Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Markedstiming ved køb og hold.


68483 Bryan 12/4 2014 23:20
Oversigt

Lidt om min naturlige markedstiming som modvægt til den altid aktuelle debat om korrektioner.
pdfFA_strategi_med_markedstiming..pdf13/4 2014 07:50 Occam 668484Jeg er helt enig i, at køb skal times. Men min strategi indeholder også salg. Det gør din strategi for så vidt også, men kun i form af tvangssalg, når andre beslutter at opkøbe dine aktier. Hvorfor kun holde, hvorfor ikke sælge, når en Aktie er blevet for dyr? Der er jo en logisk udfordring i spørgsmålet: "Hvis du ikke vil købe flere aktier, fordi du synes, kursen er for høj; hvorfor sælger du så ikke dem, du har?"

Det rejser så spørgsmålet om timing ved salg. Her er udfordringen, at den sidste faktor 2-3 ligger i hypen, når Mr. Market bliver euforisk. Det er lidt ærgerligt at sælge ud til en pæn og fornuftig pris og derved gå glip af den dobbelte gevinst. Men ingen kender jo toppen, før det er for sent.

Jeg prøver at håndtere timing af salg sammen med afbalancering. Ét selskab må ikke fylde for meget i min portefølje. Så når et papir stiger kraftigt, sælger jeg nogle af aktierne. Eksempelvis har jeg nu solgt 2/3 af mine Vestas.13/4 2014 08:58 Bryan 368485Jeg har også enkelte selvvalgte salg i perioden, men det er primært køb og hold.

Jeg kan dog sagtens se din pointe og det er da også noget jeg har overvejet. Et kendt råd er jo at hvis man har en Aktie man ikke ville købe, skal man sælge den. Jeg synes bare ikke at det er helt så enkelt.

Jeg kiggede på en del aktier i foråret 2013. Jeg skrev nogle indlæg herinde om bryggerier, teleselskaber, supermarkeder og smallcap m.m. En enkel konklusion var at det var svært at finde de gode tilbud, dog stadig med muligheder i smallcap. Mit seneste køb blev en supplering i SPG i april, den steg efterflg. 100%, inden den nu er faldet marginalt tilbage. Hvis jeg havde solgt de store aktier, som jeg jo nok syntes var højt prissatte, havde jeg mistet en del udbytter og måske halvdelen af stigningen fra bunden i 2011. Men du har da ret, det er også den sidste halvdel der forsvinder igen ved en korrektion.

Imod salg taler også rentes rente effekten som jeg tidligere har skrevet om :

http://www.proinvestor.com/boards/66645/Skattemaessige-konsekvenser-ved-langsigtet-opsparing

http://www.proinvestor.com/boards/67531/Langsigtet-strategi-og-afkast

Lidt forenklet kan man sige at min "købsoptimering" hjælper mig til at komme over den grønne streg i det andet link. Hvis jeg også sælger skal jeg over den blå streg som den kortsigtede investor. Effekten bliver størst ved køb, og derfor er det købet jeg fokuserer mest på. Men jeg er da ikke afvisende for at der kunne optimeres yderligere ved også at fokusere på salg.

Jeg er da også helt enig m.h.t. afbalancering. Men da jeg har en meget stor spredning og løbende tilfører ekstra kapital bliver det næppe et problem. Det er dog klart at en udvikling som Vestas i 2013 kan skabe ubalance.13/4 2014 09:55 Occam 068487Ja, skat komplicerer salgsstrategien. Jeg har en portefølje i et selskab. Her kan jeg lige så godt være aktiv, for urealiseret kursavance beskattes også. En anden portefølje er personligt ejet. Her optimerer jeg i forhold til 27/42% grænsen. Endelig har jeg en skattefri portefølje. Den ligger helt stille!13/4 2014 11:41 Bryan 168490Man kunne også sige at jeg måske skulle genkøbe højere hvis jeg havde solgt i starten af 2013. Selvom vi får en korrektion er det jo langtfra sikkert at vi kommer under kurserne fra dengang. Øget indtjening i selskaberne vil også gøre dem billigere på nøgletal uden at kurserne falder. Aktierne stiger jo trods alt over tid selvom vi har de store nedture.

Udover de eksempler du nævner er der jo også pension hvor urealiserede gevinster også lagerbeskattes. Så ja, forskellige strategier efter skatteforhold er absolut en mulighed.

Det er meget væsentligt at have i tankerne hvis man læser sammenligninger af afkast i forskellige strategier. Ofte er det udenlandske som jo ikke kan tage højde for danske skatteregler.

Et tydeligt eksempel på betydningen ses her :

http://www.proinvestor.com/boards/67041/Boer-jeg-laere-mere-om-TA-?

Golden Cross investoren tjener ca dobbelt så meget som køb og hold investoren, men indregner man skat og rentes rente tjener de ca det samme (andet indlæg i tråden).13/4 2014 11:59 pete44.5 368491Nu er jeg saa ikke den store tilhaenger af buy and hold, da det ret beset ikke giver det store overskud, med mindre ens evne til at vaelge aktier paa meget lang sigt er utrolig god. Hvis man kigger paa dine koebstidspunkter, du starter lige efter IT boblen, og lige foer finanskrisen koeber du af finansielle aarsager kke noget..... det er 2 ret store events som du lige har undgaaet det, og det har en overordentlig stor inflydelse paa dit resultat, og min mening er derfor at man ikke kan udledenoget af dine grafer eller resultater, da de er tilfaeldige. Ser man paa udviklingen af index fra. f.eks. 1995 i SP til nu, er der ikke sket meget og man kunne nemt have investeret sine penge andetsteds og faaet det samme udbytte.

Jeg har selv haft mange buy and hold aktier, men ikkei det danske marked da der ikke er de store muligheder for at sikre sig mod nedture.... tilgengaeld har jeg altid et target naar jeg koeber en Aktie, kommer den dertil lukker jeg den uden at blinke med oejenene...derefter vil jeg altidhave en mulighed for at overveje situationen, og finder jeg aktien koebs berettiget,,,,, forsoeger jeg at samle den op igen, mn buy and hold over tid, er ikke en specielt god forretning, et depot skal trimmes, omlaegges osv osv, for at maksimere.... jeg tager dog ikke hensyn til skat, men skat burde ikke have indflydelse paa investerings beslutninger, men derimod aktien13/4 2014 13:00 Bryan 168494Så har jeg tilsyneladende ikke forklaret mig tydeligt nok. <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Jeg medgiver at jeg startede på et heldigt tidspunkt. Helt tilfældigt var det dog ikke da jeg jo netop afventede tålmodigt og læste en masse indtil jeg mente at både jeg og markedet var klar.

Men før finanskrisen var det ikke af finansielle årsager at jeg ikke købte. Tværtimod tjente jeg faktisk godt i årene 2006-2008 (på arbejde). Det var et helt bevidst valg at jeg holdt pengene ude til der igen var billige tilbud på aktiemarkedet i 2009. Og det var præcis derfor jeg havde så meget ekstra at skyde ind i 2009.13/4 2014 15:42 pete44.5 068496ok, det er saa cool nok, men vi er stadig ikke enige omkring investerings metoden.... overhovedet13/4 2014 17:58 Bryan 268506Nu behøver vi jo heller ikke være enige om hvilken metode vi hver især skal benytte. Det er meget individuelt hvad der fungerer bedst for den enkelte.

Og hvis jeg husker rigtigt beskæftiger du dig jo mest med alt andet end alm. fri opsparing, og det gør jo en stor forskel jvnf. ovennævnte.

Men min pointe var egentlig bare at køb og hold ikke nødvendigvis er det samme som en passiv investering i index. Min ekstra gevinst ved at købe mest når aktierne er billige er en naturlig følge af FA, og skyldes ikke at jeg er specielt genial. Det kræver vel mest bare lidt selvdisciplin at holde fingrene fra købsknappen i lange perioder.

Nu nævnte du SP500. OMXC20 har de seneste år performet væsentligt bedre. Uden at gå ind i en diskussion om tal og procenter, kan jeg da godt sige at jeg har outperformet OMXC20 i perioden, bl.a. med hjælp af ovennævnte. Selvfølgelig også ved stockpicking.

Den røde linie er SP500, den blå OMXC20.

FA
13/4 2014 19:28 pete44.5 068512Hvis man skal tjene penge paa buy and hold, skal man under ingen omstaendigheder laegge sig meget taetpaa index i sin PF, stockpicking er alfa og omega......

saafremt man har aktier, som stiger meget er det rimeligt vigtigt at tage penge af bordet da de fylder meget i ens PF.

Antag du har koebt en Aktie til kurs 50, den stiger saa til 200 over et par aar.... du har saa tjent 300 pct......

Fint nok, din pf er saa 200.000 vaerd, men stiger aktien kun til 250 hen over de naeste 2 aar, har du altsaa kun forrentet din kapital med 12.5 pct p.a., derfor skal der renses korrigeres osv. i ens pf........ for i sidste ende er det kroner og oerer af den nuvaerende kapital som skal forrentes ikke hvad du i sin tid havdeTRÅDOVERSIGT