Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nedtrend ?


94477 Læreren 20/6 2021 08:06
2
Oversigt

Tror I vi er på vej ind i en seriøs nedtrend og korrektion her efter FED mødet i onsdags?20/6 2021 09:42 NordicStock 694480Hej Læreren,

Jeg kunne ikke undgå at lægge mærke til denne sætning (som jeg har oversat til dansk) fra Jerome Powell's tale i onsdags:

"Flaskehalsproblemerne har været større end ventet, og FED har derfor opskrevet deres inflations-forventninger markant for helår 2021."

"Inflation og højere priser kan vise sig, at være mere længerevarende end vi havde forventet"

For mig at se, viser det endnu engang at både FED og ECB er for meget "Behind the curve" i deres vurdering af inflations-udviklingen. Jeg tror derfor, at vi skal forvente en del ændringer fra især FED i de kommende måneder ang. hvornår de begynder at hæve renterne.

Den næste overskrift i Powell's tale var: "The Fed moves up its timeline for rate hikes as inflation rises"

Nu forventer man at begynde at hæve renterne 2 gange i slutningen af 2023 med et mål om et rente-niveau på 0,6%.


Herunder er den præcise formulering:

"Fed policymakers expect to make two interest rate increases by the end of 2023, the central bank's updated summary of economic projections showed Wednesday. Previously, more than half of officials had anticipated that rates would stay near zero, where they have been since March 2020, into at least 2024. Officials now see rates rising to 0.6 percent by the end of 2023, up from 0.1 percent.."20/6 2021 14:18 Læreren 294485Helt enig, og som jeg ser det, er korrektionen allerede i fuld gang pga. FED mødet.20/6 2021 16:42 Stroka 494486Jeg kan sagtens forestille en eller to mindre korrektioner i år pga af udmeldinger omkring renteforhøjelser i fremtiden.

Decideret langvarig nedtrend tror jeg ikke på. Dertil er pengerigeligheden for stor samtidigt med, at væksten i forbrug og produktion efter Corona vil vokse globalt.
20/6 2021 20:19 Læreren 094488Tel Aviv stock Exchange nede med 1 % i dag, jeg tror det fortsætter med pænt store fald i morgen, udover det som diverse index allerede er faldet siden i onsdags.23/6 2021 10:32 stocktiger 194575Vores aktier bliver sænket hele tiden uden grund. Virkeligt irriterende. Håbløst marked.23/6 2021 11:29 stocktiger 094578Andre der oplever det? Man har lige købt fordi c25-aktien ser attraktiv ud til den pris og aktien er på vej op. MED DET SAMME sørger nogen for at aktien bliver sænket, 1 - 2 % eller mere. Det er som om at det er bestilt arbejde der skal snuppe penge fra folk.23/6 2021 17:31 bgadk 294596Der skal alt for mange penge til at rykke en aktie 1-2% i C20 til at det kan betale sig. Og hvorfor skulle det lige være når DU køber?

I det hele taget så skal man ikke købe aktier, hvis man sælger igen bare fordi aktien falder 1-2%....

Det er bare Nemesis som er på spil.22/6 2021 02:22 bgadk 194525Jeg er ikke enig i at ECB og FED er "behind the curve". Der er intet som tyder på at inflationen kommer til at stige permanent. I USA's tal så indtager f.eks. prisen på brugte biler en usædvanlig stor del af den samlede index stigning, og generelt så er inflationstallet præget af de forstyrrelser af verdens produktions kæder som pandemien har forsaget.
Det er ikke noget som hverken FED eller ECB bør reagere på med stramning af den monetære politik.
Det FED sagde var blot at genopretningen af den amerikanske økonomi er på rette spor, og det vil på et tidspunkt (2023) give anledning til at fjerne de ekstraordenære støtte tiltag som FED lavede i starten af 2020 for at undgå en katastrofe.
Jeg ved ikke om markederne reelt forventede det først ville ske i 2024 eller om FED aldrig ville neddrosle deres QE programmer og aldrig hæve renten over 0....

Under alle omstændigheder så viser alle tal, at markederne IKKE forventer at inflationen vil stige permanent, og renterne er for nedadgående igen. Faktisk har FED måtte lave en særlig facilitet for at undgå at interbankrenten faldt under 0% i USA. De har givet mulighed for at bankerne kan placere deres penge til 0 rente hos FED, for at undgå at de bliver nødt til at udlåne til hinanden til negativ rente....21/6 2021 04:22 bgadk 794491Seriøs nedtrend? Næppe. En korrektion? Måske.

Det her kunne godt være starten på Taper Tantrum version 2. Som sådan ikke inflations frygt, fordi renterne styrtdykker i USA (se f.eks. US 10 års Statsobligation).
Det er frygt for at FED på et tidspunkt mindsker likviditeten. Det vil som sådan ikke få den store effekt på makroøkonomien eller virksomhedernes indtjening.
Men jeg har lært at udover makroøkonomien, så påvirker også ændringen i likviditeten markederne ganske meget. En påvirkning som sikkert ikke er blevet mindre med alle de spekulative positioner som er i markedet.

Så ja, selvom FED's udmelding er makroøkonomisk irrelevant, og at markederne slet ikke er nervøse for inflation, så kan der sagtens komme en korrektion på grund af lukning af spekulative positioner.

Faldene kan også stoppe i morgen eller overmorgen uden at udvikle sig til en korrektion. Det er simpelthen umuligt at forudse. Men nogen større og længere nedtrend bliver der næppe tale om.21/6 2021 07:45 Læreren 294495Tænk alligevel over, at det er første gang næsten siden finanskrisen, at der er inflation og stigende renter på vej - mon ikke en del store professionelle investorer så småt begynder at omlægge deres portefølje til et højere rente-/inflationsmiljø - og dermed bl.a. går fra aktier til obligationer ?
I dag bliver i hvertfald en blodrød dag !21/6 2021 09:00 Match 694496Simon Kirketerp har en tankevækkende artikel i dagens netudgave af Børsen.

Han tænker tilbage på en artikel, som han fik på forsiden af Børsen i 2011, og den indeholdt en alvorlig advarsel om alt for høje danske aktiekurser på en række C20 aktier.

Han har så regnet ud, at hvad der er sket i de forløbne 10 år, og kan konstatere, at var man i panik gået helt ud af aktiemarkedet dengang, havde man mistet en forrentning af sine investeringer på ca. 330 %.

Konklusionen fra en række analytikere i artiklen er, at danske top-aktier er dyre, men virksomhederne bag er også i verdensklasse.

Desuden vil jeg lige igen gøre opmærksom på, at i en lang række aktier er det algoritme-virus fra - især - amerikanske børshuse, der dikterer udviklingen. Og det er ved at udvikle sig til en skræmmende tendens.21/6 2021 10:09 NordicStock 594499Hej Læreren,

Jeg tror ikke du skal regne med den store kapitalflugt fra aktier i USA mod obligationer endnu, men jeg tror man vil se ret kraftigt skifte mod selskaber hvor man ser mere på udviklingen på bundlinjen. Med andre ord, så tror jeg, at man nok vil være mere traditionel value-orienteret i de kommende år, når det gælder om sammensætning af porteføljer.

Der er i den forbindelse en ret stor rabat på visse selskaber i Europa (udenfor Norden), men den rabat er begrundet, idet alt for mange selskaber i specielt Euro-Zonen ganske enkelt er for dårlige til at tjene penge på bundlinjen.

Der er dog en del gode value investerings-cases i specielt UK, Schweiz, Finland, Holland og Frankrig lige nu, hvor risk-reward imo ser attraktiv ud.

Men generelt, er jeg yderst bekymret for den samlede værdi-sætning af aktie-markedet lige nu, og jeg tror at denne her sommer godt kan bliver en hele del mere rød på aktie-markedet, end de fleste lige er klar til.

Og jeg er heller ikke 100% sikker på, at vi per automatik bare stadig skal "Buy-The-Dip".
22/6 2021 02:23 bgadk 094526Læreren, der er ikke noget som reelt tyder på at der hverken kommer inflation eller stigende renter. Renterne falder, og inflationen anses af de fleste markedsdeltagere som midlertidig høj. Men faktisk ikke så høj at det gør noget. Lidt inflation er sundt.2/7 2021 15:14 stocktiger 094912Tror også godt aktierne kan korrigere lidt snarest. Visse aktier i det danske marked ligger tip top og er temmelige dyre. Når det tyske marked en ny top i juli, måske/måske ikke. Når der er feriemåned er der måske heller ikke så mange investorer til at holde gang i markedet.21/6 2021 11:20 NielsC 994502Jeg tror det mest interessante at følge i den kommende tid er, at vi står overfor lidt af det samme som vi så omkring årtusindskiftet - jeg vil dog på ingen måde sige at vi står i en dot-com bobbel, for selskaberne kan slet ikke sammenlignes, idet mange dot-com selskaber defacto er forholdsvis lavt værdiansat med en ganske høj margin i indtægter. Der er dog enkelte selskaber som er værdiansat ganske voldsomt.
Skal jeg endelig drage en parallel til dot-com, så er mine øjne meget kraftigt rettet hen mod el-bils branchen. Der er selskaber som er værdiansat som om, at de kommer til at drive omsætning og bundlinje op i x1.000 af nuværende niveau - hvilket i mine øjne er urealistisk.
Bunden i den branche kan godt gå hen og vakle ganske voldsomt, hvis der kommer mere gang i brint-teknologien som mange konglomerater er gået ganske voldsomt ind i.
(det var ikke for at diskutere branchen generelt - det var bare et input til hvor man kan risikere at se en voldsom korrektion, men meget branche-bestemt).

Personligt har jeg roteret meget af min portefølje hen mod value. Og jeg må indrømme at jeg selv føler, at jeg har lavet nogle ganske hæderlige køb set i det lange løb. Der er (value) selskaber som er værdiansat ganske lavt. Det er selskaber som måske ikke viser den største vækst i verdenshistorien, men dog er der positive tendenser, og når sådanne selskaber nærmest har stået stille i forhold til stigninger i det generelle marked, så aktivere det bare mange gode langsigtede muligheder. Bevares man kan tage fejl i enkelte positioner, og jeg kan have positioneret mig på en dårlig timing, men erfaringen siger mig, at hvis mavefornemmelsen er der, og der er FA indikationer der peger i samme retning som mavefornemmelsen, så går det sjældent helt galt.

Så min konklusion er, at jeg satser på value lige nu. Det virker uklart for mig, hvor meget mere man kan presse høje værdiansættelser længere op uden at udløser en risikovurdering af markedet generelt når der kan være indikationer for en (lettere) rentestigning og en konsolidering af boligmarkedet på verdensplan. Derfor føler jeg ikke vi sidder i et marked hvor vi taler om korrektion, men nærmere om en rotation. Medmindre man er eksponeret i høj værdiansættelse, så er der vel tale om en korrektion.

(Ovenstående er blot en personlig analyse af markedet generelt, og da jeg selv er klart eksponeret i value, så er konklusionen præget af min egen holdning.)


NordicStock:
Bring em' on! :−)21/6 2021 12:01 NordicStock 594503NielsC :)

Okay, her kommer de en case af gangen.

Det første selskab, som jeg synes har en samlet forretnings-model, samt en regnskabs-udvikling der vil klare sig godt i de kommende år er Schweiziske Alcon (Ticker: ALC)

- Alcon ligger i det Schweiziske SMI 20 indeks.

- Alcon har 2 forretnings-ben:

a.) Selskabet er verdens førende på "eye care" ... hvilket dækker over både operationer i øjne, samt kontaktlinser og glas til briller.


b.) I seneste regnskab, udgjorde salg af kontaktlinser 56% af Alcon's omsætning, hvorimod 44% af omsætningen var i den del af forretningen der omhandler øjenoperationer.


c.) Som du kan se i regnskabs-oversigten herunder (se grønne pile), så havde man det bedste 1. kvartal nogensinde, hvor man for første gang tjente havde en positiv indtjening på 84 mio. USD.


d.) Ligeledes bød det forrige 4. kvartal 2020 regnskab, på deres første 4. kvartals overskud på 95 mio. USD, modsat deres 4. kvartal 2019, som bød på et underskud på -91 mio USD.


Samlet set vidner det om et selskab, der nu er trimmet og har styr på både sin toplinje og sin bundlinje, men jeg håber og tror på at der er plads til at øge specielt selskabets profit-margin, for den er imo for lav i forhold hvad den bør være når man er et "Healthcare selskab".

===

Herunder, er 2 vedhæftede filer. Min sædvanlige regnskabs-oversigt + den tekniske model for Alcon.

Kan du se disse 2 grafer? (Jeg spørger, fordi der har været lidt knas med uploads herinde) :)
21/6 2021 13:27 Helge Larsen/PI-redaktør 494509Uploadsproblemerne er blevet løst. Det kører upåklageligt. :−)

Husk at man kan trykke på billederne for at gøre dem større og tydeligere.21/6 2021 13:52 NordicStock 294512Tak Helge :)

Det ser ud til at fungere upåklageligt nu. Mange tak :)21/6 2021 14:15 Helge Larsen/PI-redaktør 394514Det manglede da bare. :−)
Det har kørt fint den sidste måneds tid efter at vi endelig langt om længe fandt fejlen. Jeg sendte dig vist en besked på Twitter eller skrev om det i en af dine tråde.21/6 2021 16:52 NordicStock 694517Hej igen NielsC,

Den næste value case, hvor jeg synes risk/reward ser rigtig god ud er på det engelske selskab Bunzl (Ticker: BNZL)

I dag koster aktien ca. £23,29.

a.) Bunzl rapporterer også kun halvårligt, men har 5 år i træk vækstet uafbrudt på både top- og bundlinje. Ligeledes har man 10 år i træk hævet udbytte betalingen ved hver halvårs-udbetaling. Det er kan vi godt lide i et fremtidigt muligt inflationært scenarie :)

b.) Hvis vi lige ser på den seneste regnskabs-udvikling for Bunzl i H2 2020, så vækstede man 9,7% year-on-year på omsætningen, men på indtjeningen vækstede man hele 26,0% i sammen periode. Det er en virksomhed der har styr på sine udgifter.

c.) Rent teknisk, er der købs-signal i MACD og stigende momentum i RSI for Bunzl.


... se vedhæftde grafer
21/6 2021 22:09 bgadk 194523Så vidt jeg kan læse så ligger en stor del af Bunzl's omsætning på hygiejne og personlig beskyttelse. En rigtig god forretning under Corona pandemien, men nok et område som får faldende omsætning og dårligere afsætnings priser næste år.
Har du det med i dine overvejelser?22/6 2021 07:51 NielsC 294531Hej NordicStock

Tak for de meget udførlige analyser.

Jeg er selv eksponeret i Alcon's konkurrent via AddLife som netop har opkøbt et selskab der opererer i de samme lande (dog markant mindre selskab).

Ad Bunzl, så afventer jeg lige deres H1 2021 for at se om de har samme tempo. Så billig synes jeg heller ikke den ser ud :−)TRÅDOVERSIGT

94477 Nedtrend ?
20/6 08:06 Læreren 2

94503 ..
21/6 12:01 NordicStock 5