Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Fra vinduespudser -> Til aktiespekulant -> Til vinduespudser


69923 investor1989 16/10 2014 08:29
Oversigt

Heine Andersen (kendt på EI og PI som Astlan) var for ca. en måned siden i børsen og millionærklubben som Danmarks nye superspekulant og trader indenfor aktier. Især radioprogrammet millionærklubben havde travlt med at gøre ham til det helt store. Der kan henvises til:
http://kingscorner.dk/30-5kk/

Heine Andersen har nu tabt en meget meget stor del af sin formue igen på for dårlig risikostyring.

Og her kan nævnes et par artikler fra børsen om hvordan 30.000 lånte kr. blev til 5 mio. kr. med voldsom gearing:
http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/92673/artikel.html?hl=QWxpYmFiYQ,,
http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/92670/artikel.html

Jeg var i starten lidt kritisk overfor risikoen ved det store afkast. Især fordi jeg havde læst nogle af hans indlæg på EuroInvestor og lyttet til ham i millionærklubben hvor jeg ikke fik det indtryk at han helt havde styr på hvad han lavede. Men jeg er også sådan, at jeg ikke vil udelukke noget.

Flere af de ting Heine har fortalt om sig selv og sin strategi og risikostyring er:

På EuroInvestor: "Jeg mener alle sagtens kan lave over 20% om året ved at lære om Teknisk Analyse og anvende gearing". Jeg mener dette er fuldstændig vanvittig kommentar at komme med. Fra min stol er Teknisk Analyse og Daytrading noget 1 ud af 100 kan leve af mens resten dør undervejs. Samtidig at opfordre andre til at sætte deres livsopsparinger på spil mener jeg ikke er forsvarligt.

Han redegjorde i millionærklubben ifht risiko:
- for at han i starten havde nogle store drawdowns (altså tab) på 25-30% på kortere perioder fordi han ikke anvendte stramt nok SL osv. men at han undervejs havde lært af dette, så dette ikke ville forekomme mere
- Han anvendte SL for at sikre at han ikke fik store tab
- Det betød ikke så meget for ham om markedet steg eller faldte, han ville bare shorte markedet når det gik nedad.

Alt dette lød jo rigtig godt, jeg besluttede mig derfor efter at S&P er faldet ca. 7-8% af tjekke hvordan det var gået Heine.

https://www.tradingfloor.com/traders/astlan/performance
- Heine Andersen har siden 12/9 hvor han opgjorde sin formue til 5,4 mio. kr. haft et drawdown på intet mindre end 50,5%. Det betyder at formuen siden er halveret. Samtidig er det det største drawdown han nogensinde har lavet. Hans flotte ord om at have lært af sine tidligere fejl tyder altså på mere blot er ord? Det der især skræmmer er at S&P altså kun er faldet 7-8% i samme periode. Vi har altså ikke haft et bearmarked endnu, men blot en mindre korrektionn. Hvis han taber 50% på en lille korrektion. Jamen så kan de fleste nok regne ud hvor meget han taber når vi får en 20-25% korrektion (og de kommer helt sikkert).

- Heine ville anvende SL for at sikre at han ikke fik større tab. Heine ville sætte følelser ud og handle på teknikken. Men tydeligvis har følelserne fået overtaget istedet for teknikken da det først gik imod ham. Han har således haft nogle enorme tab på nogle Yahoo positionber (-15%) nogle Vestas positioner (-30 -40 %)genmab aktier (-25%) mv.
Det ser ud til at Heine gør det stikmodsatte af hvad han selv og andre anbefaler. Nemlig lade sin profitter løbe og cutte tabene. Istedet ser det ud til at Heine realiserer små gevinster ligeså snart positionerne giver bare meget små + hvorimod hvis han tager fejl og hans trades går imod ham lader han bare tabene vokse ekstremt istedet for at anvende sine SL.

- Det sidste var at Heine mente at når markedet faldt ville han jo bare gå short. DAX og S&P har lavet en tydelig topmønster for en måneds tid siden og er faldet under alle de væsentlige glidende genneemsnit og gået i nedtrend. På trods af dette har Heine ikke den seneste måned lavet en eneste shorthandel. Han har altså udelukkende lagt gearet til skorstenen i lange positioner mens markedet er styrtdykket. Men måske han venter med at shorte til markedet har nået bunden.


For mig at se er det tydeligt at der ingen form for risikostyring er. Først de sidste 2-3 handelsdage er han begyndt at kapitulere og reduceret i positionerne (måske pga. Margin krav).
Jeg er ikke ude på at dømme nogen ude. Mit indlæg har udelukkende til formål at illustrere den ekstreme risiko der tages. Heines afkast ÅTD er jo stadig flot med ca. 100% afkast og det kan jo tænkes at han lærer af sine fejl og begynder at kontrollere sig selv mere og afdække sig. Min pointe er mere, at den strategi som har givet ham afkastet også vil ruinere ham ved det første bearmarked hvis ikke han ændrer strategi. Derfor kan den strategi bare ikke anbefales.

Mediernes rolle:
Det er nok ingen hemmelighed at jeg er stærkt kritisk overfor radioprogrammet millionærklubben. Det kunne jo være spændende at se om millionærklubben hiver Heine ind for at tale om sine enorme tab? eller om Børsen trykker en historie med "spekulant lider kæmpetab på gearing".

Millionærklubben har egentlig nogle ok personer iblandt deres gæster, herunder Lars Tvede, Demetra samt vores egen Helge Larsen. Det er således ikke så meget personerne men især konceptet der for mig at se er fuldstændig galt. Man ville således udråbe Heine til en stor ny ekspert uden bare at gå lidt til hans risikostyring. En af de største problemer efter min mening er at der er alt for meget rygklapperi i studiet. Det handler om at skabe sensationshistorier og fortælle hinanden hvor dygtige man er istedet for at lave kritisk journalistik. Især værten Pernille syntes jeg er helt malplaceret. nogle vil argumentere for at hun bare er journalist der skal stille spørgsmål og holde stemningen. men man bliver jo nødt til at vide noget om emnet. På et tidspunkt i interviewet med heine spørger hun ham om noget hvorefter han svarer noget helt forkert med en masse "dyre aktieord". Pernilles kommentar er "vauw - du har virkelig styr på det". Der måtte jeg altså krumme tæer. Ja hun er journalist, men altså en sportsjournalist bliver jo også nødt til at vide at der 22 spillere på en fodboldbane, at bolden er rund og vide hvad offside er. Ellers kan man ikke interviewe og føre kritisk journalistik.

Disclaimer: Mit indlæg er lavet for at tage en debat. Det er på ingen måde en kritik af Heine som jeg ikke kender personligt og aldrig har mødt. jeg mener personligt at folk har ret til at have deres egne strategier. Men når man vælger at være offentlig person i medierne må man også stille op til efterfølgende kritik.
Har uvidende folk fulgt Heines strategi efter millionærklubbens rosenrøde interview kan flere personer have tabt alt, været gået fra hus og hjem osv..



16/10 2014 08:36 Helge Larsen/PI-redaktør 269924



Godt indspark 1989. Jeg er enig i det meste.
Bortset fra lige det med Pernille Enggaard. Det er Lau Svendsen, Lars Person og Mogens Vad som er eksperterne. De burde gå langt mere hårdt til værks over for Heine Andersens hårde gearing. Altså strategien og dens faldgruber.

Med venlig hilsen

Helge



17/10 2014 02:41 ElkHorn 369933



Mogens Vad nævnte risikoen på en sober måde; han gik efter bolden og ikke efter manden. Det er naturligvis let at pille Heines strategi fra hinanden for en universitetsuddannet aktieanalytiker, men det var de heldigvis for pæne til. Det kunne let have været at udstille Heine.

Heines adfærd er stik mod det der anbefales i universitetsverdenen, og derfor let at pille fra hinanden. Heines mening om at alle kan lære at slå markedet siger meget om hans mangel på indsigt.

Lige før finanskrisen ramte i USA var der mange af Heines slags. De holdt i gennemsnit i et halvt år. Efterfølgende har det vist sig at de fleste tabte penge selv da markedet steg.

PS. Jeg har intet personligt mod Heine, og ønsker ham alt det bedste med sine fremtidige handler.



16/10 2014 11:18 Bekele 569927



Fint indlæg, dog synes jeg ikke man skal gå efter Heine (Astlan), men mere den totale mangel på kritisk erhversjournalistik i DK herunder Børsen og I millionærklubben.

Denne profil har også været i Børsen og har et drawdown på 73%.

http://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/77861/artikel.html?hl=dHJhZGluZ2Zsb29yO1RyYWRpbmdmbG9vcg

https://www.tradingfloor.com/traders/hrnielsen/positions



16/10 2014 12:46 Helge Larsen/PI-redaktør 369928



Hej Bekele,

Selvfølgelig skal man ikke gå efter Heine Andersen. Han er en gæv gut, som har gjort det godt i bullmarkedet. Det lægges der heller ikke op til af trådstarteren. Derimod er det godt at få en debat omkring handelstrategien. Jeg er så enig i, at medierne i denne sammenhæng bør være mere kritiske og tage contra-kommentarer med ind over artikler og interviews, hvis det er åbenlyst, at det er risikobetonede sager man belyser.

Med venlig hilsen

Helge



16/10 2014 13:20 Bekele 369929



Hej Helge,

Jeg tror vi er helt enige og jeg synes da også investor1989 har skrevet et meget sobert indlæg. Jeg tror mange private investorer er betaget af at kunne generere tre-cifrede årlige afkast og gøre investering til en levevej, men risicien har stort set ikke været nævnt i medierne.



16/10 2014 21:36 chrhall 269931



Fint indlæg, og jeg er fuldstændig enig. Jeg skrev et par indlæg om det i maj, og fik nogle henvendelser derpå, der ikke lige var, lad os sige, fyldt med ros..

Jeg synes oprigtigt at det er brandærgeligt for Heine m.fl. at de har mistet penge, og jeg håber det kan inspirere andre til at få styr på deres risiko.



17/10 2014 08:12 investor1989 269934



Heines drawdown er nu på 52,2% og faldet i oktober måned alene på 40%



19/10 2014 22:45 xo33 169966



I morgensdagens udgave af Dagbladet Børsen kan man læse, at Astlan angiveligt ikke har lært noget af sine fejl.
Han har under nedturen holdt flere aktier, fordi han "følte" at det var det rigtige, ligesom yahoo nedturen kom som en overraskelse for ham.
Det indikerer, at han fortsat investerer udfra fingerfornemmelse og følelser, istedet for nøgtern og objektiv fakta med stram stop lose strategi.

Jeg har tidligere skrevet indlæg om Astlan under nick'et "kiss".
ProInvestor er informeret om dette.

xo33



20/10 2014 08:19 investor1989 169969



Hej XO

dejligt at have dig tilbage. Du er altid god for en konstruktiv debat.



20/10 2014 18:03 xo33 069973



Mange tak, 1989.
xo33



20/10 2014 09:27 ElkHorn 369970



Jeg tager hatten af for, at Heine Andersen også stiller op til interview når det går ned ad bakken. Mange ville nok gå i flyverskjul.

Som man siger om ugebladsjournalistik: Hvis man inviterer dem med til brylluppet, så skylder man dem skilsmissen.

Det bliver spændende at følge udviklingen i Heines portefølje over de næste par måneder.



20/10 2014 09:36 chrhall 169971



Han er blandt andet citeret for følgende:

"Jeg har været på ferie i denne uge, og har ikke kunne følge ordentligt med..." og senere "...så må jeg hente det ind når jeg kommer hjem..."

Umiddelbart kan jeg ikke forstå at man som daytrader/spekulant går på ferie uden at hedge sin portefølje eller lukke sine positioner - og for det andet tyder det andet citat, synes jeg, på en overdreven tro på egne evner.

Jeg trøster mig dog med ved at der i samme notits også står at han har haft et tab på 30% på sin Daytrading portefølje, men at det kun er 4% af hans samlede porteføljeværdi - hvilket tyder på at han har taget noget af overskuddet ud, hvilket jo i sig selv er ganske fornuftigt.



20/10 2014 18:16 xo33 169975



Jeg bemærkede ligeledes bemærkningen om at indhente det tabte, men så nemt er det ikke i virkelighedens verden.
Som hardcore spekulant bør Astlan være indifferent overfor om han vinder eller taber den enkelte handel, hvis blot han følger sin strategi slavisk og overholder alle Stop Loss aftaler.
Dog forudsat at strategien er så stærk, at han på sigt vil have en overvægt af succes'er, der får lov til at løbe så længe de kan, samtidigt med at fiaskoerne stoppes med hård hånd inden de løber løbsk.

Jeg har også undret mig over det med tabene.
Han siger han har tabt 1 mill, og jeg tror faktisk, at det er på yahoo alene.
Der er også store tab på danske aktier, alt andet vil være urealistisk, jvf. markedets udvikling og artiklen i Dagbladet Børsen.
Jeg tror, at han har mistet 30% af den sin Egenkapital (på tidspunktet før faldene) på nedturen, svarende til 4% af den samlede portefølje med høj gearing.
Han startede ud med en gearing på 8 før nedturen, jvf. ham selv i artiklen.

Måske Astlan selv vil uddybe nærmere her.........

xo33



20/10 2014 18:54 investor1989 169976



han tabte 53% af egenkapitaln på ca. 14 dage
så ja de 4% tab er af porteføljeværdien hvilket jo er et ligegyldigt tal med den gearing han kører med. kører man med 8 gange gearing skal der jo kun 11-12% af porteføljeværdien til at udrydde en.
hans portefølje er pt. faldet fra ca. 5,5 mio. på toppen til nu ca. 3 mio kr. og han har pt. værdier for mere end 10 mio. kr. altså stadig en høj gearing på trods af vigende markeder.
¨
noget andet der undrer mig er hvorfor han ingen shorts tager for at minimere risk. det er jo netop det han selv siger i radio mv. at han vil gøre når markedet falder.

istedet ligger han bare massivt langt gearet nedad indtil videre

Jeg syntes alle skal have ret til deres egen strategi osv. og ingen skal hænges ud for det de laver. syntes bare det er underligt at man fortæller i radio og børsen mv. at man kører med stram SL og shorter når markedet kører nedad når man ingen af delene udfører i praksis.



21/10 2014 00:19 mlama 269982



Det lader til at være the name of the game i den medievirkelighed vi befinder os. Medierne har problemer med at overleve og så bliver dybde ofret til gengæld for pop. Sådan er det også på Børsen, Dagens Industri og Business Insider m.fl. Billeder af raketter når markederne går op og af atombomber når markederne går ned. Masser af aktietips på gamle nyheder hvor alt er priset ind. De landsdækkende finansmedier er på ingen måde for uindviede investorer. Det er lige før de burde udstyres med en label med ordene "Læs, hvis du kan lide at tabe penge."

Men vi er også nødt til at erkende at vi som læsere ikke været villige til at betale for kvalitet.

Mht. Millionærklubben er jeg enig med Helge i at det er eksperterne som skal gå til gæsterne. Det synes jeg dog ikke Lau Svendsen (som jeg synes er fremragende) har holdt sig tilbage fra. Han taler ikke autoriteter som Tvede og Svend Jørgen Jensen efter munden, men stiller begavede modspørgsmål, hvilket betyder at det giver endnu mere værdi at have dem på.


http://hammerinvesting.wordpress.com



21/10 2014 08:50 Helge Larsen/PI-redaktør 169983



Du har ret mlama. Når jeg giver interviews til f.eks. Børsen, så er det ofte gevinsterne og de hurtige aktietips der er fokus på i journalistens spørgsmål. Opsætningen i avisen bagefter er ofte sådan, som du beskriver. Heldigvis har vi dog endnu ikke de "Se&Hør" tilstande som hersker f.eks. i de norske finansmedier.

Jeg er glad for at være med i Millionærklubben. Her er der tid og rum til oplysning samt at få sat perspektiv på tingene. Her er Lau Svendsen et overflødighedshorn af viden og gode skæve vinkler.



21/10 2014 10:33 mlama 269984



Jeg synes også Millionærklubben har overraskende mange godbidder på trods af formattet om at være på en hel time hver eneste dag. På den baggrund gør de det godt, synes jeg. Det fungerer ikke for mig at høre det live, dertil er underholdningen lidt for meget i højsædet og støjfrekvensen for stor, men jeg kigger deres arkiver igennem en gang i mellem, og lytter efterfølgende når der har været spændende gæster i studiet som du selv da du talte om detailhandlen og lakseindustrien, eller når makrofolk som Tvede og Jensen tager op i helikopteren.

Jeg synes dog at det kunne være på plads at ledsage de mange staldtips der kommer derinde fra, ofte baseret på TA, med en varedeklaration... Der sidder uerfarne lyttere derude som kunne gå hen og få den idé at det er smart at gamble på hurtige bevægelser med deres hårdt optjente penge, når de i virkeligheden bør fokusere på beskyttelse og Margin of safety før alt andet.

Det bliver i øvrigt spændende at se udviklingen for det nye initiativ på mediemarkedet, Finans: http://finans.dk/live/ Umiddelbart lader de til at have ambitionerne i orden. Spørgsmålet er om det holder i længden, når økonomien kommer ind over...

Håber i øvrigt at det er i orden at jeg har link til min nye blog i footeren af mine indlæg. Ellers må du sige til, så fjerner jeg det igen.

Der kommer et nyt indlæg om et par dage med titlen "Ego protection", hvor jeg ser lidt nærmere på det psykologiske element, når vi handler. Det er et emne som interesserer mig og som jeg vil skrive flere indlæg om fremover. Derudover kommer bloggen hovedsageligt til at handle om case studies, nogle mere tilbundsgående end andre. Og kritik er altid velkomment, også på dansk, selv om bloggen er på engelsk. At blive en bedre investor er årsagen til at jeg har startet den.


http://hammerinvesting.wordpress.com



21/10 2014 16:06 xo33 069985



Det undrer mig, at astlan siger A, men gør B.
Jeg tror dog ikke, at det bliver bedre for ham at kunne gå både short og long, da det øger sandsynligheden for fejlpositioner. Og uden en effektiv risikostyring så er det hurtigt "game over" i et turbulent marked.

xo33



22/10 2014 23:10 xo33 269993



Jeg har overfladisk set nærmere på astlan's positioner på tradingfloor, og sådan som jeg umiddelbart ser det, så støtte opkøber (nedbringelse af GAK) han når en long position falder i værdi.

Hvorfor han gør det aner jeg ikke.

Han har udtalt, at han "bare går short, når markedet falder".

Astlan, hvorfor gør du så det modsatte ?

Astlan, hvad er din definition af at "markedet falder" ?

Astlan, hvad er din Stop Loss taktik/strategi ?

Astlan, hvorfor udtaler du offentligt, hvordan du handler, når virkeligheden viser, at du ikke selv overholder dine spilleregler som daytrader ?

xo33



28/3 2015 19:38 bmx 172024



Ville i didkutere ham hvis han var Inginør, handels uddannet, bankmand eller lignende?
Hørte på millionær klubben en som udtalte sig om en som havde taget et kursus i T.A. og købt sig et udvidet passer sæt.
Diskuter gerne teknik og handels moral og lignende
men gå ikke efter personerne bag profilerne.

Penge som kommer let går let. ikk?



28/3 2015 19:58 Helge Larsen/PI-redaktør 072025



Helt enig bmx.



28/3 2015 22:53 bmx 072027



Tak Helge.
Jeg har først lige opdget trådens alder, jeg er ny her på PI. og fandt vist tråden ved et tilfælde.

Jeg blev bare lidt stødt over det da jeg selv Bare er fritids investor/Spekulant. (og ikke ligefrem ingeniør)
Jeg har hovedsageligt Pension men også lidt frie midler.

Frie midler er køb og behold.
Pensionen handler jeg som jeg best kan.
Jeg prøver på at holde mig til Dansk aktionærforenings 10 gyldne råd.
Men har erkendt for mig selv at man nogengange siger A og gør B.
Psyken spiller os ganske enkelt et puds,eller besejre fornuften.
Jeg mener bare at fra 30000 til fem mill og retur til tre mill. er vel også noget man kan blive forundret over, jeg klapper og ville ønske at jeg kunne gøre det og sikre mine penge der på bedste vis.
Det kan udemærket være held det hele men heldet er også velkommen når der handles aktier.:)



TRÅDOVERSIGT











69973 Mange tak, 1989. xo33..
20/10 18:03 xo33 0