Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Et kig på YIT


67288 chrhall 7/12 2013 09:20
9
Oversigt

Beskrivelse
YIT er en af de største finske entreprenører, og er samtidig en af de største udenlandske entreprenører i Rusland. YIT beskæftiger sig primært med boligbyggeri, store infrastrukturprojekter og bygningsfaciliteter.

YITs historie går tilbage til 1912, da det svenske ingenørselskab "Allmänna Ingeniörsbyrån" etablerede en afdeling i det som dengang var Storfyrstendømmet Finland. Det svenske selskabs navn blev til det finske "Yleinen Insinööritoimisto" som i dag forkortes til YIT.

Den største begivenhed i nyere tid må anses at være opdelingen af YIT. 30 juni skilte YIT deres Building Systems ud i et ny selskab, Caverion, så kun Construction Services er tilbage. Dette var for at kunne fokusere på selve entreprenørdelen, hvilket YIT selv mener skaber det bedste vækstpotientiale. Det betyder selvfølgelig også at der er lidt uvished om hvordan earnings kommer til at være fremover.

Notering
Yit er noteret på OMX Helsinki under symbolet YTY1V og er en del af Nordic Large Cap.

Ejere
Største enkeltejer i YIT er Structor S.A. der kontrolleres af den finske adelsslægt Erhnrooth. Structor S.A. sidder på lidt over 10% af aktierne i YIT. Erhnrooth familien har, så vidt jeg kan læse mig til, en betydelig indflydelse i den finske forretningsverden, og har blandt andet haft familiemedlemmer på CEO poster hos blandt andet Fiskars, UPM-Kymmene og Wärtsila.

Udbytte
YIT har siden børsintroduktionen i 1995 udbetalt udbytte. Siden 2008 har YIT udbetalt følgende udbytter (payout ratio i parantes).

2008 0.50 EUR (47.6%)
2009 0.40 EUR (74.9%)
2010 0.65 EUR (57.9%)
2011 0.70 EUR (70.5%)
2012 0.75 EUR (54.9%)

Jeg forventer at udbyttet for 2013 sættes ned, mit bedste gæt er at man udbetaler omkring 0.6 EUR, baseret på hvad man tidligere har udbetalt, og EPS for 2013, hvilket stadig giver et ret højt Yield på omkring 7% ved nuværende kurs.

Eksterne faktorer
Den største risiko lige nu for YIT mener jeg er den russiske del af forretningen, og og den kan blive ved med at lave penge - det mener jeg er vigtigt at holde øje med, hvis man går ind i aktien.

Er selskabet afhængig af innovativ produktudvikling?
Nej, man bygger lejligheder og infrastruktur.

Har selskabet formået at give overskud i både høj og lavkonjuktur, eller i det mindste at fastholde udbyttet i dårlige perioder?
YIT har givet overskud siden 1996.

Gæld og Egenkapital
YIT har pt en gearing på 123%, hvilket er en smule højt, men ikke noget jeg synes er voldsomt, da man må påregne en del gæld i forbindelse med boligbyggeri - det man skal være opmærksom på er at projekterne rent faktisk også sælges. Derimod synes jeg man skal være opmærksom på det negative cashflow, der dog primært stammer fra øget kapitalbehov i Construction Services i Finland.

Afkast og vækst
Grundet opslitningen af YIT har det været lidt svært at sige noget fornuftigt om virksomhedens evne til at tjene penge. Hvad der derimod er muligt er at kigge på omsætning og profit i Construction segmentet de seneste 6 år. 2013 tal er baseret på de seneste 12 måneders resultater. Jeg har vedhæftet en oversigt over samlet omsætning og profit, som kan ses nedenfor.

Jeg synes man kan ane en stigende trend i omsætning og profit på de to områder, og jeg forventer tendensen fortsætter fremover, specielt for den del der ligger uden for Finland, der på sigt har muligheden for at blive lige så stor som den Finske del.

Ledelsen
Kari Kauniskangas er CEO og har været i YIT siden 1997. Han er kun 39 år gammel, men har siden 2009 været VP og i 2013 blev han forbindelse med opdelingen CEO for YIT.

Investor Relations
YIT har en fin IR portal - ingen kommentarer.

Styrke på markedet og markedssituationen
Jeg berørte det lidt i beskrivelsen af YIT, men jeg mener de er fornuftigt placeret på markedet i Finland og Rusland hvor de har gode muligheder, såfremt ordrebogen ikke tømmes, for at udvide forretningen i fremtiden. Det er min opfattelse at Finland halter lidt efter normaliseringen af økonomien i resten af Norden, og man derfor kan forvente en bedring af YITs situation fremover.

Kurs og købsmuligheder
Opdelingen af YIT synes jeg ligner en fin købsmulighed, specielt med et marked der kun har haft en kvartalsrapport at forholde sig til siden. Såfremt man kan opretholde lønsomheden i Construction segmentet og bare fortsætte på nogenlunde samme kurs, synes jeg YIT ligner et godt køb.

Konklusion
Jeg synes YIT ser spændende ud, og ligner et finsk svar på en entreprenør der er rimeligt veldrevet. Det er desværre lidt vanskeligt at udlede en EBIT-margin på Construction delen alene, men jeg synes at man bør kunne forvente en profitmargin før skat på omkring 10%, hvilket er væsentligt bedre end da man også havde Building Services segmentet. Jeg har dog allerede en Aktie i samme branche, men måske er tiden ved at være moden til at skifte ud. Hvis man antager at YIT rammer en EPS på et sted mellem 0.8-0.9 EUR per Aktie, som er det man også får ud af at se på de sidste 12 måneders løbende resultat, handles YIT til P/E 10, hvilket jeg mener er rimeligt. Min største bekymring er det negative cashflow, som jeg vil afvente en bedring af før jeg tager en beslutning.

Jeg ejer ikke aktier i YIT.
7/12 2013 09:22 chrhall 067289


7/12 2013 14:28 pete44.5 067292Flot analyse tak.TRÅDOVERSIGT

67288 Et kig på YIT
7/12 09:20 chrhall 9


67289 ..
7/12 09:22 chrhall 0

67292 Flot analyse tak...
7/12 14:28 pete44.5 0