Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

ProInvestordebattens udvikling.


69102 Bryan 7/6 2014 19:28
0
Oversigt

Som nævnt i en anden tråd finder jeg udviklingen herinde uheldig. Jeg lovede at jeg måske ville uddybe i et længere indlæg.

For dem der gider kan det læses i den vedhæftede pdf.
pdfProInvestordebat.pdf7/6 2014 19:34 Bryan 069103Jeg ved ikke hvad der skete, men jeg prøver lige igen.
pdfProInvestordebat.pdf7/6 2014 19:38 Bryan 1969104Jeg har investeret i aktier i ca 11 år og har altid haft en ret konservativ opfattelse af aktieinvestering. Det bygger på den oprindelige ide med aktier, at man som aktionær stiller nogle penge til rådighed for en virksomhed mod at få en andel af virksomhedens indtjening. Man bliver medejer af virksomheden og afkastet af investeringen hænger nøje sammen med hvor godt det går for virksomheden over tid. Risikoen består i at man kan tabe den indskudte kapital, helt eller delvist, hvis det går dårligt. Risikoen vil variere afhængigt af om man skyder penge i en ny ide eller en etableret virksomhed som bevisligt tjener penge år efter år. Investor vil derfor typisk kræve en risikopræmie i form af en lavere pris for sin andel af virksomheden som hænger sammen med den usikkerhed der er for indtjeningen. Man vil normalt forvente et afkast som er højere end bankrenter og obligationsrenter over tid, men som samtidigt varierer mere.

Ovennævnte betragtninger mener jeg er helt grundlæggende for investering i aktier og jeg har de seneste år prøvet at medvirke til at udbrede den opfattelse. Det hænger naturligvis sammen med min interesse for emnet, men også et ønske om at medvirke til en sund aktiekultur i Danmark. En sund aktiekultur er gavnlig for danske virksomheder, private opsparere og samfundet generelt. Overskydende kapital bliver sat i arbejde til gavn for alle. Samtidig kan det medvirke til en større forståelse blandt lønmodtagere at de motiveres til at sætte sig ind i virksomhedernes regnskaber og udfordringer.
Mine indlæg i min tid på ProInvestor har været styret af ovennævnte synspunkt. Jeg har skrevet en del om grundlæggende principper og strategier, og jeg har generelt forsøgt at hjælpe efter bedste evne hvis nye investorer har stillet principielle spørgsmål. Jeg ser et aktieforum som en fantastisk mulighed for at udveksle erfaringer, ideer og viden. Jeg ser det samtidig som en god mulighed for at hjælpe nye investorer i gang og måske medvirke til at de undgår nogle af de fejl mange andre har begået før dem.

Jeg så ProInvestor som et seriøst alternativ til Euroinvestor hvor jeg har deltaget noget længere, og hvor jeg selv lærte noget da jeg startede. Dem jeg lærte noget af er dog for længst væk med en enkelt undtagelse, og han har også valgt at sænke niveauet. På ProInvestor kunne jeg skrive et indlæg og få en seriøs debat i gang uden at se mit indlæg drukne i spam på få timer. Og jeg har haft mange gode debatter i en god tone selvom vi langtfra har været enige om alt. Tak for det, det har øget motivationen til at skrive igen.

Men nu er verden jo desværre ikke altid som vi gerne ville have det. Når der kan tjenes penge vil der altid opstå spekulation i om man måske kunne tjene endnu flere penge ved at gøre tingene anderledes. Der opstod alternativer til at læne sig tilbage og nyde godt af virksomhedernes indtjening. Man kan påtage sig ekstrem risiko ved at investere i virksomheder i krise, man kan spekulere i kortvarige kursudsving og man kan måske endda tjene på at snyde andre investorer. Aktiemarkedet i dag er derfor meget mere end min naive fremstilling af investering og aktiekultur.

Selvom ovennævnte strategier måske ikke umiddelbart bidrager til en bedre aktiekultur har jeg egentlig ingen principielle indvendinger mod dem, i hvert fald ikke dem alle. Jeg ser f.eks. ingen problemer i at man spekulerer i meget kortsigtede kursændringer. Men desværre er der også en naturlig sammenhæng mellem afkast og risiko. Et ønske om et ekstremt afkast betyder oftest at man bliver blind for den ekstreme risiko man påtager sig. Det gælder også når man gearer sin investering. Og i nogle tilfælde betyder det også at man rykker nogle etiske grænser og måske endda gør noget kriminelt. Og mine erfaringer fra aktiefora er at deltagelsen for nogle har medført uoprettelige tab og en plettet straffeattest.

Et våben der ofte benyttes for at øge sit afkast er hype. Hype er vanskeligt at definere klart og det er umuligt at sige præcist hvornår indlæg i et aktieforum er hype. Som strategi går det ud på at købe en Aktie og derefter promovere den massivt for at lokke andre til at købe så kursen stiger. Efterfølgende gælder det så om at sælge og overlade Sorteper til den sidste "naive investor". Taberne er oftest nye investorer som ikke kan gennemskue hypen. Hype foregår oftest i små illikvide papirer da det er her man nemmest kan påvirke kursen. En mængde ensidigt positive indlæg om en illikvid Aktie kan flytte kursen markant. Men altså også medføre et markant tab når hypen stopper. Nu er det menneskeligt naturligt at man ser positivt på aktier man selv ejer, og det vil selvfølgelig præge mange indlæg. Men i mine øjne bliver det usmageligt hype når man kun skriver med det formål at lokke andre for selv at tjene mere. For de fleste øvrige deltagere i et forum bliver det bare spam, men for dem der ikke helt magter at ignorere den slags kan det blive dyrt. Under alle omstændigheder er det ikke noget der hæver kvaliteten i debatten hvis en enkelt bruger tæppebomber forum med intetsigende indlæg om sine egne illikvide aktier.

Generelt mener jeg at man skal passe på når man skriver om illikvide aktier. Et enkelt indlæg er fint nok hvis det er en veldokumenteret analyse, men gentagne overfladiske og ensidigt positive indlæg om samme Aktie er ikke. Og i mine øjne er det principielt uden betydning hvordan kursen udvikler sig efterfølgende. Jeg kan egentlig heller ikke se at det ændre noget at man skriver at man selv har aktien, det vil i de fleste tilfælde være ret indlysende. Vi roser ofte hinanden på ProInvestor for at respektere andre holdninger og debattere i en god tone. Men hvad er egentlig værst, at kalde en anden bruger idiot eller at forsøge at franarre ham hans penge? Hype er i mine øjne ikke respekt for andre.

Som nævnt har jeg i princippet intet imod daytradere. Jeg har absolut intet imod f.eks. Tom Hougård personligt, og jeg har intet imod at han handler som han gør. Men jeg mener alligevel at han får for meget fokus. Det sker især i radioen, men nu kan jeg så forstå at han er specielt inviteret til også at deltage på ProInvestor. Mine betænkeligheder går på at det skaber en urealistisk opfattelse af afkast på aktiemarkedet. Afkast som måske nok vil være opnåelige for de få, men som betyder store tab for de fleste der forsøger at opnå dem. I modsætning til mine indledende betragtninger handler det her ikke om at få del i virksomhedens indtjening. Man tjener penge på at andre taber penge. Da der ikke er nogen reel indtjening til at finansiere afkastet, bliver det dem der tager fejl som betaler festen for dem der rammer rigtigt. Hvor gode odds har man mon som ny privat investor når man spiller mod Tom Hougård og hans ligemænd, og hvor mange små private opsparinger skal der mon til for at finansiere deres afkast ?

Jeg bemærkede en ny bruger herinde som startede med at skrive fornuftige indlæg med fokus på FA, suppleret med TA og fokus på risiko. Han var pludselig en af de mest aktive og begejstrede i Tom Hougård tråden. Man kan ikke ændre sin psyke og sin risikoprofil så drastisk på 3 måneder. Det er for mig et skræmmende eksempel på hvad forumdeltagelse kan føre til.

Aktiemarkedet har medført mange triste skæbner. Som tidligere nævnt har jeg selv været kontaktet af investorer som har tabt alt eller været hårdt ramt psykisk. Nogle er heldigvis kommet rimeligt over det, men ikke alle. Et eksempel på en tidligere bekendt som ikke er kommet over det:

http://borsen.dk/nyheder/karriere/artikel/1/224992/millionsvindlende_advokat_idoemmes_faengsel.html

Og et eksempel fra Euroinvestor :

http://www.euroinvestor.dk/debat/post-59413-266166-2893764/en-investor-takker-af

Som de øvrige har de været drevet af grådighed og glemt at det vigtigste råd i investering er at det handler først om at beskytte sin kapital. Jantt´s portefølje er et skræmmende eksempel på hvad et aktieforum kan gøre for en investor der ikke helt magter at sortere og fokusere på risiko.

Det er en udbredt opfattelse at det er folks egen skyld hvis de taber alt på aktiemarkedet. Jeg er selvfølgelig enig i at man selv må tage ansvar for sine handlinger. Men jeg mener dog ikke at det nødvendigvis frikender andre. Jeg havde en kollega der mente at det var ok at sprede virus på internettet for det var jo folks egen skyld hvis de ikke sørgede for en opdateret virusbeskyttelse. Ham var jeg heller ikke enig med.

Vi er alle forskellige og nogle er nemmere at påvirke end andre. Jeg kan ikke bare ignorere de triste skæbner jeg har mødt eller hørt om og sige at det var deres egen skyld. Når jeg ser på ProInvestordebatten i dag ser jeg næsten kun tårnhøj risiko der lokker til urealistiske afkast. Jeg mener at det helt sikkert vil betyde store tab for flere brugere på sigt. Det strider direkte mod mine ambitioner med mine indlæg og det jeg skrev i starten af dette indlæg. Som aktieinvestorer er vi vel alle forholdsvis velstillede. Vi burde vel så være tilfredse med at blive lidt mere velstillede og for alt i verden undgå at blive fattige. Men forum afspejler "alt eller intet", kan vi ikke blive stenrige i en fart kan vi ligeså godt gå konkurs.

Det er muligt at jeg er naiv og at det ikke er realistisk at drive et aktieforum som jeg ønsker. Jeg syntes dog at ProInvestor var tæt på tidligere. Men den seneste udvikling gør at jeg er nødt til at forholde mig til mine principper. Jeg vil gerne bidrage til at udbrede en sund aktiekultur. Jeg ville også gerne gøre det ved at råbe risiko når andre råber raket, men det bliver en umulig opgave hvis jeg alene skal forsøge at overdøve alle andre der lover trecifrede årlige afkast hvert år. Og jeg er også nødt til at vurdere om jeg med mine indlæg i virkeligheden støtter et forum som virker stik modsat mine ønsker om en sund aktiekultur. Min fortsatte deltagelse vil afhænge af den vurdering, og p.t. taler det ikke for flere indlæg fra min side udover lidt overfladisk chat.7/6 2014 20:34 cykling 069109Skal man forstå dit indlæg derhen at du mener at en korrektion er nært forestående ?7/6 2014 22:10 Bryan 169114Nej sådan skal det ikke forstås. Dermed ikke sagt at den ikke kommer, men det er ikke det der er min pointe.

Ved Daytrading, gearing og kraftigt hypede pennystocks behøver man ingen korrektion for at tabe sine penge.

Pointen er at man inspireres til at tage en langt større risiko og dermed kan man sagtens miste alt selv i et bullmarked.7/6 2014 20:44 nohope 469111Et par bemærkninger-

Hvis du smutter så er vi en mindre til at advare mod hype - jeg har været på kant med Hegu fordi jeg brokkede mig over hype.

Man kan ikke undgå hype, sitet bliver for kedeligt uden nogen skøre sjæle - men man kan advare mod det når det bliver groft.

De 2 eksempler har ikke meget med hype på aktiesites at gøre. Advokaten er et røvhul der har tilegnet sig klienters midler og spillet dem bort - det er set før på lotto - på poker - på heste og skyldes en afsindig dårlig moral af ham selv - ikke at der findes hype på aktiesites.

Jantt satsede på alt muligt forskelligt skrammel, men havde han ikke lagt det hele på rødt(TSU) og ladet rouletten køre, så havde han aldrig tabt de beløb. Jeg kender andre, der har knoklet dag ind -dag ud og tabt tilsvarende beløb - eller mere. Jannt sad på sin røv og spillede - og tabte.

Jeg tabte noget der ligner 400K omkring år 2000 på aktier anbefalet Jyske Bank - jeg tabte endda "kun" 400K fordi jeg sagde stop da de ville øge investeringen. Tabsmuligheder er ikke forbeholdt aktier der hypes på aktiesites.

Hvis man vil spille - så spil for en beskeden del af formuen og sæt resten i respektable papirer.

Sæt aldrig mere end 5-10 % i selv gode papirer.

Invester aldrig for lånte penge.

nohope7/6 2014 22:53 Bryan 169117Dilemmaet er jo at man ikke kan blive og advare uden at man samtidig er med til at støtte siden. Jeg har ofte henvist til mine indlæg fra Euroinvestor og dermed været med til at skabe mere trafik og fokus på ProInvestor. Hvis jeg mener at ProInvestor i sin nuværende form er skadelig for den private investor, er det jo uheldigt at jeg er medvirkende til at nye investorer kommer her. Det handler ikke kun om hype men også om glorificering og promovering af Tom Hougård og højrisiko generelt.

Jeg er for så vidt ikke uenig i din karakteristik af advokaten. Det er også en medvirkende årsag til at jeg kunne kalde ham en tidligere bekendt. <span><img src=
" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Men det var aktier han tabte på og det var styret af hans grådighed på aktiemarkedet. Han er en velstillet som har mistet alt fordi han ikke kunne nøjes med at blive lidt mere velstillet som jeg skrev. Det er den grådighed der konstant appelleres til ved at skabe forventninger om ekstreme afkast kontra en del af selskabernes indtjening.

Omkring Jantt er vi jo nok enige, men min pointe er igen at han næppe havde opbygget den portefølje hvis han ikke havde været inspireret af aktiefora. Det er typiske højrisikoaktier som har været omtalt som mulige raketter.

Men jeg vil da godt pointere at jeg prøver ikke at forsvare de to ( eller andre i samme situation ) eller at fritage dem for eget ansvar. De har været for svage til at modstå fristelserne og taget for stor risiko og er blevet straffet for det. Men debatten som den er nu på PI vil med garanti skabe flere som dem. Og for mig er det altså vigtigt også at tænke på dem der taber alt og ikke kun fokusere på os velstillede som måske kan tjene endnu mere end vi nogensinde får brug for.

Dine afsluttende råd kan jeg kun tilslutte mig.7/6 2014 21:00 Interface 269113Hej Bryan
Tak for et super godt indlæg. Jeg deler dine tænker 100%. Jeg selv investere altid med en horisont på mindst 3 år. Den Aktie jeg har haft længste er BioGaia som har jeg nu har ejet i 11 år (købt i kurs 13-15 kr) og forventer ikke at sælge foreløbigt. Genovis købt første gang i 2006 og har deltaget i flere aktieemissioner siden og har tabt mange penge. Vil ikke anbefale den (endnu).
Tak for dit indlæg og håber nogle får noget at tænke over.7/6 2014 22:13 Helge Larsen/PI-redaktør 169115Godt indspark Bryan. Det giver meget at tænke over.

Med hensyn til ProInvestor, så skal sitet være så brugerstyret som muligt uden for megen moderation. Det vil så afspejle forskellige tilgange til aktiehandel. Det giver så mulighed for en varieret og god debat, hvor brugerne giver hinanden med og modspil.

Med venlig hilsen

Helge8/6 2014 07:07 Bryan 669119Det er jo fint nok, men det er bare ikke sådan det fungerer. Kig ned over de første sider i debatten, der er ikke meget der afspejler en varieret debat og forskellige strategier. Og jeg er næsten sikker på at du ikke vil anbefale en porteføljesammensætning der følger debatten herinde. Jeg husker ikke dine tal, men jeg mindes da at du tidligere har nævnt at højrisikoaktierne kun må fylde ganske få procent mens hovedparten af porteføljen skal placeres i solide selskaber. På det punkt er vi helt enige, men debatten er jo stik modsat.

Med hensyn til at påvirke debatten som moderator kan man vel næsten tale om en form for omvendt moderation m.h.t. Tom Hougård. Det var dig der startede den første tråd om ham, og det er dig personligt der har inviteret ham til at deltage. Det var altså dit valg at skrue yderligere op for risikoen herinde. Og igen det er ikke noget personligt mod ham, men jeg er overbevist om at det store fokus på hans afkast skaber flere tabere end vindere blandt alm. private investorer.

Et bredt og frit forum der afspejler alle tilgange til aktiehandel lyder jo umiddelbart godt, men det er bare ikke så enkelt. Hvis jeg forsøger at tiltrække nye investorer ved at skrive om grundlæggende principper og fokus på risiko, ender jeg i stedet med at fodre MaxProfit og Tom Hougård. I forhold til mine ambitioner om en sund aktiekultur er det ikke kun vigtigt hvad jeg skriver men også hvor jeg skriver.8/6 2014 10:09 pete44.5 269121Kan se vi er flere som er blevet advaret af Hegu, hvilket jo i og for sig er morsomt...... men nok om det.... Tak til Bryan for de lange indlaeg, som kan vaere irriterende at svare paa da jeg i hvertil faelde ikke er saa velformuleret at jeg evner det.......

anyways, der er flere tilgange til investering den agressive tilgang kraever evner, som de fleste ikke besidder, nemlig risiko control og brugen af disiplineret stoploss og stop profit.
Jeg har set tusindvis af folk braende deres penge af paa gearing, nogle tjener penge til at begynde med, men endresult er altid det samme.

Jeg tror den unge herre som forsvandt hed Carlos, for sjov skyld koerte jeres deres system igennem computerne, og lavede en 8 aars backtest, dog baseret paa candels og ikke tics...... jeg mailede ham resultatet og har ikke hoert noget tilbage,,,, saa jeg haaber da han er ok.... og haabe saa ved samme lejlighed ikke han havde smidt penge i modellen med leverage....... resultaterne var ikkegode, og funktionere faktisk bedst ved short handel.

Generelt vil jeg mene omkring investering, lad vaere med at tro du kan tjene penge fra idag til imorgen, saadan haenger verdenen ikke sammen..... Ej heller bliver du rig af at handle meget smaa aktier, du kan tilgengaeld via stor arbejde opbygge en bred PF i disse og tjene penge, men lad vaere at stole paa enkelt aktier til de formaal.

Lad vaere med at sammenligne jeres indtjening med bankernes og investerings foreningernes tal, der er to meget forskellige maader at investere paa.8/6 2014 12:59 Bryan 269129Jeg vil da så starte med at sige at jeg ikke er blevet advaret af Helge Larsen. <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Trods vores uenighed har mails været holdt i samme gode tone som vi ønsker i debatten.

Men du har ret, det var Carlo Seest jeg tænkte på. Han har ikke deltaget herinde siden 31/5, men lad os da ikke håbe at der skal lægges for meget i det.

Han holder forhåbentlig bare en velfortjent ferie og sidder under en palme og læser "The Intelligent Investor".8/6 2014 10:10 BiopOrBust 269122Det er alt sammen meget godt Bryan, men skåret ind til benet så er det jeg hører dig sige:

Du må ikke have andre guder end mig.

Du må ikke lave dig noget gudebillede i form af noget som helst oppe i himlen eller nede på jorden eller i vandet under jorden.
Du må ikke tilbede dem og dyrke dem, for jeg, Herren din Gud, er en lidenskabelig Gud. Jeg straffer fædres skyld på børn, børnebørn og oldebørn af dem, der hader mig; men dem, der elsker mig og holder mine befalinger, vil jeg vise godhed i tusind slægtled.


Og når det nu trods alt er et aktiesite vi er på, er følgende også ret passende:

Herren sagde til Moses: Dette skal du sige til israelitterne: I har selv oplevet, at jeg har talt til jer fra himlen. I må ikke lave guder af sølv ved siden af mig, og I må ikke lave jer guder af guld. Du skal lave mig et alter af jord, og på det skal du bringe dine brændofre og dine måltidsofre, dine får og dine køer. Hvor som helst jeg lader mit navn nævne, vil jeg komme til dig og velsigne dig. Men hvis du vil lave mig et alter af sten, må du ikke bygge det af kvadersten. For ved at bearbejde dem med mejsel har du vanhelliget dem. Du må ikke gå op på mit alter ad trin, for at ikke dit køn skal blottes over det.


Problematikken med den sidste del burde dog kunne løses ved ikke at gå til bal uden trusser (red)8/6 2014 13:12 Bryan 269130Jeg går ikke ind for gudedyrkelse uanset om det gælder Tom Hougård, Warren Buffet, mig selv eller andre. Men jeg er dog så realistisk så jeg konstaterer at mange nemt lader sig forblinde når de hører om store afkast. Det første de bliver blinde for er risiko. Og her er det ikke helt så farligt at lade sig inspirere af Warren Buffet som af Tom Hougård.8/6 2014 14:16 BiopOrBust 269134Det er meget muligt, essensen af dit første indlæg i denne tråd er dog at det er farligt/forkert at investere på andre måder end den du finder korrekt.

Den holdning er ikke væsentligt forskellig fra hvad man kan høre på diverse kristne radiostationer i det amerikanske bibelbælte...

Jeg læser dog selv de fleste af dine indlæg med stor fornøjelse (hvis de ikke er for lange), og tager hvad jeg kan bruge fra dem - ligesom jeg i øvrigt gør med resten af indlæggene herinde.8/6 2014 15:32 Bryan 269135Så læser du ikke indlægget som det er tænkt, men det kan jo være mig der ikke har forklaret mig tydeligt nok ( på trods af at det blev ret langt <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/> ).

Jeg skriver vel egentlig at jeg ikke mener at der er noget forkert i at handle som Tom Hougård. Og at det er farligere er vel ikke bare min holdning, men noget han heller ikke selv lægger skjul på. Det er vist mere en kendsgerning end en holdning, og naturligvis opnår man ikke hans afkast uden at påtage sig en større risiko.

Starten på mit indlæg var mest tænkt som et forsøg på at forklare min holdning og min motivation for at skrive. Det er ikke nødvendigvis det samme som at sige at alle skal gøre det samme som jeg, og jeg har da også i andre tråde opfordret andre til at skrive om andre strategier og TA.

Jeg har da også med stor fornøjelse læst indlæg fra f.eks. Hjulmand og Renek selvom deres strategier ligger langt fra min. Der findes andre alternativer uden at man behøver satse alt.8/6 2014 20:01 cykling 069137Til Bob-Thi du ved ikke bedre, men lyt og måske du finder trøst-https://www.lds.org/general-conference/2010/10/trust-in-god-then-go-and-do?lang=dan9/6 2014 19:08 BiopOrBust 069151Problemet er ikke at indlægget ikke blev langt nok, men som vanligt at det blev for langt, og derfor kan man vælge de dele af det man nu synes passer i ens eget kram og fremhæve dem.

Nu har jeg så objektivt som jeg kan gennemlæst både dit indledende indlæg, og de andre du har skrevet i tråden.

Det overordnede billede jeg sidder tilbage med er stadig at der i din optik er én korrekt måde at investere på, og så alle de andre (forkerte) måder.

At du føler et kald til at advare mod benyttelse af andre måder end den du selv finder rigtig, fremstår også tydeligt (for mig), og fred være med det - der er da også enkelte gange hvor jeg tænker det samme, fx tilfældet med MaxProfit der startede den første tråd.

Anyways, vi bliver næppe helt enige - og for ikke selv at falde i fælden med for lange indlæg, vil jeg slutte her med at ønske dig velkommen i chatten.9/6 2014 19:38 Bryan 169152Nej så bliver vi ikke enige for jeg kan slet ikke genkende det du skriver.

Ang. bevidst og overdreven hype. Ja det mener jeg er en forkert måde at investere på, men ellers skriver jeg da ingen steder at alle andre måder er forkerte og det mener jeg heller ikke.

Der findes mange andre måder som jeg gerne vil høre mere om. Jeg har før opfordret andre til at skrive mere om deres strategier og TA. Jeg har endda selv forsøgt at starte en debat om TA. Jeg kunne ikke drømme om at advare folk mod at benytte TA.

Tom Hougårds måde at investere på er nok helt rigtig for ham, og jeg ser ingen problemer i det. Men er vi ikke enige om at risikoen er enorm og at strategien er livsfarlig for flertallet af private investorer ?

At jeg beskriver mit eget syn på investering i starten var kun for at tydeliggøre hvorfor jeg skriver som jeg gør og har gjort de seneste år. Jeg advarer ikke generelt om andre måder at investere på, men jeg vil til enhver tid advare mod hype og ekstremt høj risiko.9/6 2014 11:10 ElkHorn 069140Godt indlæg (endnu en gang).

Jeg er meget enig med dig. Det er ikke lang tid siden jeg selv begyndte at følge debatten på EI og PI, og det har overrasket mig meget at kvaliteten af debatten er så lav.

Jeg savner meget et seriøst forum for privatinvestorer. Måske vi skulle starte et selv?

Da jeg begyndte at følge debatten, og oplevede hvor lavt niveauet var, så registrerede jeg et domæne til et nyt forum. Tanken var, at det kunne laves når tiden tillader det. Man kan bruge en standard platform, og så skal man bare have nogle gode og seriøse frivillige moderatorer. Det behøver ikke kræve det store at starte op.9/6 2014 14:29 Bryan 169145Jeg har ingen ide om hvad det kræver rent teknisk og resourcemæssigt, det ligger nok uden for mit interesseområde.

Jeg er dog overbevist om at det kræver en del at styre det og det vil være tiltagende hvis antallet af brugere stiger. Akademikeren har uden tvivl brugt meget tid og energi på dette forum og jeg tvivler heller ikke på at Helge gør det samme. Det skal man have både tid og lyst til.

Frivillige moderatorer tror jeg ikke rigtig på. Det har været overvejet på EI, men mit argument imod var at man konstant ville blive beskyldt for at pleje egne interesser hvis man griber ind i en debat. Jeg har set uheldige eksempler andre steder (ikke aktier) hvor en frivillig moderator har grebet ind i en debat han selv deltog i. Der skal være en, og kun en, moderator som lægger en fast linie uanset hvilken Aktie eller strategi der er til debat, og det mener jeg for øvrigt at Helge gør godt her.

Jeg er tidligere blevet inviteret til at deltage i forskellige grupper på Facebook, men her har jeg også takket nej. Tanken om at danne små "elitegrupper" strider direkte mod det jeg skrev i starten af denne tråd om at medvirke til en bedre aktiekultur.

Hvis du vil starte et nyt forum skal du gøre det hvis du virkelig brænder for ideen. Men forvent ikke at det bliver nemt. Jeg vil selvfølgelig ikke udelukke på forhånd at jeg vil deltage, men så bliver det kun som alm. bruger.

Mine betænkeligheder ved ProInvestor skyldes udelukkende de nævnte. Noget jeg for øvrigt tidligere har debatteret da EI forsøgte at skabe et "seriøst alternativ" til aktiedebatten ( Spekulant ). Ellers synes jeg at det fungerer fint her, og jeg mener da også at der har været gode og seriøse debatter. Det kommer der nok også igen.9/6 2014 15:19 Helge Larsen/PI-redaktør 069146Tak for rosen Bryan. Den er jeg glad for. Især fordi min moderation stort set kun foregår på de indre linjer.

Elkhorn... En af årsagerne til at debatten i perioder ikke indeholder så mange kvalitative indlæg er, at de forskellige chats simpelthen udsulter den. Det er en problematik, som vi gør noget ved i den kommende tid. Vi har i denne sammenhæng allerede nu sat uploads-hastigheden gevaldigt op i debattrådene.9/6 2014 15:49 Bryan 069148Kan du uddybe den med at chats udhuler debatten?

Personligt synes jeg jo at det er rigtig fint at folk kan hyggesnakke i chats så indlæg i debatten ikke forsvinder så hurtigt.

Et af de store problemer på EI er efter min mening at de ikke har den mulighed. Det betyder at indlæg i debatten nogle gange får kortere tid på side 1 end man har brugt på at skrive indlægget. Det er ikke motiverende.

Men det er selvfølgelig ærgerligt hvis man misser guldkorn fordi man ikke deltager i chatten.9/6 2014 16:01 Helge Larsen/PI-redaktør 069150Ud over "hyggesnak", så bliver rigtig mange gode kompetente og vigtige betragtninger, overvejelser og links lagt i de forskellige chats. Her forsvinder de hurtigt ned i historikken og bliver ikke læst i det omfang de fortjener.

Vi arbejder på en løsning som øger brugen af debatten samtidigt med, at man bevarer muligheden at chatte.

Problemet med overblikket over indlæg er også noget vi arbejder med i forbindelse med vores oprydning på forsiden.10/6 2014 00:42 ElkHorn 069157Jeg kender ikke de chats. Det jeg efterlyser, er nok et sted med flere velovervejede og grundlige indlæg som dem Bryan skriver. Et sted hvor der kan udveksles reel viden og ikke bare tro og håb om fremtidig kursudvikling i en given Aktie.10/6 2014 07:12 BiopOrBust 369161Hvis du ikke kender de chats Helge omtaler, så kan du ikke have spildt meget af din tid på PI - de er vel nærmest det bærende element herinde, og som Helge korrekt skriver en af grundende til at debatten ofte bliver lidt tynd, da meget foregår i chatten.
Du burde som udgangspunkt have chatten åben når du loader siden, ellers kan du selv åbne den nede i højre hjørne ved at klikke hvor der står Chat.

Anyways, så fik jeg en tanke (joeh, det sker faktisk) i stedet for at bruge tid på at diskutere hvilke indlæg og investeringer der er stuerene eller ej, så ville en fin løsning være at man ved oprettelsen af et indlæg markerer (fx på en skala fra 1-10) hvor risikofyldt man mener at det er at investere i det instrument man omtaler.

Efterfølgende kan de andre brugere så tilkendegive deres risikovurdering af samme instrument, og udfra teorien om at en million fluer ikke kan tage fejl burde der fremkomme et relativt retvisende billede i sidste ende.10/6 2014 07:20 Helge Larsen/PI-redaktør 069162Et godt pragmatisk forslag BiopOrBust. Jeg bringer det videre til den tekniske afdeling. Tak for det. <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>10/6 2014 00:35 ElkHorn 169156Det er helt forståeligt. Et nyt forum bliver i skuffen indtil videre for mit vedkommende.

Frivillige moderatorer har jeg set fungere fint på andre fora (ikke aktier). Jo mindre de har at lave, jo bedre.

Jeg synes Helge gør et fint stykke arbejde her. Det primære problem på PI som jeg ser det, er kritisk masse. Aktiviteten er simpelthen for lav. Det vil nok kræve en dedikeret indsats at få en seriøs debat til at køre igen, men så er det til gengæld nok en selvforstærkende effekt.

Problemet på EI er ikke kvantitet, men kvalitet. Tonen er også meget uhensigtsmæssig synes jeg.

Der burde være grobund for et seriøst aktieforum i Danmark, hvor alle holdninger var velkomne, så længe tonen er sober. Måske tager jeg fejl.11/6 2014 01:04 Hjulmand 369166Jeg kan sagtens forstå budskabet i dit indlæg, men BoB har altså ret i, at vi skal være forsigtige med at moralisere over de valgte profiler.

Hvis man vælger at have en ultra høj risikoprofil så er det da fint for mig. Det er især fint at høre om de der eksperimenterer ud i øvelsen at daytrade, som jeg opfattede at Carlo og andre havde gang i. Jeg ville så bare ønske, at vi hørte de sandfærdige resultater, for jeg tror ganske enkelt ikke på, at der er nogen der tjener penge på tilrettelagt/planlagt Daytrading, uden års erfaringer.

Jeg har også fulgt debatten om Tom Hougård, og selv om jeg har respekt for hans bedrifter, så fortælles det ikke tydeligt nok, hvor svært at nå de samme resultater. Årsagen til at det er svært har jo intet med aktiekendskab at gøre, men først og fremmest evnen til at kontrollere egne følelser og reaktioner. Ud over at man skal være en bestemt type menneske, så skal man evne at styre egen frygt og grådighed. Det lyder nemt, men langt hovedparten af os mennesker har ufatteligt svært ved det. Men har man de evner så er ultra høj risiko ingen udfordring, og hvem kan bedre fortælle om Daytrading end typer som Tom H. Problemet er blot, at risici ikke bliver tydeliggjort, og det er typer som Tom der bør fortælle om det, og ikke os andre.

Jeg har selv flere depoter med forskellige risikoprofiler, bl.a. et daytradingdepot, som jeg i øvrigt har haft i flere år. Risikoprofilen er naturligvis helt anderledes højere end f.eks. pensionen, og det er vel naturligt nok. Jeg bruger også gearing i Daytrading men overnatter så aldrig i aktier. Jeg har for nogle år siden prøvet at være fuldt investeret i en handel, og blev så tvunget væk fra pc'en af andre årsager. Aktien præsterede ikke som forventet og faldt så meget, at depotet var tomt da jeg kunne vende tilbage, få timer senere. Jeg havde naturligvis et SL, men havde ikke sat den til at handle automatisk.

Det er en erfaring som jeg nu bruger hver dag og den er med til at præge min generelle holdning til risiko ved investeringer. Det var da for dumt, men sådan er det nu engang, og det er bestemt ikke ensbetydende med at jeg fraråder andre at prøve kræfter med Daytrading, hvis man blot sætter det i det rette lys og ikke begynder at glorificere metoden. Jeg daytrader stadigvæk.

Når jeg skriver herinde så skriver jeg meget sjældent om Daytrading, men skriver derimod gerne om balancen mellem FA og TA, og deler også gerne min glæder ved TA. Du læser også om en helt anden form for risikoprofil når jeg ellers skriver herinde, men igen så er der altså stor forskel på mine profiler alt efter hvilken investeringsform vi debatterer, og det er jeg vel ikke den eneste der har. Investering i aktier og Daytrading er to sider af samme sag, men har som sådan intet med hinanden at gøre. Daytrading er ikke aktieinvestering men blot handel med aktier, som ofte afprøves som tidsfordriv, fordi der ikke "sker nok". Men så meget desto vigtigere er det vel så, at vi også beskæftiger os med det emne og advarer om risici. Dermed ikke skrevet, at jeg bakker op i "invitationen" af Tom Hougård som skribent på PI, medmindre det er for at medvirke til at sætte Daytrading i sit rette perspektiv.

Med hensyn til hype så er jeg fuldstændig enig, og jeg mener ikke at der bliver gjort nok for at fjerne det fra PI.

Den gode tone er værdifuld for PI, men det er bare ikke nok. Der skrives ganske enkelt for lidt og af for få herinde til at holde gang i sitet. Og det løses ikke ved at tillade hype eller sjusket indlæg for den sags skyld. Den fornyelse af skribenter som jeg havde håbet på ville komme, har jeg ikke set endnu. Jo, der er da kommet nogle få til som skriver nye indlæg, men de deltager stort set ikke i den almindelige debat herinde. Hvor er f.eks. Tom Hougårds holdninger til den kritik der rejses i denne tråd, eller optræder han kun på sites, hvor alle er pro Tom H?

Nå, nu blev indlægget for langt igen.

Hjulmand11/6 2014 07:10 Helge Larsen/PI-redaktør 069169Rigtigt godt indspark Hjulmand. Kendskabet til ProInvestor er desværre meget ringe ude blandt landets private investorer. Især blandt dem som kan tænkes at ville levere god og seriøs debat. Det ser jeg, når jeg er rundt at holde foredrag bla. i Dansk Aktionærforening, i banker, hos platformsejere, via mine omfattende facebookaktiviteter indenfor økonomi og investering , samt når jeg underviser på CEPOS. Det samme indtryk får jeg fra lyttere og deltagere i radioprogrammet "Millionærklubben".

Udover de traditionelle aktiesitets, så tilbyder internettet på et utal af muligheder for private investorer med hensyn til gratis kursdata, basisinformation, nyheder og debat. Især "nørderne" med specialinteresse i f.eks. TA og enkeltaktier danner i stort omfang grupper på facebook og google. Her kan man skrive indlæg og netværke i et trygt miljø uden blive mødt med den overfladiske og bedrevidende kritik, som i et større eller mindre omfang findes på de traditionelle aktiesites.

Udfordringerne er mange for ejerene på vort site, som alene passes - stort set "con amore" - af nogle få aktieinteresserede medarbejdere ved siden af studier og egne virksomheder. Jeg kan med rette sige, at vi siden vor start i februar, har været i stand til at sikre et site uden nævneværdig personfnidder og bortset fra enkelte tilfælde uden nævneværdig hype i debatten.

Med venlig hilsen

Helge Larsen12/6 2014 00:41 Hjulmand 169179Bryan og min "opgave" er at føre seriøs, konstruktiv og helst også værdiskabende debat i en sober tone. Din og jeres opgave er at udbrede kendskabet til dette seriøse forum. Den seriøse brugerflade øges ved dette arbejde, men der skal kun ganske få uheldige oplevelser til at få ellers dygtige og seriøse debattører til at stoppe med at skrive.
Og ligningen er ganske enkel, i det øjeblik ulejligheden er større end udbyttet, så er man ude herfra. Eller skrevet lidt anderledes, jeg vil meget gerne dele, men jeg vil også gerne deles med.

Tidligere var der noget mere skidt herinde, men til gengæld var der også væsentligt mere seriøst og brugbart debatstof. Det kan så godt være at der er mindre hype nu, men der er også væsentligt mindre brugbart debatstof.
Jeg ønsker hverken Google eller Facebook, men ser gerne at PI tilstræber at blive et forum hvor jeg trygt kan netværke og debattere uden at blive mødt med overfladisk og bedrevidende kritik. Det er ikke den vej debat udvikler sig, desværre.

Hjulmand12/6 2014 08:34 Helge Larsen/PI-redaktør 069181For at gøre en lang historie kort, så er der plads til mange typer indlæg her på ProInvestor. De skal blot afleveres i en sober og respektfuld tone over for andre brugere.12/6 2014 13:05 doodha 069183Helt enig Hjulmand.

Der skal så uendelig lidt til for at seriøse skribenter ikke gider længere - eller reducerer deres deltagelse. Det eneste som skal til er såmænd kun en enkelt tumpe som enten direkte chikanerer en god skribent - eller "blot" forsimpler og fordrejer gode skribenters grundige og nuancerede arbejde.

Vi har talrige eksempler på, at gode skribenter er blevet mobbet væk af skvadderhoveder - det er meget almindeligt på EI-debatten, men det er også sket her på PI.

PI er netop dannet som et modspil til den uheldige udvikling på EI: Personfnidder, hånlig optræden overfor hinanden etc.

Når det så alligevel sker, at én med denne optræden finder vej til PI, er brugerne som oftest gode til at få det stoppet - enten ved direkte at fortælle det til vedkommende eller slet og ret fryse vedkommende ud.11/6 2014 18:58 Bryan 169177Vi er jo helt enige i stort set alt hvad du skriver. Det går bare galt i din første sætning.

Du skriver :

"Jeg kan sagtens forstå budskabet i dit indlæg, men BoB har altså ret i, at vi skal være forsigtige med at moralisere over de valgte profiler. "

Hvis du mener at jeg moraliserer over de valgte profiler, har du netop ikke forstået mit budskab. <span><img src=
" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Jeg har ikke skrevet et negativt ord om Tom Hougård, tværtimod har jeg flere gange prøvet at pointere at det ikke er ment som kritik af ham. Og jeg har intet imod at han (og andre ) handler som han gør.

Det eneste jeg har taget afstand fra er hype, og her moraliserer i andre vel så lige så meget som jeg gør. Vi er vel alle enige på det punkt ?

Mit problem er ikke Tom Hougård eller nogen anden enkeltperson eller strategi. Mit problem er forums samlede risikoprofil som jeg mener er livsfarlig for "den alm. private investor". Her er vi jo tilsyneladende også enige og jeg har da heller ikke set nogen benægte at Tom Hougårds risikoprofil er ekstrem ?

At det er et større problem for mig end det tilsyneladende er for andre hænger sammen med hele min motivation for at skrive. Det var det jeg prøvede at belyse med min lange indledning.

Hvis vi skal bruge Occams begreber. Jeg skriver for den alm. investor på Børsen, ProInvestor er primært for gambleren i kasinoet. Det er jeg vel nødt til at forholde mig til ?12/6 2014 00:38 Hjulmand 269178En bedre aktiekultur opnår vi ikke ved at undlade debatten om hype og højrisiko handel, tværtimod.

Hvis det er moraliserende at advare mod hype, så er jeg også moralsk.

Der hvor vores veje skilles er, at jeg bestemt ikke vil advare imod høj risiko handel. Hvis det nu engang er den risikoprofil som man har valgt, så skal vi ikke blande os i det.
Jeg kan så bruge krudt på at fortælle om risikospredning, risikoprofiler, egne erfaringer m.m., men valget må nu engang være individets, og jeg er nødt til at forudsætte at de er bevidste om deres profil.
Tom Hougård skal da være velkommen til at fortælle om sine bedrifter, det øges risikoen bestemt ikke af herinde, hvis han da ellers er ærlig om det han skriver.

Jeg har så også brugt lidt tid på at læse op på historikken herinde.
Citat:
Kamstrup:
Dagens høst 48,3
Tom H.:
FANTASTISK... bedre end mig....go go Kamstrup!

Tom H's 4. indlæg herinde, som reaktion på en næsten helt grøn traders gevinst, og så ikke engang for egne penge, men en testkonto. Med mistænkelige bagtanker, så kan man godt få indtryk af, at det er en måde at hverve "cashcows" til en uendelig svær investeringsverden. Især når Kamstrup ikke får nogen respons, da han senere skriver at han nu er klar til real cash.

Jeg kunne såmænd godt gribe mig selv i at mene, at hvis en fyr som Tom H råber raket, så skal han af egen drift også råbe risiko, i den efterfølgende sætning. Altså ærligt forholder sig til hvor svært det er, og han er trods alt en meningsdanner.
Dermed ikke sagt at Tom Hougård ikke er en forstandig mand. Flere af hans kontroversielle påstande er jeg faktisk også tilbøjelig til at give ham ret i, og det kunne vi få en rigtig god debat ud af.

Men hvis man læser hele tråden og dermed også samtlige Tom H indlæg herinde, så blev han ret effektivt sat på plads af den måske mest erfarne og kompetente trader herinde. Pete argumenterer, dokumenterer og løfter lidt sløret for den verden der ligger bag den brugerflade, vi private oplever. Tak, Pete.

Hvis man ønskede et udfald af tråden der understøtter høj sikkerhed m.m., så kunne vi dårligt ønske os et bedre udfald på Tom H's første forsøg på at deltage herinde. Ærgerligt at du og Pete stod alene i debatten imod den form for højrisiko handel, men I gjorde det jo ret godt. Tom H har fået opmærksomhed, nogle stykker blev nok lidt forblindet, Pete har redegjort for, hvorfor de så er cashcows og bør lade være. Det ville jeg ikke være foruden.
Tom H har også erfaret at dumsmarte indlæg ikke har en plads på PI, og det er vel så også derfor han ikke har skrevet siden da.

Hjulmand12/6 2014 04:51 Bryan 169180"Hvis det nu engang er den risikoprofil som man har valgt, så skal vi ikke blande os i det.
"

Helt enig, og det er heller ikke det jeg gør. Jeg blander mig i forums samlede risikoprofil.

Faktisk er du jo væsentlig mere kritisk overfor Tom Hougård end jeg er.

Som investor har vi alle en risikoprofil. I virkeligheden har de fleste to. En når man velovervejet svarer bankrådgiveren og en anden i virkeligheden. Afstanden mellem de to øges ofte når man hører om høje afkast.

Konsekvensen har jeg set for ofte hvor det er gået galt.12/6 2014 15:05 Hjulmand 069184Tom Hougårds blotte tilstedeværelse her på PI øger ikke forums samlede risikoprofil, for her mødte han netop den kvalificerede modstand der skal til, for at forhindre indlæg som det eksempel jeg gav. Pete og du gjorde det ret godt. Og igen, jeg er ærgerlig over at I måtte stå alene for jeg ville gerne have bakket jer op.
Jeg opfatter det som en styrke, at I har taget debatten, og jeg tror ikke du behøver være bekymret for den risikoprofil som forum udtrykker, endnu. Vi siger stadig fra, der er bare ikke så mange tilbage, der siger fra, og her har Helge så en opgave.

Men opgaven skal ikke løftes for enhver pris. Jeg kan godt frygte, at Helge har talt med Tom H. om at skrive på PI, men at forventningerne og virkeligheden ikke helt var afstemt. Hvis forventningen var, at lidt venstrehåndsskriveri var nok til at vi faldt på halen i benovelse og at Tom H skriver herinde, så var virkeligheden en helt anden.
Bryan, jeg er noget mere kritisk over for Tom Hougård end dig, ingen tvivl om det. Tom agiterer for en meget høj risikoprofil og du agiterer for en høj grad af tryghed, eller i hvert fald en anderledes og det er da et kanon godt emne til debat. Jeg er faktisk også enig med Tom om nogle af de ting han ellers skriver, men hvis hans tilstedeværelse her på PI blot handler om at hverve risikovillighed, så står jeg af. Det er min oplevelse og derfor min kritik af hans indlæg, men ikke af hans tilstedeværelse.

Din kommentar om risikoprofil er lidt sjov. Du skriver at de fleste har to. Faktisk tror jeg på, at de fleste slet ikke har nogen risikoprofil, hvis forudsætningen er at den er skrevet ned. Langt hovedparten har ikke nedskrevet deres profil og derfor kan de ændre på den, når det lige passer ind til lejligheden. Et er så at skrive den, det svære er så at følge den, men dertil kommer de færreste.

Hjulmand12/6 2014 15:33 Helge Larsen/PI-redaktør 169185Jeg kender Tom Hougaard fra radioen og fra hans kurser. Har fortalt ham om PI, samt at han var velkommen til at uddybe og kommentere på sitet ligesom han næsten ugentligt gør på det radioen. Syntes at det glimrende idé at få belyst og debatteret hans investeringsstrategi og risikoprofil her. Tom vil forsat skrive her i det omfang han har tid og lejlighed til det.12/6 2014 18:02 cykling 169188Jeg kan godt følge jer.

Jeg har det lidt lige som jer når jeg sidder nede på bænken med gutterne.

Jeg forsøger og holde en ordentlig tone og fortæller dem både om hvor man kan købe billige øl, nasse en gratis smøg og er i det hele taget trods deres ringe intellekt villig til og strække mig langt for de andres skyld.

Men får man respekt og bare et venligt smil.Gud gør man ej.

Jeg finder mig fandeme snart en anden bænk hvor der ikke sidde sådan nogen forbandede sutter.12/6 2014 18:14 BiopOrBust 069189Hold dog kæft og tag en tudekiks cykling, for det første er der ikke nogen der har bedt om dine råd, og for det andet er du en lige så stor sut selv - bare med et veludviklet Napoleons kompleks.

Går du ned på en anden bænk sidder der for øvrigt bare nogen andre sutter, eller de kommer ihvertfald ret hurtigt hvis du ved hvor der er billige øl...12/6 2014 21:38 Bryan 069197Jeg ved ikke hvor du vil hen med dit indlæg og hvorfor du nu igen prøver at trække debatten ned på det niveau.

Så meget for det seriøse forum.

Du af alle burde da vide hvordan det føles når det går galt.12/6 2014 21:51 cykling 069198lad os bare sige at jeg foretrækker øjenhøjde.<span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>13/6 2014 05:02 Bryan 269199For ca 2 år siden var du selv tæt på at være i samme situation som Jannt fra Euroinvestor. Din risiko var alt for høj med stor overvægt i forums mest debatterede Aktie. Du havde nogle voldsomme tab som tydeligvis påvirkede dit humør og din dagligdag meget negativt.

Den slags tilfælde vil jeg gerne undgå bl.a. ved at fokusere på risiko.

Du var heldigere end Jannt, din store satsning rettede sig, og nu er du igen så meget ovenpå mentalt så du har overskud til at sabotere en debat om risiko i stedet for at bidrage med noget seriøst andre kan lære af.

Din "øjenhøjde" varierer åbenbart efter hvordan din portefølje og dermed dit humør svinger.13/6 2014 05:46 cykling 069200Du kan jo godt.<span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>


Bænken er nu et rart sted og være når der både er til gården og gaden.13/6 2014 06:23 cykling 069201Jeg tænker på dig for tiden Bryan

Hvilke overvejelser gør en Value investor som dig sig i en tid hvor alt gror ind i himlen.

Der er nu en del der begynder og tale om korrektion og måske bear marked.

Holder man bare sin Value PF og taget et tab på mellem 20 og 50%.Eller hvad gør man13/6 2014 15:06 Bryan 069205Det er en lidt uheldig vane at vi tilsyneladende skal til at starte en debat når trådene allerede er for lange. Det bliver uoverskueligt hvis vi fortsætter. <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Men det spørgsmål har jeg faktisk besvaret i flere indlæg, senest her :

http://www.proinvestor.com/boards/68483/Markedstiming-ved-koeb-og-hold

Det begrænser risikoen for at jeg kommer til at tage et tab på mellem 20 og 50%. Og hvis det skulle ske med en enkelt Aktie sikrer min risikospredning at det ikke får større betydning.

Men den debat er heller ikke relevant i denne tråd. Så lad os nu holde os til emnet.

Du beskrev selv din situation herinde for to år siden. Desuden henvendte du dig til mig via mail. Vi skal ikke komme nærmere ind på det, men situationen var præcis det Hjulmand og jeg nu skriver om risikoprofil. Det var tydeligt at du havde påtaget dig en langt større risiko end du reelt var rustet til.

Jeg vil citere et af dine indlæg :

"Meningen med det her er også og få angsten på bordet.Ikke sådan at vi skal være anden dags hellige.Men det gør det altså nemmere og dele sine bekymringer / overvejelser med andre i samme situation"

Hvad er det der har ændret sig så du har så svært ved at forstå at jeg vil prøve at undgå at andre kommer i samme situation ?

Er det ikke bedre at tale om risiko end at få angsten på bordet når det er for sent ?

Hvorfor afspore debatten med popsmarte indlæg om religion og sutter på bænken, når du især burde kunne snakke med om risiko og konsekvenserne af ikke at kende sin risikoprofil ?

Hvorfor vil du ikke forstå at det ikke handler om at fordømme andre personer eller strategier, men om

RISIKO,RISIKO,RISIKO og atter RISIKO.13/6 2014 15:45 cykling 069206Når jeg læser dit indlæg får jeg desværre igen det klare indtryk at du vitterlig mener at du har patent på og vide mere og bedre end de fleste.

Der er ikke noget galt med din mening eller din investerings profil.

Men jeg mener at du overvurdere dig selv og dine egne evner i en sådan grad så det begrænser dine muligheder for at udvikle dig.

Og det er trist13/6 2014 16:35 Bryan 069207Det er da muligvis trist for mig, men det må jeg så leve med.

For debatten er det mere trist at du er en af de mest aktive i tråden uden at du på noget tidspunkt har forholdt dig til trådens emne.

Du må da naturligvis mene om mig hvad du vil, men synes du ikke at det ville være mere konstruktivt at svare på spørgsmålene ?

Hvorfor deltager du så aktivt i tråden hvis du ikke har en holdning til det jeg skriver ?

Jeg ville da gerne lære noget af dig men ikke om sutter, religion, pete44.5 eller mig som person. ProInvestor har desværre et problem med lange tråde, så det er ret generende med en masse spamindlæg.

Vi behøver absolut ikke at være enige om alt, og jeg siger ikke at min mening nødvendigvis er bedre end din. Ej heller at jeg ved mere end dig. Men det er altså svært at debattere hvis du ikke skriver hvad du mener om emnet, men bare indtager en selvvalgt rolle som pauseklovn. Jeg skriver min mening og jeg vil meget gerne høre din.13/6 2014 16:44 cykling 169208Godt ord igen Bryan-

Du gør det efter min bedste overbevisning godt og velmenende.

Jeg hopper over i chatten igen

Venligst Jesper13/6 2014 16:55 Bryan 069209Helt ok.

Men jeg ville nu hellere have hørt din mening. <span><img src=
" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>8/6 2014 12:25 Occam 369124Børsen er et marked for kapital, hvor seriøse investorer prøver at få et godt afkast under begrænset risiko.

Oven på børsen er der nogen, der har bygget et kasino. Kasinogæsterne prøver at få en stor gevinst i en fart, og risiko er en del af fornøjelsen.

Kasinoets omsætning er ca. 10 gange større end børsens. Det har børsinvestorerne megen glæde af. Det giver likviditet, så vi nemmere kan handle. Det giver et rigt udbud af services, som f.eks. PI. Og det skaber nogle dønninger med bølgelængde på 5-10 år, som vi kan tjene på.

Det kan være anstrengende at skulle høre på kasinogæsternes hujen og skrål. Men vi må tåle dem, for de er med til at betale infrastrukturen.

Jeg synes også, at vi skal prøve at påvirke kasinogæsterne til at opføre sig mere ansvarligt. Men vi kan kun påvirke dem, når vi er i samme forum. Jeg har ikke forventninger om at kunne "omvende" alle. Men hvis nogen spørger, så prøver jeg at give et seriøst svar (se f.eks. dansk chatten 7/6 08:05 ).

Mht. moderation/invitation så skal der modereres på form. EI stilen ("du er dum", "det kan du selv være") er ulidelig. Man skal være meget tilbageholdende med at moderere på indhold. Andre debattører kan bare argumentere imod. Eksempelvis vil jeg gerne vide, hvordan Tom Hougaard tænker og handler. Og jeg vil gerne se argumenterne imod.

Jeg synes, Helge gør et godt og tiltrængt arbejde på PI. Hans vinkel er lidt anderledes end Akas; men det tager vi ikke skade af.8/6 2014 12:43 Helge Larsen/PI-redaktør 169127Tak Occam. Jeg er bund og grund blot en nysgerrig, glad og voksen dreng, som ønsker at vi alle kan debatere alskens vinkler på aktieinvesteringer i en venlig og respektfuld tone.

Når jeg en sjælden gang giver henstillinger/advarsler til brugere, så sker de alene på grund af deres sprogbrug og personangreb - ikke pga deres saglige kritik af f.eks overdreven hype.8/6 2014 12:58 pete44.5 169128ahhh saa Nohope, Bryan har brugt daarlig sprogbrug ??????????? det tror jeg nu nok naermere er mig ved saa ikke hvad de andre har lavet....... men naar folk stiller sig op og paastaar ting som er himmelraabende forkerte saa kaefter jeg op..... og jeg er ligeglad....... hvis folk gerne vil virke som total genier som kan tjene penge paa rekord tid.... saa smid en tradelog op af en live konto, ellers er det ikke andet end hear-say..........

I det tilfaelde hvor du henstillede til mig, var det ene og alene fordi kunne skille hver en del ad og det syntes personen aabenbart ikke om......

Endvidere, tror jeg saa ogsaa at du maaske skal passe paa med at give min identitet ud til f.eks. den person... det er ikke lovligt8/6 2014 13:21 Helge Larsen/PI-redaktør 269131Pete,

Du har bare så mange erfaringer, kompetencer og viden omkring trading, som vi andre ikke har . Fuld respekt for det, men IKKE for, at du bruger intimidering og nedladende sprogbrug over for andre brugere på sitet. Det skaber en hulens dårlig stemning og masser af klager i min indbakke. Det duer bare ikke.

Jeg har ikke givet din identitet ud til nogen.8/6 2014 13:35 cykling 169133Hmm-Hvis Pete begynder og blive rar, venlig og moderat i sit sprogbrug.Så bør man øjeblikkelig komme til og tænke på Rødhætte og Ulven.8/6 2014 13:31 Bryan 269132Udmærket beskrivelse af børsen og kasinoet, dog er der lige en enkelt detalje. Det er ikke mit indtryk at alle kasinogæsterne ser risikoen som en del af fornøjelsen. De søger måske nok spændingen, men dem jeg har haft kontakt med efter de tabte var ikke helt afklarede med risikoen på forhånd.

Men som jeg nævnte i mit indlæg har jeg ikke noget imod at andre hellere vil spille på kasino end investere som jeg. Jeg vil bare ikke være den der medvirker til at lokke nye investorer fra børsen ind på kasinoet.10/6 2014 00:48 ElkHorn 069158Problemet på kasinoet, som jeg ser det, er ikke risikoen, men negligeringen af risikoen.

Tom Hougaard er en spøjs fætter, og ganske givet meget dygtig. Han burde dog nok have en "do not try at home"-mærkat på ryggen.

Så længe nye investorer ved hvilken risiko de løber, så synes jeg det er fint. Det tror jeg bare ikke de fleste gør.TRÅDOVERSIGT
69200 Du kan jo godt...
13/6 05:46 cykling 0