Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Valuta: Svækket dollar i tomgangsmarked inden detailsalgsdata

15/10 06:32

Investorerne står på sidelinjen, og de finansielle markeder er gået i tomgang fredag morgen, hvor den amerikanske dollar står til at bogføre den første ugentlige svækkelse i forhold til de andre store valutaer siden begyndelsen af september.

Dollarindekset, der måler den amerikanske valuta mod til den fælleseuropæiske euro, japanske yen, britiske pund, canadiske dollar, schweizerfranc og svenske kroner ligger fredag morgen i 93,98 mod 94,03 torsdag eftermiddag og 94,41 for en uge siden.

- Vi slutter ugen med skyhøj risiko. Aktierne er steget massivt, og der er ingen plads til at hedge, fordi det bare ville trække ned i den samlede porteføljepræstation, skriver analysechef Chris Weston fra Pepperstone i Melbourne i et notat ifølge Reuters.

Japanske yen har haft ugens ringeste kursudvikling med en svækkelse på omkring 2 pct. over for dollar. Euro har i modsætning stort set klaret frisag med et så godt som uændret niveau over for dollar trods et midlertidigt kursdyk i midten af ugen.

Investorernes opmærksomhed rettes nu mod dagens vigtige data for det amerikanske detailsalg.

Privatforbruget udgør næsten 70 pct. af det amerikanske bnp, hvilket gør detailsalget til en særdeles god økonomisk indikator for den økonomiske vækst.

Detailsalget ventes at være faldet 0,2 pct. på månedsbasis i september efter en stigning i august på 0,7 pct.

Den store interesse for de økonomiske nøgletal skyldes, at de kan indikere, hvornår den amerikanske centralbank vil begynde at hæve renten.

Øgede forventninger til, at Federal Reserve vil stramme pengepolitikken hurtigere end tidligere ventet, har presset de amerikanske renter op, mens stærkt stigende energipriser og flaskehalse i forsyningskæderne har presser inflationen op højder, der ikke er set i lange tider.

Referatet fra det seneste møde i Federal Reserves pengepolitiske udvalg i september bekræftede tidligere på ugen, at en nedtrapning af bankens aktivopkøb næsten er stensikker på at starte i år, selvom udvalgsmedlemmerne fortsat er stærkt uenige om inflationen, og hvad der skal gøres ved den.

Næste skridt bliver så en normalisering af fed funds-renten.

I pengemarkedet er en rentestigning på 25 basispoint i juli næste år prissat til 50/50.

Euro koster fredag morgen 1,1600 dollar mod 1,1590 dollar torsdag, mens dollar ligger i 113,90 yen mod 113,70 yen torsdag.

Pund koster fredag morgen 1,3675 dollar mod 1,3685 dollar torsdag eftermiddag.

/ritzau/FINANS