Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Strategi


66378 Leader 6/9 2013 01:13
Oversigt

Godaften

Efter at have været igennem en masse læsestof har jeg nu opstillet min strategi og handlingsplan fra punkt til punkt. Jeg har aldrig investeret i aktier før og inden jeg gør det vil jeg i nogle uger følge og søge et bekendtskab med markedet. Men her kommer min strategi og jeg er meget spændt på at høre hvad i syntes. Kom gerne med ris og ros :)


* Invister i aktier med lav beta-værdi i tider med faldende aktier indexer.
* Invister i flere aktier med høj beta-værdi i tider med stigende aktier indexer.
* Find aktier i lavt konjunkturafhængig brancher i tider med faldende økonomi.
* Find aktier i høj konjunkturafhængig brancher i tider med stigende økonomi.
* Køb aktier i stigende brancher.
* Selskabet skal handles til en P/E på under 15
* Selskabet skal handles til en K/I på under 1
* Overskudsgraden skal minimum ligge på 10 % og helst 15 %
* Soliditetsgraden skal ligge på 30% til 40%
* Nøgletallene skal sammenlignes med dem fra andre selskaber i samme branche.
* Køb akien når den mindst overskrider 30 dages glidende gennemsnit. ( Teknisk Analyse )
* Inden enhver investering opstiller jeg også tre scenarier for hvad der kan ske: best case, realistic case og worst case.
* Jeg sælger aktien hvis kursen falder med 7 % i forhold til købskursen. ( Stop-Loss)
* Jeg tager gevinsten hjem når kursen er faldet med 5 % siden sidste top ( Stop-Profit )
* Min portefølje skal være bestående af minimum 8 og maximum 18 aktier.
* Min investering tidshorisont er på 2-12 uger.6/9 2013 07:12 Occam 666380Jeg synes, at det er urealistisk. Men prøv at følge din strategi et par måneder - altså på papiret, uden faktisk at købe og sælge - og se hvordan det går.

Det mest urealistiske er tidshorisonten. 2-12 uger vil jeg ikke kalde investering, men spekulation. I det tidsrum kan der højst komme ét kvartalsregnskab. Og måske en enkeltstående meddelelse. Det er altså ikke positiv udvikling i selskaberne, du primært skal tjene penge på. Men især at andre aktionærer opdager potentialet i selskaberne - helst lidt senere end dig.

Og når nu du har fundet de 8-18 selskaber med K/I under 1 og PE under 15, hvorfor læner du dig så ikke bare tilbage i 5-15 år og tager imod en 7+ % årlig værditilvækst?6/9 2013 08:43 Okonomen 866382Hånden på hjertet så lyder det ikke som en god strategi.

1. Betaværdi er på ingen måde vigtigt, men det er noget mange mennesker på aktiemarkedet tror det er (lemmingeeffekt?). Eksempel: Et selskab der har sunde regnskaber og en god fremtid, men på en dårlig nyhed falder den over en uge med 40 % i alt. Selskabet har stadig en god fremtid og sunde regnskaber på trods af denne slemme engangsbegivenhed, men nu er betaværdien høj pga. faldet - til trods for, at den nu handles meget billigere med en meget bedre Margin of safety og derfor også lavere risiko sammen med et højere udbytteafkast. Men betaen er høj (og who cares). Morale: beta er ligegyldigt. Volatilitet er din ven. Det er den der skaber de gode opkøbsmuligheder i et irrationelt marked.

2. Lad være med at prøve at time markedet ved at skifte mellem selskaber der er hhv. cykliske og defensive. Det kan du kun komme galt afsted med, og du skal finde en strategi der passer til din risikovillighed. Prøv at glem alt om makroøkonomi, for ingen kan forudsige fremtiden. Lav buttom-up analyser, dvs. kig på selskabet og ikke makroøkonomien, da det er de færreste der kan time markedet tilfredsstillende over tid (fx en mangeårig periode)

3. "stigende brancher"? Så du ville være hoppet med på IT bølgen i 90erne ? Og husk at vækstaktier sjældent handles til under 15 PE og 1 KIV. I så fald skal du nok have et ekstra nul på i disse to nøgletal.

4. PE under 15 og KIV under 1 er et udmærket kriterie, men du skal sammensætte det med flere andre value-orienterede kriterier som ikke har at gøre med TA, spekulation og en tidshorisont på kun 12 uger. Skift evt. "uger" ud med "år". Dette ville være en god start.

5. Køber du en fantastisk Aktie og den falder i pris, så bliver den jo billigere (dvs. endnu mere et røverkøb). Udbytteafkastet bliver ligeledes højere og du får større andel i selskabets værdier. Hvis selskabet er solidt hvorfor så sælge på SL? Hvorfor ikke supplere så længe casen stadig er intakt? Det er jo markedet den er gal med - ikke dig.

6. Minimums-mål på 8 aktier er ikke smart, da det vil presse dig ud i aktiekøb som ikke er rationelle og fornuftige.

7. din tidshorisont er også urealistisk som Occam nævner.

Hav tålmodighed og disciplin. Det er sådan man kommer langt på aktiemarkedet. Find selskaber i stærke brancher med solide kapitalstrukturer og gode regnskaber med en lav valuering samt god indtjening og et godt udbytte sammen med et sikkert eksistensgrundlag om 50-100 år. Jeg ved det lyder surt nu da du nok har brugt en del tid på at opsætte denne strategi, og jeg udfordrer dig nok på meget af det du har lært om aktiemarkedet og om investering (eller spekulation/gambling, hvilket er det din strategi lægger op til), men jeg foreslår at du laver et kæmpe re-work og finder ud af, om du er Value investor (i så fald fx læs The intelligent investor af Ben Graham) eller om du er spekulant/gambler (i så fald har jeg ingen råd, da jeg ikke har interesse i det felt. Bare husk, at casinoet vinder i længden).

Håber dette kan være til hjælp.6/9 2013 09:58 wbi 366383Hej Leader .... Jeg ønsker dig held og lykke med den pengemaskine du nu mener at have opfundet .... Jeg forudser problemer forude og mon ikke din egen lille "algoritme", står overfor en del fremtidige opdateringer .... Jeg håber du tar det stille og roligt her i starten .... Og ihukommer occam og okonomens iøvrigt rigtigt gode råd og overvejelser.... du ved ....Aktiemarkedet er en dyr læreplads ....

Held og lykke med investeringerne

Wbi6/9 2013 13:23 Leader 066384Jeg vil gerne læse bogen du nævner af Ben Graham, jeg er udmærket bekendt med value-investering og har også læst to bøger omkring det og herunder et liv med milliarder med Warren Bufett, selvom det mest af alt er han biografi. Jeg er heller ikke i tvivl om at Value investeringer og i det hele taget langsigtet investeringer på længere sigt klar sig bedst. Når det er sagt er det også den strategi jeg fortrækker på længere sigt, men det vil jeg gøre når jeg har flere penge at lege med.

Mit kapital er på nuværende tidspunkt ikke særlig stor og derfor tillader jeg mig, at foretage større risiko ved at forsøge at time mit køb med bl.a. merkeds og Teknisk Analyse.

Det er muligvis spekulation og ikke en invistering men hvis man er tilstrækkelig dygtig, så kan man jo godt klar sig med sådan strategi. Lars Tvede har bl.a. haft succes med det, men er der slet ingen investorer herind som invister mere kortsigtet?6/9 2013 14:34 renek 466386Kudos til Leader for at smide sin strategi på bordet til gennemgang og point til jer andre for realismetjek.

Som vanvittig dataafhængig stiller jeg spørgsmålstegn ved Stop Loss - take profit strategien.

Den ville minimum skulle testes: det vil sige giver det mening at sætte et statisk stop 7% nede? Giver det mening at tage profit, når du får et DD på 5% på positionen? Det ville jeg helt klart teste. Rent intuitivt ved at jeg at du nok ville få mere succes og mindre frustration med en mere dynamisk SL/PP strategi, der f.eks. tager hensyn til Volatilitet.

Og så skal du også have operationaliseret hvad en stigende/faldende økonomier/aktier er.11/9 2013 09:43 TeamGarlic 266421Et indlæg fra Empiritrage om StopLoss m.v. Er forfatter til bogen Quantative Value, som tidligere er blevet omtalt på PI.
http://empiritrage.com/2013/09/09/do-stop-loss-and-stop-gain-timing-strategies-work/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+empiritrage+%28Empiritrage%2C+LLC--Empirical-Based+Arbitrage%29

Han finder, at den implementering ikke virker.6/9 2013 15:52 TraderMike 466388Enig med Renek - et STORT kudos til dig for at lægge din strategi på bordet.
Hvis din tidshorisont er 2 - 12 uger så er du trader og ikke investor. Der er ikke noget forkert i at være trader, du skal bare anskue markedet ud fra kortsigtede, ikke rationelle bevægelser markedsbevægelser.

Her er mine erfaring med kortsigtede bevægelser
1.Dine fundamentale kriterier er uden betydning for de kort sigtede bevægelser.

2.Pas seriøst meget på nyheder, lad værd med at investere lige op til et kvartals regnskab

3.Pas meget på omkostningerne - de kan æde enhver profit.

4.Lær at tage små initielle positioner, hvis positionen den flytter sig i den rigtige retning, så kan du addere til positionen UDEN at øge den samlede risiko.

5.Jeg har backtestet utallige strategier baseret på glidende gennemsnit og kan med sikkerhed sige at INGEN af dem giver et overskud på den lange bane, hvis man alene kikker på et køb når kursen er over et gennemsnit. .

Det virker på mig som om din strategi minder lidt om det de prædiker på t3live.com, de taler også om high beta aktier med mere. De har et dagligt show, som jeg tror du med fordel kan følge og hente lidt inspiration fra. Se www.t3live.com . De bruger 4 glidende gennemsnit (8,21,50,200) sammen med helt alm Teknisk Analyse til at vurdere entries og exits. Enkelt og effektivt .

Sidst men ikke mindst - hvis jeg var dig så ville jeg gennemfører MINIMUM 100 handler som papertrade INDEN jeg sætter rigtige penge på højkant. Jeg vil anbefale dig kun sætte rigtige penge på højkant hvis du kan præstere et signifikant positivt resultat af dine papir handler.
Have fun 6/9 2013 20:28 Leader 066391Mange tak for hjælpen til jer alle. Men hvordan beregner men aktiens Volatilitet? Er det bare at kigge på kursen og se om den svinger meget op og ned kortsigtet?7/9 2013 16:38 Bryan 366393Så vil jeg da også starte med at rose dig for at dele dine tanker omkring strategi. Den slags burde vi have mere af i debatten.

Men jeg er også lidt enige med andre. Jeg tror at du breder dig over for meget på en gang.

Din fokus på nøgletal indikerer en langsigtet valuestrategi. Ideen med valueinvestering er at finde undervurderede selskaber, som med tiden vil værdisættes "normalt" af markedet. Man får en andel af selskabets indtjening, løber en lav risiko, og får en bonus i form af rabatten på købstidspunktet. Men det kan være en langvarig proces, og derfor ikke ideel i forhold til din meget korte tidshorisont.

Hvis du handler på TA med kort tidshorisont har du brug for Volatilitet. Det er jo netop udsvingene der skal skabe dit afkast mere end selskabernes indtjening.

Det er to meget forskellige strategier, og det vil næppe være godt at forsøge at kombinere dem, da de peger på forskellige aktietyper.

Tænk også på omkostninger. For hver investering har du to gange handelsomkostninger. Afhængigt af mægler og hvor store beløb du handler for risikerer du at dine omkostninger nærmer sig det gennemsnitlige årlige afkast på aktiemarkedet. Det er et væsentligt handicap i forhold til en langsigtet strategi.8/9 2013 19:52 Leader 066396Tak for hjælpen Bryan. Jeg er i øvrigt i fuld gang med at omlægge mit strategi og jeg tager alt hjælp herind fra med i betragtning! Jeg kan godt se at de fundamentale nøgletal spiller en meget lille rolle i en så kort tidshorisont. Afslutningsvis vil dog gerne vide hvordan man beregner aktiens Volatilitet?8/9 2013 22:10 renek 366397Hej Leader

Der er 1.000 måder at måle Volatilitet på med standardafvigelse som det mest anvendte, men ikke nødvendigvis mest nyttige. Det kommer an på, hvad du ønsker dig dit volatilitetsmål skal udtrykke, og hvad Volatilitet betyder for dig.

Jeg ville bruge en del tid på at få styr koncepter omkring "trading", hvis jeg var dig, og som allerede foreslået her i tråden, så ville jeg også undlade at deploye real money i starten, før du har udviklet en god strategi.

Der findes masser af gratis ting på nettet, som du kan gå i gang med - forvent at bruge en masse tid på at sortere, smide væk og gemme. Du kan eventuelt starte her:

Stockcharts: http://stockcharts.com/school/doku.php?id=chart_school

Og husk: ligesom med investering findes der masser af "religioner" indenfor trading <span><img src=
" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>9/9 2013 12:24 Osteomyelitis 366401Hej Leader!

Det er nogle fine enkeltpunkter, og det ligner meget det man fikser sammen når man læser value- og techanalysis-bøger og sætter en strategi sammen. Det skal have noget praktisk erfaring og så vil du kunne lægge til og trække fra. Jeg vil dog komme med et par kommentarer, som du måske kan bruge:

* Invister i aktier med lav beta-værdi i tider med faldende aktier indexer.
* Invister i flere aktier med høj beta-værdi i tider med stigende aktier indexer.

Penge fri fra investering har beta-værdien 0. Med andre ord, synes du der er risiko for downturn eller er det evident, så sælg nogle aktier med høj beta, og din samlede portefølje vil få et beta nærmere 0.

* Find aktier i lavt konjunkturafhængig brancher i tider med faldende økonomi.
* Find aktier i høj konjunkturafhængig brancher i tider med stigende økonomi.

Jo, men potentialet til stigninger er desto mindre, når markedet vender. Se fx Caterpillar fra april 2009 til nu.

* Køb aktier i stigende brancher.
* Selskabet skal handles til en P/E på under 15

Enig.. men samtidig bør man lige tænke på, hvad forward-P/E er. Volkswagen har lavt P/E fordi man ikke forventer meget vækst de næste år, mens Starbucks har højt P/E, som dog handler om forestående ekstrem vækst.

* Selskabet skal handles til en K/I på under 1

Den udelukker rigtig, rigtig mange. 1,5 er mere fornuftigt. Det er mest så du ikke skovler rundt i aktier med K/E på 10+...

* Overskudsgraden skal minimum ligge på 10 % og helst 15 %

Enig.

* Soliditetsgraden skal ligge på 30% til 40%

Enig.

* Nøgletallene skal sammenlignes med dem fra andre selskaber i samme branche.

Den hører man typisk fra bilfabrikant- og bankaktionærer, og det er vel rigtigt nok.

* Køb akien når den mindst overskrider 30 dages glidende gennemsnit. ( Teknisk Analyse )

Det giver jeg ikke meget for. Det er et form for stop-loss på meget, meget kort sigt. Det giver mere mening at have en horisont på nogle år og så holde øje med tegn på snarlig nedgang i økonomien (høj rente, output gap, etc)

* Inden enhver investering opstiller jeg også tre scenarier for hvad der kan ske: best case, realistic case og worst case.
* Jeg sælger aktien hvis kursen falder med 7 % i forhold til købskursen. ( Stop-Loss)

Skægt... Jeg ville købe mere, hvis en Aktie jeg havde købt faldt 7%. Du kender sikkert Mr. Market i Grahams bøger :)

* Jeg tager gevinsten hjem når kursen er faldet med 5 % siden sidste top ( Stop-Profit )

Jeg kan godt se det er svært at finde alternativer som er så dikotome som det, men du risikerer at sælge midt i noget medieståhej (fx den nuværende Taper-diskussion), som så løses og udløser en månedlang stigning...


* Min portefølje skal være bestående af minimum 8 og maximum 18 aktier.

Det lyder fint!

* Min investering tidshorisont er på 2-12 uger.

Der skal stå år :)9/9 2013 16:29 Bryan 366403Godt indlæg med nogle gode pointer, og en fin slutbemærkning. <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Netop dit afsluttende "spørgsmål" er vel det han skal fokusere mest på nu.

Det handler simpelthen om at afgøre om han er kortsigtet trader eller langsigtet valueinvestor. Det er et spørgsmål om at kende sig selv ( hvilket kan være svært nok ) og finde ud af hvilken type man er. Det nytter jo ikke at man bruger mange timer på at analysere virksomheder og når man endelig har fundet en der overholder kravene sælger man igen efter få uger fordi man ikke har tålmodighed til at vente på at arbejdet belønnes.10/9 2013 22:41 Leader 066417Endnu engang tak for hjælpen!

Hvordan finder man ud af hvornår et selskab sender det næste års eller kvartals regnskab?11/9 2013 07:04 Occam 166419På proinvestor under værktøjer er der en finanskalender, som er rimeligt nøjagtig.

På selskabernes website har selskaberne en afdeling, der typisk hedder noget med "investor". Der leder man så efter noget med "calendar".

Alternativt kan man se på, hvornår selskabet har udsendt meddelelser de foregående år. Det er som regel samme dag plus/minus en uge.TRÅDOVERSIGT