Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Stærk anbefaling af laksesektoren


70136 Helge Larsen/PI-redaktør 6/11 2014 13:22
Oversigt

Fiskeindustrien har dage kronede dage i Norge for øjeblikket. I oktober satte eksporten en ny månedsrekord med hele 7,6 milliarder kroner. Det er en stigning på 393 millioner kroner svarende til 5 % sammenlignet med oktober i 2013. Salget på hele 2014 er 56 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 7% sammenlignet med samme periode sammenlignet med året før.

Det er især eksporten af torsk, klipfisk og saltfisk som er øget. Laksesektoren eksporterede for 4 milliarder kroner, hvilket er et fald på 130 millioner små 3 % sammenlignet med året før. For året som helhed er der eksporteret laks for 35,8 miliarder kroner. Det er en stigning på 14 % i forhold til samme periode i 2013.

Årsagen til faldet i oktober er en kombination af lidt lavere kg-pris og lidt mindre volumen. Kg-prisen var i oktober 35,82 kroner, hvilket er 5 % lavere end i oktober 2013. Volumen blev 101.400 tons. Det er en nedgang på 1,6 % i forhold til 2013.

Importforbudet fra Rusland har vist sig stort set at være uden betydning. EU har siden indførslen i sommer øget efterspørgslen. Således var væksten i salget på 9 % i oktober sammenlignet med året før. Hertil er så kommet yderligere gang i nye markeder som Japan, Sydkorea, Taiwan og Indonesien. Væksten i salget til Asien er i oktober på hele 11 % i oktober.

I USA er der også sket en stigning i salget. Der er solgt 3200 ton til en værdi af 210 millioner kroner. Det er en stigning på 9 % sammenlignet med året før.

Med hensyn til lakseprisen i de kommende år, så er de fleste analytikere nogenlunde enige om at prisen vil være stigende. Dette skyldes en stram markedsbalance, hvor høje slagtevolumener i år giver et reduceret udbud i 2015 og 2016. Der er nemlig slagtet mange småfisk i år som følge af luseproblemer. Estimaterne er en øgning på 4-7 % i prisen pr. kg.

http://www.ilaks.no/

Som investor har man mange selskaber at vælge i mellem i laksesektoren. Mine toppicks er Bakkafrost og Marine Harvest.

Bakkafrost har lige endnu engang afleveret et rekordstort kvartalsregnskab. Er yderst veldrevet med stor produktivitet. Indtjeningen pr. kg laks er over 15 kroner, hvilket branchens absolut bedste. Hertil kommer, at Bakkafrost er hjemmehørende på Færøerne og ikke ramt af importforbudet fra Rusland. Selskabet har således øget sit salg til Rusland i de seneste måneder til høje kg-priser.

http://bakkafrost.com/

Marine Harvest er verden største lakseopdrætter og har ligesom Bakkafrost afleveret et flot kvartalsregnskab. Selskabet guider en volumenvækst i 2015 på 7 %. Med en stigende kg-pris betyder dette en større bundlinje og et stigende udbytte til aktionærene.

http://marineharvest.com/

En dansk eksponering mod laksesektoren kan man få gennem investering i Schouw & Co. Selskabet ejer Biomar som producerer fiskefoder til laksindustrien.

http://www.biomar.com/

Udover de fundamentale gode forhold betydning for prisfastsættelsen af selskaberne, så vil en del af de mange penge investorene på den norske børs nu trækker ud af oliesektoren i et vist omfang flyde over i laksesektoren. Det vil alt andet lige også drive kurserne i vejret.

Laksetema i Millionærklubben om ovenstående: http://arkiv.radio24syv.dk/video/10506876/millionaerklubben-03-11-2014

Risikoen i laksesektoren er helt klart udbrud af sygdomme i farmene. Det ødelagde f.eks. totalt industrien i Chile fra 2005-2008. Her kan anbefales løbende at holde sig orienteret på Ilaks.

DISCLAIMER: Jeg har aktier i Bakkafrost og Marine Harvest. Jeg anbefaler, at man sætter sig grundigt ind i selskabernes regnskaber, historik og guiding før man foretager en eventuel investering i disse.

Med venlig hilsen

Helge Larsen



6/11 2014 14:02 Hans-Henrik Nielsen 370137



I aftale med Helge, kommer jeg her med min vinkel på lakseindustrien med Teknisk Analyse (jeg er ikke aktionær i nogle af de nævnte aktier).

Vedhæftet her er to aktiediagrammer, viser Bakkafrosts prisudvikling på henholdsvis uge-chart og dags-chart.

Jeg skal beklage de mange forskellige linjer, men lad mig prøve at gennemgå, hvad jeg ser ud fra disse.
Der er vist ingen tvivl om hverken på dags- eller uge-plan at vi har at gøre men en Aktie i en optrend. Det burde være åbenlyst.

Men spørgsmålet er, hvad vi skal tro om aktien her fra. Når vi ser Helges gennemgang af de fundamentale forhold, så ser det ud til at være en sektor i god fremgang og med høje væksttal. Men det er ikke altid, at det er det eneste afgørende for prisen på aktien. Investorpsykologien spiller også ind.

Det bedste jeg ved i en Aktie er en relativ stabil optrend, uden alt for store udsving. Og når vi kigger på uge-chartet, så har vi haft et par år, hvor aktien er steget fra omkring 40 til omkring 170. Virkelig flot. Det vi har set april/maj i år er, at aktien er spurtet op i hastighed, har ramt toppen af den langsigtede kanal og er brudt op igennem denne med stor fart. I de underliggende momentum-indikatorer ser vi også, at vi ligger meget højt i et niveau, hvorfra vi normalt ser en sideværts bevægelse eller et fald tilbage.

Dette betyder ikke, at aktien ikke kan stige hurtigt. Men fortæller mig noget om, at hvis jeg sidder med flere interessante aktiekandidater, der alle viser gode takter, så vælger jeg som regel dem, der har taget et lille hvil kursmæssigt og nu er klar til flere stigninger. Det er ofte et tegn på, at de kortsigtede investorer har taget lidt gevinst, og nu kommer de mellem- og langsigtede på banen for at supplere op til porteføljen.

Så på ugeplan vil jeg sige, at aktien er relativt overkøbt. Men lad os se på dagschartet, om vi kan se flere detaljer.

Her er der igen ingen tvivl om, at vi er i en optrend. Men igen ser vi også en trend der hæver hastigheden mere og mere, hvilket ofte gør mig lidt nervøs. Den skal på et tidspunkt tage et hvil, og det er noget nært umuligt at sige hvornår. Sjovt er der en tendens til, at den starter sit hvil/korrektion netop som jeg har trykket på købsknappen <span><img src=
" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Det vi kan se med de vandrette røde linjer i dagschartet er de seneste støtte/modstandsområder. Der har tidligere været en klar tendens til at aktien brød op gennem en modstand. Steg ca. 10% for så at falde tilbage mod modstanden (nu støtten) og bruge dette niveau som afsæt. Men de sidste gange er aktien steget hurtigt væk fra disse niveauer. Så trenden er stærk, men holder den?

Den helt korte momentumindikator (stochdmi) er i overkøbt og er ved at vende nedad. Det får mig til at tro, at aktien trænger til at tage lidt luft ind. Et fald tilbage mod støtten i 160 ville ikke være utænkeligt. Men optrenden ville stadig være intakt, og jeg ville ikke blive bekymret før jeg ser et brud på ca. 145, hvor vi har både et støtteniveau og en opadgående trendlinje.

Personligt ville jeg ikke købe op i aktien lige nu, idet den er noget over-strakt både på dags- og ugeplan. Men der er godt med momentum på aktien, så jeg ville kunne overveje den efter et lille fald tilbage mod et støtteniveau.
Når man bruger denne strategi er der altid en risiko for at aktien "løber fra en" op ad. Men det er en risiko, jeg er villig til at tage, idet jeg ellers nemt kommer til at "jagte raketter", hvor jeg så kommer ind på et alt for sent/dyrt tidspunkt.

Ovenstående er udelukkende en afspejling af min egen lidt konservative strategi. Andre lidt mere aggressive strategier kunne også bruges til at købe på opturen. Det afhænger helt af ens risikoprofil og trang til god nattesøvn <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Hans-Henrik
Markettimer.dk

MHG.OL

MHG.OL




6/11 2014 14:11 Helge Larsen/PI-redaktør 170138



Tak Hans-Henrik, Jeg er for så vidt enig. Bakkafrost trænger til en puster på bakken <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>. Bortset fra det, så er mit indlæg en anbefaling til mellemlang og lang investering - ikke til kortsigtet.



6/11 2014 14:19 Hans-Henrik Nielsen 070142



Helt enig Helge. Og som jeg skriver ved Marine Harvest, så ville jeg slet ikke ryste på hånden som langsigtet investor. <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

HH



9/11 2014 17:07 Helge Larsen/PI-redaktør 070182






11/11 2014 16:04 Helge Larsen/PI-redaktør 070192






6/11 2014 14:17 Hans-Henrik Nielsen 170140



Efter kigget på Bakkafrost, vil jeg også lige tage et hurtigt kig på Marine Harvest, der ligner Bakkafrost en del i kursudvikling.

Her ser vi en dagsgraf over Marine Harvest, der igen viser en flot opadgående trend. Et stærkt modstandområde blev brudt omkring 89 og siden er aktien spurtet afsted.

Prisen er nu ved at være meget langt væk fra både glidende gennemsnit og støtteområde, så jeg ville personligt heller ikke her gå ind, før vi får en lille korrektion tilbage.
Kan vi være sikker på at sådan en korrektion kommer? Nej, overhovedet ikke.

Men som jeg skrev ved Bakkafrost, så kommer den på et tidspunkt, og jeg har dårlig erfaring med at prøve at gætte præcist hvornår.
Så når en Aktie er steget langt, støtteniveauerne er langt væk, alle indikatorer er overkøbte, så vælger jeg som regel ikke at gå ind i en Aktie.

Men er man inde i aktien på lang sigt, så betyder det ikke nødvendigvis, at man skal sælge.

Hvis jeg var langsigtet investor, så ville jeg først sælge omkring brud på den opadgående trendlinje i ca. 85 (husk at dette niveau selvfølgelig flytter sig løbende opad).

Så pt. ville jeg vente og så tiden an. Flyver den opad med mange procent her fra, så kan man selvfølgelig vælge at ærgre sig. Men jeg ved, at jeg over lang sigt har bedre resultater med at købe stærke trendaktier, der har fået et lille fall-back end jeg har med at gætte på, hvor langt en raket kan flyve.

Som ved Bakkafrost er jeg ikke selv ejer af aktien.



Hans-Henrik
Markettimer.dk



6/11 2014 14:18 Hans-Henrik Nielsen 170141



Og her kom grafen til Marine Harvest <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

MHG.OL




11/11 2014 16:47 Helge Larsen/PI-redaktør 070193



Lakseaktier i supercyklus.

Læs Nordeas kursmål her:

http://www.proinvestor.com/investornyt/176395/anbefaler-kjop-av-alle-lakseaksjene



21/11 2014 16:13 mccarthy 170270



Hej Helge.
Siden jeg fulgte dit råd omkring at investere i Bakkafrost er der +15% på kontoen. Kursen 'bakker' ned i disse dage sikkert p.g.a. realisering af profit. Aktien ser dog ud til at få momentun igen idag. Læste at Bakkefrost lander produkter i Hirsthals som russiske lastbiler henter og videretransporterer til Rusland. Ud over at det udstiller den såkaldte handelskrig mellem E.U. og Rusland lidt farceartig så har historien den vigtige pointe at russerne betaler endog meget høje meromkostninger for at få laks. Hvad jeg prøver at sige er, at trods embargo, så vil der være en stigende efterspørgsel efter fisk og især 'kvalitets' fisk som laks ( selv om de er fra farm ). Jeg tror at vi vil se kursstigninger resten af året for Bakkafrost og andre nordiske producenter. Når Chile og U.S.A. har løst problemerne med dets farme og EU og Rusland kommer til besindelse så kommer der en stabilisering og sikkert også en overproduktion af laks - den tid den sorg.



4/12 2014 10:02 Helge Larsen/PI-redaktør 070362



John Frederiksen øger i Marine Hervest:

MHG: Mandatory Notification of trade

08:40




Geveran Trading Co Ltd, which is indirectly
controlled by trusts established by John Fredriksen
for the benefit of his immediate family, has extended
TRS agreements relating to 7.000.000 shares in
Marine Harvest ASA. The new expiration of the TRS
agreements is March 3rd 2015. The exercise price
on the agreements is NOK 103.7184 per share. Geveran
Tradings affiliated ownership in Marine Harvest ASA
is following this transaction unchanged 117.351.603
shares, constituting 28.60 percent of the issued
share capital.

In addition Geveran Trading hold TRS agreements with
a net exposure to 7.000.000 shares in Marine Harvest
ASA

Source Url: http://www.newsweb.no/index.jsp?messageId=366567




© OB



4/12 2014 10:18 Helge Larsen/PI-redaktør 070363



Mere lakseguf:
11:45
Oslo (TDN Finans): Carnegie venter at stabile utsikter og sterk kontantstrøm vil gi generøse utbytter og økte multipler i oppdrett- og sjømatsektoren fremover.



Vi tror oppdrettere vil bli utbyttekonger i Norden, skriver Carnegie-analytiker Marius Gard i en oppdatering onsdag.



Han viser til at multiplene i sektoren fortsatt er ettsifret samtidig som de ligger rundt fem prosent lavere enn det historiske snittet.



Analytikeren viser til at aksjene med høyest utbytte er Marine Harvest, Salmar, Austevoll Seafood og Lerøy Seafood Group med en Yield på 7-10 prosent, og han mener utbyttefesten begynner allerede i februar.



Carnegies fortrukne aksjer i bransjen er Marine Harvest, Lerøy Seafood Group, Austevoll Seafood og Norway Royal Salmon. Meglerhuset nedgraderer sin anbefaling på Bakkafrost til hold og gjentar hold på Grieg Seafood og Salmar.



Meglerhuset høyner sitt lakseprisanslag for 2015 og 2016 til henholdsvis 42 kroner kiloen (41,5) og 43,5 kroner (43).



ØT, finans@tdn.no

TDN Finans, +47 22 00 11 55



4/12 2014 16:00 Helge Larsen/PI-redaktør 070366






12/1 2015 19:55 Helge Larsen/PI-redaktør 170910



Handelsbanken er bull på laks. Banken har aktuelt kun købsanbefalinger hele vejen rundt og opjusterer kursmålene i dag:


"Handelsbanken oppjusterer kursmålet på samtlige lakseselskap de dekker. Kursmålet til Marine Harvest oppjusteres til 127 kroner (120), Bakkafrost til 205 kroner (188), Grieg Seafood til 39 kroner (37), Lerøy Seafood til 350 kroner (340), Norway Royal Salmon til 81 kroner (62) og SalMar til 157 kroner (150)".

http://www.ilaks.no/handelsbanken-lofter-lakseaksjene/




13/1 2015 16:42 mollegade 170929



@Helge

Hvad er dit top-pick på lang sigt, Bakkefrost, Marine Harvest eller en helt tredje i Lakse-sektoren?

Tak for nogle gode indlæg!



13/1 2015 17:12 Helge Larsen/PI-redaktør 070931



Hej Mollegade,Svaret fremgår af tråden. Det er Bakkafrost og Marine Harvest. Bortset fra det, så er der flere andre spændende selskaber i sektoren.

Tak for dine pæne ord omkring mine indlæg. Dem blev jeg glad for at læse. :−)



13/1 2015 19:14 mollegade 070934



Ja, men det skal du vide. Jeg sætter stor pris på dine betragtninger både her, men ligeså i Millionærklubben, når du gæster den.
Keep up the good Work, som de siger på de britiske øer :)

mht. laksesektoren, så fiskede jeg (disclaimer: ordspil) lidt efter, hvilken af de to du var mest lun på? Jeg har kigget dem begge nærmere efter i sømmene, og de har det til fælles, at de begge er steget ganske betragteligt den seneste tid, men med stigende laksepriser kan der givetvis være mere at hente i begge, tænker jeg. Derudover lagde jeg mærke til, at Marine Harvest ligger med en P/E på ca.20, mens Bakkafrost blot har en P/E på ca. 9...det gør mig jo alligevel lidt lun på vores færøske venner :)



TRÅDOVERSIGT