Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

en mentor? og en god bog?


75018 dr.houshy 4/8 2016 10:34
Oversigt

Hej allesammen

jeg vil gerne i gang med aktier men har ingen erfaring og er ikke uddannet for noget indenfor business/økonomi - så alt er nyt, fra konceptet til jargonen. Jeg har for nyligt lært om hvad stop-loss er, forskellen på aktier og obligationer, bear vs. bull market, forskellen på "common" og "preferred stock" osv. Jeg vil gerne gå ind på nordnet.dk og købe aktier for ca. 20.000 kr - og det er noget der bare skal købes, og så blive liggende i 5-10 år, dvs. uden at jeg "piller" yderligere ved dem. Jeg tænker at investere i nogle gode, solide aktier, f.eks novo nordisk. Jeg har tre spørgsmål: 1 - er det ok at investere så forholdsvis lidt med tanke på at det skal blive liggende i lang tid? Når det er så forholdsvis lidt, kan man så godt bare investere i et firma, eller skal man stadigvæk sprede sine investeringer lidt ud? 2- kan man gå helt galt i byen hvis man køber aktier i de store, solide, velrenommerede firmaer? og 3: hvordan er det med udenlandske aktier, f.eks hvis jeg vil købe aktier i coca cola eller Apple? Jeg kan læse mig til at der er anderledes skatteregler når man skal have udbetalt pengene men er der ellers noget jeg skal være opmærksom på?

Jeg håber I vil tage jer tid til at hjælpe. På forhånd tak!


Hov - og jeg kan se overskriften er forkert - kan ikke finde ud af hvordan jeg ændrer den så bær over med den.



4/8 2016 14:37 Martin727 275019



Hej.

1) 20-30 tusind er en ok sum at placere i 2-3 selskaber.
2) Der er ingen garantier for at de selskab ikke går ned, eller deres produkt bliver overflødigt, Men chancen er selvfølgelig ikke den samme, som på små selskaber.
3) Hold dig til skandinaviske selskaber, når du vil investere ca. 7 tusind i hver virksomhed. Ellers går en alt for stor del til kurtage.



4/8 2016 19:22 dr.houshy 175023



mange tak for svar - så dvs. det er smartere at investere i 2-3 selskaber, frem for et enkelt, med den sum penge?



4/8 2016 18:06 XJK 475021



Hvis jeg var i dine sko, ville jeg ikke købe en eneste aktie nu, men skrabe kontanter sammen og vente på næste store korrektion. Ventetiden ville jeg bruge på at udarbejde en bruttoliste af interessante firmaer og pløje al tilgængelig viden om de firmaer igennem (regnskaber, analyser, nyheder).

Selvom pengene sikkert brænder i lommen, og det er fristende at købe nu og 'være med' i markedet, så er det væsentlig sjovere at købe efter en korrektion end før :)



4/8 2016 19:21 dr.houshy 175022



hej og mange tak for svar.
Jeg sagde jo jeg ikke var så ferm til det her, og jeg beklager det måske dumme spørgsmål - men hvad er en korrektion? Og hvorfor ville du vente? Fordi aktierne er meget billigere der?




4/8 2016 19:27 dr.houshy 275024



og lige et andet spørgsmål: hvordan pløjer man informationer om firmaer igennem - på deres hjemmesider? og hvis man som mig ikke har meget erfaring i økonomi og handel, får man så noget ud af at kigge på sådanne regnskaber og analyser? jeg ville ikke ane hvad jeg skulle se efter... Derudover ville jeg hellere ikke vide hvilke firmaer jeg skulle se på, fraset de helt store....

du kan nok godt fornemme hvilket niveau jeg starter på...



4/8 2016 21:22 XJK 475025



Fraset at markeder også kan korrigere opad, så menes med korrektion typisk et fald på min. 10% inden for relativ kort tid. Og ja - så kan man jo købe aktierne billigere.

Vedr. informationer om firmaerne, så er regnskaber som regel tilgængelige online på firmaernes hjemmesider. Og et sted at starte kunne være at finde ud af, hvad de forskellige nøgletal og oplysninger i regnskaberne betyder.

Men det er slet ikke sikkert at gennemgang af virksomheders nøgletal er lykken for dig og dine investeringer. Der er andre tilgange til investering, hvor man lægger mindre vægt på virksomhedernes fundamentaler, og i stedet fokuserer mere på trends i kursudviklingen, bølgeteori, price action og meget andet.

Du kunne evt. slå et slag forbi

http://www.proinvestor.com/investerings-boger

hvor du finder en masse links til bøger om investering. Hvis du søger lidt på nettet, kan du muligvis finde nogle af dem i gratis versioner, eller du kan måske låne nogle af dem på biblioteket, så du slipper for at bruge alle pengene på bøger.



5/8 2016 15:20 manielsen 275031



Jeg synes du skal vælge et par fornuftige aktier ved at kigge på:
1. Tror du virksomhedens produkter/tjenester er ligeså (eller mere) aktuelle om 10 år som nu?
2. har virksomheden voksende omsætning og overskud år for år flere år tilbage, jo længere jo bedre.

Hvis du kan svare ja til begge punkter så er der god sandsynlighed for at aktien om 10 år er meget mere værd end i dag. Der er så mange dygtige mennesker der pløjer regnskaber og analyserer, som amatør investor får man ikke meget ud af at efterligne dem.



6/8 2016 19:56 MrEbbe 475045



Regnskaber kan vi alle få noget ud af, og i takt med at man læser flere og flere så stiger udbyttet af indsatsen, men det er svært i starten, og man vil skulle google en del ord eller spørge folk der har styr på det for at få det uddybet.
Jeg vil anbefale at læse ledelsens beretning, der bliver skrevet meget om det de forventer, og om året der er gået. Så vil jeg anbefale at man forholder sig til det de skriver, holder det stik, for hvis det gør det så vidner det om ledelsens evne til at se fremad, og dermed planlægge eksekvere korrekt. Du kan også bruge det til at gå tilbage og så se om det de skrev for regnskabsåret 14, som udkom marts 2015, og så holde det op imod hvad de skrev om regnskabsåret 15 som udkom her i 16 har holdt stik. Har de evnet at overkomme de udfordinger de har skrevet om, og hvis ikke hvorfor har de så ikke det. Dermed kan du jo forholde dig lidt til hvad du mener om ledelsen, det er trods alt dem der styrer virksomheden, og dermed din ejerandel af den.
Regnskabstallene her ville jeg som begynder nok kigge på har de vækst på omsætningen, og vækst i overskuddet. Er det tilfælde, og de fortsat vækster, så vil din investering helt sikkert også blive mere værd. Dit næste skridt vil så være at fokusere på følgende regnskabstermer og få en forståelse for dem; EBIT, EBITDA, Cashflow.
Jeg bruger derudover en del tid på hver gang mine store investeringer kommer med regnskab at læse de kommentarer der kommer fra analytikere, altså bankansatte med økonomisk uddannelse som følger virksomheder og giver anbefalinger til bankens kunder, hvad siger de. Derudover stiller journalisterne også spørgsmål til ledelsen, som så bliver til nogle fine artikler som bestemt er værd at læse.
Hvis du feks. går ind på www.finans.dk så kan du søge der på Novo Nordisk og så kommer der alle de artikler de har publiceret om Novo, eller udefrakommende faktorer som de mener har indflydelse på Novo. Dette er en ret god funktion på deres site.
Og med den portion penge du har nu, så vil jeg også anbefale 2-3 virksomheder, og skandinaviske, for ellers drukner du i handelsomkosninger for at handle i US feks. Det er sindsygt dyrt ift. danske og skandinaviske virksomheder. Så synes jeg desuden som du selv er inde på, at de skal være solide. Gerne med nogle storaktionærer i ryggen som dermed har et langsigtet perspektiv, storaktionærer er ifølge loven når de sidder på mere end 5%, og hvis den øges skal de offentligøre det for hver 5% deres ejerandel stiger med, indtil de når over 60%(mener jeg, kan ikke lige huske det på stående fod, men det kan du selv google). Det skal de ligeledes offentligører i deres årsrapporter, hvem der de har af storaktionærer og hvor store procenter de sidder på, og her skal der skelnes ml. aktiekapital, og stemmeprocenter. Stemmeprocenter har en del at sige hvis noget skal stemmes hjem på generalforsamlingen, Mærsk og Carlsberg er to selskaber hvor dette kommer i spil i kraft af at de har A-aktier og B-Aktier, hvor A-Aktierne har væsentlig flere stemmer.
Derudover ville jeg nok skele lidt til udbytte, og om dette er stigende, udbytte er virksomhedens overskud som de ikke har behov for i virksomhederne, dette bliver så sendt videre til ejerne. Udbyttet bliver foreslået af ledelsen og så kommer det til afstemming på årets generalforsamling, hvis det så bliver stemt hjem så kommer udbyttet typisk i april, og dagen efter generalforsamlingen falder aktien typisk det der bliver udbetalt som udbytte. Det skyldes at dagen efter en generalforsamling frafalder rettigheden til udbytte.

Nu håber jeg ikke at jeg har set dig af i mit lange indlæg.
God fornøjelse med det!



6/8 2016 21:05 dr.houshy 275046



Nej du har bestemt ikke sat mig af - men jeg kan se ser er en del research der skal laves. Og en masse jeg skal lære. Er det dumt - med så lille et beløb - at gå via en investor forening?



7/8 2016 11:13 MrEbbe 475049



Det tror jeg er meget et temperaments spørgsmål. Jeg bruger personligt kun investereringsforeninger til fjerne markeder som jeg ikke følger, simpelthen for at få spredt min risiko. Derudover har jeg et mindre beløb i nogle der har med forskellige typer af obligationer, men det er meget lidt. Igen et spørgsmål om at sprede risiko, og erkende at her er nogle der er bedre end mig.

Jeg vil nok købe aktier direkte, du får ikke samme risiko spredning, men du slipper for at betale gebyrer til investeringsforeningen, de synes nemlig at de skal have penge uanset hvordan det går. Det vil sige at selv hvis de giver negativt afkast på et år, så skal du stadig betale et gebyr til dem. Formuepleje, er umiddelbart den eneste investeringsforening jeg kan komme i tanke om, hvor de kun skal have penge når de genere et afkast.

Ja, der er en del research, men kast dig ud i det. Man lærer mest her i livet ved at bevæge sig ud på ukendt terræn, livet leves forlæns men læres baglæns. Husk det. De erfaringer du vil gøre dig kan du jo altid bruge til din næste investering. Jeg tror vi sidder en del herinde der har tabt rigtig mange penge, men ligeledes har tjent godt på det. Tag nu Helge Larsen, han anerkende jo også at han har tabt rigtig mange penge, men at han nu har lært at tjene penge.

Det er jo også et spørgsmål om at lære sig selv at kende og hvordan reagere man når der er turbulens på markedet, for det kommer der i tide og utide.

Den research du laver vil være godt givet ud, og du kan jo evt. sige at du vælger 6 firmaer der producere noget som der altid vil være behov for, læs om dem, og så beslut dig. Og tag gerne nogle med nogle store fonde i ryggen som sikrer sig det langsigtet perspektiv som jeg skrev i det tidligere indlæg. Så kan du følge dem, og lære hvordan du selv reagere på op og nedture. Jeg tror det er den eneste vej frem, for man kan prøve nok så meget via aktiespil og andre måder hvor mange ikke selv har penge i spil, men man reagere anderledes ligeså snart man selv har hænderne på kogepladen.

Så kan du bruge udbyttet til at geninvestere, hvor man køber flere aktier i samme selskab som udbyttet kom fra, eller købe en ny aktie. Jeg køber som regel nye aktier for mine udbytter, således at jeg får flere aktier, og selskaber ikke kommer til at fylde for meget i min portefølje, igen risikospredning. Det redder mig ikke fra turbulens, men det gør jeg føler mig bedre tilpas, og kan sove om natten. Til gengæld så sikrer det mig en bedre spredning imod sektorer. Sektorer er når man skeler til hvordan ens portefølje ser ud ift. sektorer ens selskaber befinder sig i.

Nå, så blev det vidst til endnu et langt indslag som om mine tanker, håber det kan bruges. Der er ingen dumme spørgsmål, der er dumt ikke at spørge om noget man ikke forstår.



7/8 2016 12:38 dr.houshy 175050



Hej igen - mange, mange tak for dine udførlige svar. Det er en stor hjælp at læse og det giver mig meget stof til eftertanke.

Jeg håber det er ok jeg bruger dig til at stille lidt flere spørgsmål, da dine svar klinger meget rigtigt med mig og jeg godt kan lide den måde du tænker - og forklarer - på :)

Der er især to ting der bekymrer mig: jeg er uddannet indenfor noget helt, helt andet end handel og økonomi (jeg er læge) - og ved derfor meget, meget lidt om det her emne. Som du også selv skriver, er det meget lidt jeg vil kunne få ud af at læse en firmas årsberetning f.eks - og en hel del ord jeg er nødt til at slå op på Google. Mit spørgsmål er så - med meget begrænset viden om national og global økonomi og meget lidt forståelse for hvordan tingene hænger sammen - kan man så regne med at man kan lave nogle fornuftige investeringer? Selvfølgelig efter en del research men det er vel ikke alt jeg kan lære at forstå via google...? Det er primært derfor jeg hælder til investeringsforeninger - fordi jeg simpelthen føler jeg er ude et sted hvor jeg ikke kan bunde og tænker, at der er folk (ekpserter) indenfor emnet som ved langt mere end jeg gør og derfor med høj sandsynlighed kan træffe bedre beslutninger. Derudover er jeg hellere ikke sikker på at jeg har tid og energi til at sidde og følge med i forskellige firmaer og lave så grundig research som du foreslår - i hvert fald ikke løbende. Kan nok gøre det til at starte med, men jeg ved ikke om jeg kan vedligeholde det...Selv om jeg begynder at synes det er mere og mere spændende. Men igen hvorfor jeg overvejer investeringsforeninger, hvor de laver research og løbende holder øje med ens investeringer for en, hvor man ikke behøver at gøre helt så meget.

Er udkastet generelt bedre hvis man gør det selv fordi man ikke betaler gebyrer til investeringsforeninger? Eller er det afhængigt af mange andre faktorer?

En anden ting: er det en god idé evt. at booke et møde med investeringsafdelingen i min bank (Danske Bank) og høre hvad de synes og hvad de kan tilbyde? Jeg ved at Danske Invest har fået gode anmeldelser på Shareholders.dk. F.eks med to børn kan det være de har en god idé til en børneopsparing - jeg har hørt at udkastet fra sådan en er skattefrit. Ved dog ikke om man kan få udbetalt udkastet før børnene er fyldt 18 eller om pengene er låst eller evt. kun kan benyttes til geninvestering. Men hvorom alting er - er det evt. et godt sted at starte? Uden at man behøver at benytte dem til videre investeringer, men bare til at høre hvad de tænker og hvad deres forslag er? Eller er det bedst bare at gøre det hele selv. Jeg har i hvert fald fået oprettet en konto hos Nordnet - så første skridt til at gøre det selv er taget :) Men jeg mangler stadigvæk modet og er ikke helt afklaret endnu ift. at tage springet og investere i de første aktier...



8/8 2016 12:50 manielsen 175054



Et alternativ er en billig indexfond. Du kan sætte alle pengene i t.ex. Nordnet Superfonden Danmark, som er en indexfond som følger C20 Cap. Den er helt gratis (hvad jjeg kan se) og du får ikke årligt udbytte, hvilket vil være en fordel for dig, eftersom udbyttet i modsat fald ville blive små beløb som du ikke på fornuftig vis vil kunne investere i aktier (det meste vil gå til kourtage). De aller fleste kan ikke slå index, så det er noget du i hvert fald kan overveje.



5/8 2016 08:37 Occam 375028



Jeg er lidt uenig i XJKs strategi. Vi kan ikke være sikre på, at aktierne bliver billigere, end de er nu. Der skal nok komme korrektioner på 10% og 20%, men måske først efter at aktierne er steget 30%.

Lige nu har aktierne kørt vandret i halvandet år. Der har været 2-3 tilløb til større fald; men de er allesammen endt med, at kurserne har rettet sig igen. Min forklaring er, at den stærkeste kraft i markedet i øjeblikket er nulrenten. Den holder hånden under index. For hvordan skal pensionskasser ellers tjene til deres honorar?

Hvis jeg var dig, ville jeg placere halvdelen af beløbet i guldrandede danske aktier, f.eks. Novo og Mærsk. Og hvis der så kommer et dyk på 20%, vil jeg bruge resten af beløbet til at købe flere guldrandede aktier, mens de er på tilbud.



5/8 2016 13:59 dr.houshy 275029



mange tak for svar - det lyder ikke som en helt dum idé at dele det op på den måde du beskriver. Men hvis man skal vente på næste store korrektion, kan der vel i teorien gå lang tid - eller kommer der korrektioner med jævne mellemrum?

Beklager (igen) det dumme spørgsmål - med hvordan er nulrenten med til at holde hånden under index? og hvad har det med pensionskasserne at gøre? jeg har prøvet at slå det op inden jeg spørger men er ikke blevet klogere...



5/8 2016 14:31 Occam 475030



Det koster 0,5%-1,5% af den investerede kapital at drive en pensionskasse eller en investeringsfond: Husleje, løn, reklame, kurtage ...

Hidtil har pensionskasserne især købt obligationer for pengene. Det har givet et renteafkast på f.eks. 4%. Herfra er gået f.eks. 1% til administration. Ved årets afslutning har man fortalt pensionisterne: "Vi har passet meget godt på jeres penge. Og vi har endda skaffet jer et afkast på 3%." Mange pensionister følger ikke rigtig med i kurser og den slags, det har de jo pensionskassen til. Så pensionisterne har været glade.

MEN ved 0-rente og fortsat sikker investering ville budskabet måske lyde: "Vi har passet meget godt på dine penge. Af de 100.000 kr, du betroet os, er der nu 99.000 kr tilbage." - Det vil selv de mest godtroende pensionister jo ikke være med til i længden.

Så derfor er der for tiden enorme formuer, som SKAL placeres i andre aktiver, og især i aktier.



5/8 2016 18:59 XJK 375033



Enig i at det er svært at spå om, hvornår (og om) næste korrektion indtræffer, og hvis man kan få 30% gevinst inden, er det da også værd at tage med :)

Men med ca. 20.000 til investering kommer minimumskurtage og depotgebyrer jo hurtigt til at gøre indhug i gevinsten, hvis han skal sprede sig på et par aktier og kun købe for ca. 10.000 nu. Så hellere vente på et ordentlig ryk nedad og gå ind i aktierne, når markedet vender opad igen.

Afhængigt af, hvordan Novo arter sig de kommende handelsdage, kan det jo være at udsalget af Novo-aktier bliver startskuddet til trådstarters investering.



5/8 2016 19:34 dr.houshy 275034



Præcis hvad jeg også tænkte - altså det med Novo :−)
Men hvad er depotgebyrer nu for noget??



5/8 2016 20:40 XJK 175037



Depotgebyrer er bankens gebyr for, at du har et depot hos dem. De har nogle udgifter til administration, strøm og husleje, der skal dækkes ind.



5/8 2016 19:37 dr.houshy 175036



Og forresten så er "han" altså en "hun" i det her tilfælde ;−) måske forklarer det også den manglende viden på området...



TRÅDOVERSIGT