Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Investering for en nybegynder


75880 davidt 8/10 2017 21:24
Oversigt

Hej!

Jeg har for nylig solgt mine obligationer, da jeg synes, at 2% afkast før skat var liiige tamt nok... Jeg vil derfor gerne lægge investeringen om - hvis altså det kan betale sig.
Jeg er 22 år gammel, ingeniørstuderende på 1. semester og har omtrent 60.000, som jeg kan investere for en længere periode. Jeg er dog i tvivl om hvordan.
Jeg har læst op på det hele dagen, og så vidt jeg kan forstå, er der bred konsensus om, at day-trading er for professionelle, og at obligationer ikke giver dig andet end at justere for inflation.
Min bankrådgiver har anbefalet mig at smide det i en SparInvest plan med mellem risiko, altså ca. 50/50 aktier/obl., og det er ganske vist fristende, eftersom det ikke kræver mere end 5 minutters arbejde fra min side.

Jeg ville dog lige høre jer herinde, om I har noget at sige om situationen - meget af det, jeg har kunnet finde herinde, går ud over min nuværende forstand på økonomi :D

Jeg har primært to spørgsmål (og sikkert flere, som jeg ikke kan identificere):

1. Når jeg er færdig med studiet, kunne jeg forestille mig, at jeg gerne vil investere i ejendom. Er det da et klogt træk at have investeret i VP små fire år forinden, eller kan det give mening?

2. For mig er det ikke så meget et spørgsmål om at minimere risiko, som det er et spørgsmål om at tage den "klogeste" beslutning. Er en investeringsforening en god løsning for sådan en som mig, eller er der et bedre, men relativt overskueligt, alternativ?

Håber nogen kan gøre mig klogere.

På forhånd tak!8/10 2017 21:35 HeyimnotCram 275881Jeg synes du skal lade pengene stå på din bankbog indtil det er åbenlyst rigtigt at købe aktier. Boliger og aktier er stærkt inflaterede lige nu og det er ikke åbenlyst rigtigt at købe lige nu.9/10 2017 17:55 davidt 075885Tak for svaret! Logikken giver mening, men hvornår er noget "åbenlyst", når man lige knap ved noget om noget? Hvordan finder jeg ud af det?10/10 2017 22:25 HeyimnotCram 075889Det er bare min mening at aktiemarkedet er blevet for dyrt. Jeg synes også at boligmarkedet er blevet for dyrt, men det du bestemmer jo helt selv, hvordan du vil allokere dine penge. Der findes mange fine forelæsninger og foredrag på youtube, der handler om investering, dem kan du jo starte med se, eller du kan gå på biblioteket og låne bøger om investering.9/10 2017 07:28 Tyndeejner 075882Aktiemarkedet giver over tid 7% i afkast om året, men nogle år er bedre end andre, og den rigtige timing for, at gå ind og ud af markedet, er der ingen der rammer.
Det næste du skal gøre er, at sprede i din investering, og hertil må du aldrig investere for penge du ikke har, samt penge du ved du skal bruge på et bestemt tidspunkt.
Du skal lægge en strategi for, hvor meget du vil tabe, og så skal du følge din strategi, og dermed være parat til at sælge med tab.
Når du investere, så skal du sikre dig, at du kan komme ud af din investering, så små illikvide papirer kan ikke anbefales.

Hvis du er enig i ovenstående, så er du allerede ved at begå den første fejl. Du vil, når du er færdig med studiet, investere i ejendomme. Jeg siger ikke ejendomme er en dårlig investering, men det er kun én sektor i markedet, og du vil dermed være meget smalt eksponeret.
Hertil er der en mulighed for, at du måske køber en ejerbolig på et tidspunkt, og så er du i ejendomsmarkedet, og du vil tilmed kunne bo i din investering.

Et specifikt forslag til en investering får du nok ikke her på seitet, men et par gode råd vil du altid kunne hente.

Hvis du tror aktiemarkedet skal op, så vil en investering i det globale index, være med lavest risiko.

Hvis du er lidt mere "risk lover", og stadig tror markedet skal op, så kan du investere i en bestemt sektor eller to som du tror på, eller en bestemt verdensdel eller to, så har du chance for at slå det globale marked, men du kan også tabe mere.

Ovenstående kan gøres via investeringsforeninger eller ETFer, og en fordel er, at du ikke behøver tjekke kursen hver dag.

Endelig kan du investere i specifikke selskaber, men det kan være "high risk", og du skal følge med i, hvad selskabet laver. Skrækeksempler fra Danmark i september er Bavarian Nordic og Onxeo, ikke at selskaberne er dårlige, men at en enkelt dårlig nyhed, fik kursen til at drætte voldsomt. Det beviser også, hvorfor du skal sprede dine investeringer. Endeligt kan du også tabe det hele, eksempel herpå er OW-Bunker, som ikke engang nåede 1 år på børsen.

En sikker opskrift på gevinst findes ikke, men der er sammenhæng mellem risiko og mulighed for gevinst. Husk også, at historiske afkast på et givent papir, ikke er lig med fremtidigt afkast.

Jeg håber dette kan hjælp dig lidt på vej, og ønsker dig held og lykke med dine investeringer.9/10 2017 18:07 davidt 075886Jeg takker for et grundigt svar! Jeg vil lige forsøge at sikre, at jeg forstår dig korrekt.
Det skal siges, at jeg, når jeg snakker om at "investere i ejendom", først og fremmest bare taler om at købe ejerlejlighed eller hus til at bo i, så jeg ikke bare betaler leje, men skyder penge ind i noget, jeg senere potentielt kan sælge. Jeg vil ikke udelukke udlejning på et senere tidspunkt, men hvis det bliver aktuelt, er det først om mange år.

Men siger du, at hvis jeg ved, at jeg om nogle år skal bruge en god portion kapital til et indskud af en art, så er det formentlig bedre at lade pengene ligge indtil da? (og det var måske lidt fjollet at sælge obligationerne til at starte med)9/10 2017 20:29 Tyndeejner 075887Jeg forstod på dig, at du fremadrettet ville investere i ejendomsselskaber på børsen - ikke at du mente et sted at bo.
At investere i sin egen bolig er generelt en god idé, og har tilmed den fordel, at hvis du senere sælger med gevinst, så er denne skattefri (endnu).
Om det var dumt at sælge dine obligationer, kan jeg ikke afgøre - vi kender ikke kurserne i morgen. Hvis aktiebøtten vender snuden nedad, og det gør den på et tidspunkt, så er obligationer et godt sted at ligge.
Jeg fornemmer du er en ung sparsommelig mand, der er lidt træt af, at renten stort set er ingenting. Det problem er du ikke den eneste der kæmper med.
Du skal bruge pengene om nogle år, og kan ikke tåle det store tab, men så vil du heller ikke kunne få den store gevinst.
Jeg syntes dog, at din bankmand har fat i noget fornuftigt, at lave en fordeling mellem aktier og obligationer. Om det så skal hede 50/50, eller 33/66, det kan jeg ikke afgøre.
Men uanset hvad du gør, så læg altid en strategi, og følg den...!
På morningstar kan du læse stort set alt om investeringsforeninger i hele verden, start evt. der.
En mulighed kan også være virksomhedsobligationer, men da skal du finde en investeringsforening, idet din formue ikke er særlig stor.
Held og lykke, pas på pengene.18/10 2017 11:46 MrEbbe 075913Nu ved jeg ikke hvor du læser, men med 60.000 stående har du stadigvæk mulighed for at lægge udbetalingen til en lille lejlighed i Aalborg eller Odense, og det kunne måske være en mulighed. Det afhænger selvfølgelig af hvad banken siger og din øvrige økonomi. Boligmarkedet er blevet dyrt men set over en femårig periode vil du kunne spare op i din egenbolig og når regnestykket så skal gøres op, er det måske den bedste investering da du ikke har betalt husleje til udleje, men til dig selv, din bank og dit realkreditinstitut.

Vedrørende aktier er jeg enig i at de er dyre pt. men jeg ser ikke det store alternativ. Obligationer giver ikke det store, og der er en væsentlig kursrisiko som du påtager dig. Da ingen ved hvilken effekt det får på obligationsmarkedet når FED og ECB vælger at trække sig ud af markedet som købere og begynder at afhænde alle deres obligationer. Det kommer afgjort også til at påvirke aktiemarkedet.
Jeg mener dog stadig at det er muligt finde de gode historier, men risikoen handler godt nok om at få spredt sine investeringer. Her kunne ETF, være en mulighed eller du kunne lede efter selskaber med varige forbrugsgoder og pharma som samtidig giver dig et konstant udbytte, som du kan geninvestere i andre selskaber og så sprede din risiko den vej igennem.TRÅDOVERSIGT