Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Tirsdagens aktier: Væksthåbet Ambu fik klø i renteforskrækket marked

28/9 17:07

Store fald ramte det danske aktiemarked tirsdag, hvor særligt vækstaktier som Netcompany, Simcorp og Ambu blev sendt i dørken.

Baggrunden var rentestigninger på obligationsmarkedet, hvor handlerne i den seneste uge har kunnet konstatere, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har varslet stramninger af sin pengepolitik i form af en nedtrapning af opkøbsprogrammet - formentlig startende i november.

Også fra Den Europæiske Centralbank har der i sidste uge ifølge Reuters været forlydender om, at opkøbene af obligationer under pandemiprogrammet, PEPP, vil ophøre til marts.

- Det vi kigger ind i nu er en nærmest simultan neddrosling af QE (bankernes opkøbsprogrammer, red.) i løbet af fjerde kvartal. Derfor kører renterne op, om end man skal huske, at de kører op fra meget lave niveauer. Men de stigende renter har udløst en aktierotation ud af vækstaktier og ind i valueaktier og ikke mindst bankaktier, siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink til MarketWire.

MARKANT TAB

Herhjemme faldt C25-indekset 2,5 pct. til 1882,67, og samlet er indekset faldet næsten 6 pct. de seneste tre børsdage, hvor også uro om høj gældsætning og aftagende vækst i Kina har presset markedet.

- Der er stadig frygt for økonomien i det hele taget. Vi har fået tal fra Kina, der viser, at virksomhedernes indtjening igen er faldet i denne måned. Og frygten for den globale økonomi rammer os generelt på aktiemarkedet. Samtidig har vi de stigende renter. Det betyder, at folk går ud af vækstaktier, siger afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen.

Det største fald blandt de hjemlige C25-aktier tilfaldt Ambu, der drattede 6,5 pct. til 200 kr.

Ifølge estimater indsamlet af Bloomberg er investorerne dog stadig villige til at give omtrent 170 kr. per estimeret indtjeningskrone i dette regnskabsår.

Med i bunden var også Simcorp, der faldt med 3,9 pct. til 770 kr., og it-vækstkometen Netcompany, der tabte 4,2 pct. til 736 kr.

PRES PÅ TRANSPORTAKTIER

Fokus var også på den konjunkturfølsomme transportsektor, der ifølge Ole Kjær Jensen også led under prisstigninger på olie. DSV tabte 3,8 pct. til 1511,50 kr. og er faldet sammenlagt over 9 pct. på en uge. B-aktien i Mærsk tabte desuden 1,8 pct. til 18.475 kr.

Selskabsspecifikt solgte Mærsk forretningsbenet Maersk Container Industry (MCI) for samlet 987,3 mio. dollar - eller små 6,3 mia. kr. - på gældsfri basis. Det vil dog ifølge senioranalytiker i Sydbank Mikkel Emil Jensen ikke få den store betydning for aktien.

Også Novo Nordisk havde det svært og sivede 4 pct. til 606,30 kr. Jyske Bank har skåret sine estimater for omsætningen og driftsindtjeningen for 2022 med henholdsvis 3,1 pct. og 4,8 pct. som følge af, at Kina har igangsat flere reformer for at holde sundhedsudgifterne nede.

BANKERNE KLARER NÆSTEN FRISAG

Blandt bankerne, der har nemmere ved at tjene penge, når renten stiger, faldt Danske Bank 2 pct. til 107,90 kr., Jyske Bank endte 1,7 pct. lavere i 279,80 kr., og Nordea tabte 1,3 pct. til 81,69 kr. Det var hæderligt i et marked, hvor 24 aktier i eliteindekset, C25, endte lavere.

Novozymes faldt blot 0,5 pct. til 451,60 kr. Selskabet holdt kapitalmarkedsdag tirsdag og præsenterede mandag aften nye mål for perioden frem til udgangen af 2025.

Enzymproducenten venter en gennemsnitlig årlig organisk vækst på 5 pct. eller mere i perioden, mens driftsmarginen (EBIT) ventes at blive på 26 pct. eller højere i 2025.

Og særligt den sidste del er skuffende, lød det fra analytiker Per Fogh fra Sydbank.

- Målet for den organiske vækst i perioden på gennemsnitligt 5 pct. er måske en lille smule højere, end markedet havde ventet, men til gengæld er det en noget skuffende indtjeningsprognose som bevidner, at væksten altså koster, siger analytikeren til MarketWire.

Helt i toppen af C25 sluttede Carlsberg uændret i 1045 kr. Finans skrev, at Carlsberg har fået en bøde i Indien på cirka 100 mio. kr. for at have deltaget i et priskartel. Bøden blev omtalt af Reuters i fredags.

.\\˙ MarketWire