køber vindmøllerne mener ikke det samme som dig.....<span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>
Og det er trods alt dem som skal drive Vestas fremad ikke ?
Og produktudviklingen lader en del tilbage at ønske, selv om Vestas har så mange folk i deres R/D er det jo ikke ligefrem overvældende hvad de er kommet med af nyt.
På offshore har de har set sig slået eftertrykkeligt af Siemens og de har fået en del nye konkurrenter på onshore.
Jeg havde faktisk bestemt mig fra at holde mig fuldstændigt fra Vestas i aktiespillet men lokkede mig selv til at shorte dem inden regnskabet men det gik anderledes i dag....
Men jeg fastholder mine shorts <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/> og jeg tror det kommer til at lykkedes.
Jeg har, desværre, mistet troen på Vestas, specielt pga. deres IMO dårlige performance R/D-mæssigt.



6/2 2013 14:52 Eggebrecht 163854



naturligvis har du ret til at have din egen mening - men det bliver dyrt for dig



6/2 2013 14:59 Christian_IA 063855



Heldigvis kun Aktiespil <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>
Det er LANG tid siden jeg bare overvejede at sætte rigtige menneskepenge i Vestas, og sådan fortsætter det.
Som sagt, jeg har, desværre, fulædstændigt mistet troen på Vestas, specielt pga. deres IMO dårlige performance R/D-mæssigt.



6/2 2013 16:49 chrhall 263864



Thorleif Jackson forholdt sig til regnskabet i dag på nordnet og solgte sine aktier i vestas. Udslaget for ham var vurderingen på PE2013 på 180.



6/2 2013 21:03 teacher 463869



Jeg er meget uenig med dig i at Vestas klarer sig dårligt R&D mæssigt. Men selvfølgelig: Hvis man tror det vigtigste der er sket på vindmølleområdet er gearløse møller kan man godt få den opfattelse.

Gearløse møller har nogle komparative fordele på offshore markedet, fordi de kræver mindre D&V. Til gengæld er de dyrere (så møller med gear har komparative fordele på land), og efterhånden som fabrikanterne tvinges til at reducere mængden af de dyre magnetiske materialer pga stigende priser falder deres virkningsgrad også. Det kan godt være gearløse møller sparer tabet i gearet, men så får de til gengæld større tab i generatoren.

Den vigtige udvikling på vindmølleområdet foregår på rotoren. Fordi lavere belastning fra rotoren er forudsætningen for større rotorer på møllerne med tilhørende højere kapacitetsfaktor. Og på det område er Vestas med helt fremme. Især deres forskning i flaps er langt foran konkurrenterne.



7/2 2013 00:27 Aspekulant 063880



Prisen på de magnetiske materialer er faktisk faldende og har været det siden august 2011.

Her er priserne på en række RE materialer fra Aug-11 sammenlignet med i mandags: (pris i $/kg)

offshore, Rare Earth, RE, siemens, vestas, vws, VWS.CO




7/2 2013 17:12 teacher 063906



Jamen, det er jo rigtigt - priserne går op og ned. Men i 1995 kostede NdFeB magneter 600 kroner kiloet, så langtidstendensen er stadig klart stigende. Den langtidstendens vil fortsætte.



7/2 2013 09:17 Christian_IA 063888



Gearløse møller er bestemt ikke det eneste der tales om i branchen.
Ja, rotoren er bestemt en vigtig del, med det er sammen med mange andre komponenter.
Krøjet skal fordele de øgede laster videre ned i tårnet, så her er der også store udfordringer.
Større vinger kræver større pitchsystemer.
Der kan optimeres meget på styringen, specielt i middelvindsområdet hvor de fleste møller tilbringer det meste af deres tid.
Optimering af parkstyringer.
Der er mange områder og jeg kkan godt forstå hvis markedet efterhånden savner noget nyt fra Vestas, det ser jo ikke lige ud til at V164 er lige på trapperne....



7/2 2013 09:38 wbi 163891



En lille tilføjelse om permanent magnet generatorer versus traditionel... Jeg så lige på windpower monthly.... at GE på deres nye lavvindsmølle med 120 meter rotor er gået tilbage til traditionel synkrongenerator... Det er specielt interessant eller bemærkelsesværdigt i og med at deres 2,5 MW er født med permanent magnet... Men de går så tilbage ... Hvorfor mon???

En anden usædvanlig ting er at møllen er udstyret med stort batteri ... Som skal stabilisere kortsigtede udsving i produktionen... Nå men alt det ved teacher og troldmand vel en masse om....

Fortsat god dag

Wbi



7/2 2013 09:55 Christian_IA 063894



Batteri.....spændende <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>
Man skulle nu tro at grid styringen skulle kunne stabilisere, men det kan være de har fundet på noget nyt og spændende.
Dog kunne man forestille sig et betragteligt tab på en batteriløsning.



7/2 2013 17:36 teacher 063907



Amerikanerne tror meget på batterier. Det er dog en meget dyr måde at udjævne produktionen på - det er langt billigere at konstruere møller med højere kapacitetsfaktorer.

Tyskerne arbejder med lagring af strøm vha højtryk. Hvis der viser sig at være fornuftig økonomi i det kunne det være en ide ved offshore møllerne, fordi en udjævning af produktionen også sparer på udgifterne til kabelføring og transformering. Der kan altså godt være særlige fordele ved at udjævne leveringen fra især havmøller meget langt fra land, men vi skal se noget billigere teknologi før det bliver rentabelt.



6/2 2013 15:07 Martin NYSE 263856



Egge, var det måske en mulighed at du kunne udvise lidt mere viden og intellekt end at pumpe løs? Forsøger du at overbevise dig selv om din Vestas investering var god?

Det kunne være spændende med lidt analyse af regnskabet fra din side. Idag er en oplagt mulighed. Hvis ovenstående er det bedste du kan, bør du nok overlade investering til nogle andre.

Aktien går op idag. Jeg tror personligt det er et kort relief rally, før vi er på jorden igen - jeg kan ikke se hvad der skal drive kursen til 75 pt.

Det er svært at se noget lys i Vestas' regnskab. Nedskrivninger overstiger min egen forventning, men så er det måske ogsaa alt. Man håber at opnå 1% EBIT Margin i 2013 - dog positivt at Dag nu påstår man er konservative og dermed er det ikke DEs estimater. Men det er ikke mange penge ejerne får at se indenfor overskuelig fremtid.

Mange af dem som har argumenteret for Vestas, har argumenteret for indre værdi, hvilket gjorde aktien til en 'sikker vinder' i manges øjne. Hvor er det argument nu? Nu drejer det sig om bundlinie, intet andet.

Det ser ikke umiddelbart ud til man skal ud og finde penge med det samme. Det er positivt hvis man kan skubbe det et år, medmindre det går som håbet - og til dels pga mindre aktivitet.




SPM - optioner:

Er der nogen der har set nærmere på options programmet for Vestas ledelse og top 352 (går jeg udfra) ? Hvordan posteres denne ?



6/2 2013 15:41 Christian_IA 063858



Noget jeg synes der mangler i de fleste af de artikler jeg i dag har læst om Vestas og den nye kurs er.....
Ledelsens syn og fokus på udvikling, eller snarere mangel på samme.
De produkter som Vestas har er ikke de mest konkurrencedygtige og i mange tilfælde enten for små eller ikke kundernes bedste valg til mange sites.
Og deres 7-8-X MW mølle lader vente endda meget længe på sig.
Min frygt for Vestas er, at de, når markedet for alvor kommer i gang igen, så har udviklingen overhalet Vestas.
De er simpelthen for langsomme til at komme med nye ting, og deres store udviklingsafdeling måske være en hæmsko da det er blevet alt for stort.....
Den kan i hvert fald ikke være særlig effektiv.
Jeg ved fra egne oplevelser at et lille team i DK kunne, for en Kinesisk kunde, udvikle en 2 MW mølle fra helt fra scratch til kørende prototype opstillet i Kina.
Så måske Vestas skulle slanke lidt i R/D......<span><img src=
" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>



6/2 2013 15:58 Martin NYSE 063860



Meget enig. Og også ang medierne idag. Der ligger ikke megen analyse til grund, og derfor tror jeg også kursen retter sig senere, når regnskabet er tygget igennem.

Jeg har kun skimmet det, men allerede ved det, har jeg flere spørgsmål. Fx lægger man noget gæld under andre poster etc.

Om 2 år skal man betale 600 mio EUR, så der skal findes cash til det...



8/2 2013 02:26 Jackinvestor 163911



Der var for et stykke tid siden en analytiker som sagde, at Vestas havde et problem fordi dens gæld jo skulle betales inden for en middelkort årrække og han kunne ikke komme frem til i sit regneark hvordan Vestas skulle kunne tjene nok cash flow til at betale hele gælden til forfaldstid.

Hans argument tager overhovedet ikke hensyn til, at det jo er helt normalt at en virksomhed har gæld, så hvorfor må Vestas ikke også have gæld. Vestas nedbringer selvfølgelig noget af sin gæld, men når den sidste gæld forfalder så er det jo helt normalt at optage en ny gæld. Og hvorfor skulle Vestas ikke kunne det. Man må formode, at de trods alt står i en lidt bedre situation om to år (må man håbe) end nu, hvor det jo har lykkedes dem at låne penge, på trods af en vanskelig situation.

Jeg ved godt, at du nok ikke helt tænker ligesom analytikeren, når du nævner de 600 mio.eur, men bare lige for en sikkerheds skyld så nævner jeg ovenstående, blot for at slå fast, at virksomheder godt må have gæld og normalt sagtens kan refinansiere.....



8/2 2013 10:14 Martin NYSE 063917



Enig i at en virksomhed sagtens kan refinansiere, og I Vestas tilfælde kræver det man får vendt cashflow above and beyond. Det gør man til dels ved færre investeringer. Men tidshorisonten er af kortere natur.



6/2 2013 21:07 teacher 063870



Hvilken nuværende mølle mener du kan matche V164 på +10 m/s markedet? Jeg mener ikke den mølle reelt har nogen konkurrenter. Men det afhænger naturligvis af om kunderne tør investere i en offshore mølle med gear?



6/2 2013 23:23 Christian_IA 063875



Siemens 6 MW er et meget godt bud, og i modsætning til V164 er den til salg nu.
V164 har lange udsigter.....



7/2 2013 08:28 teacher 063887



Mener du modellen med 120 meter rotor (den af modellerne der er til salg). Den kan ikke matche V164. Hvis 154 meter rotormodellen faktisk kan holde til 11 m/s middelvind kan den matche den, men jeg tvivler på den vil kunne holde til så kraftige vindforhold.



7/2 2013 09:33 Christian_IA 063889



6MW-120 kan ikke matche V164, men der er et lille problem med V164....den findes ikke endnu <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>
6MW-154 vil matche V164 ret godt og jeg er sikker på at den kommer før V164.
6MW-154 Operational data:
Cut-in wind speed 3-5 m/s
Nominal power at 12-14 m/s
Cut-out wind speed 25 m/s
Maximum 3 s gust 70 m/s (IEC version)
V164 Operational data:
Cut-in wind speed: 4 m/s
Kan ikke finde noget om vind ved nominel power andet end:
Design parameters
Annual avg. Wind speed 11 m/s
Weibull scale parameter 12.4 m/s

Så umiddelbart tror jeg at 6MW-154 kan holde til det samme som V164, og hvorfor skulle den ikke kunne det ?



7/2 2013 16:33 teacher 263904



V164 leverer maks effekt ved 13,5 m/s. Reelt kunne møllen formentligt godt levere maks effekt ved 12 m/s (hvor den leverer 7850 kW), men Vestas har tydeligvis lavet noget avanceret pitch-regulering for at reducere det maksimale drejningsmoment, som et af tiltagene for at møllen kan holde til højere middelvinde. Smart af Vestas.

Men det er de 11 m/s der er den afgørende forskel: V164 8 MW møllen er designet til at holde til middelvinde på 11 m/s (hvilket er forholdene ude i Nordsøen i de højder), mens Siemens møllerne er designet til IEC klasse I, hvilket betyder at de er designet til at kunne holde til 10 m/s middelvinde.

Eller for at skære det ud i pap: V164 8 MW møllen er designet til at kunne tåle de bedste placeringer ude i Nordsøen, mens Siemens møllerne ikke er. Det vil jeg mene giver Vestas en betydelig fordel, fordi det modsvares af højere kapacitetsfaktorer, som igen betyder lavere udgifter pr kWh til kabellægning, fundamenter og opsamlingsstation - besparelser der kan oversættes til lavere COE.

Siemens vil utvivlsomt fortsat stå stærkt offshore. Men på de bedste placeringer bliver det V164, for Siemens møllerne er ganske enkelt ikke designet til at kunne stå der. Skal Siemens stille møller op den slags steder er de nødt til at ty til lavere tårne for at få møllerne ned i lavere middelvind, hvilket selvsagt ikke er en særlig smart taktik...



8/2 2013 09:19 Christian_IA 063914



Alle producenter har avanceret styring af pitchen, det var der også i den 2 MW mølle som jeg var med til at udvikle for min tidligere arbejdsplads kinesiske kunde. Vi havde hyret et meget kompetent dansk firma som har specialiseret sig i sådanne løsninger.
Det vil blive spændende at se om det med lavere COE på V164 så kommer til at holde når (((hvis))) den kommer.
Lavere tårne betyder ikke helt så meget offshore som onshore da der hvor vinden bliver konstant er lavere på vand.
Og et lavere tårn vil sikkert nedsætte lasterne på fundamentet.
Men det er jo godt at der er forskel og ikke alle møller er ens, og det bliver spændende at følge.



8/2 2013 16:05 teacher 363921



Forskellen på 10 m/s og 11 m/s er omtrent 30% mere energi. Nu har Siemens møllen et større rotorareal pr. kW, men det er alligevel muligt at opnår højere kapacitetsfaktorer med Vestasmøllen end med Siemens møllen. Samtidigt opnår Vestasmøllen en prisfordel ved det mindre rotorareal, og en prisfordel på fundamentet ved at det er en større mølle.

Alt i alt er det meget svært at se, hvordan Siemens møllen skal konkurrere på de bedste vindplaceringer. Ved under 10 m/s er situationen derimod ikke så entydig, fordi Siemens møllen der vil opnå højere kapacitetsfaktor.

Det jeg prøver at vise dig er, at det ikke er entydigt hvem der laver den bedste mølle, og på nogle parametre er Vestas møllen Siemens møllen langt overlegen. Derfor vil den også være interessant for gode vindplaceringer.

I det hele taget er vindmøllemarkedet på vej ind i et paradigmeskift, hvor det gælder om at finde den bedste mølle til den konkrete placering (sådan har det i princippet altid været, men nu er møllerne meget mere optimerede til specifikke ting).

Jeg er fortsat meget uenig i, at Vestas skulle være bagud på R&D. Jeg mener de er klart forrest når det gælder optimering af rotoren, hvilket er en væsentlig del af årsagen til, at de har en 11 m/s mølle på vej, mens Siemens ikke har. At kunne håndtere højvinds-sites er en klar konkurrenceparameter i Nordsøen og Atlanten.



8/2 2013 16:24 Christian_IA 163922



Jeg forstår dig og ja det er meget spændende at se fremtiden.
Jeg ved godt at placeringerne er vigtigt, mener endda det var en af grundene til at Vestas købte deres supercomputer.
Det er, udfra tidligere samarbejdspartnere, mit indtryk at der er stort fokus på både at klemme de sidste få % ud af rotoren, men også aktivt reducere lasterne, og der er firmaer i DK som lever af dette.



8/2 2013 16:55 teacher 063923



Det er nok mest kombinationen af høj nyttevirkning og lave laster der er et hit. Hvis det bare gælder om at vride de sidste procenter ud af rotoren vinder Enercon.

Det skyldes at hele deres møllekoncept er skruet sådan sammen, at de kan bruge mange flere penge pr. m² rotor end konkurrenterne kan.



9/2 2013 01:15 Christian_IA 063931



Kan du uddybe det lidt nærmere, evt. på mail ?



9/2 2013 11:24 teacher 163934



Ja, ganske kort. Enercon har en mangepolet synkrongenerator (som Siemens), men i modsætning til Siemens arbejder Enercon med en traditionel synkrongenerator uden permanente magneter.

Derfor er deres generatorer ganske tunge og har en stor diameter i forhold til andre møllers. For ikke at få alt for store generatorer er de derfor nødt til at holde en høj omløbshastighed på rotoren (derved kan poltallet sænkes), hvilket naturligt fører til et design med korte rotorer og store generator-effekter. Samtidigt foretrækker de høje navhøjder, da dette også øger rotorhastigheden.

Da deres generatorer er så store (og dyre), og tårnene er så høje (og dyre) samtidig med at rotorerne er så korte (og derfor relativt billige), kan det økonomisk betale sig for Enercon at betale merprisen for aerodynamisk optimering af vindmøllerne med ting som wiglets (dem kender du også fra jagerfly, som de små knæk ude ved vinge-enderne for at mindske turbulenser) samt komplicerede vingesnoninger inde ved navet for at optimere mængden af effekt fra den inderste del af rotoren.

Samtidig har Enercon holdt fast ved forholdsvis brede rotordesigns (som giver god mening ved korte rotorer, fordi de udnytter vinden lidt bedre), mens andre fabrikanter bevæger sig mod stadig smallere vingedesigns for at reducere lasterne på tårn, maskineri og fundament fra de stadig længere rotorer.

Her kan du se et billede af sådan en avanceret rotor. Bemærk også den store generatoreffekt i forhold til rotorstørrelsen: http://www.enercon.de/de-de/megawattklasse.htm Møllehusets form er optimeret til at rumme en generator med stor diameter.



11/2 2013 09:23 Christian_IA 063955



Tak for forklaringen <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>
Du har ret, designet er en del anderledes end de andre direct-drive møller.
Og det virker jo som om at de har lidt held med det, de har jo overlevet indtil nu <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>



8/2 2013 02:44 Jackinvestor 263912



Selv efter de store nedskrivninger på fabrikker og goodwill på 5 mia.kr. så har Vestas stadig en Egenkapital der er højere end selskabets værdi på børsen. Et selskabs værdi er ikke lig egenkapitalen, men en egenkapitals værdi udtrykker trods alt noget om hvor dyrt det ville være, at starte et tilsvarende selskab. Der skal investeres i fabrikker, i udvikling/goodwill/patenter. Dertil kommer alt det som ikke står i balancen, nemlig goodwill relateret til den erfaring Vestas og dens medarbejdere har, den høje sikkerhedshistorik deres produkter har, deres kunderelationer mv.

Når en virksomhed ikke tjener penge og man tror på der er en fremtid for selskabet, så synes jeg egenkapitalen repræsentere et vist minimum en virksomhed bør værdiansættes efter. I dette tilfælde er det fejlagtigt at kigge på P/E værdier. Alene Vestases patenter repræsenterer en værdi. Skulle man værdiansætte Vestas så burde man faktisk splitte service devisionen fra og kigge på den alene. Alene her er der værdier, som kunne retfærdiggøre den nuværende børskurs. Er aktiverne tilstrækkelig nedskrevet, så burde det ikke være helt galt at bruge egenkapitalen som en rettesnor. Fortsætter virksomheden ikke med at tjene penge i det uendelige ja så er aktiverne i balancen dog mindre værdi og dermed også egenkapitalen. Så skal de værdiansættes til det de kan afvikles til i en salgssituation.

Jeg er enig med Nordea i, at Vestas er en mulig rekonstrukstionskandidat og har et stort potentiale kursmæssigt hvis det lykkedes. Vestas kan fremover holde sig kørende ved et lavt aktivitetsniveau. Tænk på hvad der sker hvis aktivitetsniveauet stiger en smule. Det er penge lige på bundlinien. Aktiemarkedet er op til et år foran og hvis tiltroen til Vestas er ved at komme tilbage, så kan dette afspejles i kursen og derfor kan kursen gå væsentligt højere end vi lige kan forestille os muligt lige nu. Markedet kan allerede have øjnene på mulighederne for et trimmet Vestas i 2014. Usikkerheden er stor, så nyheder der be- eller afkræfter at Vestas er på rette vej kan give store udsving i kursen.

Jeg er dog selv overbevist om, at der er mulighed for at vi nu har set bunden for Vestas. På Q4 Webcasten der så man en utroligt stor-smilende Ditlev Engel. Hvis man ellers kan ligge noget i det, så har Vestas fremlagt konservative forventninger for 2013, med mulighed for opjustering i løbet af 2. halvår. Selv hvis Vestas kun kommer ud med det de lover, så vil markedet være tilfreds og tiltroen til Vestas er kommet tilbage. Hvad kursen så retfærdigvis burde være skal jeg ikke kloge mig på, men psykologi betyder meget hos Vestas, så kursen kan sagtens kommer langt over hvad den måske burde være ifølge et regneark......



8/2 2013 02:59 Jackinvestor 063913



.......og der er stadig plads til lidt fremtidige underskud og flere nedskrivninger på aktiverne det kommende år eller to inden markedsværdien af selskabet ryger under egenkapitalen (indre værdi)......



8/2 2013 11:45 Martin NYSE 063918



Hej Jack, jeg har tidligere argumenteret for at indre værdi ikke var en brugbar metode til at værdiansætte Vestas på det tidspunkt.

Det var klart at der måtte komme nedskrivninger. Det er så startet/gjort nu - og man kan blot håbe Dag har trumfet igennem at alt skulle tages i en omgang (og konservativt). Det vil genopbygge nogen tillid, hvilket jeg tror vi ser nu.

Hvis du har været en del af diskussionerne på forskellige fora længe, vil du se mange har klinget sig til fx I/K 94 kr/aktie... ".. så det kan ikke gå galt...". Det er ikke et stærkt argument for opkøb. Deraf kommer min kommentar. Intet andet.

Og jeg håber du har ret vi ser opjusteringer fra her.



6/2 2013 15:51 wbi 263859



En ting som undrer mig... Hvad er det der får en mand som ditlev engel til at stille sig op på talerstolen gang på gang ... For at fyre en gang fantasteri afsted ... Forventer han at vi skal tro på noget som helst der kommer ud af den mund... Har den mand ingen selvrespekt overhovedet ... Ja man rystes sgu godt nok i sin grundvold ... De her efter finanskriseår... Har vist at erhvervsledere ikke skyr nogen midler i sine bedrag, vildfarelser, egenvinding og mange ikke nævnt....

Disse erhvervsledere som er villige til at bedrage samfund, medarbejdere og aktionærer... Det hele går op i hat og briller a la.... Transfer pricing, skattearbitrage, offshore banking, gyldne håndtryk, repricing af optionsaflønning, insiderinformation, ændringer i regnskabsprincipper og mange ikke nævnt....

Det er mig fuldstændig uforståeligt at vi som samfund vil acceptere at vores værdier bliver forvalter på denne måde....

Se nu eksemplet Vestas...... Er gået fra en 2 kvt. 2010 Egenkapital på mere en 25 milliarder og nul net debt... til idag hvor egenkapitalen er halveret og nu er net debt på 9 milliarder ... Det er fuldstændig vildt at ditlev og ledelsen ikke skal redegøre for dette og Iøvrigt at ditlev og den tidligere ledelse og bestyrelse ikke skal kunne holdes personligt økonomisk ansvarlig for sådanne fejldispositioner... Specielt in mente at hele dette forløb kunne være undgået hvis bare regnskabsændringerne i 2010 var foretaget med både nye og gamle regnskabsprincipper ...

Så ville bedraget have åbenbaret sig for alle... Og vi havde undgået at hedgefonde med bedre indsigt kunne have shortet Vestas i hullet... Ligesom Vestas ledelsen ville være blevet stoppet i tide med deres fantasterier.... Ej altså hvor er det skuffende at det ikke skal have nogen personlige og økonomiske konsekvenser for de ansvarlige....

Det er så harmdirrende at se på ditlev som gang på gang stiller sig op på talerstolen og fylder os alle med en gang løgn og bedrag... Specielt når vi ved at manden kunne fortælle hele historien fra start til slut... Han er nemlig den eneste som har været med hele vejen....

Nå... Men ... Håber alle Vestas ejere får en god dag trods alt

Wbi



6/2 2013 16:03 Martin NYSE 063861



Wbi, ganske trist og er ganske enig. Nu mener man dog man er konservativ, men i samme sætning meddeler man, at der er store risici forbundet med driften.

Mange vil dog nok fortsætte med at pumpe Vestas (som fx Eggebrect her) i håb om alt ændrer sig imorgen.

Der er sikkert behov og efterspørgsel på VWS produkter, også i fremtiden. Men indtil da, er der nok bedre steder at placere sine penge.

Nuvel - aktien holder niveauet et stykke tid måske, men der er meget større risici i horisonten som jeg er sikker på tilbyder bedre købsmulighed.



6/2 2013 16:24 Christian_IA 063862



Behov og efterspørgsel på VWS produkter....
Hvad har Vestas som Siemens, Suzlon, Enercon, GE eller Sinovel ikke har ?
Enkelte af disse har endda noget som Vestas ikke har, nemlig et større økonomisk fundament og dermed måske endda mulighed for at hjælpe med til finansieringen af kundernes projekter.
Det virker lidt som om at nogle kunder går udenom Vestas pga. usikkerhed omkring økonomien.
Vestas kan KUN tjene på vindmøllemarkedet.
Siemens og GE har masser af andre områder hvor de kan tjene penge og er derfor ikke så sårbare.



6/2 2013 16:48 Martin NYSE 063863



Fuldstændig enig. Jeg tror flere kunder styre udenom grundet usikkerheden om det økonomiske fundament. Jeg er også ganske sikker på at markedsandele for 2012 vil vise et signifikant tab for Vestas. Det er ikke i sig selv en katastrofe, eftersom det vil være for dyrt at forsvare den position man havde tidligere.

Jeg vælger at tro på Vestas kan levere en højere kvalitet og bedre ydeevne end de fleste. Der må komme noget ud af de afsindige summer som er investeret i RD (alternativt forstår jeg ikke tilliden til DE). Jeg er omvendt ikke helt overbevist om man er så meget længere fremme end fx Siemens eller GE, som DE gerne vil have vi tror. GE og Siemens har midlerne til at opkøbe teknologi... det er næsten ligefør VWS også bare er et greb i lommen.

På lang sigt, så skal Vestas finde pengene til at betale EUR bonds i 2015. Renten falder idag med 2 pct point, men ligger stadig omkring 16%, og det er der god grund til. Jeg tror så snart vi begynder at se frem mod dette scenarie, for i nuværende situation, er der pludseligt ikke så længe til. Skal man låne for at afbetale, ja så tror jeg nøgternt set det bliver dyrt og æder den EBIT Margin der nu måske er der.

Der går lang tid før man vil se distribution fra Vestas, og uden det, og med 1% Margin i udsigt, så kan jeg ikke se hvorfor man vil kalde VWS for 'Strong Buy'.



6/2 2013 16:55 Christian_IA 063865



jeg tror også - sikke vi kan klappe hinanden på ryggen <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/> - at du har ret.
Dog vil jeg nu sige at jeg ser bestemt ikke Siemens som spor ringere end Vestas, i mange henseender faktisk bedre.
De asiatiske producenter døjer bestemt med kvalitet, men de vestlige er klart på højde med Vestas IMO.
Hvis du har ret i det med det Vestas skal betale tilbage så synes jeg bestemt ikke det ser rart ud......Så jeg beholder mine shorts i aktiespillet<span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>



6/2 2013 18:23 Eggebrecht 063866



Det er det sædvanlige intelektuelle pladder I disker op med - ingen nævner MITSUBISHI med et et ord. De kan meget sandsynligt komme med et opkøbstilbud i morgen tidligt. Hvis de overtager Vestas har de fabrikker på strategiske lokaliteter og en 8 MW mølle der snart kan gå i masseproduktion - det er det de gør.



6/2 2013 18:45 Martin NYSE 063867



Hej Egge, rart at se respons fra dig. Du undgår normalt diskussionen.

Nu ved jeg ikke om du har fulgt med i Mitsubishi? Den udmelding de kom med for godt en uge siden var nok lidt en spand kold vand i hovedet på Vestas. Kort sagt var det et signal om det ikke nødvendigvis behøver Vestas, man kan selv.

Hvordan ser du meddelsen fra Mitsubishi ?

Om der kommer et opkøbstilbud er tænkeligt. Om det lige bliver Mitsubishi er nok ikke umuligt - men hvad pris vil de betale? Jeg er temmelig sikker på det ikke er 100% over nuværende kurs. Specielt nu, hvor man har skrevet så meget af. Den såkaldte indre værdi i er nedadgående trend som ikke lige bliver vendt med det første.

Jeg arbejdede på mine egne tal for Vestas og pt vil jeg sætte en kurs på omkring 30.

Om tilbuddet kommer imorgen tidlig, er lidt som at spille på DKs venskabskamp i fodbold i aften - ren spekulation og gambling.



6/2 2013 23:25 Christian_IA 063877



Det tror jeg ikke de gør.
Og der er nu vist et pænt stykke til masseproduktion af V164....nok +1år



6/2 2013 21:11 teacher 263871



Hvis du kigger på regnskabet tjener Vestas sine penge på servicepakker. De regner selv med det er omkring 20% af deres marked i 2013 med en fortjeneste på 17%.

Det kan du naturligvis godt kalde for vindmøllemarkedet. Jeg kalder det udviklingen af en god forretningsmodel, hvor Vestas kan tilbyde en total-løsning der reducerer investeringsrisikoen for kunderne.

Samtidig giver det dem bedre overblik over deres møller "i marken" så de meget tidligt kan vibrationsteste dem (fordelen ved det er, at de så kan nå at fange eventuelle gearproblemer før der viser sig metalsplinter i olien, for så er det reelt for sent). Det kommer til at spare Vestas for formuer i ødelagte gear.



6/2 2013 21:24 Martin NYSE 063872



Ja, de omsatte for ca 800m og har EBIT Margin på ca 17%. Ca 24% vækst eller deromkring. Jeg vil mene fremtidig vækst i den forretning har meget høj korrelation med afsætning af nye møller, hvilket i så fald indikerer lavere vækst de næste år. Jeg har i min estimering EBIT på mellem 180-200m i 2014, så den del af forretningen er ganske fornuftig. Der ligger en hvis usikkerhed i hvordan man allokere corporate omkostninger, men forhåbentligt minimalt. Det kunne være en mulighed at lave spin-off af forretningen og dermed rejse cash.



6/2 2013 21:31 teacher 163873



Jeg tror Vestas i høj grad er ude og lave servicepakker på allerede opstillede møller. Fordi det er en måde at få sat en prop i hullet over uforudsete udgifter der relaterer direkte til dårlig D&V (et gear burde ikke kunne gå i stykker uden man har vidst det lang tid i forvejen og har haft mulighed for at foretage beskyttende vedligehold).

Især gætter jeg på de er ude og tilbyde servicepakker til V90 og V112 møllerne, fordi det er dem der dræner kassen lige nu. De vender med andre ord en underskudsforretning til en overskudsforretning, samtidigt med at de med tiden får opbygget goodwill. Det er smart...



6/2 2013 22:20 Eggebrecht 063874



Jeg vil ikke udelukke at fremtidens VESTAS er lig med SERVICEAFDELINGEN - alt andet bliver købt af MITSUBISHI - fantastisk fremtid



7/2 2013 09:43 Martin NYSE 063892



Egge - Jeg indrømmer blankt jeg ikke har præcise tal, så jeg vil overlade dig at svare.

Hvor stor en procent del af Vestas service aftaler/omsætning kommer fra andre producenters møller ?



6/2 2013 23:28 Christian_IA 063878



Siemens har også serviceforretning, så på det punkt er Vestas bestemt ikke bedre stillet.
Siemens har også monitoring med vibrationsfølere, det har stort set alle producenter som option, så det er heller ikke noget Vestas specielt.
IMO er Vestas ikke førende teknologisk, de er heller ikke langt bagefter, men ikke så førende som deres størrelse kunne give indtryk af.



7/2 2013 00:28 wbi 063881



Jeg undrede mig over Vestas ikke specificerede installeringer for 4. Kvt. Som vanligt.... Så var lige nødt til at regne lidt selv... Vestas installerede i kvartalet i Sverige 287 MW ... Det var mere end USA, Canada, Kina og Indien tilsammen (86, 21, 153, 0... Eller ialt 260 MW ) og det i et år hvor det amerikanske marked slår rekord med 13,2 GW af installeringer... Og på markeder hvor Vestas har store direkte investeringer (-Canada )...

Det virker fuldstændig vildt at Vestas kun har haft en markedsandel på 10 % i USA i år ... På et marked hvor de er placeret med store produktionsfaciliteter... Jeg har godt nok undret mig over siden efteråret 2011 at der ikke var mange ordrer fra USA ... Men alligevel

Den virksomhed er mig simpelthen en gåde....

Fortsat god aften

Wbi



7/2 2013 09:36 Christian_IA 063890



Vestas kan vel ikke blive ved med at kunne kalde sig verdens største.....



7/2 2013 09:51 wbi 063893



Nej jeg undrer mig også .... Jeg er efterhånden kommet dertil at det måske ville være det bedste at sideløbende finde en køber til hele forretningen... Mens serviceforretningen stadig har stor værdi .... Nu kan den nye ledelse lige få en chance.. Og se om de kan vende skuden.... Men min tiltro til Vestas kan lige på et meget lille sted.... De kan hverken finde ud af at afkode markedet eller lave vindmøller som kunder vil betale for....

Fortsat god dag...

Wbi



7/2 2013 10:03 Christian_IA 063895



Offshore er det 7-mile skridt efter Siemens.
Onshore har de også stor konkurrence fra S2.3 og S3.6.
Vestas mangler en stor mølle, V164 er stadig et LANGT stykke vej væk, og andre er på vej med lige så store eller større, enkelte +10MW)
Jeg tror simpelthen ikke på Vestas mere, desværre....:-(
Også en god dag til dig <span><img src=
" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>



7/2 2013 12:08 smides 063896



Siemens sælger kun alle de havvindmøller fordi de også levere kabler og transformerstation møllerne er ikke bedre. Men de sælger en samlet pakke og så er det gynger og karruseller. De fortæller selv på deres fabrik at det kun er malingen der er forskellen på off og ónshore Møller. Når vestas Møller er bedre på land er de jo også bedre på vand. Hvad tror i der sker med Siemens når mitsubishi kommer med deres kabler og transformerstationer sammen med vestas Møller ???? Det kan bliver så godt<span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>



7/2 2013 12:22 Christian_IA 063897



Mon nu ikke at en S3.6MW er bedre end en V112-3MW siden kunderne vælger dem ?
ER Vestas bedre på land ? Det tror jeg ikke.....
Men ja, Siemens har jo en kæmpe fordel i at kunne levere alt fra mølle, over kabler, trafo til opvaskemaskinen i operatørkontoret.
Vestas lider da under at de ikke har en kæmpe portefølje af andre ting i ryggen som Siemens og GE har.
Siemens er langt foran Vestas på offshore og de erfaringer kan også bruges onshore, jeg tror ikke på at et samarbejde mellem Vestas og MHI bliver nogen trussel, lad os overhovedet se om der kommer noget samarbejde.......



7/2 2013 13:08 wbi 063899



Ditlevs svar .... Når man ikke har nogen plan B.... Ja så bliver man skarpere på plan A.....

Svaret givet i P1 business 30.06.2011 ... I relation til at Vestas er oppe mod store konglomerater som GE og SIemens.....

Mit svar til kaptajn Ditlev .... Når en sømand ikke ved hvilken havn han styrer imod, ja så er ingen vind den rigtige....

Fortsat vidunderlig dag

Wbi



7/2 2013 16:20 teacher 363902



Så enkelt er det ikke. Havmøller er forstærkede til de højere vindklasser på havet, ligesom de er bedre rustbeskyttede. Derfor er havmøllerne også dyrere (typisk omkring 20% dyrere pr. MW).

Gearløse møller har komparative fordele offshore, fordi nedetid og D&V er dyrere for offshore møller end på land. Omvendt har møller med gear komparative fordele på land, fordi de er billigere at lave. Det svarer meget godt til at Siemens har rigtig godt fat i offshore markedet, mens Vestas har godt fat i onshore markedet.

Det der potentielt kan ændre på det faktum er V164-møllen, fordi den giver mulighed for højere kapacitetsfaktorer end Siemens 6 MW med 120 meter rotor. Siemens har godt nok også en model med 154 meter rotor, men den er kun designet til IEC vindklasse I, hvilket betyder at den ikke kan holde til de knap 11 m/s middelvind man møder i Nordsøen - det er Vestas V164 8 MW møller derimod designet til at holde til.

Reelt mener jeg ikke Siemens har et produkt der modsvarer V164 8 MW møllen. Siemens 6 MW møller er fine, men skal man have de højeste kapacitetsfaktorer ude i Nordsøen er valget V164 8 MW. Alternativet til de vindforhold fra Siemens ville enten være deres 2,3 eller 3,6 modeller (som er langt dyrere pr. MW) eller deres SWT 6.0 120 mølle, som har lavere kapacitetsfaktor end V164 8 MW. Vestas har med andre ord et unikt produkt.



11/2 2013 17:01 Christian_IA 063960



Det tyder på at Vestas nu er verdens 2. største efter GE og åndes i nakken af Siemens...:
http://ing.dk/artikel/136310-vestas-mister-sin-titel-som-verdens-stoerste-vindmoelleproducent



7/2 2013 23:50 Jens G 263909



Tror at Vestas er blevet klog af skade. De sælger nu kun vindmøller som de kan tjene på.

Markedet har været meget trængt prismæssigt, og Vestas´s konkurrenter har taget mange tabsgivene ordrer, og er ved at sælge sig ihjel.

Tror at det er derfor at ordreindgangen hos Vesta de sidste 6 måneder har været vigende



7/2 2013 16:08 teacher 163901



Pointen er ikke at Vestas laver noget andre ikke laver. Pointen er derimod, at Vestas søger at minimere gearproblemerne ved at pushe serviceaftalerne. Det synes jeg er en voldsomt smart strategi.



7/2 2013 16:21 Christian_IA 163903



Ja det ender vel med at de bliver et servicefirma ala Wincon eller DMP <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>
De andre store laver da også serviceaftaler på deres møller.
Hvis Vestas skal overleve skal de snart komme med noget nyt og større end 3 MW, ellers løber konkurrenterne fra dem....



7/2 2013 16:45 teacher 163905



Jeg tror du ved en masse om investeringer, og ikke særlig meget om vindmøller...



8/2 2013 09:21 Christian_IA 063915



Jeg tror nu det er omvendt <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>
Men sådan er der jo så meget.....



7/2 2013 18:06 TOPspiller 063908



Hej 111,

Siemens sælger stort set ikke en eneste 3,6 mølle på land alt er offshore. Der bliver stadig solgt flest 2,3 møller fra Siemens på land, så det er faktisk Vestas der er foran, hvis man benytter dit forsimplet syn på tilværelsen.

/TOPspiller



9/2 2013 15:12 doodha 363935



EU vedtager stærkt grønt budget

http://www.information.dk/450690



10/2 2013 10:59 Windstyrke 063939



En gammel nyhed, men det handler om fremtiden.Kan Dong og Vestas samarbejde påvirke MHI aftale om V164? Hvem er "flere forhandlingspartnere" som Vestas skriver om?
http://cleantechnica.com/2012/12/14/dong-energy-team-with-vestas-on-development-of-next-generation-wind-turbine/



10/2 2013 11:15 Windstyrke 163940



Japan Wind Power Association (JWPA) offentliggjorde "Wind Power Potentiale og langsigtede mål sammen med den køreplan Version 1,1" på 2010/01/15. Og det blev revideret den 2010/06/30 som Version2.1. Nu JWPA har frigivet version 3,2 som nedenfor;

1. Langsigtet målsætning
I 2050 vil vægten af vindkraft energiforsyning være mere end 10% af den samlede indenlandske efterspørgsel.
Kapacitet for vindkraft generator i 2050: 50GW
Catch kopi: Fifty / Fifty

2. Vejkort
2020: 11.3GW
2030: 28.8GW
2040: 46.2GW
2050: 50GW

http://www.evwind.es/2013/02/10/japan-aims-to-triple-wind-energy-2/29038/



11/2 2013 09:27 Christian_IA 063956



Jeg mindes at have hørt noget med at vindmøller til det japanske marked skal kunne holde til en noget højere max vind end normalt, det hænger vel sammen med risikoen for tyfoner.
Men kunne ikke finde noget om det.
Dette krav spiller vel ind på hvem eller hvilke møller som er anvendelige.



10/2 2013 11:24 Windstyrke 163941



Den gamle oliestat Texas går mod sol og vindenergi.
http://www.evwind.es/2013/02/10/texas-poised-to-double-wind-energy-output/29036/



10/2 2013 15:55 Windstyrke 163945



Ca. 93.000 vindmøller på 3MW kan 100% forsyne bilparken i US med El. Hvor meget plads kræver det så. Se link

http://cleantechnica.com/2013/02/09/wind-powered-electric-vehicles-space-needed/



10/2 2013 16:57 doodha 063947



Ja DET er da til at forstå. Citat fra dit link:

"To power 254.4 million EVs (electric-vehicles), we would need 92,973 3MW turbines. At 0.25 acres per turbine, the total land required would be 23,243 acres.
For some perspective, the island of Manhattan contains 15,168 acres; Disney World covers 30,500 acres; and Washington, DC covers 43,712 acres.

Add in some losses for transmission and battery charging and the point is that we could get all the electricity needed to charge every car and light truck in the US with two Manhattans, one Disney World, or less than one Washington, DC."

Jeg kan huske for knap et par år siden, at Vestas i en regnskabs-rapport og Ditlev Engel på den efterfølgende pressekonference viste HVOR lidt af Nordsøen der skulle bruges til havvindmøller for at forsyne hele Europa med elektricitet.

Det var dengang, man stadig troede på vind som en af fremtidens væsentlige energikilder. (Og det var også inden 3x15 blev skippet endeligt, også af Vestas.)

Det er tankevækkende, at vi allerede begynder at se den slags visioner igen. Det er også tankevækkende, at vi inden for meget kort tid har set politikere sætte handling bag ordene: PTC-støtteordningens forlængelse i USA, de japanske intensioner og senest det nye EU budget.



10/2 2013 18:07 doodha 063948



Jeg tror, det var ved halvårsrapporten for 2011, som kom i august 2011, at det blev illustreret, hvor lidt af Nordsøen der skulle plastres til med vindmøller for at forsyne hele Europa med elektricitet.

Anyway: Min pointe er, at måske er vi ved at vende tilbage til mere normale tilstande - og det er de seneste få år som har været de unormale. Tilbagevendingen til det normale er sker muligvis overraskende hurtigt.

Efterhånden vinder den grønne dagsorden frem igen - og efterhånden bliver det tydeligt, at Vestas' turn around er en succes.

Så kan det komme til at gå meget hurtigt opad for Vestas-kursen - herom er jeg helt enig med tråd-starteren.



10/2 2013 18:16 doodha 063949



I øvrigt: For et par år siden var jeg sammen med nogle englændere som brugte udtrykket "Copenhagen" som slang-udtryk for, når noget går helt galt og slet ikke efter hensigten...

Og det var bestemt ikke en slags joke rettet mod mig - for den pågældende greb sig i det og undskyldte, da han kom i tanker om, at der var en dansker iblandt dem.



10/2 2013 20:22 Windstyrke 163950



Elbilerne kommer i løbet af de næste 10 år. De kommer i starten til at dominere i byerne, fordi de bliver den eneste form for transport der forbliver tilladt der. Byerne slipper både for støj og møg. Desuden vil elbilen være billigere en traditionelle motorer i anskaffelse. Dels på grund af lavere afgifter. Der vil også medføre en stor reduktion i CO2 udledningen og på den måde være med til at mindske jordens opvarmning.
Der er masser af andre sundheds fremmende fordele. Desuden vil elbilen være med til at holde oliepriserne nede.



10/2 2013 20:42 cykling 063951






11/2 2013 16:45 teacher 063959



Jeg synes det interessante er denne melding:

"We positively view our relationship with Vestas. We have an ambition to reduce the cost of renewable energy within the foreseeable future, and the V164-8.0 MW turbine could potentially be a solid contributor to that."

Bemærkningen tyder på at de store og professionelle aktører deler min tro på, at V164 8 MW møllen vil sænke COE på de bedste havmølleplaceringer markant...



15/2 2013 12:14 Windstyrke 064008



White House Document Reveals Obama's Big Wind Energy Proposal
in News Departments > Policy Watch
by Laura DiMugno on Thursday 14 February 2013 Share on email
Share on facebookShare on linkedinMore Sharing Services
0


In his State of the Union (SOTU) address, President Barack Obama reiterated his support for renewable energy. But what he didn't say was even more interesting.

A policy framework released by the White House in conjunction with the SOTU address highlights the specifics that were conspicuously absent from the president's speech. Among them is a proposal to make the renewable energy production tax credit (PTC) a permanent fixture of the tax code.

The measure is cited as a step toward meeting another goal contained in the policy framework but missing from the SOTU speech: the president's goal to double renewable energy production by 2020.

"To once again double generation from wind, solar and geothermal sources by 2020, the president has called on Congress to make the renewable energy production tax credit permanent and refundable, as part of comprehensive corporate tax reform, providing incentives and certainty for investments in new clean energy," the document states.

This isn't the first time Obama has proposed such an idea. Last February, the president called for a permanent PTC as part of his plan for business tax reform.

However, the American Wind Energy Association (AWEA) has stressed repeatedly that despite the industry's obvious preference for a PTC in the near term, the incentive was never intended to be permanent. Last December, AWEA said six years would be enough time to ramp down the PTC.

Under the six-year-phase-out scenario, the PTC would begin at the current $0.022/kWh and be phased down by 10% annually, to 90% of that Value for projects placed in service in 2014, 80% in 2015, 70% in 2016, and 60% in both 2017 and 2018, at which point it would end.

According to AWEA spokesperson Ellen Carey, the association would be willing to discuss a phase-out as part of a broader discussion about the PTC.

"We would be happy to engage in further discussions, if and when Congress seriously engages in comprehensive, bipartisan tax reform where other industries are at the table as well," she tells NAW.

In the immediate term, however, AWEA is concentrating on continuing the momentum resulting from the recently passed one-year PTC extension.

"Right now, we are thankful that Congress extended the PTC for a year," Carey says, "and we need to focus on building more wind projects, maintaining our manufacturing sector and regaining the industry's momentum that was put on hold during the last year."



TRÅDOVERSIGT

63851 VESTAS ER STRONG BUY
6/2 14:03 Eggebrecht 40




63855 Heldigvis kun ..
6/2 14:59 Christian_IA 0