Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

RTX


77067 Jonas Jakobsen 28/9 2019 16:01
Oversigt

For at finde de næste helt store, er jeg overbevist om at man skal ned og kigge på de små firmaer med mindre omsætning. Personligt elsker jeg at følge de mindre danske virksomheder og deres kamp om at vokse.

Et firma jeg har fulgt et stykke tid er: RTX

Jeg vil her give jer en kort introduktion til aktien, og håber i vil benytte jeres tid til at læse den igennem og evt. drage en konklusion på om i synes RTX er en interessant case som investering

GENERAL INFORMATION:
Nuværende kurs: 161,4
Markedsværdi: 1.400.000.000 DKK
Branche: Trådløs teknologi

RTX er en teknologi-virksomhed som arbejder med B2B og har niche inden for trådløse kommunikationsprodukter- og systemer. Virksomheden har hovedkvarter i Nørresundby og gik i 2018 fra smallcap til midcap.

Hvem er RTX?

RTX har produkter i følgende segmenter: Enterprise, ProAudio, Headsets & Healthcare. Enterprise og Headsets er i kategorien "Business communications", og ProAudio og Healthcare er i kategorien "Design services".

Business communications:

Enterprise
I enterprise-området arbejder RTX på ODM og OEM basis. Dette er virksomhedens største segment målt på omsætning. Her udvikler de systemer som kan bruges på kontorer, lagre, detailvirksomhed, call centre osv. En kunde er fx Microsoft hvor de er udviklingspartnere og leverer designs og hjælper med test af deres trådløse systemer.

Headsets
De producerer headsets til professionelt brug på på kontorer. Dette er det absolut mindste segment mål på omsætningen. Omsætning sidste år var på blot 2 mio. DKK. Efter udmeldingerne fra selskabet er grunden til den lave omsætning, at det er et helt nyt område i firmaet, som de derimod forventer fremgang i, i de kommende år.

Design Services:

ProAudio
Her arbejder RTX med mikrofoner, sceneudstyr, samtalesystemer og gamingløsninger. I dette segment er RTX begyndt at fokusere mere og mere på gaming i sammenhæng med at esport er vokset i popularitet. Her mener de, at de har en fordel da gamere i højere grad efterspørger trådløse løsninger. En kunde her er japanske Audio-Technica som fx arbejder med mikrofoner og headsets. De sælger fx til danske Elgiganten

Healthcare
Healthcare er det sidste segment som RTX agerer i. De er involveret i udvikling af kommunikationsprodukter som er utrolig vigtige på hospitalerne og ikke mindst for menneskeliv i visse tilfælde.

Teknisk analyse:

Jeg synes ikke RTX er en aktie man skal handle på baggrund af tekniske signaler. Dog kan det selvfølgelig altid benyttes til at vurdere hvornår man skal indsætte sin købs- eller salgsordre. Derfor vil jeg lægge mest vægt på det fundamentale perspektiv, og gøre dette ultra kort.

Lige pt. er kursen tæt på en bund i intervallet 158-160. Siden slutningen af juni har kursen bevæget sig mellem kurs 155 og kurs 173. Aktien steg op mod kurs 173 grundet opjusteringen som RTX kom med d. 19 august, cirka en uge før regnskabet. Dette gjorde at regnskabet ikke havde den store indflydelse på kursen. Dog ser man at kursen er tilbage på et niveau som før opjusteringen og er tilbage i samme kanal. RSI er omkring 40, som kan give en lille indikation på at aktien er en smule oversolgt.Årsregnskabet:

Det største segment hos RTX er "Enterprise"-segmentet. Den samlede omsætning sidste år var 475 mio. DKK. Enterprise omsatte for hele 323 mio. DKK. ProAudio solgte for 123 mio. DKK. Headset solgte for 2 mio. DKK. Healthcare solgte for 27 mio. DKK. Europa er klart RTX's største marked, dog er det udenfor Europa de mest interessante ting sker. For eksempel steg omsætningen over 250% i Hong Kong og over 20% i USA.

Selvom RTX er en mindre virksomhed med en markedsværdi på omkring 1,5 mia. leverer de år efter år vækst på både top- og bundlinjen. Det ses selvfølgelig også på antal ansatte, hvor RTX årligt ansætter omkring 20 medarbejdere.

RTX havde en egenkapital på 312 mio. DKK. Aktiverne var 422,7 mio. DKK i værdi, hvilket vil sige at virksomheden havde en gæld på 110,7 mio. DKK. Gælden steg lidt over 40 mio. DKK fra 16/17-17/18. Den største grund til denne stigning ses i leverandørgælden som steg 31. mio. kroner. Dette hænger med stor sandsynlighed sammen med stigning i salget til USA og Hong Kong.

Ved årsregnskabet fremlagde RTX sine forventninger til 18/19 således: Omsætningen vil ligge på 520-550 mio. DKK. EBITDA på 85-100 mio. DKK og EBIT på 65-80 mio. DKK.
Jeg skrev tilbage i april måned om RTX i en anden gruppe, at denne guidance efter min mening var lavt sat og at den "kun kan forventes at rammes".

Seneste regnskab (Q3)

Jeg fik ret i mine antagelser april måned. Der var desværre ikke en opjustering i Q2, men den kom i stedet i optakten til Q3. Den nye guidance lyder derfor på en omsætning i intervallet 550-565 mio. DKK, EBITDA i intervallet 90-100 mio. DKK og en EBIT i intervallet 77-87 mio. DKK.

Det tyder ikke på, at væksten i Hong Kong fortsætter. I de første 9 måneder af året har RTX solgt for 19% færre i Asien sammenlignet med sidste år. Væksten ses derimod i Europa og Amerika. I Europa har RTX set en vækst på 25,8%, og da Europa er RTX's største marked, er det et rigtig godt tegn at de fortsat vækst har her. Disse 25,8% svarer til knap 53 mio. DKK mere end året før. I USA har RTX formået at vækste med 88,3% - svarende til en stigning på omkring 41 mio. DKK.
Kigger man på segmenterne er business communications steget med 27,8% og design services er steget med 20,4%. Omsætningen er de første 9 måneder endte på 403,2 mio. DKK. Tager man RTX's vækst og omsætning i betragtning, vil jeg stadig mene der er en mulighed for en opjustering. RTX omsatte for 153 mio. DKK i Q4 sidste år, dvs. at hvis blot RTX performer på niveau som sidste (ift. omsætningen) år, så vil forventningerne til guidance allerede være i hus. Men RTX har de seneste år i gennemsnit cirka vækstet 15% i Q4, og hvis de gør det igen i år (lad os sige vækster med 15%), så vil RTX omsætte for lidt under 580 mio. DKK i år. Dog forventer jeg ikke at omsætningen vil ligge på dette niveau, men som sagt, vil jeg mene der er en mulighed for en opjustering.


Største aktiepositioner:
Den største investor i RTX er investeringsforeningen Fundamental Invest. De ejer pt 9,91%, og ejer derfor knap det som de maksimalt må eje i virksomheden(10%). Fundamental Invest er meget begejstret for RTX og har været med over en længere periode. Michael Voss udtalte til deres generalforsamling d. 18. marts at de forventer RTX som en af deres stærkeste positioner i de kommende år.

Da Fundamental Invest er så begejstrede for RTX, var Peter Røpke også med til generalforsamlingen året forinden, hvor jeg selv var så heldig at være til stede. Peter Røpke fortalte om RTX som virksomhed, og udtalte sig bl.a. om hans målsætning om at blive en milliardvirksomhed

Andenstørste position har bestyrelsesmedlem: Jens Hansen, som ejer 9,23%.

Jens Toftgaard Petersen ejer 7,62%.

Lannebo Fonder AB ejer 5,01%

Disclaimer: Jeg har aktier i RTX


RTX, RTX.CO
28/9 2019 16:31 Helge Larsen/PI-redaktør 477070Fremragende analyse med gode personlige betragtninger. Tak for den Jonas.28/9 2019 20:50 tumult 177077Ja det var et fremragende regnskab RTX fremlagde fornylig.
Desværre havde det kun kortvarig indflydelse på kursen som nu er faldet tilbage til næsten det samme som før.29/9 2019 14:41 Jonas Jakobsen 077116Er overbevist om, at de nok skal komme tilbage:)29/9 2019 17:07 GladAktionaer 177119Tak for en rigtig god analyse Jonas.
Jeg synes at RTX gør det godt og at der potentiale til mere. Kigger man på chartet, så ser den lidt svag ud på kort sigt. Jeg tænker, at den enten skal handles i dagens niveau plus minus 10% et stykke tid eller at den lige pludselig stiger og finder et nyt og væsentlig højere niveau. På 2-3 års sigt kunne jeg godt se den handlet i niveauet 250-300, hvis de kan holde nuværende vækstrater.

Hilsener GladAktionær29/9 2019 18:08 Jonas Jakobsen 177122Er enig, tror dog ikke den kommer så højt op indenfor 2-3 år. Men som vi vidst begge er, glade aktionærer i RTX, så vil jeg da ikke klageTRÅDOVERSIGT