Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nytænkning i træge købmandshjerner tak


68218 Helge Larsen/PI-redaktør 26/3 2014 08:48
Oversigt

Vi danskere handler i dag flittigt ind i netshopper. Både danske og udenlandske - ofte med meget fordelagtige priser. Det sætter de fysiske butikker under pres og koster bl.a. lukninger. I disse år ser vi tomme butikslokaler overalt i alle byer.

I over 30 år har jeg drevet specialbutikker indenfor materialhandel, helse, sport, tøj og sko. En spændende rejse i op- og nedgangstider og nu også ind i cyber-space. I disse år ser jeg, tydeligt hvordan lige præcis cocktailen af tilbageholdende forbrugere og internettet gør udfordringerne meget store og kræver nye måder at tænke butik på, for os købmænd.

Produktivitetskommisonen anbefaler, at planloven ophæves, så vi danskere får mulighed for at at handle ind i flere nye store megabutikker og centre. Det vil alt andet lige betyde øget konkurrence, lavere priser og større produktivitet i detailsektoren. Altsamman til gavn for både forbrugere og butikker.
Men modstanden hos den eksisterende detailhandel - minus Dansk Supermarked med Bilka – er meget stor. Direktør John Wagner fra De Samvirkende Købmænd samt Konservative, hævder, at bymidterne og deres mindre butikker, vil blive meget hård ramt af en liberalisering på området.

Set fra min "købmandsstol", så bør den eksisterende detailhandel ikke kæmpe imod en udvikling, der drives af forbrugerenes ønsker om lavere priser og øget tilgængelighed. Detailhandelen og dens købmænd bør i stedet tænke i nye baner med øget fokus på "cross-channel" med internettet, nye pris- og servicekoncepter m.m.. De bør i høj grad også overveje, om ikke deres fremtid ligger i større centre uden for bykernerne.

Danskerene har taget "mega"- "power" eller storcentre med stor tilgængelighed til sig. Her søger de i stigende grad hen for at handle og for at slippe for de snævre bykerner med besværlig infrastruktur, flittige P-vagter og for få P-muligheder.

I centrene får de oveni et stort udvalg af dagligvarer, beklædning, sko, elektronik, hvidevarer, byggemarked og møbler m.m.

Bykernerne skal nok overleve. Her vil der måske være færre butikker i fremtiden, men med et markedsorienteret lejeniveau vil der komme nye spændende butikker til med både varer og sociale aktiviteter, når danskernes forbrugslyst igen er kommet op i gear.

Fremtiden er kommet for at blive. I hvertfald for en tid - også i dansk detailhandel. En ophævelse af planloven hilser jeg meget velkommen. Det vil give masser af nye tanker i de købmandshjerner som stadig er træge.

God handel.

Med venlig hilsen

Helge Larsen



26/3 2014 10:07 Occam 168220



Der er også en udkant-storby dimension i problemet. Hidtil har varerne kostet det samme overalt i Danmark, fordi Superbrugsen, Netto osv trykker landsdækkende reklameaviser. Men de billige megacentre vil jo ikke blive placeret i udkanten.

Når vi er i gang med at ophæve regulering, så lad os få lov til at sælge huse til tyskerne, så der kan komme lidt flere kunder om sommeren.



TRÅDOVERSIGT