Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Hvorfor er det så svært at tilgå basal viden om investering?


69816 ABecker 1/10 2014 00:24
Oversigt

Hey ProInvestorere!
Eftersom det er mit første indlæg her på ProInvestor, vil jeg mene at det er meget nærliggende kort at introducere mig selv: mit navn er Knuth Becker, jeg er 17 år, og jeg skal for første gang til at investere for den ikke så ringe sum af lidt over 100.000 kroner.
Jeg har fulgt Peter Hildebrandts videoer, aktieskolen, som jeg synes er ganske udmærket. Dog synes jeg der er nogle komplekse strategier, som jeg endnu ikke helt har forstået. Eksempelvis Benjamins Grahams statistik (http://youtu.be/Iyih61ardHU?t=5m55s). Skal den forstås som en gennemsnitlig statistik over hvordan aktier generelt klarer sig afhængigt af måned? For det kan jeg i så fald ikke få til at hænge sammen med eksempelvis C20.

Generelt synes jeg det er virkelig svært at tilgå simpel information om investering, uden at man skal kunne en masse fagtermer indenfor området.
Har du nogen anbefalinger til nybegynderbøger, nybegynderfora osv.?
Og har du i øvrigt nogle anbefalinger mht. investering af mine 100.000 kroner? Strategien bør naturligvis være langsigtet, og middelmådig risikofyldt. Indtil videre er min plan at opbygge en portefølje med 50/50 af Obligationer og aktier, og så derudover at sprede min risiko i mine investeringer.

Ser frem til svar fra en garvet investor,
Knuth



1/10 2014 09:51 Occam 269817



Fordi økonomi er en umoden videnskab.

Klassisk økonomi bygger på en problematisk antagelse om rationel adfærd hos velinformerede individer.

Klassisk økonomi kan således ikke håndtere, at én spekulant køber et aktiv dyrt, udelukkende fordi han forventer, at den næste spekulant vil betale endnu mere.

Klassisk økonomi kan derfor dårligt forklare - og slet ikke forudse - de største kursbevægelser, som skyldes bobler og run.

Investeringsteori er svær at forstå, fordi økonomerne endnu ikke har fundet simple begreber og lovmæssigheder, som kan integrere matematik og massepsykologi.



1/10 2014 21:14 ABecker 069819



Nej, jeg kan godt se din pointe. Men det er som udgangspunkt heller ikke så dybdegående jeg vil gå, når jeg skal lære om investeringer.
Jeg kunne godt tænke mig nogle gode strategier til sammensætning af portefølje skrevet i et forståeligt sprog, og så derudover steder hvor man kan finde aktuelle informationer om aktier, Obligationer osv.?
Er det noget du har noget kendskab til?

Knuth



1/10 2014 22:32 JesperSL 269820



Hvis du nu kigger på aktiekurserne over de sidste mange år, så ser du at markedet bevæger sig op og det bevæger sig ned. Lige nu er markedet meget højt oppe i forhold til hvad det historisk har været (det kan dog sagtens gå højere!). Hvis du nu, som jeg antager, en gang imellem handler ind - og ser på tilbud i tilbudsaviser. Køber du så når mælken koster 7,5 krone eller 5 kroner? "Fedtethed" og "tilbuds jagen" betaler sig også på aktiemarkedet. Hvorfor skulle du agere anderledes på aktiemarkedet end du gør ved daglig handel? En grund til at mange ender med det er div. selvudnævnte investeringseksperter som ses på TV, i banken og i radioen lover guld og grønne skove ved xyz produkter. Men de får altså en fast månedsløn for at sidde og påstå som de gør. Så længe det "lyder rigtigt" og de virker troværdige slipper de afsted med det.. Lad også være med at følge hvad folk skriver og diskuterer på forums. De eneste 2 herrer jeg har set og fulgt længe som har noget at "ha det i" er Rene og Claus hvis hjemmesider kan findes herunder..

Se evt:
www.market-trends.net
www.ifta.dk



1/10 2014 23:10 actdk 169822



Og i forlængelse heraf kan denne video fremhæves:

http://www.market-trends.net/blog/1190.html



1/10 2014 23:11 ABecker 269823



Tak for de gode links! Faktisk lige hvad jeg manglede. Forskellen på mig og den såkaldt "selvudnævnte investeringsekspert" er vel, at han kan tilgå og analysere informationer som jeg ikke er i stand til. Og er det i virkeligheden ikke dét, som er hele forcen ved aktiehandel - at kunne analysere virksomheden, dets årsregenskaber osv., for derefter at kunne vurdere hvorvidt aktien er prisen værd? - Udover at kunne sprede risikoen naturligvis.

EDIT: ville du i øvrigt vente med at investere indtil videre, når du mener at aktiekurserne er sat højt?



2/10 2014 21:58 Repsac 269828



Man kan vel sige, at det er svære nu end for 12 måneder siden. Men dengang var der også stemmer, der mente at markedet var på sit højeste. (Inklusiv mig selv).

Ren spredning i store aktier er ikke det rigtige i øjeblikket. Nu skal du virkelig finde og ramme enkelte aktier.

sent from iPhone



1/10 2014 23:00 Occam 269821



Det bekymrer mig, at du skriver "aktuelle informationer". Dem finder man i avisen. Men det som oftest tilfældige småting, som ikke påvirker en akties værdi ret meget.

Når jeg skal vurdere en Aktie, så jeg stiller jeg to spørgsmål:

1. Har jeg lyst til at være medejer af dette selskab?

Underspørgsmål er: Hvad laver de? Hvordan ligger de i forhold til konkurrenterne? Hvor stærkt er deres brand? Vokser markedet? Tjener de penge? Kan de komme til at tjene mere? Hvordan udvikler de sig? Er der en karismatisk leder? osv.

2. Hvis ja til1, hvor meget vil jeg så betale for en Aktie?

For at besvare disse spørgsmål har jeg brug for "uaktuelle" informationer. Især de sidste 5 årsberetninger og regnskaber, samt de seneste kvartalsregnskaber. Dem finder jeg på selskabets hjemmeside.



1/10 2014 23:18 ABecker 069824



Jeg kan godt høre at mit sidstnævnte spørgsmål er bekymrende, men så er det jo godt at jeg fik afklaret, at aktuelle informationer er irrelevante på lang sigt.

Har du nogle eksempler på aktier som du ikke ville vælge at investere i ift. nævnte kriterier og nogle som du ville vælge at investere i? Og hvorfor i så fald?

Hvad kigger du desuden efter i de sidste 5 regnskaber, med henblik på hvorvidt du vil investere i aktien eller ej?

Tak for svaret i øvrigt - meget værdsat!



3/10 2014 08:16 Occam 169830



Godt spørgsmål. Lad os få svesken på disken. Her er to eksempler på danske aktier, som også viser, hvilke oplysninger jeg kigger efter.

B&O er en Aktie, jeg ikke ville købe nu. De er en marginal aktør på et omskifteligt marked. De taber penge, og de klarer sig kun ved at bede aktionærerne om flere penge. Omsætningen stagnerer. Egenkapitalen er pumpet med tvivlsomme poster. Ledelsen er pengemænd, ikke designere. Men B&O har et stærkt brand, så måske kunne de engang i fremtiden komme til at tjene penge.

B&O kunne være interessant som en lodseddel. Lodsedler må i alt kun fylde 5-10 % i porteføljen. Og det skulle være til en helt anden kurs, for med den nuværende udvikling er der også en risiko for, at aktionærerne taber alle deres penge. Hvis kursen kom ned i 10, ville jeg begynde at regne på det.

Novo er en Aktie, jeg ville købe, hvis jeg ikke havde så mange i forvejen. Novo er verdensledende på et voksende marked, der er relativt uafhængigt af konjunkturerne. Deres produkter behandler en uhelbredelig, men ikke dødelig civilisationssygdom. Regnskaberne viser et stabilt og voksende overskud. Og der er en chance for et endnu større marked: Fedme-bekæmpelse.

Novo er noget dyr. En PE=28 kan kun forsvares, hvis væksten fortsætter. Jeg ville købe lidt nu. Og supplere, hvis aktierne på et tidspunkt kommer på udsalg: Kurs 200 og derunder.



2/10 2014 20:17 Hans-Henrik Nielsen 269827



Hej Knuth,
Hvis jeg i al beskedenhed må have lov at gøre lidt reklame for min egen youtubekanal: https://www.youtube.com/user/MarkettimerDK/videos

Jeg har netop fået min nye hjemmeside op og køre, og den vil løbende blive opdateret med webinars, kurser, foredrag, gode links m.m.

Hans-Henrik
https://www.facebook.com/pages/Markettimerdk/165400380191772



TRÅDOVERSIGT