Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ærlig gennemgang af årets performance


82341 Markettimer 5/3 2020 19:41
3
Oversigt

Efter rigtigt mange spørgsmål om det, så har jeg lige lavet en lille hurtig engelsk video om min performance på alle mine forskellige strategier.

Det drejer sig både om skandinaviske og US-aktier, ETF-strategier, valutaalgoritmer samt min egen daytrading.

Jeg synes det er vigtigt med sådan en video her, idet jeg selvfølgelig også har tabt en del penge her i 2020. Og ofte glemmer folk at fortælle om taberne, idet vi jo ikke rigtigt bryder os om dem. Men det hele skal med, så her er det.




6/3 2020 00:38 PMPirate2 382349



Selv om jeg personligt (for det meste) er mere langsigtet, kan jeg også dele lidt info om, hvordan det er gået med mine portefølger siden aktiemarkederne begyndte at falde.

Værst er det gået med min portefølge af børsnoterede aktier som begyndte at falde allerede for en måned siden, og over den sidste måned har tabt lidt over 15%. Men jeg er ikke urolig over det, specielt da de børsnoterede aktier kun udgør en lille del af min formue. Jeg havde forventet større fald ved en generel nedtur i markederne, da jeg primært er investeret i mindre likvide aktier. Siden årsskiftet er denne portefølge stadig oppe med omkring 15%. Jeg har endnu ikke lavet en handel i denne portefølge i år.

Min største portefølge er i unoterede aktier, og her er der langt større usikkerhed omkring værdien, da de kun sjældent handles. Så i nogle tilfælde har jeg kun årsregnskaberne at basere min valuering på, mens jeg i andre tilfælde også har insiderinformation. Her er mit estimerede resultat i år ikke så godt som for de børsnoterede aktier, hvilket især skyldes en nedjustering p.g.a et par forsinkede projekter i min største position her. Jeg estimerer, at denne portefølge er oppe med omkring 4% i år til dato. Men her er jeg heller ikke nervøs for større fald på aktiemarkederne: Under finanskrisen steg værdien af denne portefølge, og sammensætningen af portefølgen er i dag ikke markant anderledes, selvom den er spredt ud på lidt flere selskaber.

Min næststørste portefølge er i en række relaterede råvaremarkeder. Her handler jeg ofte og aktivt. Jeg bruger algoritmisk handel, hvor jeg bruger selvudviklede algoritmer, og det giver et fint lille ekstra afkast. I sidste uge bredte panikken fra aktiemarkederne sig til disse markeder, og jeg tog en uges ferie for at forbedre mine algoritmer og tilpasse dem til panikken. Først fik jeg en masse gode handler, og nu er spreads blevet større så jeg har færre handler, men tjener mere på hver handel. Denne portefølge er nu oppe med næsten 4% i år til dato.

Min sidste portefølge er i ædelmetaller. Lige nu er det alene guld. når jeg investerer i guld er det ikke for at tjene penge men for at bevare min kapital. Jeg bruger guld som et alternativ til sikre obligationer, og har endnu ikke handlet ædelmetaller i år.

Jeg har også en lille beholdning af obligationer, men den er så lille, at den næsten ikke er værd at nævne.



6/3 2020 10:23 Markettimer 182353



Tak for gennemgangen.
Jeg har det helt som dig, og jeg er ikke super bekymret for aktienedgangen i porteføljerne. Og det lyder til, at vi har nogenlunde samme tilgang med også at allokere til råvarer og valuta.

I denne verden af finanskanaler og blogs synes jeg det er vigtigt også at fortælle, når man taber penge. Det er der ofte ikke så meget fokus på.

Mht. din algoritme, så lyder det super spændende. Den kunne jeg godt tænke mig at høre mere om.



6/3 2020 19:41 PMPirate2 182362



Min algoritmehandel er egentlig ikke så avanceret: Jeg spekulerer ikke i om priserne går op eller ned, men følger markedet. Så tjener jeg pengene på spreadet ved at holde åbne limiterede ordrer i markederne. Det kan der være gode penge i, når spreads er store.

Det svære er at vide hvilke priser man skal stille i markederne. Her har jeg udviklet en ikke helt simpel prismodel der beregner hvad jeg kalder en rimelig markedspris for alle de over 150 relaterede råvaremarkeder ved at se på ordrebøgerne i disse markeder. Prismodellen har et stort antal parametre, og med jævne mellemrum bruger jeg en Machine Learning process til at optimere parametrene i modellen ud fra historiske markedsdata jeg har opsamlet. Det er en tung kørsel der tager flere dage på et grafikkort med 2560 kerner, men når først min prismodel er optimeret er den lynhurtig til at beregne de rette priser.

Det sidste er så nogle strategier for hvordan man skal konkurrere med andre åbne ordrer i markederne (jeg har forskellige strategier for køb og salg), samt noget kode der løbende retter mine åbne ordrer i henhold til strategierne, og samtidig sørger for, at jeg hele tiden har en passende float af både kontanter og de forskellige råvarer i portefølgen.

Jeg kunne nok ikke have lavet dette, hvis jeg ikke både var datalog med matematik som bifag, og havde en hvis erfaring med disse markeder.

Det begyndte med at jeg handlede manuelt i markederne. Men for at spare tid udviklede jeg programmer til prisberegningerne. Så blev det mere systematisk, og jeg begyndte at handle i flere markeder. Igen for at spare tid udviklede jeg så kode der på mine vegne kunne oprette, ændre eller slette ordrer i markederne for mig. I dag har det så efterhånden udviklet sig til et system der kører af sig selv.

Det betyder dog ikke, at jeg ikke skal bruge tid på det. Denne uge har været usædvanlig, men ellers bruger jeg omkring en times tid om dagen på det. Omkring halvdelen af denne tid bruger jeg på at bogføre gennemførte handler (en ting jeg stadig mangler at implementere i mit handelssystem), og den anden halvdel bruger jeg på at holde øje med markederne - specielt om andre markedsaktører finder nye måder at udnytte mine robotter på, så jeg skal rette mine strategier til.



TRÅDOVERSIGT