Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Dybdegående analyse af A&O Johansen


90656 Aktie-Zlatan 5/2 2021 08:47
Oversigt

Danmarks blivande finans- och investmentelit (d v s studenterna i Aarhus) har länge förstått att VVS- och elgrossisten A&O Johansen (PE<9 og extremt lavt PEG-tal) är Danmarks billigaste aktie. Själv anser jag att det är Nordens billigaste aktie.

En annan aktionär gjorde mig nu på morgonen uppmärksam på att det under den senaste månadsuppdateringen står:

"Investment Panel Aarhus arbejder på en dybdegående analyse af A&O Johansen, som vil dykke ned i hvorfor dette selskab står så stærkt."

http://www.financelab.dk/2021/01/29/ipas-screeningsvaerktoj/

Apto Capital satte i november ett fair value på 906 DKK, då de trodde att resultatet före skatt skulle bli 200 MDKK. Sedan dess har A&O höjt prognosen till 210-220 MDKK och själv tror jag på 225-230 MDKK, så troligtvis är Apto Capitals fair value högre än 906 DKK idag.

https://www.dropbox.com/s/m1heg0kzp9kfpt6/Analyse%20Brdr%20AO%20Johansen%20nov2020.pdf?dl=0

Kan vi hoppas på att IPA sätter ett fair value överstigande 1.000 DKK. Det innebär ett PE (2021) överstigande 12,5 (baserat på min prognos 80 DKK efter skatt) och det är ju förstås udfordrende. Inga andra VVS- och elgrossister vurderes ju så högt;)

Ferguson (PE=21)
Wesco (PE=17)
Malmbergs Elektriska (PE=17)
Rexel (förlust eller nollresultat)
Sanistål (förlust eller nollresultat)

Det finns icke så många fler börsnoterade 100 % VVS- och elgrossister i Europa och USA, då ejerne antagligen icke ser någon orsak att dela med sig. Dessutom köper private equity ut många VVS- och elgrossister från börsen (Ahlsell, Wolseley), då de också ser dessas värde. De bästa VVS- och elgrossisterna är ju lönsamma och historiskt stabila, då de till mer än 60 % verkar leva av renovering og vedligeholdelse. Läckande kopparrör og droppande vandhaner måste repareras uansett om det är hög- eller lågkonjunktur. Resterande <40 % är salg till nybyggeri og industri, men salg till nybyggeri har lavere bruttoavance, då sådan salg är mer konkurrensutsatt, så fluktuationer i nybyggerisalg är icke så problematiskt, som många verkar tro.

Den enda grossisten i samma härad, som A&O Johansen, är Solar. Därför ejer jag sen några månader även Solar även om A&O i mina ögon är bättre. IPA verkar för övrigt også synes att Solar är ett gott val (plats 4).5/2 2021 09:32 NyNovice 090660Tak for en seriøs og velunderbygget analyse, det er virkeligt noget som jeg sætter pris på og kan bruge.

Flot arbejde!5/2 2021 10:18 Aktie-Zlatan 190666Tack, men mina tankar var icke menade, som en analys. Däremot väntar jag med spänning på analysen från IPA.

Danmark är virkelig unikt i det att ni har tre (3) börsnoterade VVS- och elgrossister. Det finns icke mange i övrige världen.

Franska elgiganten Sonepar är icke börsnoterat.

I USA anges Home Depot, som bl a ägde VVS-grossisten Hughes Supply mellan 2006-2011, som en B2B-konkurrent till VVS-giganten Ferguson, så det är alltså även i USA en väldig koncentration, vilket gör att bruttoavancen fortsatt är hög. Det hade motsvarat att Bauhaus angavs som konkurrent till A&O.

https://www.homedepot.com/c/professional_contractor

Brdr Dahl ingår, som en liten del i Saint-Gobain, och finska Onninen, som en liten del i finska Kesko. Både Saint-Gobain och Kesko är börsnoterade.

Jag har även hittat ett österrikiskt konglomerat bestående av en österrikisk VVS-grossist (egentligen flere) og en fordonsunderleverantör (svenska Gnotec), men vurderingen är det icke A&O-klasse på.

http://www.frauenthal.at/

Mange aktier på den danska börsen är fullvärderade, synes jag, men 2 av era 3 grossister är meget undervurderade hvis man jämför med globale 'peers'.5/2 2021 11:59 Aktie-Zlatan 190674Ett förtydligande.

Franska Sonepar (ej på börsen) och franska Rexel (på börsen) dominerar elgrossistmarknaden i Europa, men även på andra håll i världen.

I Nordeuropa konkurrerar Sonepar och Rexel med främst Solar, Onninen och till viss del Ahlsell och A&O, som båda urspungligen är VVS-grossister.

Att Rexel icke är aktivt i just Danmark er måske orsaken till att danske analytiker tills nu (förhöjda riktkurser 470-525 DKK) icke har opdaget felvurderingen af Solar A/S.

Den europeiska VVS-grossistmarknaden verkar vara lite mer splittrad, men det är väldigt få VVS-grossister i andra länder än Danmark, som är på börsen.

VVS- och elgrossister är helt enkelt för gode för börsen. Varför skulle de europeiske ejerfamilierne vilja börsnotera sina små og medelstore 'cash cows', som familjen Johansen gjorde i 1963?6/2 2021 16:45 Aktie-Zlatan 090734Test

Har problem med att skriva ett helt nytt inlägg och vill prova om svara på gamla åtminstone fungerar. (Det gör det uppenbarligen.)TRÅDOVERSIGT