Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

      

Solenergi er en fremtidig vinder


75063 philipgunst 11/8 2016 17:18
8
Oversigt

Solenergi er efterhånden en energikilde der har været kendt i mange år. Den betegnes af mange som en førende energikilde i fremtiden.

Solceller er blevet meget billigere og kvaliteten er blevet markant bedre end tidligere. Det har betydet at solenergien er på hastig vej fremad og er ligefrem blevet en konkurrent til vindenergi. Der er estimater som anslår, at minimum 25% af det globale energiforbrug i 2040 vil blive dækket af solenergi.

Teknologien på batterier har også udviklet sig over de seneste år, og siden at iværksætteren bag Tesla, Elon Musk, har vist sig i branchen, har industrien blot fået endnu mere opmærksomhed.

Selvom sektoren er spændende og kan blive en vinder på sigt, så er det langtfra alle virksomheder der beskæftiger sig med solenergi der lykkes - det kan aktionærerne i det fornyligt konkursramte SunEdison i høj grad tale med om. Når man kigger på udviklingen for sektoren i 2016 er det da også røde tal der pryder.

Her er en lille inspirationsliste på nogle umiddelbart oplagte buy and hold selskaber i sektoren:


Scatec Solar (SSO)

Mcap: 3,4 milliarder NOK
Kurs: 36
Handelsplads: Millenium OSE (Oslo)

Scatec Solar er én af de meget få aktører i branchen man finder i Norden. Det til trods, er den norske virksomhed rigtig interessant. Dels fordi at de allerede nu har en solid omsætning hvert kvartal grundet igangværende projekter, et højt EBITDA og samtidig udbetaler fast udbytte (senest 0,66 NOK per aktie). Virksomheden har en interessant pipeline og målsætningen om 1400-1600 MW i slutningen af 2018 mod 500-550 for 2016 vidner om høje ambitioner og forhåbentlig effektiv eksekvering. Det seneste projekt i Jordan forløber efter planen og er endnu en spændende tilgang i en bred vifte af parker verden over.

http://www.scatecsolar.com/InvestorFirst Solar (NASDAQ:FLSR)

Mcap: 4,24 Milliarder $
Kurs: $41
Handelsplads: NASDAQ

Når man tager et kig på aktiekursen, er man måske som investor ikke just imponeret. Aktien er faldet fra $74 i midten af marts i 2016, til nuværende kurs $41 på baggrund af et svagere regnskab end ventet senest, men det til trods må man beundre fremgangsmetoden i First Solar. Mens mange andre aktører i branchen har haft et øget fokus på deres produkt pipeline og øge markedsværdien af selskabet, som har knækket halsen på mange af aktørerne i branchen (Se bare SunEdison), så har First Solar hele tiden haft bundlinjen i fokus. Man har da også leveret solide overskud på bundlinjen de sidste par kvartaler, hvor at Q2 2016 dog skuffede fælt med tilbagegang fra 170 mio dollars i Q1 til 13,4 mio dollars i Q2 og et fald i salgstallene på 23%. Offentligt er forventningerne til First Solar dog store og mange analytikere har køb på aktien. (https://finance.yahoo.com/quote/FSLR/analysts?ltr=1). First Solar betaler dog ikke udbytte på nuværende tidspunkt. Med ledende marginer i branchen er First Solar dog et must til den langsigtede portefølje.

http://www.firstsolar.comJinkoSolar Holding Co., Ltd (JKS)

Mcap: 591 mio $
Kurs: 18
Handelsplads: NYSE

JinkosSolar udbyder både moduler, celler og skiver og er dermed en komplet udbyder i branchen. Ligesom de resterende solenergi selskaber, har JinkoSolar heller ikke imponeret gennem 2016, og med et fald fra toppen omkring $28 i slutningen af december til nuværende kurs $18,8, så der er masser af potentiale at tage af. På nuværende tidspunkt har man en markedsværdi på 591 millioner dollars, og udbetaler ikke udbytte, men udviklingen i selskabet har været rivende. I 2015 tredoblede man bundlinjen og omsætningen steg med 41%. Man beskæftiger sig primært på det kinesiske marked i Jiangxi og Zheijiang provinserne. Udviklingen i 2015 skyldtes sol modul forsendelser på 3 GW - i 2016 forventer man stigninger på yderligere mellem 30 og 45%. Virksomheden ligger nummer 1 hos Zack Consensus Estimate med en forward P/E på 4,12 sammenlignet med branchens ditto på over 17.

http://www.jinkosolar.comTrina Solar (NYSE:TSL)

Mcap: 982 mio $
Kurs: 10
Handelsplads: NYSE

Trina Solar er én af de få solcelleaktier der ikke har været udsat for tæsk gennem 2016. En solid og utrolig stærk virksomhed, som i høj grad tiltaler den mindre risikovillige investor, kontra f.eks. Scatec Solar, som er et mere risikovilligt projekt. Trina Solar har længe været en af de største solcelle producenter i verden, og har for 2016 en målsætning om at producere 5,6 GW. Virksomheden er desuden profitabel, hvilket kunne afspejles på Q1 regnskabet, hvor bundlinjeresultatet viste et overskud på 26,6 millioner dollars. Dét der dog gør Trina til en potentiel hurtigløber i fremtiden, er deres målsætning om at effektivisere deres solceller - senest med udviklingen af en multi-krystallinsk solcelle med en effektivitet på 20,2% - en mulighed for råvareleverandører i Kina; et kæmpe marked.

http://www.trinasolar.com/us/index.html

Flere og flere af de store solcelleaktører begynder at tjene penge og får en solid stærk bundlinje, med en flot overskudsgrad efterhånden. Dog er udviklingen blandt selskabernes aktiekurs i 2016 et udtryk for investorernes passivitet i branchen, hvor at efterspørgslen på modulerne i 2017 måske er det største spørgsmålstegn lige nu. Kina og USA kan muligvis se frem i mod en tilbagegang i branchen, grundet politiske ændringer.
Dog er sandsynligheden for at solenergi bliver en vindende sektor på sigt relativt stor, da det er voldsomt omkostningseffektivt. Trina og First Solar er nærmest sikre vinder med en tålmodig horisont, hvor JinkoSolar og især Scatec kan ses som lidt mere risikovillige investeringer. Dog er branchen generelt et godt bud til den langsigtede portefølje.

Disclaimer: Jeg ejer ikke aktier i de pågældende selskaber.12/8 2016 19:01 Nippon1976 375069Her er obs-liste fra sidste gang jeg handlede solaktier. Er ved at være et stykke tid siden at man har kunne tjene penge på det.
14/8 2016 10:54 Skjeller 075081Interessant læsning. Hvordan ser I andre på solaktier både kort og langt ?26/8 2016 12:33 SimonFrandsen 075116Tak for interessant læsning

F.eks. hvor mange penge sparer Movia ikke ved at alle standere der står ved busstoppesteder bliver erstattet af solenergi?
de slipper for at betale en entreprenør for at grave kabler ned og betale Dong måned efter måned. Det bliver så stort til vendor maskiner fordi lejeren ikke længere behøves stille et strømstik til rådighed og det giver flere salgsmuligheder for detailhandlen bla. Man sætter jo ikke en vindmølle oven på et skilt eller en slikautomat 
24/10 2016 14:33 zetor 075217Interessant information. Med den nuværende udvikling tror jeg det e e marked på vej med mange muligheder. Investeringer nu kan være meget givende, men der er også stor risiko for at andre virksomheder overhaler. Vigtigt marked at orientere sig grundigt på før investering. Derudover høj marketingværdi.TRÅDOVERSIGT