Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Renterne bevæger sig ikke, men rentefrygten giver kursfald


99521 Helge Larsen/PI-redaktør 17/12 2021 07:58
4
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Denne uges udmelding fra Federal Reserve har styret og vil fortsat styre aktierne ikke kun her og nu, men også ind i 2022. Det viste torsdagens amerikanske aktiebevægelse igen



· Onsdagens FED meddelelse om en betydelig stramning af pengepolitikken i 2022 blev overraskende godt modtaget fra investorerne

· Netto sluttede aktierne med en meget stor stigning

· Den opgang blev udvisket og mere til torsdag

· Nasdaqindekset faldt med 2,47 % og udsalget af de mindre Nasdaq aktier fortsatte

· Under indeksoverfladen er det tydeligt, at i gruppen under selskaber som Apple, Amazon, Meta, Microsoft etc. har 2021 efterhånden været noget nær en katastrofe og masser af 2020 himmelstormere er faldet 30-50 %

· Renterne bevæger sig ikke. Den amerikanske 10 årige rente ligger her fra morgenstunden med 1,41 % ca. 5 basispoint under niveauet fra før FEDs annoncering, onsdag

· Selv om renterne ikke bevæger sig, kan det samme ikke siges om rentefrygten hos aktieinvestorerne. Fornemmelsen for at 2022 vil blive det første år siden finanskrisen, hvor renterne for alvor vil stige, gør investorerne nervøse og forvirrede. Det er helt forståeligt



Comeback til prisfastsættelse og value aktier i 2022



2021 ender på indeksniveau godt, men på enkeltaktieniveau i størrelsen under "indekssværvægterne", har det bestemt ikke været noget godt år. Udsigten til stigende amerikanske renter vil næste år formentlig få fokus tilbage på (lav) prisfastsættelse og give et betydelig comeback til value aktier, som længe har stået i skyggen af vækstaktieappetitten hos investorerne. "Valuation does not matter, until it matters", er formentlig et af de investeringsmæssige nøgleord i 2022.



17/12 2021 09:49 TheNote 399522



Pengemangel .. ja det lyder absurd. Men pengemangel kan blive årsagen til at de store indeks (og underliggende aktier) kan rende ind i problemer den kommende tid.

Ligesom sommerfuglen der påvirker vejrkortene vil den manglende subsidiering af markedet (FED) betyde at marginal oppumpningen af markedet er ved at finde sin afslutning.

Markedet har i lang tid vidst hvor det bar hen og har tilsvarende investeret mindre og mindre. Flere og flere kontanter bliver parkeret på sidelinjen og det interne salg af aktier slår rekord. De lange charts er nu ved at brække ned (måneds) og helt naturligt er vi derfor med høj sandsynlighed på vej ind i en periode (måneder) hvor likviditeten vil være trængt.

I værste fald skal markedet for første gang i FLERE ÅR ned og finde sig en rigtig bund. P/E tal på 20 vil måske endda blive et debat emne igen ? Og nej, lad os ikke håbe det går SÅ galt men risikoen ER tilstede !

Udover FED (sommerfuglen) er markedet påvirket af enorme tab i den kinesiske ejendoms sektor. Omikron koster liv og gigantiske følgeomkostninger og hertil øgede omkostninger til transport og fortsatte problemer med komponenter. Lægger vi så, idet mindste for en periode,forøget inflation og renteomkostninger oven i har vi en lidt bitter cocktail.

Mange virksomheder er igang med hjemtagninger af produktionskapacitet og andre er igang med gigantiske investerings udrulninger. Aktiviteter der også binder kapital der kunne være brugt direkte i markedet.

Der er altså voldsomme forandringer i den kapitalstruktur markedet for nuværende ER i.

På sigt .. er det for de vestlige samfund fantastisk da det vil udløse et endnu større behov for arbejdskraft og som konsekvens udløse et kvantespring i teknologisk udvikling.

MEN ..

Ulempen er at vi er i en overgangsfase. Der fattes penge og markedets transition oveni gør at usikkerheden i den kommende periode øges.

Så når markedet snakker om RE-PRISNING er det reelle bekymringer da kapitalen i den grad flytter sig .. og oven i købet (i nogle måneder) vil være en reel mangelvare.

Vi ser det i måneds charts'ene hvor macd brækker ned. Nogle sektorer mindre end andre og selvom der til en vis grad kan søges beskyttelse i defensive sektorer vil det næsten uundgåeligt påvirke markedet bredt.

Central bankerne har pumpet markedet voldsomt op .. og narkomanen mangler sit fix. Lad os håbe det ikke går såvidt .. at kejseren står uden sit tøj ..

Kort sagt - markedet er under forandring, tingene er ikke som de plejer og for en periode skal du overveje om din portefølge trænger til et eftersyn !


mvh

TheNote



TRÅDOVERSIGT