Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Greentech Energy Systems - en nytårsraket...?


67368 doodha 23/12 2013 19:07
Oversigt

Husk Alerion - GES' italienske peer:
http://www.alerion.it/?lang=en
http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=ARN:MIL

GES har over halvdelen af aktiviteterne i Italien - derfor giver det god mening at holde øje med en tilsvarende italiensk fætter, noteret på den italienske børs.

Når der sker noget i Italien som har betydning for vedvarende energi påvirker det begge selskaber - men fordi Alerion er italiensk afspejler det sig først i kursen på Alerion. Først timer - eller dage - efter kommer der en reaktion på GES. Men bemærk at GES er meget mere volatil end Alerion: GES har en beta-værdi på 1,79, mens Alerions kun er på 0,634.

Jeg tror, vi måske har et eksempel med den italienske finanslov. Den blev godkendt af det italienske underhus i fredags - og det viste sig straks i kursen på Alerion som steg; og her til morgen røg den helt i vejret, for dog at falde tilbage i løbet af dagen. Men spørgsmålet er: Har vi mon noget til gode i GES?

GES er faldet 10-12% den seneste uge - på trods af at der i mandags blev præsenteret fine produktionstal for november som betyder, at de næsten ikke kan undgå at opjustere årsresultatet. Alligevel falder den. Det kan skyldes uvished i forbindelse med finanslovsforhandlingerne i Italien.

GES's italienske peer har allerede draget et lettelsens suk og er steget 2,2% siden den bundede i torsdags. Men GES er som nævnt meget mere volatil end Alerion - så overført kan stigningen sagtens blive det 3-4-dobbelte...

Jeg troede, det skulle være i dag, vi skulle op - det blev det så ikke. Men jeg tror ikke, vi skal vente så længe, før det sker. På den her side af nytår, er mit bud.



30/12 2013 19:25 doodha 067430



Jeg ville have skrevet "...eller en fuser...?" som tråd-titel. Men der var ikke plads i emnefeltet...

Sådan er det i øvrigt med GES:

1. 90% af tiden er den en fuser som bare siver og siver; dag efter dag, uge efter uge, måned efter måned - den bare siver. En efter en taber de private tålmodigheden og sælger...

2. Men 1% af tiden er den en raket som i løbet af få dage flytter sig markant. Og så kommer der nogle uger med optimisme, hvor den holder sig højt - for derefter at finde tilbage til den sivende tilstand...

Men jeg ser nu ikke noget forgjort i at købe GES: Værdierne er der:
- Ifølge delårsrapporten for Q3 2013 er den indre værdi pr. Aktie 2,16 € - dvs. 16,1 kr.
- GES har selv købt aktier til en kurs på 21,1 kr. (også ifølge delårsrapporten, s. 19). Det må være sket tilbage i efteråret 2011.
- Og da GWM i sommer 2011 købte op af aktier skete det til kurs knap 19 kr.

De to sidste ting siger noget om, hvor meget GES/GWM selv mente, er en god pris for GES. Det var, hvad de mente tilbage i 2011, vel at mærke. Siden har krisen i Sydeuropa vist sig at være mere alvorlig, end man var klar over dengang. Men omvendt: Krisen i Sydeuropa er nu så småt ved at stilne af - og dette vil gradvist begynde at smitte af på markedets vurdering af GES.

Desuden må denne type vedvarende energi Aktie også før eller siden komme til at nyde godt af stigningen i renewables.

På nyhedsfronten har der været stille omkring GES - MEGET længe. Men stille og roligt begynder GES nu at levere positive regnskabstal. Og produktionstallene er som nævnt fine - og betyder, at GES næppe kan undgå at opjustere årsresultatet.

Jeg er ikke i tvivl om, at på langt sigt er GES et godt køb på det nuværende niveau - men det er aldrig til at vide, hvor længe denne sive-periode varer...



31/12 2013 20:16 doodha 167440



Enkelte vil nok indvende: Man kan ikke regne med GES' bogførte indre værdi - de bogfører jo "fugle på taget"...

Det er rigtigt, at tidligere - i 0'erne - bogførte GES også projekter som endnu kun var i de tidlige faser: Projekter som viste sig aldrig at ville blive til noget, da vi fik krisen - og verden blev en helt anden.

Men siden har GES nedskrevet disse immaterielle projekter ganske kraftigt - således at man i dag kan regne med GES' bogførte værdi.

Lad os se, hvordan GES ligger m.h.t. dette sammenlignet med en tilsvarende virksomhed, italienske Alerion.

Hertil bruger jeg igen dette link fra Financial Times:
http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Financials?s=ARN:MIL
http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Financials?s=GES:CPH

Lidt nede på siden har vi dels
1. "Book Value per share" - og
2. "Tangible book value per share " - dvs. Materielle bogførte værdi per Aktie. I praksis vil det reelt sige vindmølle-parker og sol-parker. Kort sagt: Hvor meget vindmølle får man pr. Aktie.

For GES er de nævnte værdier:
1. book value per share: 16,14 kr.
2. Tangible book value per share: 12,50 kr.
Kurs p.t. 11,70 kr.

For Alerion er de nævnte værdier:
1. book value per share: 3,31 € = 24,69 kr.
2. Tangible book value per share: 1,44 € = 10,74 kr.
Kurs p.t. 3,28€ = 24,47 kr.

Alerion har meget mere immaterielt bogført som værdi end GES. GES' bogførte værdi består hovedsageligt af håndgribelige materielle værdier - dvs. i praksis vindmølle-parker og sol-parker.

Alerion har en kurs pr. indre værdi (K/I) tæt på 1. Hvis GES skulle have det samme, skulle kursen være 16.

Og vedrørende den materielle bogførte værdi får man mere "vindmølle pr. aktie" ved at købe GES - nemlig for 12,50 kr. mod 10,74 kr. ved at købe en Alerion Aktie. Men Alerion er alligevel godt dobbelt så dyr som GES.
Hvis man skulle betale det samme for samme "Tangible book value", skulle kursen på GES være:
12,50 / 10,74 x 24,47 = 28,48 kr.

Man skal således gange kursen på GES med næsten 2,5 for at kurs og materiel værdi skulle have samme forhold for de to aktier. Det er da en forskel, som er til at forstå...!

Uanset alle større og mindre fejlkilder, er forskellen så stor, at det ikke kan ændre ved konklusionen: GES synes meget billig sammenlignet med en tilsvarende italiensk geschæft.

En del af forklaringen er selvfølgelig, at Alerion har positive regnskaber, og har haft det i de seneste par år - hvor GES blot er på vej til at få det. Dog således forstået, at der har været overskud i alle kvartalsregnskaber i 2013; og der bliver det givetvis også for Q4. Årsregnskabet for 2013 bliver det første positive årsregnskab nogensinde (mig bekendt).

Hvorom alting er: Så synes der at være et betydeligt kurs-potentiale for GES:
- Den er billig sammenlignet med en sammenlignelig virksomhed
- Markedet har endnu til gode at kvittere for, at GES nu er begyndt at få positive regnskaber.

Der må være grænser for hvor langt den kan falde yderligere - derimod eksisterer muligheden for at den giver sig til at lege raket...



2/1 2014 18:35 doodha 167456



Låget er væk. Tilbage i august blev der lagt en post på 200.000 stk. synligt til salg i kurs 15. Denne er væk nu - jeg tror, det er i dag, den er forsvundet.

Det kan skyldes så meget... Måske simpelthen at ordren udløb ved årsskiftet, og endnu ikke er blevet opdateret. En anden mulighed er, at de mange aktier nu forsøges solgt gradvist på lavere niveauer. Under alle omstændigheder må det få en vis psykologisk betydning, når markedet opdager, at låget er væk.

På GES-chatten blev der tilbage i september gættet på, at den store salgs-post er et konkursbo, som er ved at blive afviklet af en kurator. I så fald vil det også være sandsynligt, at de har valgt at lade salgsposten ligge til årsskiftet. Og når det så viser sig, at denne strategi ikke lykkes, vælger de at sælge mere aktivt: For konkursboet skal afvikles - der er også en tidsfaktor at tage hensyn til... Det ville være en sandsynlig måde at tænke på for en kurator.

Man skulle synes, at der er smartere måder at realisere et konkursbo, end at sætte alle aktierne synligt til salg - for det er jo ikke svært for andre at gætte, hvad der sker, når de så alligevel ikke bliver solgt på denne måde. Det kan professionelle stor-spekulanter (f.eks. hedgefonde) også regne ud...! De kan også regne ud, at tidspunktet for strategi-skift, sandsynligvis er ved årsskiftet.

Hvad gør den smarte professionelle stor-spekulant så, når de lurer dette...? Rigtigt: Når det står klart, at den store post næppe bliver solgt i markedet og årsskiftet nærmer sig, shortes GES godt og grundigt...! Efter årsskiftet må de mange aktier fra konkursboet jo formodes at komme til salg, hvorpå der short-tilbage-købes.

Det skulle således ikke undre mig, om det fald vi så fra midt i november og til første uge af december i virkeligheden er et massivt short-angreb.

Såfremt denne hypotese er korrekt, vil vi snart se, at der bliver solgt af det som man må formode er den store salgspost. (Det er måske allerede i gang, i så fald sker det sandsynligvis via ENS og/eller GSI.) Vi må også formode snart at se short-tilbage-køb. Det kan vi glæde os til...



4/1 2014 22:13 doodha 067483



Jeg er ikke så sikker på, at shorting-teorien holder alligevel. Jeg kan ikke se noget i mægler-statistikken som underbygger den antagelse - eller også har jeg bare ikke de rette værktøjer...

Men almindelige investorer kan jo også regne ud, at såfremt den store synlige salgspost ikke bliver solgt således - så vil den sandsynligvis blive solgt ved at blive smidt på markedet til markedspris. Derfor sælger de kloge investorer i november i forventning om at kunne genkøbe billigere, når det sker. Det kan godt være, at det "bare" var det, vi så med faldet fra medio november til starten af december.

Nu synes ballet at være åbnet: Konkursboet (som jeg antager det er) bliver solgt af en aktiv sælger, som vist bruger GSI som mægler. GSI solgte faktisk også en del før den store synlige salgsblok blev fjernet - men der er nok også flere end de 200.000 stk. som skal sælges; eller også "tyvstarter" de bare. Det er ikke til at vide...

Efter den store "skræmmeblok" er blevet fjernet er købs-interessen steget - for så vidt at man kan konkludere noget på to dages handel i en Aktie med så lille volumen som GES... Men jeg tror, at det vi kommer til at se er, at samtidig med at GSI smider aktier på markedet, er der købere som er parat til at tage imod. En del af køberne er såmænd de samme som de der solgte fra medio november til starten af december.



TRÅDOVERSIGT