Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
      
Ejendomsinvestering


ProInvestor sætter i marts måned fokus på de mange børsnoterede ejendomsselskaber på OMX Nasdaq.

Ejendomme og i særdeleshed jord har igennem mange år været betegnet som en god investering – hvem husker ikke Mads Skjerns svigermor Katrine Larsen i Matador, der konstant opkøbte jord og ejendomme i Korsbæk.
For de mange der ikke har ressourcerne eller ønsket om at selv at kaste sig ud i investeringer direkte i konkrete ejendomme er fondsbørsen et udmærket sted at kigge efter alternativer.

Med den rette timing har det været en fantastisk investering at bevæge sig ind i ejendomsaktierne i 00’erne, og modsat såfremt timingen har været uheldig. CX40401 indekset dækker de ejendomsrelaterede aktier på
OMX og nedenfor ses udviklingen siden 2002-03 med (rød) og uden (sort) geninvesterede udbytter.

intro_1_pict_1.jpg (134,998 bytes)


I Danmark og over det meste af den vestlige verden oplevede ejendomsmarkedet et kæmpe boom i årene forud for Finanskrisen.
Udover de gode konjunkturer gjorde den lave rente sit til at mange investorer kiggede efter alternative – men relativt sikre – investeringer for at skabe et afkast udover det minimale afkast man kan/kunne opnå på obligationer. Valget faldt bl.a. på ejendomsinvesteringer og den store efterspørgsel pressede afkastet gevaldigt ned (og priserne op).

Det boomende ejendomsmarked tiltrak en mængde lykkeriddere, spekulanter og andre kortsigtede investorer som pustede ejendomsboblen endnu mere op. Ingen bobbel varer evigt og den bristede naturligvis til sidst ifm. finanskrisen og efterlod investorerne og deres finansieringskilder med store tab. Flere tab blev så store, at de sendte mange spekulanter og banker i konkurs. Nu hvor i hvert fald den første store bølge af konkurser og bankkrak synes ovre er det måske på tide at kigge nærmere på ejendomme som investeringsobjekt igen.

Ejendomsinvesteringer kan man foretage på et utal af måder, og her på ProInvestor vil vi i marts 2011 fokusere på ejendomsinvestering via børsnoterede værdipapirer - først og fremmest ejendomsrelaterede aktier.

Ejendomsinvestering via fondsbørsen


På den danske børs er der en ganske pæn håndfuld af ejendomsrelaterede selskaber. Der er de helt åbenlyse store kendte selskaber som Sjælsø Gruppen og TK Development, men der er også en lang række mindre selskaber som man sjældent hører noget til i den brede offentlighed. En hurtig screening afslører flg. selskaber/aktier inddelt i 4 grupper.

intro_1_table_1.jpg (104,500 bytes)


Ved siden af disse rene ejendomsrelaterede aktier kommer en lille håndfuld af investeringsforeninger med ejendomsfokus. På nær en enkelt har disse foreninger dog noget mere geografisk spredning via enten et europæisk eller globalt fokus. I løbet af marts måned vil vi kigge lidt nærmere på disse også.

Går man lige over søgrænsen til Norge finder man på Oslo Børs et ejendomsselskab med fokus på Rusland - Storm Real Estate ASA. Det lyder ”eksotisk” men kigger man lidt nærmere på selskabet er det umiddelbart ikke helt tilfældet, idet aktien handler under indre værdi, der er lav gearing, tilbagekøbsprogram og udbytte. Det er i hvert fald 4 indikatorer på, at det måske ikke er helt så eksotisk som det ser ud ved første øjekast. Storm er også et selskab som vi vil kigge nærmere på i løbet af fokusmåneden.

I udkanten af ejendomsområdet ligger selskaber som Land & Leisure, Parken og Luxor som med lidt god vilje kan siges at have en hvis ejendomseksponering enten som ejendomsinvestorer eller som administratorer (LL). Dog ikke nok til at selskaberne bliver en del af fokusmåneden.

ProInvestor i marts


ProInvestor vil i løbet af marts gå mere i dybden med flere af ejendomsselskaber for at skabe debat og det bedste fundament til at vurdere om nogle af selskaberne kunne være gode investeringer til aktieporteføljen. Programmet ser indtil videre sådan ud.

intro_1_table_2.jpg (107,862 bytes)


1CX4040PI er det samlede ejendomsindeks på OMX Nasdaq Copenhagen. Vægtning m.v. kan ses på Nasdaq OMX. CX4040GI er med geninvesterede udbytter.