Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mandagens aktier: Jutlander Bank var urørlig på rekorddag for C25

14/6 17:04

Weekendens G7-topmøde var med til at give Ørsted og Vestas luft under vingerne og en topplacering i eliteindekset. Jutlander Bank tog dog stikket hjem mandag som den mest stigende aktie på fondsbørsen efter bryllup med Sparekassen Vendsyssel.

Samlet endte eliteindekset, C25, i rekord med et plus på 0,9 pct. til 1830,56. Dermed blev rekorden fra den 9. juni i 1815,42 overgået.

- G7-mødet i weekenden med en ny klimaaftale på vej kan altid give medvind. Vi kender endnu ikke detaljer, men det er set før at den slags begivenheder giver større efterspørgsel, siger Lars Hytting, der er chef for aktiehandel i Artha Kapital.

Han påpeger også, at for Ørsteds vedkommende nærmer sig en vigtig afgørelse: en udbudsrunde på 2,4 gigawatt i New Jersey.

- Afgørelsen er ventet her i juni. Ørsted er oppe imod Shell i kapløbet om at vinde, og den kan have en ekstrem signalværdi for selskabet, siger han.

Ørsted og Vestas steg henholdsvis 5 pct. til 224,30 kr. og 3,2 pct. til 868,20 kr, og udgjorde toppen af C25.

Ugens store makroøkonomiske begivenhed er dog onsdagens rentemøde i FOMC, Federal Open Market Committee, under den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Udvalget skal komme med en pengepolitisk opdatering.

- Det er det, som markedet kigger frem mod, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

JUTLANDER OPPE AT RINGE

Det var dog blandt sidepapirerne, at de største kursbevægelser skulle findes. Uden nogen tæt på endte Jutlander Bank helt i top med et plus på hele 28,8 pct. til 340 kr., mens biotekselskabet Orphazyme gik modsat og faldt 18,6 pct. til 65,50 kr.

Jutlander Banks kurshop skal ses i lyset af afnoterings- samt fusionsplaner med Sparekassen Vendsyssel, der bliver det forsættende pengeinstitut under navnet Sparekassen Danmark af 1871.

Jutlander Bank-aktionærerne vil som vederlag ved fusionen modtage 350 kr. per aktie, som er en præmie på 32,6 pct. i forhold til lukkekursen fredag på 264 kr.

BIOTEKSELSKAB FORTSAT I VÆLTEN

I den anden ende af aktiemarkedet faldt Orphazyme markant mandag, efter at selskabet var i vælten i slutningen af sidste uge. Fredag blev selskabets aktiekurs halveret i USA, efter at spekulativ handel i løbet af torsdagen sendte aktien op med over 1400 pct. for til sidst at lukke i et plus på 300 pct.

Fredag faldt Orphazymes i USA med 55,6 pct., efter et plus på den danske børs på 136,76 pct.

- Det er jo en lidt underlig historie. Men da det er et lille selskab, så er det også nemt at flytte det. Og Orphazymes bliver ramt, som vi blandt andet har set Gamestop blive det, siger Martin Munk, der påpeger, at der i næste uge kan komme svar fra de amerikanske sundhedsmyndigheder på en ansøgning om godkendelse af midlet Arimoclomol til behandling af Niemann-Pick type C.

MERE MEDICIN

Genmabs partner Janssen fremlagde fredag yderligere data for fase 3 MAIA-studiet med Darzalex (daratumumab). Data, som dog ikke bør få den store betydning for Genmab-aktien, vurderer senioranalytiker i Sydbank, Søren Løntoft Hansen. Han påpeger dog, at det fortæller noget om virkningen og længden af de responser, som er i forbindelse med brugen af Darzalex.

Ifølge Bloomberg lyder det fra Johnson & Johnson, der driver Janssen som et datterselskab, at tilføjelsen af daratumumab til lenalidomid og dexamethason resulterede i en statistisk signifikant "overlevelsesfordel", sammenlignet med når lenalidomid og dexamethason alene gives til patienter med nydiagnosticeret multipel myelomatose. Det er en speciel form for knoglemarvskræft.

Genmab steg 2 pct. til 2703 kr.

ALM. BRAND I NYT FALD EFTER CODAN-KØB

Tryg solgte fredag Codans danske forretning for 12,6 mia. kr. til Alm. Brand. Og prisen var ikke så ringe endda, vurderer Berenberg.

Alm. Brand ender da også med at betale mere for købet af Codans danske forretning, end de 11 mia. kr. som analytikerne havde estimeret forretningen til ifølge Bloomberg News.

- Derfor er 12,6 mia. kr. en favorabel pris og - fra vores synspunkt - i toppen af markedets forventninger, skrev den tyske bank Berenberg i en analyse.

Tryg steg 1,1 pct. til 152 kr. mandag. Omvendt fortsatte Alm. Brand nedturen med et fald på 5,9 pct. til 49,90 kr. efter fredagens minus på 11,8 pct.

Men selvom opkøbet koster på den korte bane, kan det dog vise sig at blive en god investering på den længere bane, mener Lars Hytting.

- Jeg ved, at der har været konkurrence fra blandt andet Gjensidige - det store norske selskab - der også har udtryk interesse for Codan. Jeg tror, at Alm. Brand har betalt det, som det kostede at få lukket handlen - og så må det gøre ondt på den korte bane, men forhåbentlig kan selskabet finde nogle synergieffekter, siger han.

BAVARIAN FIK VACCINEORDRE

Tilbage i C25 offentliggjorde Bavarian fredag efter lukketid en aftale om at levere vacciner mod abekopper det britiske vaccineberedskab.

Aktien sank til bunds og Bavarian Nordic faldt 2,6 pct. til 275,30 kr.

/ritzau/FINANS