Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Novozymes


77190 Jonas Jakobsen 30/9 2019 19:36
Oversigt

NOVOZYMES
- Vil sænke CO2 udledningen markant

Novozymes er en dansk bioteknologisk virksomhed med hovedkvarter i Bagsværd. Novozymes er noteret på NASDAQ OMX Copenhagen og har en plads på C25-indekset.

Generel info:
Nuværende kurs: 288 DKK
Markedsværdi: 82.84 mia. DKK
2018 udbytte: 1,58%

Introduktion til Novozymes:
Novozymes arbejder med enzymer i forskellige kategorier: Husholdning, fødevare, bioenergi, foder og tekniske enzymer.

I 2018 sparede Novozymes' kunder cirka 88 millioner tons CO2 ved anvendelse af Novozymes 'produkter. For at sammenligne, opnåede kunderne besparelser svarende til at tage ca. 37 millioner biler væk fra vejene.

På verdensplan, anslår Novozymes at ca. 5,6 mia. mennesker bruger produkter lavet med deres løsninger på ugentlig basis. Det er alt fra tøj, den mad man spiser og den ethanol som driver ens bil.

Husholdningsenzymer:
Novozymes' husholdningsenzymer gør det muligt for producenter, at producere tøj og rengøringsprodukter med bedre ydeevne og reduceret miljømæssig påvirkning. De bidrager fx til at reducere vandforurening.

Fødevareenzymer:
Enzymer i dette segment hjælper fødevarer med at forblive friske i længere tid. Andrew Fordyce (EVP) udtalte i forbindelse med årsregnskabet 2018: "Verden skal producere 70% mere mad inden 2050 end i dag for at fodre en voksende global befolkning. Vores enzymer kan reducere madaffald, erstatte fødevaretilsætningsstoffer, og forbedre kvaliteten og næringsværdien af mad."

Bioenergi enzymer:
Novozymes' produkter i dette segment, maksimere effektiviteten af ethanolanlæg. Tina Fanø (EVP) udtalte i forbindelse med årsregnskabet 2018: "Vores produkter til bioenergi konverterer plantematerialer og affald, til biobrændstoffer. Brug af disse biobrændstoffer reducerer CO2-emissionerne med 50-90% sammenlignet med den konventionelle benzin"

Foderenzymer:
Enzymerne fra Novozymes forbedrer fordøjelsen og ernæringen i foderet til dyr. Et eksempel er deres nye enzym: Balancius, som forbedrer fordøjelsen og ernæringen hos kyllinger og kan nedsætte forbruget af foder. Her er en video, som forklarer om Balancius:

Tekniske enzymer:
Deres løsninger bidrager til at reducere vandforurening og forbedre spildevandsrensning. Der er store samfundsproblemer ift vand, og her vil Novozymes hjælpe med renere og mere miljøvenligt spildevand. Senest med deres nye enzym: BioSec

Mit tekniske syn:
For tiden har vi en bund i kurs 285. Da jeg er lidt længere investor, vil jeg vente til at Novozymes evt. skulle ramme bunden i kurs 270 med at indsætte en købsordre. Personligt har jeg aktier i Novozymes, da jeg synes deres produkt er super fedt, men grundet min tvivl om de kan vækste på toplinjen (og på bundlinjen uden at skære i omkostningerne), køber jeg ikke op i Novozymes ligegyldigt om den er teknisk interessant. Dog vil jeg stadig anbefale folk at overveje Novozymes i en kurs omkring 270

Novozymes har en PE på 26, hvilket vil sige at investorerne er villige til at betale 26 kr. for 1 kr. af overskuddet. Til sammenligning har Chr. Hansen en PE på 42.

Årsregnskabet:

I 2018 omsatte Novozymes for 14.390 mio. DKK. Novozymes har de seneste år haft svært ved at levere god vækst på toplinjen og har de seneste 4 år leveret en omsætning i intervallet 14.002-14.531 mio. DKK. Selvom Novozymes ikke formåede at øge omsætningen fra 2017-2018, formåede de at vækste minimalt på bundlinjen. Ift. 2017 faldt omsætningen 141 mio. DKK, EBIT steg 23 mio. DKK og resultatet steg 107 mio. DKK. Grunden til at EBIT og resultatet steg var mest drevet af at Novozymes sænkede deres omkostninger. EBIT endte på 4.070 mio. DKK og resultatet endte på 3.227 mio. DKK

Noget bemærkelsesværdigt hos Novozymes, er at de seneste år har været gode til udnytte deres aktiver. Deres ROE (Afkast på egenkapital), er steget stabilt over en årrække, og var helt oppe på 28,4% ved årsregnskabet. Grunden til stigningen er selvfølgelig at resultatet er steget mere end aktiverne er steget i værdi. Novozymes' egenkapital var på 10.362 mio. DKK, og faldte 259 mio. DKK fra 2017, fordi at gælden steg 650 mio. DKK.

Fordelingen af salget var: 32% husholdning(4.625), 29% fødevare(4.122), 19% bioenergi(2.806), 14% foder(2.045), 6% tekniske(792). Den største vækst var i foder, hvor der var en organisk vækst på 12%. Den mindste vækst var i de tekniske enzymer, som faldt med 6%.

Geografisk kom 34% af omsætningen fra Nordamerika, 10% fra Latinamerika, 20% fra Asien og Australien og de resterende 36% kom fra Europa, mellemøsten og Afrika.

I forbindelse med årsregnskabet annoncerede Novozymes disse forventninger til 2019:
En forventelig organisk salgsvækst på 3-6%. De seneste år har den lagt på 4%. De forventer en EBIT-margin på 28-29% og at free cash flow skal være mellem 2.2-2.6 mia. DKK

Seneste regnskab (Q2):
Novozymes har desværre haft for store forventninger til sit år 2019, og har dermed været ude og nedjustere sine forventninger. I de første 6 måneder leverede de en organisk salgsvækst på -3%, hvor de eneste enzymer som leverede vækst var de tekniske. Dog var EBIT-margin på 30%, hvilket betyder de ikke har ændret på forventningerne til overskudsgraden.

Følger man Novozymes har man nok bemærket deres ændringer i guidance. Efter en nyhed om et fortsat samarbejde med Bayer, løftede Novozymes sine forventninger. Men blot cirka 1,5 måned efter måtte de nedjustere forventningerne igen til et lavere niveau end det som de var før opjusteringen. I mine øjne gav det ingen mening at opjustere.

Omsætningen er faldet i de første 6 måneder, men igen er resultatet og EBIT steget, selvom omkostningerne faktisk steg. Resultatet og EBIT steg pga. en markant højere operating income, som i det første halvår var på 465 mio. DKK hvor det i første halvår sidste år blot var 4 mio. DKK.

Mål:
Novozymes har sat sig 6 mål fra 2015-2020

6 mia. skal benytte deres løsninger
Uddanne 1 mio mennesker inden for relevante emner for Novozymes
Katalyserer 5 globale partnerskaber
Leverer 10 transformerede innovationer
Redde verden for 100 mio tons CO2
Muliggøre at Novozymes' medarbejdere kan udvikle sig

Min konklusion:
Jeg synes Novozymes har et rigtig fedt produkt, og har en rigtig god mission. Jeg er overbevist om at der er et større marked i flere af de sektorer hvor Novozymes agerer. Dette kunne jeg sagtens skrive mere om, men vælger jeg at udelade. Se blot på hvor meget der snakkes miljø, og hvor lidt man faktisk snakker om enzymer i den debat. Det kan selvfølgelig være det blot er mig som ikke lytter nok efter i TV-avisen. Om ikke andet, ser jeg frem til Q3, og forventer at salget bliver bedre end i Q2. Dog er jeg ofte blevet skuffet over udmeldinger fra Novozymes, og har derfor ikke et håb om at den vil stige på den korte bane, men håber og tror på det er en god langsigtet case.

Jeg håber denne korte gennemgang har gjort nogle en smule klogere

Disclaimer: Jeg har aktier i Novozymes

NZYM B.CO
1/10 2019 10:11 Kongkurs 177220Tak for det super fint indlæg. Det er en af de gode stabile aktier, men som du selv siger, har de på det seneste haft problemer med at leve op til egne mål.
Jeg tror også nok på, at de skal komme igen, men den skal i min optik ikke have for stor en andel af PF'en, før end at den performer bedre. Enig i at køb omkring 270 kan være interessant.9/10 2019 19:23 Helge Larsen/PI-redaktør 177671Novozymes nedjusterer.

"Volatile markeder inden for ethanol i USA og globalt landbrug samt stivelsesforretningen inden for føde- og drikkevarer påvirker fortsat omsætningen negativt hos Novozymes.

Derfor venter selskabet nu ikke længere at kunne indfri forventningen om en organisk omsætningsvækst på 1-3 pct. for helåret.

Novozymes justerer derfor sin forventning, så den nu lyder på -2-0 pct. for helåret.

Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse fra selskabet onsdag aften.

- Vores omsætningsudvikling i årets første ni måneder er svagere end ventet, idet vi ser en forværret negativ udvikling inden for ethanol i USA samt i de landbrugsrelaterede dele af vores forretning.

- Til trods for en forsigtig tilgang til den underliggende markedsudvikling er forholdene mere alvorlige end hidtil antaget, siger Peder Holk, administrerende direktør i selskabet, i meddelelsen.

Novozymes' organiske omsætningsvækst voksede med 1 pct. i tredje kvartal og faldt med 2 pct. i årets første ni måneder".TRÅDOVERSIGT