Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Tvedes tanker tangerer investorbibel


72218 Helge Larsen/PI-redaktør 28/4 2015 06:49
Oversigt

Anmeldelse.

"Kriser, Krak og Kaviar"
Af Lars Tvede
Jylland-Postens Forlag, 345 sider

Hverken historien eller finanstroldmanden, økonom, ingeniør, serieiværksætter og forfatter Lars Tvede står stille. Derfor udkommer hans bestseller "Kriser, Krak og Kaviar - Hvorfor markeder er ustabile, og hvordan du kan forudsige opsving og nedture" fra 2002 nu i en ny og opdateret 2015-udgave på Jyllands-Postens Forlag.

Det er efterhånden et omfattende forfatterskab den grundigt researchende Lars Tvede har bag sig. Udover finans-, investering- og marketingbøger udgivet i over 50 oplag i 11 lande, så slog han i 2013 igennem over for et bredere publikum med bogen "Det Kreative Samfund" - en spændende, analyserende, historisk og perspektiverende gennemgang af hvorfor nogle kulturer og lande klarer sig bedre end andre og hvorfor nogle bukker under og uddør.

Den nye udgave af "Kriser, Krak og kaviar" er endnu bedre end den foregående og vil ligesom hans bestseller "Det Kreative Samfund" med stor sandsynlighed finde vej også til andre typer læsere, end de som købte den forrige. En relevant bog for alle der interesserer sig for sammenhængene mellem konjunkturer, samfund, økonomi, politik - ikke bare for dem med interesse for investering i finansielle instrumenter.

I bogen tager Lars Tvede os ubesværet på en underholdene og spændende rejse gennem økonomiens historie fra John Law som indførte papirpengene i 1700-tallet efterfulgt af en omfattende præsentation af de mest centrale teorier om de økonomiske konjunkturer .

Lars Tvede fortæller i et levende og letforståeligt sprog fyldt med anekdoter. - ikke kun om teorierne om udsvingene i økonomien, men også udførligt om ophavsmændene bag den historisk fortløbende formulerede forståelse og afdækning af problematikkerne, som er bag teorierne.

Han serverer en imponerende liste på et sølvfad: lige fra den første økonom i verden Richard Cantillon over Adam Smith, Francoir Quesnay, Henry Thorton, Jean Baptiste Say, David Richardo, John Stuart Mill, Nicolas Biddle Karl Marx, Charles Babbage, Leon Walras og Vilfredo Pareto, Clement Juglar, Simon Newcomb, Alfred Marshal, Knut Wicksell, Gustav Cassel, Irving Fisher, Roger Ward Babson, John Maynard Keynes, Felix Somary, Joseph Schumpeter, Milton Friedman m.fl.

Efter gennemgangen af de mange delvis overlappede og delvis modstridende teorier om årsagerne til økonomisk ustabilitet følger flere kapitler om pengepolitik med en række beskrivelser af analyse- og forklaringsmodeller på påvirkningen af markederne og konjunkturerne.

Det er svært stof, men i Lars Tvedes pædagogiske udlægning tabes man som læser ikke på gulvet. Heller ikke i hans hans opsamlende kapitler "Sagen i en nøddeskal" og "Fire spørgsmål" under hovedoverskriften "Konjunkturteoriens kerne" , hvor Lars Tvedes brug af Albert Einsteins citat "Alt bør gøres så simpelt som muligt, men ikke simplere" er meget rammende for hans egen elegante og letlæste skrivestil. Således også her i 2015 udgaven af "Kriser, Krak og Kaviar".

I kapitlet "Sagen i en nøddeskal" leverer Lars Tvede en meget informativ beskrivelse af de dynamiske - og sjældent kontrollerbare - fænomener, som driver konjunkturerne og som de fleste økonomer er enige om:

"De fleste har vel prøvet at slå på en ketchupflaske, hvor der ikke rigtigt kommer noget ud? Derfor slår man hårdere og hårdere, og pludselig kommer der alt for meget. Det kaldes populært "ketchupeffekten", og den kommer altså af, at man overstimulerer, fordi effekten af ens handlinger kommer med en forsinkelse. Det samme sker, når teenagere får for meget at drikke.
Sagt med andre ord sker det, fordi visse ting tager tid. Der kan f.eks. gå særdeles lang tid, fra nogen har besluttet at bygge en ejendom, til de først har planen, derefter byggetilladelsen og finansieringen og slutteligt selve bygningen. En væsentlig årsag til konjunkturcyklusser er der for denne.....Folk planlægger ud fra den nutidige situation, men når deres planer realiseres, er situationen ændret, blandt andet fordi andre planlagde det samme".

Næstsidste del af bogen beskriver konjunkturer og investeringer. Her lægger Lars Tvede ud med den største cyklus af alle: Ejendomscyklussen som var hovedårsagen til krisen i 2008-2014. Hans konklusion omkring ejendomsmarkedernes volatilitet er klar:

"....alle, der selv i mindste grad beskæftiger sig med investeringer, ledelse af konjunkturfølsomme virksomheder, national økonomisk politik, bankvæsen og centralbankledelse, bør investere noget af deres tid på at forstå og følge, hvad der foregår på ejendomsmarkederne, for de kan skabe og ødelægge formuer, styre landes økonomier og skabe basis for kriser, krak og kaviar som intet andet".

Efter denne alvorlige påmindelse om ejendomsmarkederne betydning i konjunktursammenhæng gennemgås cyklusmønstre for kunst, antikviteter, smykker, samleobjekter, ædelmetaller, diamanter, obligationer, aktier, hedgefonde, kapitalfonde og råvarer og valuta. Kapitler som bør være pligtlæsning og pejlemærker for alle private investorer, som i disse år på egen hånd begiver sig ud på investeringsmarkedernes vilde vover.

I bogens sidste del løfter Lars Tvede konjunkturanalyse op i større sammenhæng. Her i relation til lands ledelse og centralbanker. Her beskrives også investeringsstrategier i relation til konjunkturcyklusser.

To af af bogens afsluttende, gode råd til investorer er:

"Man kan ikke handle på nyheder. Selvfølgelig skal man holde sig orienteret, men at følge nyheder i realtid bringer intet. Det er generelt langt bedre at fokusere på det økonomiske helhedsbillede og så herud fra gætte på, hvilke typer nyheder der vil komme i de kommende måneder. Hvis nyheder generelt kommer som en overraskelse, er man ikke godt nok forberedt".

"Det gode tidspunkt at købe på er ikke, når økonomien er god. Det er det, når den er forfærdelig dårlig, men hvor man man ud fra en nøgtern konjunkturvurdering tror, at den nok ikke bliver meget dårligere".

Lars Tvede har med sin 2015 udgave af "Kriser, Krak og Kaviar" begået endnu en fremragende bog. Den varmeste anbefaling med herfra.

Helge Larsen
Redaktør ProInvestor.com



28/4 2015 10:27 Henrik Munthe-Brun 472219



Man kan se et interview i Deadline med Lars Tvede omkring hans nye bog ca. 14 minuter inde i udsendelsen.

https://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-2015-04-26#!/



28/4 2015 11:11 Spekulant.dk 272220



Glimrende interview, med lidt held lander der desuden en lille times portræt af Lars Tvede i den kommende udgave af "Millionærklubben" på TV 2 News - forrige særudgave som blev sendt i påsken var med Tom Hougaard - http://play.tv2.dk/programmer/magasiner/serier/millionaerklubben/et-liv-som-spekulant-97404/



28/4 2015 11:26 Helge Larsen/PI-redaktør 072221



Det gør der så vidt jeg er orienteret.



29/4 2015 11:37 Henrik Skov Kejser 272223



og hvis man har mere energi tilbage - så anbefales "Det kreative Samfund" af samme forfatter... Hvordan Vesten vandt - og hvorfor vi skal passe på ikke at tabe det hele på gulvet...



29/4 2015 11:56 Spekulant.dk 272225



Selvom det ikke er en decideret investeringsbog er "Det kreative samfund" ubetinget også min Tvede-favorit - håber Lars Tvede får succes med den uden for Danmark, den blev for nylig udgivet på engelsk.



TRÅDOVERSIGT