Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

REC Silicon


74314 ARM 18/2 2016 12:39
Oversigt

Mogens Vad kom med nogle meget overfladiske kommentarer om REC Silicon i millionærklubben denne morgen. Selskabet fortjener en mere nuanceret behandling:

Teknologi: REC benytter FBR teknologi som er overlegen i forhold til den mest udbredte Siemens teknologi fordi FBR kræver op til 70% mindre energi.

Det betyder at REC kan producere polysilicon til en cash cost på 10 USD/kg som er 4-5 USD lavere end det helt store flertal af producenter.

Som eksempel på værdien af teknologien skal nævnes at REC bliver ejer af 49% af en ny polysilicon fabrik i kina som starter produktion i 2017 med en kapasitet på 20.000 MT/år og med Cash cost på ultra lave 8 USD/kg. REC har modtaget 184 MUSD fra den kinesiske partner for at stille teknologi og know-how til rådighed.

Dette kinesiske JV bliver en guldgrube for REC fordi de vil kunne konkurrere bukserne af de øvrige kinesiske producenter og stadig tjene attraktive marginer.

Marked: Kina fremstiller 80% af verdens produktion af solpaneler og konsumerer derfor også ca. 80% af verdens forbrug af polysilicon. Dette forbrug dækkes delvist af kinesisk produktion og delvist gennem køb i verdensmarkedet.

REC bestod tidligere af REC sil og REC sol hvor sidstnævnte fabrikerede solpaneler i en fabrik i Singapore baseret overvejende på polysilicon fra REC silicon. Norske finansakrobater med den kontroversielle Spetalen i spidsen så muligheden for at tjene en god skilling på at sælge REC sol delen.

Da salget af Singapore fabrikken var en realitet var REC henvist til at sælge sin produktion i det åbne marked, hovedsageligt til kina. Reaktionen blev at for at beskytte de svage kinesiske poly fabrikker har Kina indført en straffetold på 57% på polysilicon som importeres fra USA hvor REC har sine fabrikker.

Resultatet er at REC pludselig skal stille om til at sælge hele sin produktion i verden udenfor kina som køber 20% af verdens forbrug af polysilicon. Det er ikke noget man bare gør fra den ene dag til den anden. Det kræver en proces hvor REC kvalificerer sig som leverandør. Det tager tid men de har nu kvalificeret sig overfor et antal kunder og flere kommer til i nær fremtid.

Som konsekvens af problemerne med salget har REC opbygget et lager af polysilicon på 6000 MT. Det er for meget og man har derfor standset fabrikationen af Polysilicon ved Moses Lake i USA indtil juni måned d.å. Ingen medarbejdere bliver afskediget. Mon foretager vedligeholdelse som betyder at Moses Lake vil kunne fabrikere uden stop i op til 3 år når de går i gang igen.

Målsætningen er at nedbringe varelageret til 3000 MT. Herved frigøres betydelig likviditet og selskabet meddeler at det vil være problemløst at betale efterhånden som nogle lån forfalder i løbet af 2016.

Aktiekurs: Meddelelsen i uge 6 om at man midlertidig standser produktionen ved Moses Lake medførte at aktiekursen styrtdykkede til en bund lige under 0,80 NOK. Det betyder at markedet priser REC til mindre end 25% af bogførte værdier. Årsagerne er dels de lave priser som p.t. betales for polysilicon og dels at visse analytikere og dele af markedet frygter at REC kan få problemer med at betale obligationslån som forfalder i 2018. I 2017 forfalder i prinsippet betaling af 164 MUSD til JV'et i Kina men selskabet oplyser at man har forhandlet med partneren og aftalt at REC kan udsætte betalingen hvis likviditeten gør dette ønskeligt. Den brutale virkelighed er at kineserne erkender at de er totalt afhængige af REC for at maksimere værdien af den nye fabrik

Vurdering: Investor må forholde sig til en række fremtidige faktorer som kan få stor indflydelse på aktiekursen. F.eks. må man tage stilling til hvordan markedet vil vurdere værdien af 49% af det kinesiske JV når dette er kommet i produktion. Et andet spørgsmål er om straffetolden vil fortsætte i længere tid eller om det er korrekt som flere hævder at forholdene har ændret sig således at kineserne kan se klare fordele ved at normalisere forholdet til USA. Flere analyser peger på at der vil blive stærk vækst i efterspørgslen after solenergi og at det leder til utilstrækkelig polysilicon kapasitet med stigende priser til følge. Der er tegn i markedet på pænt stigende priser nu - muligvis som resultat af den midlertidige nedlæggelse af produktionen ved Moses Lake. Og endelig må investor vurdere om man tror at REC vil kunne rullere de trods relativt beskedne obligationslån som forfalder i 2018 på fornuftige vilkår.18/2 2016 14:38 ARM 374316Oslo (TDN Finans): Sunedison har besluttet å selge selskapets wafer-silisiumfabrikk i Kuching, Malaysia, og å stenge silisiumfabrikken i Pasadena, Texas.

I tillegg vil selskapet fokusere driften i Portland, Oregon, mot et kostnadseffektivt demonstrasjonssenter, ifølge en melding fra selskapet torsdag.

Nedstengingen av fabrikken kommer delvis som følge av at Kina har innført en toll på 53,6 prosent på Sunedisons silisium, opplyses det.

Sunedison har inngått en endelig avtale om å selge waferfabrikken i Kuching til kinesiske Longi Silicon Materials Corporation, opplyses det:"

For kort tid siden lukkede et Siemens anlæg i Merano, Italien.29/2 2016 13:45 ARM 174368


21/3 2016 10:32 ARM 07445310.02.16 sluttede aktien på 0,80NOK. Lige nu handles på 1,53 NOK og stigende.

Forklaringen på den respektable kursstigning er primært short inddækning, stigende priser på polysilicon, forudsigelser om mangel på samme i H2 2016, udtalelser fra styreformanden om at nedbringelse af lagrene forløber tilfredsstillende og at han forventer at fabrikken i Moses Lake vil blive genstartet i juni som planlagt.

Jeg forventer fortsat stigende kurser.

P.s. Bloomberg rapporterer at Si priserne faldt i sidste uge. Bloomberg har vist sig totalt upålidelige.

Onsdag kommer ny retvisende info fra PVinsights.27/4 2016 12:52 ARM 074616Oslo (TDN Finans): Silisiumprisen i spotmarkedet var opp 6,48 prosent til 16,110 dollar pr kilo den seneste uken, melder analysehuset PV Insights i sin ukentlige prisoppdatering onsdag.
Spotprisen for tier 2-gradert silisium var opp 4,17 prosent til 13,000 dollar pr kilo.
Solpanelprisen var ned 0,76 prosent til 0,525 dollar pr watt, mens solcelleprisen var ned 0,68 prosent til 0,294 dollar pr watt.
Prisen på 156 mm-multiwafere var ned 0,23 prosent til 0,851 dollar pr watt.
JER, finans@tdn.no
TDN Finans, +47 22 00 11 55

REC rapporterer Q1 på tirsdag 3. maj. Man kan forvente bekræftelse af at de har haft suksess med at reducere varelageret som planlagt, at der er tegnet aftaler med flere store købere af Polysilicon og at fabrikken i Moses Lake ganske snart bliver startet igen. Det er tydeligt nu at der bliver mangel på polysilicon - priserne skal op og REC bliver igen en pengemaskine.

Aktiekursen lige nu 1,802 NOKTRÅDOVERSIGT