Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Spørgsmål om skat


91381 utvivlsomt 25/2 2021 14:12
Oversigt

Hej ProInvestor

Jeg er ny på aktiemarkedet, og jeg har nogle spørgsmål som jeg har forsøgt at finde svar på uden held. Så jeg håbede at jeg måske kunne finde lidt hjælp her.

I forhold til skat
1. Jeg har fundet frem til satserne ved forskellig indtjening, og jeg har indtryk af at Saxo (som jeg pt bruger) står for at indberette. Jeg kan til gengæld ikke rigtig finde et konkret svar på hvordan/hvornår selve betalingen finder sted. Altså, får jeg tilsendt en regning? Skal jeg overføre nogle penge til en konto, eller hvordan fungerer det? Og jeg er heller ikke sikker på hvornår og hvor ofte.

2. Har jeg forstået det korrekt at hvis jeg taber penge på et reguleret marked, så kan tabet trækkes fra i skat (dvs jeg får fradrag på min løn?). Men hvis jeg taber penge på et ikke reguleret marked, så kan tabet ikke trækkes fra (det vil dog stadig blive modregnet ved en brutto gevinst for den betalingsperiode?).

Jeg håber at jeg har forklaret mig nogenlunde forståeligt, og at nogen her måske kan hjælpe mig med at finde svar på ovenstående.25/2 2021 19:14 PMPirate2 591405Det her kunne blive et meget langt svar, da skattereglerne er uhyggeligt komplicerede. Jeg har ikke selv styr på alle detaljer, men overlader det til dyre rådgivere. Så jeg vil nøjes med at svare på det mest basale.

Saxo Bank har hjemsted her i landet, så de indberetter alle dine handler til Skat. Du er dog selv ansvarlig for at checkke på Skats hjemmeside, at der er indberettet korrekt.

I det følgende vil jeg gå ud fra, at du alene investerer/spekulerer i aktier for frie midler du som privatperson selv ejer.

Du får ikke tilsendt en regning fra Skat eller andre, i det mindste ikke før Skat ved din årsopgørelse ser du har haft en aktieindkomst. Så vil Skat typisk opkræve skatten fra året før - med pænt store renter - i tre rater. Derfor kan det være en ide selv at have nogenlunde styr på aktieindkomsten, så du frivilligt kan indbetale skatten på aktieindkomsten i slutningen af det år du har haft den for at spare renterne.

Aktieindkomst består af to dele: Første del er udbytte, og anden del er kursgevinster. Og der er to skattesatser for aktieindkomst: Op til en vis grænse (omkring kr. 52.000, varierer fra år til år) betaler du den lave sats, og for aktieindkomst over det betaler du en højere sats.

Ved udbytter opstår skatten i det år du får udbyttet. For danske aktier trækkes den lave skattesats før du får resten udbetalt (kildeskat). Men for mange udenlandske aktier trækker skattevæsenet i det andet land også en kildeskat, som du kan få tilbage ved at søge om det i det andet land.

Ved kursgevinster på aktier opstår skatten først når du sælger af aktierne. Her beskattes du af forskellen mellem din gennemsnitlige anskaffelseskurs og den kurs du solgte til. Kommission ved køb og salg kan fratrækkes. Så du beskattes ikke af kursgevinster på aktier før du sælger aktien, og det kan være en fordel for dig. Den skat på kursstigninger du (endnu) ikke har betalt er nemlig kapital der arbejder for dig indtil du sælger.

Du kan ikke trække tab på aktier fra i din lønindkomst eller i kapitalindkomst. Men eventuelle tab overføres til senere år, hvor de modregnes i eventuel aktieindkomst.

Men som nævnt gælder dette kun for investering i aktier for frie midler. Ved Saxo Bank kan du investere i mange andre værdipapirer, hvor der gælder andre skatteregler.26/2 2021 08:48 Relax 091420Det var mig ikke bekendt at man kan trække handelsomkostninger fra et eventuelt overskud. Så interessant oplysning:)26/2 2021 14:19 utvivlsomt 091432Tag alt hvad jeg siger med et gran (red. vognlæs) salt. Jeg er absolut grøn på det her område, så jeg kan snildt have misforstået noget.

Min opfattelse fra ovenstående post er primært baseret på hvad jeg har læst mig frem til her:
https://skat.dk/skat.aspx?oid=2234844

Men igen, skyd endelig huller i alt hvad jeg siger. Jeg er bestemt ikke sikker i min sag.

Redigering: Jeg er i øvrigt med på at din besked her var henvendt til PMPirate, men jeg synes alligevel at jeg ville give den her udmelding i tilfælde af at noget af det jeg skrev oprindeligt bliver brugt af nogen til at drage konklusioner.1/3 2021 13:59 AJE 191464Relax, det giver sig selv...

Købsprisen der indberettes er incl. omkostninger og salgsprisen er excl. omkostninger, så pr. automatik, betaler du ikke skat handelsomkostninger. De ER trukket fra...4/3 2021 13:41 SwingSun 091603mja det er nu ikke altid korrekt, tag eks danske bank der tager depotgebyrer, de er ikke en del af handelsomkostningerne,,,og er mig bekendt ikke muligt at trække fra i skat.

det er 12,5 kr, per transaktion.4/3 2021 13:57 AJE 091608SwingSun, det er korrekt, men tænkte udelukkende på kurtagen, og den er pr. automatik fratrukket.

Havde ikke depotgebyr i tankerne, da det jo er noget man mere eller mindre selv vælger om man vil betale (valg af bank).

Betaler ikke selv depot gebyr, som i øvrigt er et levn fra "gamle" dage, hvor man fik tilsendt en bekræftelse på ændring i sine papirer fra VP centralen.

Forstår ikke helt, at det stadig er tilladt at opkræve dette gebyr.

Sydbank, som var det sidste sted jeg handlede, hvor de tog depotgebyr, tog 15,- både ved køb og salg.4/3 2021 14:03 SwingSun 191609ja det er noget s..... :−)
hvis nu bare de kunne inkludere det i handelsomkostningerne i stedet.

men så ser de jo pludselig "dyre" ud. ;−)26/2 2021 09:27 utvivlsomt 191425Hej

Mange tak for svaret. Det hjalp i hvert fald en smule, men jeg kan godt se at jeg stadig har nogle ting at lære på den front.

Kan jeg få dig til at uddybe den del med frivillig indbetaling. Du nævner at det er muligt at skat sender en regning hvis man ikke laver en frivillig indbetaling. Men jeg er usikker på hvordan man laver en frivillig indbetaling. Jeg formoder ikke at jeg kan cykle forbi Christiansborg og kaste en håndfuld kontanter ind gennem vinduet.

Jeg er stadig meget i tvivl om hvordan jeg ren praktisk foretager indbetalingen. Og også om hvornår på året det bør ske.

Tak igen for svaret26/2 2021 10:00 sastre 191427Søg på frivillig indbetaling af a skat på skats hjemmeside, så kan du få et 71 xxxx nr til at betale , det indeholder dit cprnr, så de registrerer det under dig, du kan vente til jul med at betale26/2 2021 10:14 utvivlsomt 191428God pointe.. Mentalt var jeg et sted hvor jeg ikke kunne finde den information, men nu da jeg har fået at vide at der er noget der hedder "frivillig indbetaling", så kan jeg måske lettere finde hvad jeg søger. Det hjælper ofte at kende termerne for hvad man søger efter. Tak2/3 2021 17:08 stilleal 091516Til PMPirate2:
Jeg er ret sikker på at tab i unoterede aktie kan trækkes fra I kapitalindkomst, men jeg ligger ikke hovedet på blokken.4/3 2021 13:43 SwingSun 091604betal altid din aktieindkomstsskat få dage efter nytår.
et kort men godt råd.12/3 2021 12:33 HVN 091864Hvis du betaler senest 1. juli 2021, undgår du et tillæg på 3,80 % af restskatten.

Betaler du i perioden 1. januar til 1. juli 2021, skal du betale en rente på 1,8 procent regnet fra 1. januar til og med betalingsdagen.TRÅDOVERSIGT