Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Introduktion til svenske Traction


69278 mlama 18/6 2014 00:55
Oversigt

Jeg købte i starten af maj aktier i det svenske investmentselskab Traction (small cap, 1,7 mia. markedsværdi). Jeg ser aktien som en interessant gem væk og behold i mange år-investeringsmulighed. Deres forretningsidé er at købe bestemmende andele i primært mindre børsnoterede virksomheder som er i vanskeligheder og som aktive ejere gå ind og foretage de nødvendige ændringer for at vende skuden. Det er flere gange sket ved at udskifte direktøren og foretage et større strategiskifte under mottoet at sætte tæring efter næring og have fokus på salget før man iværksætter store ekspansionsplaner, sundt købmandskab med andre ord.

Det har de gjort med succes siden deres indtræden på børsen i 1997. Her har afkastet været 300% mod OMX30s 100% i samme periode, dertil kommer dividender. En solid outperformance med andre ord. De har dog måtte skrue ned for deres aggressive mål om at lave 25% i afkastning per år til nu 15% (Buffetske ambitioner indledningsvist! Det var lettere da de var helt små). På trods af at de har vist at deres model skaber solidt merafkast handles aktien til en substansrabat der historisk har ligget omkring 20%, pt. 22,4%, men nogle gange under 15% og andre i nærheden af 30%. Jeg forstår ikke helt, hvorfor et selskab med den performance handles til rabat, men tror det primært må skyldes den manglende likviditet i aktien (dog mindre vigtigt ved langsigtet buy and hold). Melker Schörling, som har samme forretningsidé, handles til en premium på 15-20%, sidst jeg tjekkede, akkurat som Buffets Berkshire Hathaway.

Traction blev startet af Bengt Stillström. Han er i dag bestyrelsesformand (som afstår fra at modtage honorar), og sønnen Petter Stillström er adm. direktør siden 2001 (til minimal løn. Det kan de tillade sig som storejere i virksomheden. I alt ejer familien 88% af aktierne, hvilket er både positivt og negativt. Positivt fordi incitamenterne i den grad er i orden og er på linie med øvrige aktieejere, men negativt fordi de er tæt på 90% grænsen, som kan udløse afnotering og tvangsindløsning, hvilket kan være en rodet og langvarig affære. Jeg har forhørt mig om hensigterne, og svaret fra Petter Stillström er, at der ingen planer er om afnotering pt. Er man bange for det, kan man også vælge at købe de aktier de har i porteføljen: http://traction.se/sv/innehav/#noterade-innehav. På den måde er man eksponeret mod deres strategi, uden at få risikoen for afnotering - til gengæld får man heller ikke upside ved evt. mindre substansrabat på den lange bane. Sidstnævnte bedømmer jeg selv som en reel mulighed.

Pt. ligger de med en ret stor cash position på 26%. Derudover har de 8% i andre rentebærende papirer og 3% som de låner ud. De er med andre ord kun eksponeret mod børsen med 63% af substansværdien - det er en kraftig reduktion i forhold til for nogle måneder siden, hvor de var næsten 80% eksponeret. Årsagen er, at de i det nuværende markedsklima mener det meste er relativt højt prissat og fordi de vil have cash klar til at slå til, når særligt attraktive muligheder opstår.

Udover risikoen for afnotering, som jeg dog bedømmer som lille, er en anden bagside, at den er ekstremt illikvid og meget svær at få en ordentlig position i med mindre man er villig til at købe af market makeren med Spread på 3% - det er jeg selv for meget bargain hunter til at gøre.



18/6 2014 01:56 PMPirate 169279



Det lyder umiddelbart som om du har fundet et godt papir der. Manglende likviditet kan ofte give en lavere prissætning, men hvis virksomheden bag er solid og performer godt, så betyder den lavere pris jo bare, at man på længere sigt får et bedre afkast.

Selv er jeg også lidt af en bargain hunter. Jeg handler næsten udelukkende på limitordrer, så jeg kan tjene spreadet. Hvis det ikke betyder det store om man skal afvikle handelen med det samme eller om der går et par dage med det, er der ofte ekstra at tjene ved at være tålmodig, og se hvor god en pris man kan få. Selv, hvis det betyder man ender med at gennemføre flere handler, er besparelsen som regel større end de øgede handelsomkostninger.

Det er særligt vigtigt for de ilikvide aktiver. Her er spreads normalt større, og ordrebogen tyndere. Her er der gode penge at tjene på at være tålmodig. Omvendt kan det være temmeligt dyrt, hvis man handler større portioner aggressivt, og smadrer den ene side i ordrebogen.

Men selv for de likvide papirer bruger jeg limitordrer. Her ser jeg på intradags-volativiteten, og laver en (aldeles subjektiv, må jeg indrømme) vurdering af, hvilken pris jeg skal lægge ind for at have en rimelig chance for at få gennemført min handel. Lykkes det ikke første dag, kan jeg eventuelt næste dag lægge en ordre ind, som er lidt nærmere markedsprisen.

Hvis det er svært for dig at opnå din ønskede position i Traction ved børshandel uden at påvirke prisen alt for meget, kunne det måske være en ide at kontakte Petter Stillström, og høre om han er interesseret i en OTC-handel. Så bliver familiens position i Traction også lidt mindre, hvilket kunne hjælpe med denne af dine bekymringer. Din børsmægler kan sikkert hjælpe med eventuel sikkerhedsstillelse i forbindelse med en OTC-handel.



19/6 2014 09:19 mlama 069285



Gode points, PMPirate. Jeg vil forhøre mig om OTC mulighed.



19/6 2014 15:06 chrhall 069292



Lad mig høre hvordan det går, det kommer jo også an på hvor stor en position man vil have..



20/6 2014 11:56 chrhall 069301






TRÅDOVERSIGT