Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Et kig på TGS-Nopec


67144 chrhall 20/11 2013 01:24
Oversigt

Thorleif Jackson kom mig lidt i forkøbet på denne, og har allerede en fin brancheanalyse af denne Aktie liggende på nordnetbloggen.dk. Så kan jeg lære at være for langsom til at komme ud af starthullerne.

Beskrivelse
TGS-Nopec (herefter TGS) er et norsk/amerikansk selskab, der leverer geovidenskabelig data og services til olie og gas industrien. Det meget fornemme udtryk dækker over at TGS kortlægger havbunden ved hjælp af seismiske målinger, kan overvåge aktive boringer og hjælpe med fortolkning af målinger og overvågning.

TGS er opstået af en sammenlægning mellem amerikanske TGS og norske Nopec. Begge selskaber er grundlagt i 1981 og i 1998 gik man sammen og dannede TGS-Nopec. Det nye selskab havde så ekspertise og kortlægning i både Nordamerika og Europa/Afrika.

Den stærke position i markedet har man formået at udnytte til at foretage strategiske opkøb af virksomheder der understøtter og udvider forretningen, så TGS i dag fremstår som et af de mest veldrevne og profitable selskaber i branchen.

Notering
TGS er noteret på Oslo Børs under tickeren TGS. Aktien er en del af Large Cap Oslo.

Ejere
Der er ikke nogen stor fast enkeltejer, der er en del store investorer i aktien der har mellem 5 og 10% af aktierne. Jeg er mest til en stor enkeltejer.

Udbytte
TGS udbetaler udbytte og har udbetalt stigende udbytte de seneste 4 år. Inden 2009 udbetalte man ikke udbytte, men det lader til at pengekassen er ved at flyde over - og det er jo godt for investorerne.

2009: 4 NOK
2010: 5 NOK
2011: 6 NOK
2012: 8 NOK

For 2013 forventer TGS at omsætningen lander på 810-870 mio. dollars, hvilket bør give en EPS mellem 2.3-2.6 dollar (14-15.85 NOK). Det bør være rigeligt til at dække udbyttet på 8 NOK, og måske sætte det lidt op. Som jeg ser det er udbyttet ikke i fare. Et udbytte på f.eks. 9 NOK vil give et Yield på 5.7% ved kurs 156, hvilket jeg finder attraktivt.

Udover udbytte har TGS også et aktietilbagekøbsprogram på 5 millioner USD der skal afvikles inden 31. december. Det svarer til ca 0.3 NOK pr Aktie.

Eksterne faktorer
Den største eksterne faktor for TGS er olieprisen. Efterspørgslen på olie driver viljen til at lede efter mere olie. Desværre angiver TGS ikke selv hvor meget mere forretning de forventer at få, ved udsving i olieprisen, men det skal dog nævnes at TGS har forbedret deres resultat i hvert eneste år i de år jeg har kigget på.

Er selskabet afhængig af innovativ produktudvikling?
TGS er afhængig af produktudvikling inden for seismiske målinger og overvågning af eksisterende boringer, men jeg anser det ikke for at være noget der er svimlende højt regnskabet. Som udgangspunkt ser det ud til at R&D udføres under de enkelte projekter og erfaringer herfra tages med videre.

Har selskabet formået at give overskud i både høj og lavkonjuktur, eller i det mindste at fastholde udbyttet i dårlige perioder?
Jeg har kigget tilbage til 2004, og TGS har haft overskud hvert eneste år med en meget flot EBIT-margin.

Gæld og Egenkapital
TGS har ingen rentebærende gæld.

Afkast og vækst
Hvis man ser tilbage til 2004 er det generelle billede en virksomhed der har formået at forøge sin omsætning en faktor 5 (hvis man regner med guidance for 2013) samtidig med man har formået at beholde sin meget høje EBIT Margin på minimum 40%, selvom man har foretaget ikke mindre end syv opkøb i perioden. Det synes jeg lover godt for fremtiden.

Ledelsen
CEO er Robert Hobbs, der har været i TGS siden 2008. Han har en baggrund i oliebranchen, og er uddannet inden for geologi og geofysik.

Investor Relations
Ingen kommentarer, info er nemt tilgængeligt.

Styrke på markedet og markedssituationen
Som Thorleif Jackson også er inde på i sin brancheanalyse, ser TGS ekstremt stærk ud. Man har en EBIT-margin på minimum 40% over de seneste 10 år. Målt på P/E er aktien rimeligt prissat i forhold til de andre i branchen, og også udbytteafkast og ROE er bedre. TGS går efter eget udsagn efter kvalitet i deres målinger, og har i løbet af 2013 droppet projekter som de ser for høj risiko i. TGS ejer ikke selv skibe til målinger men fungerer mere som konsulenter med ekspertviden der hjælper kunderne med at hyre andre Geofysik firmaer til at udføre arbejdet for dem - det giver en et højt kapitalafkast, og mindre risiko for TGS, hvilket er positivt for aktionærerne.

Kurs og købsmuligheder
TGS har lige sænket guidance for 2013 oven på et rekordår, hvor man gik fra en omsætning på 608 millioner USD til 932 millioner USD, og mit bud er at den seneste kursudvikling er påvirket af dette. Noget tyder på at der kunne være en ide i at gå ind i aktien nu, om ikke andet fordi det ligner en branchevinder.

Konklusion
Jeg synes TGS-Nopec ser rigtigt fornuftig ud, og jeg forventer at åbne en position i aktien inden for kort tid. Aktien ser pt rimeligt prissat ud, hvis man ser på et overblik over branchen.

Thorleif Jacksons brancheanalyse findes her: http://www.nordnetbloggen.dk/hvem-er-vinderen-indenfor-geofysik/19/11/2013/

Jeg blogger i øvrigt løbende på http://udbytteaktier.blogspot.dk



27/11 2013 13:49 chrhall 167228






TRÅDOVERSIGT