Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Værdisætning


70548 kasperroed 19/12 2014 19:29
Oversigt

Hejsa alle sammen,

Jeg er ret ny i det her game, og jeg vil derfor gerne have lidt inputs fra jer, der er mere erfarne i branchen.

Mit spørgsmål er relateret til værdisætning af virksomheder. Der findes jo en del forskellige metoder til at gøre dette. Hvilken metode vil i mene er mest præcis og samtidig anvendelig for en (relativt) nybegynder? :)

Jeg har selv kigget på DCF, hvilket mange anbefaler. Jeg synes dog at den metode virker ret kompleks ift. mine evner på nuværende tidspunkt. Jeg ved dog ikke, om jeg overkomplicerer sagerne, og at det faktisk er ret simpelt, hvis man blot har en bedre forståelse for det?

Jeg kan fortælle, at jeg følger Warren Buffetts principper, og at jeg derfor er value-investor.

På forhånd tak! :)

Mvh.
Kasopr



20/12 2014 10:46 Occam 170559



DCF lyder som en DJØF-ide. En flot model, som fodres med stærkt tvivlsomme data. Hvordan kan man estimere alle fremtidige pengestrømme i en virksomhed? Findes der en krystalkugle, som i dag kan vise Novos, Maersks, Vestas', Danske Banks regnskaber for år 2020 og 2030?

En praktisk anvendelig model skal bygge på nogenlunde observerbare data. Værdisætning = aktuel performance +/- muligheder og trusler i fremtiden.

Aktuel performance tager udgangspunkt i PE og kan modificeres med kendte midlertidige indvirkninger.

Muligheder og trusler i fremtiden er en blandet vurdering af kvalitet af ledelse og kultur, kvalitet af produkter, kvalitet af image, konkurrence, makro osv.



20/12 2014 12:06 kasperroed 070560



Tak for svaret! Kender du til en analyse model/fremgangsmåde, der tager udgangspunkt i det du nævner?



20/12 2014 12:46 Occam 070561



Den bedste til at beskrive fremgangsmåden er stadig Graham. Bogen står øverst på denne liste: http://www.proinvestor.com/investering-bestsellers



20/12 2014 19:06 JAFFASIMON 070562



Enig med Occam omkring DCF og det at estimere fremtidige værdier. Som du selv skriver, så er der ingen grund til at overkomplicere tingene. Du kan eventuelt læse "What Works on Wall Street" - der er lige kommet en opdateret version.

De mest kendte værdiansættelses parametre er beskrevet her:
http://www.investopedia.com/articles/fundamental-analysis/09/five-must-have-metrics-value-investors.asp

Der er ikke en metode, som er den mest rigtige og præcise hele tiden. I nogle år kan P/E måske være bedst, mens de efterfølgende år er det P/B som er bedst. Det kunne derfor være en idé, at du bruger flere forskellige nøgletal til at vurdere værdiansættelsen.



20/12 2014 19:42 kasperroed 070563



Hey Jaffa. Tusind tak for svaret! :)

Det lyder som en god idé med nøgletal. Pt. kigger jeg på på P/E, ROIC, WACC og Net Margin samt udvikling for EBIT og Revenue. Synes du, jeg skal tilføje andre nøgletal? I så fald, hvilke? :)

Mvh.
Kasper



20/12 2014 21:55 JAFFASIMON 070564



Det kommer an på hvad du kigger efter. Men der er flere forskellige gode kombinationer af nøgletal derude - f.eks. Graham som Occam nævner, Greenblatt's Magic Formula og Piotroski. Få noget inspiration derfra <span><img src=" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Selv bruger jeg kun valuation metrics, og smider et momentum filter på for at sortere i det.



21/12 2014 14:17 mlama 170569



En anden god valuationmetode er enterprise multiple (også kaldet aquirer's multiple af nogle). Formlen er EV/EBIDTA, hvor EV = markedsværdi plus gæld minus cash, dvs. den sum en opkøber kunne tænkes at give for virksomheden divideret med driftsresultatet før renter, afskrivninger, nedskrivninger og skat (dvs. hvor mange gange du skal betale for dette). Alt under 5 betragtes normalt som billigt og kan være potentielle opkøbsmål, men det er dog brancheafhængigt, så sammenlign gerne med andre i branchen.

Mht. DCF. Uanset at det oftest er vanvittigt svært at forudsige fremtidige cash flows, og at det resultat du når frem til vil svinge voldsomt afhængigt af dine inputs i modellen, så er den alligevel værd at bruge, for den lærer dig den rigtige måde at tænke på valuation på. Man bliver kun ejer af en virksomhed fordi den kan skabe fremtidigt cash flow, og det cash flow skal naturligvis diskonteres i en eller anden grad, da værdien af 100 kroner her og nu er mere værd en 100 kroner om et år.



21/12 2014 15:13 kasperroed 070570



Hej mlama,

Tak dor svaret! Jeg må lige kigge på den metode du nævner.

Mht. DCF: Kender du en guider eller lign. der forklarer dette på en måde, så selv en relativt nybegynder kan forstå det? :)


Mvh. Kasper



21/12 2014 19:10 mlama 170573



Prøv Investopedia, http://www.investopedia.com/terms/d/dcf.asp
Og falder det ikke helt på plads så læs om det på 5-6 andre sites. Det plejer at være måden jeg får nye begreber ind under huden på. Tag dig ikke af, hvis der går lidt før det begynder at bundfælde sig.

Du kan også gå direkte til kongen inden for valuation (imo), Aswath Damodaran, en professor som har forelæst om emnet i næsten 30 år. Det er måske ikke lige nu du skal læse/høre ham - han snakker meget hurtigt og er overdrevent detaljeret til tider - men gem linket og vend tilbage når du føler du er begyndt at blive klædt bedre på. Tror jeg har linket til ham en gang før:

Der er en hel række af videoer med ham på youtube.



21/12 2014 21:32 JAFFASIMON 170576



alpha Architect har lavet en backtest af forskellige værdiansættelsesmetoder, hvor EV/EBITDA scorer højest over den valgte tidsperiode.

Hvis nogle af jer kender til en god screener, som dækker europæiske aktier, så er jeg lutter øre!



6/1 2015 10:24 TeamGarlic 070801



Har nævnt det før: OldSchoolValue har lavet en gennemgang af Piotroskis regler og fandt, at der var tre regler, som bidrog til det positive afkast. Se mere på http://www.oldschoolvalue.com/blog/investing-strategy/best-piotroski-screen-combination/

Kig også på hans screener: http://www.oldschoolvalue.com/stock-screener/piotroski-score-stock-screen.php



TRÅDOVERSIGT