Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Biotek: Aamunds selskaber blandt årets største tabere (NY)

30-12-11 kl. 30/12 2011 16:21 | NeuroSearch 3,50 (-0,28%) | Bavarian Nordic 258,00 (-0,39%)

Investeringer i bioteknologi har alle dage været kendt som "knald eller fald". Groft sagt finder selskaberne enten frem til et lægemiddel, der sikrer indtjeningen mange år frem - eller også brænder de milliarder af i den frugtløse jagt derpå.

To af det danske markeds største af slagsen, Neurosearch og Bavarian Nordic, har begge været tættest på den forkerte af de to kategorier i 2011. I hvert fald har investorerne i løbet af året handlet de to aktier så kraftigt ned, at de er blandt de allerstørste tabere på børsen.

De to selskaber har i øvrigt det til fælles, at de begge blev grundlagt af erhvervsmanden Asger Aamund - uden at det faktum dog kan kædes sammen med 2011-nedturen.

Neurosearch er i løbet af året kommet frem til, at selskabet bliver nødt til at sætte alt på ét bræt: nemlig det potentielle Huntingtons-middel Huntexil.

Selskabet har haft store millionunderskud i de sidste mange år, og vil nu skære alt andet end udviklingen af Huntexil væk. Således reduceres medarbejderstaben løbende fra omkring 200 i september 2011 til omtrent 35 i midten af 2013. Det har blandt andet ført til udskillelsen af flere mindre selskaber fra Neurosearch i de seneste måneder.

Huntexil mangler stadig at bestå et fase 3-studie, før det er klar til at komme på markedet, og den slags studier koster penge - anslået omkring 200 mio. kr. Alt i alt tror analytikerne, at selskabet enten skal hente flere penge fra investorerne eller finde en partner for at få Huntexil på markedet. Begge dele kan blive udfordrende, påpeger analytikerne.

Et firma, der til gengæld lykkedes med at skaffe penge fra investorerne i løbet af 2011, er Bavarian Nordic. I en aktieemission i foråret fik Bavarian Nordic et nettoprovenu på 653 mio. kr., hvilket er med til at sikre kassebeholdningen et godt stykke ind i 2012 og måske længere endnu.

En indtjening på den tidligere udviklede koppevaccine Imvamune, som bliver købt i stor stil af de amerikanske myndigheder, spæder også godt til i kassen. Det skal hjælpe med at betale for udviklingen af Bavarian Nordics store håb, Prostvac mod prostatakræft, som allerede er i fase III-studier.

Samlet set har Bavarian Nordics aktiekurs dog alligevel taget en gevaldig rutsjetur - hovedsagligt på baggrund af aktieemissionen, som udvandede de eksisterende aktionærer. Den 10. marts, hvor emission blev annonceret i forbindelse med selskabets årsregnskab, dykkede aktien 40 pct. på én dag, og de næste to dage var der også fald på mere end 10 pct. hver dag.

Alt i alt er Bavarian Nordics aktiekurs dykket med knap 80 pct. i løbet af året. 30. december lukkede aktien i 38,40 kr. - ved årsskiftet var kursen i omtrent 200 kr.

Neurosearchs nedtur har været lige et hak værre: 81,4 pct. af børsværdien er forsvundet i 2011. Kursen lukkede året i 17,70 kr. mod 95 kr., da nytårsraketterne sidst blev sendt i vejret.

For begge selskaber gælder det i øvrigt, at investorerne har set ekstremt bedre tider for en håndfuld år siden. Bavarian Nordic-aktien toppede i 409 kr. i september 2004, mens Neurosearch var oppe at vende i 358 kr. i oktober 2007.

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans
Der er endnu ikke skrevet nogen kommentarer til denne artikel.

Log ind for at skrive kommentarerer til denne artikel

Kursinfo - NeuroSearch

PRIS 3,50
ÆNDRING -0,01 (-0,28%)
ÅBEN 3,57
SIDSTE LUK 3,51
DEBAT INeurosearch er blevet et interessant...
OMX Børsmeddelelser

RELATEREDE NYHEDER