Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Udviklingen i Skako i dag


69328 PMPirate 24/6 2014 20:14
Oversigt

Det er altid rart, når man har dagens største vinderaktie i sin portefølge. Da jeg har lidt Skako, gik min portefølge i plus på en dag, hvor de danske aktier ellers faldt.

Når jeg ser en sådan prisændring i en Aktie jeg følger, plejer jeg at se lidt nærmere på det, og forsøge at forstå hvad der sker. Jeg har ikke set nogen nyheder, som kunne forklare denne prisstigning.

For en illikvidt papir som Skako er lidt større prisændringer ikke usædvanlige.

De fleste gange jeg har set det, er det en investor der laver en større handel til markedsprisen, uden at tænke på hvor meget det kan påvirke prisen og hvor meget det koster ham. Når det sker, falder prisen som regel hurtigt tilbage. Af samme grund har jeg tit en limit-ordre i markedet på salg af illikvide aktier jeg holder, hvis sælger-siden i ordrebogen ser lidt tynd ud. Risikoen ved at gøre dette er naturligvis, at man risikerer at en positiv nyhed medfører man sælger på et dumt tidspunkt, og derfor plejer jeg kun at gøre det, hvis der ikke ventes nogen nyheder. Omvendt er det ikke dumt at sælge et papir man ellers tror på, hvis man kort efter kan købe det igen til en billigere pris. I dag havde jeg en limit-ordre ude på Skako til 33,80/aktie, som dog ikke blev mødt.

Et nærmere kik på de gennemførte handler i Skako i dag viser, at køberen stort set alene er Saxo Privatbank, så der er nok en enkelt aggressiv køber bag. Prisstigningen er ikke kommet på grund af en enkelt stor ordre, og det ser ud til, at køberen i løbet af dagen har forsøgt at opnå den bedste pris. Når nogen pludselig begynder at købe stort ind i en Aktie uden der er nogen nyheder kan jeg ikke lade være med at spekulere på, om vedkommende ved noget vi andre ikke ved. Den sidste handel, i lukke auktionen, er lidt usædvanlig: Her køber Saxo Privatbank til 30,60, hvor den sidst handlede pris var 29,30. Måske er køberen færdig med at købe, og vil have en høj pris som udgangspunkt for en nyhed han ved der vil komme i morgen. Eller måske er køberen bare meget sulten efter at få flere aktier i Skako.

Jeg vil ikke selv handle Skako på baggrund af, hvad der er sket i dag, ligesom jeg ikke vil anbefale andre at handle aktien. Men jeg ved, at jeg i morgen og nok de næste par dage ikke vil have en limit-ordre på salg af mine Skako i markedet.

Men er det mig, som er for paranoid? Er det en god ide at have en limit-ordre i markedet på salg af et illikvidt papir, selvom man tror det er godt at holde det, eller er det helt tosset?

Som jeg tidligere har nævnt her i forummet, er jeg nybegynder, hvad angår børsnoterede aktier. Så jeg forsøger at suge al den hjælp og information jeg kan få til mig, i et forsøg på at forstå og få føling med dette marked. Og dette forum er et af de bedste steder jeg har fundet til at lære mere.24/6 2014 22:01 mortenguld1 269330Udgangspunktet må være, at du bør være langsigtet i en illikvid Aktie som skako. Jeg tror ikke du kan få held med, at handle på spreaded pga. Kurtage omkostninger og lille mængde. Hvis det var muligt havde flere gjordt det og spreaded ikke været så stort. Jeg ville beholde og sælge på gode nyheder hvis du vil ud af aktien.
Mvh.24/6 2014 22:41 PMPirate 169331Gode råd du kommer med her. Specielt er jeg enig i, at det ikke kan betale sig at handle på spreadet med små mængder på grund af kurtagen.

Min mængde (680 aktier i Skako, med en markedsværdi på kr. 20808) er dog, efter min mening, stor nok til at det kan betale sig (med handelsomkostninger lige nu på 0,05% eller minimum 15 kr/handel). Hvis man vel at mærke er forsigtig, og holder sin salgspris højt nok. Man skal altid passe på at ens handelsomkostninger, især på de mere kortsigtede handler, er et godt stykke mindre end den profit man får.

Jeg tror på aktien på lang sigt. Et eventuelt salg vil kun være kortsigtet, med henblik på kort efter at komme ind i den igen til en lavere pris end jeg solgte til.24/6 2014 23:55 mortenguld1 269332Ganske givet kan du opnå en gevinst ved det scenarie du stiller op. Spørgsmålet er bare hvor meget tid der bliver brugt på, at ændrer din limitordre hele tiden. Jeg foretrækker limitordre ved køb og holder så på lang sigt.25/6 2014 21:31 PMPirate 069341Det er nogenlunde samme strategi jeg har. Dog prøver jeg at se om jeg kan bruge de aktier jeg holder til at få lidt mere profit.

Hver morgen, inden børsstart, bruger jeg et par minutter på at se hvordan det er gået på markederne rundt om i verden. Det ville jeg gøre under alle omstændigheder: Prisstigningerne kan ikke fortsætte evigt, og før eller siden vil der komme en korrektion, og så vil jeg ud af markedet hurtigst muligt.

Hvis jeg så vurderer, at det vil blive en stille dag på børsen, uden større makroøkonomiske nyheder eller andet der kunne give større udsving i markedet, ser jeg på muligheden for at lægge en limitordre ind for de to illikvide aktier jeg lige nu har.

For hver af dem ser jeg først på, om der ventes nogen nyheder. Hvis det er tilfældet, springer jeg den Aktie over.

Derefter ser jeg på sælgersiden i ordrebogen. Hvis den er tilpas tynd til jeg ser en rimelig chance for at en stor Markedsordre kan ramme en limitordre 7-12% over den nuværende pris, lægger jeg en limitordre ind.

Jeg bruger sjældent mere end 2-5 minutter på dette hver morgen.

Men i øjeblikket bruger jeg meget mere tid på aktiemarkedet end det kan betale sig. De knapt 7% jeg har haft i profit på min lille portefølge af børsnoterede aktier de sidste knapt to måneder kunne jeg haft tjent med langt mindre tidsforbrug andre steder.

Men den tid jeg bruger på at lære mere om dette marked lige nu ser jeg mest som en investering i mig selv. Det er fordi det ser ud til, at min formue vil vokse en del de kommende år, og det derfor vil give mening for mig at investere en del i børsnoterede aktier. Så jeg har valgt at begynde med en lille portefølge, hvor "lærepengene" fra de dumheder jeg nok kommer til at lave ikke er alt for dyre. Når så tiden kommer til at investere større beløb i børsnoterede aktier, har jeg forhåbentligt fået en rimelig erfaring, viden og føling med dette marked.25/6 2014 04:37 Bryan 169333Problemet med små illikvide aktier er at du risikerer at få delt din ordre. Selvom du lægger 680 stk til salg kan du risikere at der er en køber der kun tager 100 stk. Og næste dag måske endnu 100 stk.

Dermed får du flere gange minimumskurtage inden du har fået solgt hele din beholdning. Tilsvarende ved genkøb.25/6 2014 06:56 turin 269334Nope. Som standard sætter alle handelsplatforme jeg kender, ordreudløb til samme børsdag, men alle tilbyder også at man kan sætte ordreudløb til langt ud i fremtiden. Dermed betaler man kun én gang for delafregninger.25/6 2014 15:44 Bryan 169338Jeg er enig i at man selv skal ændre udløbsdatoen hvis den skal gælde længere end samme dag, men det var egentlig også mit indtryk at det er det han gør. Men det er da muligt at jeg har misforstået ham.

Jeg er dog ikke enig i at man kun betaler 1 gang hvis ordren deles over flere dage. Men det kan så være forskelligt afhængigt af hvilken mægler han bruger.

Hvis ordren kun gælder samme dag, kan problemet så stadig være at han kun får en lille del af ordren og dermed stadig forholdsvist høje omkostninger.25/6 2014 20:22 PMPirate 169340Del-eksekvering af en limitordre er en reel risiko.

Det ville f.eks. være surt at skulle betale minimumskurtage efter handel af en enkelt Aktie til omkring 30 kr.

Heldigvis skal andre også betale minimumskurtage, og det hjælper med til at holde ordrestørrelsen oppe og minimere denne risiko. Og for at en aggressiv ordre kan flytte kursen de minimum 7-8% der skal til for at møde en af de limitordrer jeg har med henblik på salg og genkøb kort efter, skal den også være af en vis størrelse.

Det er sjældent jeg har en limitordre med en varighed ud over samme handelsdag. Næste dag er en ny dag, og så ser jeg på det igen.

Ved en del-eksekvering med salg af f.eks. 100 aktier i Skako ville jeg skulle genkøbe til en pris omkring en procent lavere for at opnå break-even efter handelsomkostningerne. Men omvendt gider jeg, på grund af minimumskurtagen, ikke at handle småportioner. Så i sådan en situation ville jeg nok se på aktien, og hvor interessant den er at holde for mig, herunder dens vægt i portefølgen. Afhængigt af denne overvejelse ville jeg så nok vælge enten at acceptere at have en lidt mindre beholdning af aktien, eller at købe en større portion end 100 aktier.

Af de 8 handler jeg indtil nu har gennemført ud fra 40-50 limitordrer, har jeg kun een gang haft en del-eksekvering. Det var ved første køb af en ny Aktie. Her nåede jeg dog så tæt på målet, at jeg valgte at acceptere, at min beholdning af dette papir ville blive en smule mindre end oprindeligt planlagt.25/6 2014 23:14 bikube 169343Hos Nordnet betaler man minimumkurtage ved delhandler. Får man senere solgt resten af ordren, er det gratis. I Nordea betaler man kun en del af minimumkurtagen, i forhold til hvor stor en del af ordren, der handles. Jeg har ex.engang bestilt 5000 aktier i kurs 1,10 -fik kun 1 (en) - pris kurtageincl. 1,11 kr. dertil kommer så gebyr for navnenotering 12 kr.23/7 2014 23:57 PMPirate 269547Min erfaring ved delhandler på samme ordre hos Nordnet, nu jeg har prøvet det lidt mere, er:

Hvis der er flere delhandler på samme ordre indenfor samme handelsdag betaler man kun een gang minimumskurtage.

Hvis der er flere delhandler på samme ordre på forskellige handelsdage, betaler man minimumskurtage for hver handelsdag der er delhandler.24/7 2014 08:29 bikube 069549Der må jeg desværre gi dig ret. Har lige kigget på min kto, har betalt 5 gange Kurtage på en handel.TRÅDOVERSIGT